1 Κριτήρια συλλεκτικής ωριμότητας φρούτων Το στάδιο ανάπτυξης στο οποίο θα συγκομιστεί το οπωροκηπευτικό προϊόν έχει πολύ μεγάλη σημασία για την μετασυλλεκτική.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
第八次课 教学要求: 1 、掌握色差的定义。 2 、了解莱特( Wright )表示颜色相同感觉的线 段图和麦克亚当( D · L · Machdan )椭圆图。 3 、理解国际照明委员会推荐的表色系统 CIE1931-XYZ 是不均匀的。 4 、理解建立颜色空间的必要性。 5 、了解均匀颜色空间随行业、国家、民族的不.
Advertisements

ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΩΡΙΜΑΝΣΗΣ ΜΠΑΝΑΝΑ ΚΑΙ ΜΗΛΟ.
3ο εργαστήριο: Πολλαπλασιασμός της Ελιάς
ΠΡΑΣΙΝΟ ΣΠΙΤΙ 1ο ΕΠΑΛ ΤΡΙΠΟΛΗΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ
 Ο ρόλος της διατροφής στην καθημερινή ζωή και την άσκηση.  Τι ιδιαίτερες ανάγκες έχετε.  Ο ρόλος των θρεπτικών συστατικών στη διατροφή και την άσκηση.
ΟΥΡΟΛΙΘΙΑΣΗ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ Πανεπιστημιακή Παιδοχειρουργική Κλινική Διευθυντής : Kαθηγητής Σ. Γαρδίκης.
ΥΛΙΚΑ:  2 κιλά περίπου άγρια χόρτα για πίτα, όχι για βράσιμο  Άνηθο  Κρεμμυδάκια φρέσκα  5 Αυγά  2 ντομάτες ώριμες  Ελαιόλαδο.
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ αποβλΗτων Α. ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΠΤΗΝΟ-ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ
Η ΜΕΤΡΗΣΗ ΤΗΣ ΜΑΖΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΒΑΡΟΥΣ. Τι είναι η μάζα ενός σώματος; Μάζα είναι το ποσό της ύλης που περιέχει ένα σώμα.
Θα μετρήσουμε έμμεσα το συντελεστή θερμικής γραμμικής διαστολής α του υλικού ενός σώματος, που έχει τη μορφή ράβδου (σωλήνα), θερμαίνοντας το. Η μέτρηση.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ Ο ΕΠΑ.Λ. ΧΑΝΙΩΝ Υπεύθυνος εκ/κος Συμμετέχοντες εκ/κοι Υπεύθυνος εκ/κος Συμμετέχοντες εκ/κοι ΛΕΩΝΙΔΟΥ ΧΡΙΣΤΑΚΗΣ.
Πως γίνεται η δειγματοληψία: Πως γίνεται η δειγματοληψία: Μέχρι στιγμής έχουν συλλεχθεί δείγματα ελαιολάδου από τρεις ελαιοκομικές περιόδους ( )
“Δροσισμός Θερμοκηπίων ( Β )” Εισαγωγή Άσκηση Επίλυση Συζήτηση Θέμα Θεωρία Εργαστήριο – Γεωργικές Κατασκευές TEI Πελοποννήσου Διδάσκων - Γεώργιος Δημόκας.
Δήμοι Μηδενικών Αποβλήτων Workshops Αλεξανδρούπολη 15 Ιανουαρίου 2016 ¨Η εναλλακτική οπτική στην αντιμετώπιση των αποβλήτων¨ Μαρία Τσάκωνα, Μηχανικός Περιβάλλοντος.
Δρ Θρασύβουλος Μανιός Αναπληρωτής Καθηγητής ΤΕΙ Κρήτης Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων Αρδεύσεις – Στραγγίσεις.
ΕΝΟΤΗΤΑ 01 ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ Κανονισμοί λειτουργίας εργαστηρίου.
Στην άσκηση αυτή μετρούμε την πυκνότητα ρ του υλικού από το οποίο είναι φτιαγμένος ένας κύλινδρος. Η μέτρηση της πυκνότητας ρ θα γίνει με τη βοήθεια της.
Μυριούνη Ελένη-Νέλλη Κακοσίμου Ευαγγελία
Εισηγητής: δρ. Χρήστος Λεμονάκης
Διευθυντής Παιδιατρικής Κλινικής «Μποδοσάκειο» Νοσοκομείου Πτολεμαΐδας
Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης
Συνταγεσ δρυμου ΜΥ.ΛΕ., ΜΥ.ΛΕ. που γυρίζεις…!
ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ- ΠΟΛΥΜΕΣΑ ΤΩΝ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΔΡΑΓΟΓΙΑΝΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΛΕΩΤΣΑΚΟΥ ΜΑΤΙΝΑ.
ΒΑΡΥΤΗΤΑ ΜΕΤΣΙΟΥ ΔΕΣΠΟΙΝΑ Η ΒΑΡΥΤΗΤΑ 1.
Μέτρηση Μήκους – Εμβαδού - Όγκου
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1ο ΓΕΝΕΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΜΕΡΟΣ Β
Μέτρηση Βάρους – Μάζας - Πυκνότητας
Πως σχεδιάζουμε δυνάμεις
Ο Κύκλος του Νερού (Φυσική) Μεταβιτσιάδου Ελένη Σελίδα 1
