Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Εξαρτήματα και αγωγοί.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Εξαρτήματα και αγωγοί."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Εξαρτήματα και αγωγοί

2 Εξαρτήματα και αγωγοί ΣΤΟΧΟΙ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ
Εξαρτήματα και αγωγοί ΣΤΟΧΟΙ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ Να μάθουμε να αναγνωρίζουμε, και να επιλέγουμε τα βασικά εξαρτήματα που θα χρησιμοποιήσουμε στο εργαστήριο. Να προετοιμάσουμε και να τερματίσουμε αγωγούς σε ηλεκτρικά εξαρτήματα. Να κόψουμε και να καμπυλώσουμε πλαστικούς σωλήνες και να τους τερματίσουμε σε μεταλλικά κουτιά.

3 Λυχνιολαβές Οι λυχνιολαβές (ντουί) είναι εξαρτήματα των ηλεκτρικών κυκλωμάτων που χρησιμοποιούνται για τη στήριξη, την ασφαλή σύνδεση και αποσύνδεση του λαμπτήρα με το ηλεκτρικό ρεύμα. Στη βάση τους υπάρχουν δύο επαφές όπου συνδέονται η μία με τον αγωγό φάσης και η άλλη με τον ουδέτερο αγωγό. Οι κατηγορίες των λυχνιολαβών, ανάλογα με τον τρόπο σύνδεσής τους με τον λαμπτήρα, είναι: βιδωτές, μπαγιονέτ και λαμπτήρων φθορισμού. Λυχνιολαβές (ντουί) Στεγανή συσκευή ονομάζεται κάθε συσκευή που έχει κατασκευαστεί έτσι ώστε να είναι αδύνατο να εισχωρήσει στο εσωτερικό της νερό ή χιόνι.

4 Κουτιά διακλάδωσης Τα κουτιά διακλάδωσης χρησιμοποιούνται για να επιτρέπουν τη διακλάδωση ενός ή περισσότερων αγωγών, ώστε να εξασφαλίζουν τη συνέχεια των αγωγών. Τα κουτιά διακλάδωσης είναι πλαστικά ή χαλύβδινα. Το σχήμα τους είναι στρογγυλό ή τετράγωνο. Η σύνδεση των αγωγών γίνεται με τη βοήθεια συνδετήρων (connectors). Κουτιά μεταλλικά Κουτί πλαστικό

5 Συστήματα Εγκαταστάσεων
Τα κυριότερα συστήματα που χρησιμοποιούνται στις ηλεκτρικές εγκαταστάσεις είναι: Οι επιφανειακές εγκαταστάσεις (χρησιμοποιούνται κυρίως σε υφιστάμενες οικοδομές) Οι ηλεκτρικοί αγωγοί τοποθετούνται στην επιφάνεια των τοίχων οπότε οι γραμμές που σχηματίζουν είναι ορατές. Μια παραλλαγή των επιφανειακών εγκαταστάσεων είναι η χρήση καναλιών διανομής για να καλύψουμε και να προστατέψουμε τα επιφανειακά καλώδια. Κανάλι διανομής Επιφανειακό καλώδιο Τοποθέτηση ρευματοδότη σε κανάλι διανομής 2. Οι χωστές ή χωνευτές εγκαταστάσεις με πλαστικούς σωλήνες μέσα στο σοβά ή το μπετόν της οικοδομής.

6 Σωλήνες Οι σωλήνες χρησιμοποιούνται για την τοποθέτηση των αγωγών και καλωδίων για προστασία έναντι μηχανικών καταπονήσεων, υγρασίας κλπ. Οι σωλήνες χαρακτηρίζονται: Από το υλικό κατασκευής τους (μεταλλικοί, πλαστικοί) Από το πάχος τους. Από την εσωτερική και εξωτερική διάμετρο τους σε (Φ σε mm) Η κατασκευή των πλαστικών σωλήνων γίνεται από PVC (χλωριούχο πολυβινίλιο) σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα.

7 Διάμετροι πλαστικών σωλήνων
(Φ σε mm) Διατίθενται στο εμπόριο σε μορφή ευθύγραμμη (μήκους 3m) Οι πλαστικοί σωλήνες μεγάλων διαμέτρων (>Φ25) συνοδεύονται και από παρελκόμενα υλικά (καμπύλες, γωνίες, κολάρα κλπ.

8 Συνδετήρες κ.α. Βοηθητικά εξαρτήματα
Οι συνδετήρες (connectors) χρησιμοποιούνται για τη σύνδεση αγωγών. Επάνω τους στερεώνονται τα για σύνδεση άκρα τους και ενώνονται αγώγιμα με βίδες στο εσωτερικό τους μέρος. Τα περιλαίμια χρησιμοποιούνται για τη στήριξη καλωδίων και σωλήνων σε εξωτερικές επιφάνειες Τα κολάρα δεσίματος για το δέσιμο καλωδίων και αγωγών

9 Κοπή και κάμψη πλαστικού σωλήνα
Παρακολουθείστε την επίδειξη του τρόπου κοπής και κάμψης πλαστικών σωλήνων 16 mm και 20 mm. Δραστηριότητες: Παραλαβή, αναγνώριση και έλεγχος εργαλείων και υλικών. Κόψιμο και κατασκευή γωνίας 90ο με πλαστική σωλήνα 16 mm. Κόψιμο και κατασκευή γωνίας 90ο με πλαστική σωλήνα 20 mm.

10 Σύνδεση καλωδίου σε λυχνιολαβή
ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ     1.  Απογυμνωτής ή πένσα για αφαίρεση μόνωσης από αγωγούς και καλώδια     2.   Πλαγιοκόπτης ή εμπροσθοκόπτης     3.   Λυχνιολαβές     4.   Μυτοτσίμπιδο με στρογγυλά ράμφη     5.   Μονόκλωνοι αγωγοί     6.   Πολύκλωνοι αγωγοί ΠΟΡΕΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 1.       Διαμορφώστε τα άκρα μονόκλωνων αγωγών. 2.       Διαμορφώστε τα άκρα πολύκλωνων αγωγών. 3.       Συνδέστε μονόκλωνους αγωγούς στη λυχνιολαβή . 4.       Συνδέστε πολύκλωνους αγωγούς στη λυχνιολαβή.

11 Εργασία για το σπίτι 1. Γιατί έχουμε πολλά είδη σωλήνων;
1.      Γιατί έχουμε πολλά είδη σωλήνων; Από τι εξαρτάται και γιατί η διατομή των σωλήνων; Να αναφέρετε το μικρότερο μέγεθος των πλαστικών σωλήνων. Ενδεικτική βιβλιογραφία Τεχνολογία Ηλεκτρικών Εγκαταστάσεων - Μερος Α’, ΥΑΠ, ΔΜΤΕΕ 1988 Ηλεκτρική Εγκατάσταση κατοικίας, ΥΑΠ ΔΜΤΕΕ 1997


Κατέβασμα ppt "Εξαρτήματα και αγωγοί."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google