Μερικές δυνάμεις στη φύση
Κρούσεις σωμάτων.
Διαφορές μάζας - βάρους
Όλγα Πετρίκη, Δήμητρα Χ. Μπόμπορη
Χημική Αντίδραση Στέλλα Θεοδωράκη Άρτεμης Κατσάρη Ρομίνα Κάρκαλου
ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ : ΣΟΥΣ ΙΣΣΑΜ
ΚΑΤΑΚΛΙΣΗ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΟΣ ΑΠΌ ΘΑΛΑΣΣΑ
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΚΑΙ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
ΓΡΑΜΜΕΣ ΠΑΡΟΧΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΟΙΚΙΑΚΩΝ ΣΥΣΚΕΥΩΝ
ΔιδΑςκων Νίκος Κ. Μπάρκας
ΜΕΤΡΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗ ΓΡΑΜΜΙΚΗΣ ΔΙΑΣΤΟΛΗΣ ΜΙΑΣ ΡΑΒΔΟΥ
ΕΜΒΑΔΟΝ ΕΠΙΠΕΔΗΣ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΣ
Συνέντευξη με μια ομάδα μαθητών
ΥΛΙΚΑ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ
ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΞΑΕΡΙΣΤΗΡΩΝ - ΑΠΟΡΡΟΦΗΤΗΡΩΝ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ… Β΄ Λυκείου 3ο ΓΕΛ Εχεδώρου.
Πίνακας σταθερών των εμπειρικών τύπων Hazen-Williams και Manning για διάφορα υλικά κατασκευής των αγωγών.
Βαρύτητα Αστέριος Μπλιώνας Η Βαρύτητα.
Έλξη Μια ιδιότητα της μάζας.
ΤΜΗΜΑ : Πρακτικών Ασκήσεων Διδασκαλίας (ΠΑΔ)
Συνθετικό Γεωγραφικό Θέμα
ΦΥΣΙΟΓΝΩΣΤΙΚΑ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ 17/9/2018
Εξαρτήματα και αγωγοί.
ΑΙΜΑ Με γυμνό μάτι φαίνεται σαν ένα απλό υγρό
Μορφολογική μελέτη ΑΣΑ Δήμου Σύρου
Αποτελέσματα μορφολογικής μελέτης σύστασης ΑΣΑ Δήμου Σύρου
ΓΡΑΜΜΕΣ - ΓΡΑΜΜΑΤΑ - ΓΕΩΜΕΤΡΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ
אורך, היקף, שטח ונפח.
ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ ΕρΓΑΣΤΗΡΙΟ 2018
Τεχνολογία & εφαρμογές μεταλλικών υλικών
ΓΕΝΕΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΠΡΟΚΑΡΥΩΤΙΚΩΝ ΚΥΤΤΑΡΩΝ
Small angle approximation
Τεχνολογία & εφαρμογές μεταλλικών υλικών
ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ ΣΤΟΧΟΣ Ο μαθητής να μπορεί να τοποθετεί ορθά τις διαστάσεις και κάμνει σωστή χρήση της κλίμακας.
Τεχνολογία & εφαρμογές μεταλλικών υλικών
Διδάσκουσα: Μπαλαμώτη Ελένη
ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΚΑΙ ΣΥΓΚΡΙΣΙΜΑ ΣΩΜΑΤΑ ΚΕΙΜΕΝΩΝ
Από τα παράλληλα κείμενα στα αναγνωστικά δίκτυα
Διατροφικές διαταραχές και νοσηλευτική παρέμβαση
ΑΚΡΟΦΥΣΙΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ - ΜΠΕΚ
ΟΡΜΗ –ΔΙΑΤΗΡΗΣΗΣ ΟΡΜΗΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ
Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Κριτήρια συλλεκτικής ωριμότητας φρούτων Το στάδιο ανάπτυξης στο οποίο θα συγκομιστεί το οπωροκηπευτικό προϊόν έχει πολύ μεγάλη σημασία για την μετασυλλεκτική του συμπεριφορά, την δυνατότητα συντήρησης και την ποιότητα. Πολλές φυσιολογικές ανωμαλίες που παρατηρούνται μετασυλλεκτικά συσχετίζονται με το στάδιο ανάπτυξης ή ωρίμανσης κατά τη συγκομιδή. Οι κλιμακτηρικοί καρποί, επειδή μπορούν να ωριμάσουν μετά την απομάκρυνση τους από το μητρικό φυτό, μπορούν να αποθηκευτούν για κάποιο χρονικό διάστημα και στη συνέχεια να καταναλωθούν (τομάτα, ροδάκινο, βερίκοκο, αχλάδι, ακτινίδιο, μήλο και άλλα). Οι μη κλιμακτηρικοί καρποί (κεράσι, πορτοκάλι, μανταρίνι και άλλα) πρέπει να συγκομίζονται ώριμοι διότι δεν ωριμάζουν μετά την απομάκρυνση τους από το μητρικό φυτό. Θα πρέπει όμως να είναι σκληροί έτσι ώστε να είναι όσο γίνεται περισσότερο ανθεκτικοί στις μετασυλλεκτικές μεταχειρίσεις και τη μεταφορά.

2 Κριτήρια συλλεκτικής ωριμότητας φρούτων Στα μήλα, αχλάδια, μπανάνες και ακτινίδια διαφέρει ο χρόνος συγκομιδής από τον χρόνο ωρίμανσης για κατανάλωση. Αντίθετα, τα κεράσια, τα βύσσινα, οι ξηροί καρποί, τα σταφύλια και τα εσπεριδοειδή συγκομίζονται όταν είναι ώριμοι για κατανάλωση. Τα δαμάσκηνα για νωπή χρήση συγκομίζονται πιο νωρίς, ενώ δαμάσκηνα που προορίζονται για ξήρανση συγκομίζονται λίγο πριν αρχίσει η γήρανση του καρπού.

3 Κριτήρια συλλεκτικής ωριμότητας φρούτων Φυσικά χαρακτηριστικά. Το μέγεθος, το σχήμα και τα επιφανειακά χαρακτηριστικά. Η δύναμη απόσπασης του καρπού. Οι μεταβολές στο χρώμα. Αντίσταση της σάρκας στην πίεση ή συνεκτικότητα σάρκας (Kg/cm 2 ). Χημικά χαρακτηριστικά. Τα διαλυτά στερεά συστατικά (σάκχαρα ) ( ΔΣΣ). Τα συνολικά οξέα (μηλικό, κιτρικό, τρυγικό οξύ). Ο λόγος (ΔΣΣ)/ οξύτητα. Δοκιμή αμύλου (Τεστ ιωδίου). Φυσιολογικές μεταβολές. Αναπνευστική δραστηριότητα (C0 2 /Kg/h). Παραγωγή αιθυλενίου.

Φυσικά Χαρακτηριστικά Μέγεθος, σχήμα και επιφανειακά χαρακτηριστικά καρπού. -Το μέγεθος μπορεί να εκτιμηθεί εύκολα με δακτυλίους που μετρούν την περίμετρο, τη διάμετρο, το μήκος, το βάρος ή τον όγκο. -Ορισμένα λαχανικά συγκομίζόνται όταν αποκτήσουν ένα ορισμένο μέγεθος (π.χ. αγγούρια, κολοκυθάκια κλπ). -Στην μπανάνα κριτήριο ωριμότητας είναι η διάμετρος του καρπού. -Στα πεπόνια η απόθεση κηρωδών ουσιών προσδίδει μια γυαλάδα και χρησιμοποιείται σε ορισμένες ποικιλίες ως κριτήριο ωριμότητας. Το κριτήριο αυτό όμως επηρεάζεται από τις καλλιεργητικές και κλιματικές συνθήκες. 4

Η απόσπαση του καρπού. Καθώς πλησιάζει το στάδιο της ωρίμανσης, πολλοί καρποί σχηματίζουν ένα στρώμα αποκοπής, το οποίο διευκολύνει τη συγκομιδή τους (π.χ. πεπόνια). Το αβοκάντο και τα εσπεριδοειδή όμως φτάνουν στην ωρίμανση πολύ πριν σχηματίσουν τη ζώνη αποκοπής. Η δύναμη απόσπασης καρπού μπορεί να μετρηθεί με ειδικά δυναμόμετρα. Οι μεταβολές στο χρώμα. Οι χρωστικές είναι λιποδιαλυτές ουσίες που βρίσκονται στους χλωροπλάστες κυρίως του φλοιού. Οι χλωροφύλλες, οι ξανθοφύλλες, και τα καροτινοειδή, δίνουν το βασικό χρώμα στο φλοιό, το οποίο με την ωρίμανση περνάει από διαδοχικές διαβαθμίσεις, από βαθύ πράσινο σε ανικτό πράσινο, κίτρινο ή πορτοκαλί. Ο καθορισμός του βασικού χρώματος γίνεται με σύγκριση του χρώματος του φλοιού με χρωματικούς χάρτες, που έχουν κατασκευαστεί για κάθε είδος, ποικιλία και περιλαμβάνουν όλες τις αποχρώσεις του πράσινου που παρουσιάζει ο καρπός κατά την ωρίμανση. Το χρώμα δεν είναι πάντα αξιόπιστο γιατί επηρεάζεται από τη λίπανση την άρδευση, την ηλιακή ακτινοβολία. 5

Φυσικά χαρακτηριστικά Επίχρωμα: Το επίχρωμα οφείλεται στις ανθοκυάνες (υδατοδιαλυτές χρωστικές που συγκεντρώνονται στα χυμοτόπια), οι οποίες προσδίδουν ρόδινες, ερυθρές και ερυθρομέλανες αποχρώσεις στους καρπούς των μήλων, των αχλαδιών, των σταφυλιών και πολλών άλλων καρπών. Χρώμα των σπερμάτων: σε ορισμένα είδη καρπών ως κριτήριο συλλεκτικής ωριμότητας χρησιμοποιούνται οι μεταβολές στο χρώμα των σπερμάτων. Χαρακτηριστική είναι η μεταβολή από λευκό σε καφέ χρωματισμό. Και αυτό όμως το κριτήριο δεν είναι σταθερό και δεν φαίνεται να είναι σταθερό από χρονιά σε χρονιά. 6

Χρωματόμετρα -Η πιο αξιόπιστη μέτρηση του χρώματος είναι τα χρωματόμετρα, τα οποία μετρούν και αναλύουν το ανακλώμενο φως. Το χρώμα μετρείται με την κλίμακα Hunter και παραμέτρους τα L*a*b. Όπου -L = φωτεινότητα και η τιμή του κυμαίνεται από 0 (μαύρο χρώμα) έως 100 (λευκό χρώμα). a = διαβάθμιση του χρώματος από το πράσινο (-a) στο κόκκινο (+a). b = διαβάθμιση του χρώματος από το μπλε (-b) στο κίτρινο (+b). Μια άλλη κλίμακα που χρησιμοποιείται είναι η L*c*h. Όπου L = φωτεινότητα C = ένταση ή καθαρότητα στο χρώμα (Chroma) h = χροιά- απόχρωση του χρώματος (hue angle) και παίρνει τιμές από ο (το χρώμα σε μορφή σφαίρας όπου 0 ο = κόκκινο, 90 ο = κίτρινο, 180 ο = πράσινο και 270 ο = μπλε). 7

Αντίσταση της σάρκας στη διείσδυση -Η συνεκτικότητα της σάρκας χρησιμοποιείται ως κριτήριο ωριμότητας σε πολλά είδη καρπών. Το κριτήριο αυτό είναι σχετικά σταθερό. -Η εκτίμηση της συνεκτικότητας της σάρκας γίνεται με ειδικά όργανα τα πιεσίμετρα (Μagness-Taylor, Effegi). -Η αντίσταση της σάρκας στα αχλάδια για την ποικιλία Williams είναι 4,5- 5,9 Κg και για την ποικιλία Passe Crassane είναι 4,5-5,4 kg όταν οι μετρήσεις γίνονται με το πιεσίμετρο με το έμβολο διαμέτρου 8mm. Ειδικό βάρος του καρπού: Με την ωρίμανση των καρπών αυξάνεται η περιεκτικότητα των ΔΣΣ και επομένως και το ειδικό βάρος. -Καρποί που επιπλέουν στο νερό έχουν μικρότερη περιεκτικότητα σε ΔΣΣ, ενώ καρποί που βυθίζονται έχουν ειδικό βάρος μεγαλύτερο από τη μονάδα με περισσότερα διαλυτά συστατικά και είναι ώριμοι για συγκομιδή. 8