Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΤΜΗΜΑ : Πρακτικών Ασκήσεων Διδασκαλίας (ΠΑΔ)

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΤΜΗΜΑ : Πρακτικών Ασκήσεων Διδασκαλίας (ΠΑΔ)"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΤΜΗΜΑ : Πρακτικών Ασκήσεων Διδασκαλίας (ΠΑΔ)
Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε ΓΕ.Τ.Π.ΜΑ/Ε.Π.ΠΑΙ.Κ. ΤΜΗΜΑ : Πρακτικών Ασκήσεων Διδασκαλίας (ΠΑΔ)

2 Ειδικές Ηλεκτρικές Εγκαταστάσεις
Ειδικές Ηλεκτρικές Εγκαταστάσεις 2. Ηλεκτρική εγκατάσταση λεβητοστασίου

3 Στο τέλος αυτής της ενότητας, οι μαθητές θα πρέπει να είναι σε θέση να :
Να αναφέρουν τα κυρία μέρη της ηλεκτρικής εγκατάστασης λεβητοστασίου και να ερμηνεύουν το ηλεκτρικό της διάγραμμα. Να αναφέρουν τα είδη λεβήτων ανάλογα με την κατηγορία τους. Να αναφέρουν τις λειτουργίες ενός θερμοστάτη καυστήρα και ενός θερμοστάτη κυκλοφορητή

4 Ηλεκτρική εγκατάσταση λεβητοστασίου
Το λεβητοστάσιο είναι ο χώρος του κτιρίου όπου τοποθετείται η κεντρική πηγή θερμότητας, δηλαδή ο λέβητας και ο καυστήρας καθώς επίσης ο κυκλοφορητής και ο πίνακας αυτονομίας. Βρίσκεται συνήθως στο υπόγειο του κτιρίου.

5 Για την τροφοδοσία των συσκευών κεντρικής θέρμανσης που λειτουργούν με ηλεκτρικό ρεύμα προβλέπεται ξεχωριστή γραμμή από το γενικό πίνακα της Εσωτερικής Ηλεκτρικής Εγκατάστασης του κτιρίου, η οποία καταλήγει στον πίνακα του λεβητοστασίου. Η γραμμή αυτή είναι μονοφασική (π.χ. 3x2,5 mm2) ή τριφασική (π.χ. 5x2,5 mm2), ανάλογα με το είδος του καυστήρα και του κυκλοφορητή (μονοφασικών ή τριφασικών) και με ελάχιστη διατομή αγωγών 2,5 mm2, σύμφωνα με τους κανονισμούς Ε.Η.Ε. για τη σύνδεση γενικού πίνακα με υποπίνακα. Ο πίνακας λεβητοστασίου διαθέτει γενικό διακόπτη, γενική ασφάλεια και επιμέρους ασφάλειες και τροφοδοτεί:

6 Σε περίπτωση αυτονομίας θέρμανσης, ο υποπίνακας λεβητοστασίου τροφοδοτεί τον πίνακα αυτονομίας και μέσω αυτού τροφοδοτούνται ο καυστήρας, ο κυκλοφορητής και οι ηλεκτροκίνητες Βάνες.

7 Τα κυρία μέρη της ηλεκτρικής εγκατάστασης λεβητοστασίου
τον λέβητα τον καυστήρα τον κυκλοφορητή, το φωτισμό του λεβητοστασίου και τους ρευματοδότες. (Οι ρευματοδότες πρέπει να είναι τουλάχιστον δύο).

8 Λέβητας Είναι μηχανολογική συσκευή η οποία διαθέτει ειδικό θάλαμο (θάλαμο καύσης) για την καύση του μείγματος αέρα-καυσίμου και είναι κατάλληλα σχεδιασμένη, ώστε η θερμότητα που παράγεται από την καύση να θερμαίνει το μέσο μεταφοράς θερμότητας (δηλαδή το νερό) που ρέει στο εσωτερικό της, στη μέγιστη θερμοκρασία (π.χ. 90 °C).

9 Είδη λεβήτων Ανάλογα με την κατηγορία του καυσίμου, διακρίνονται σε :
πετρελαίου αερίου (π.χ. φυσικού αερίου) Ανάλογα με το υλικό κατασκευής, διακρίνονται σε : Χυτοσιδήρους χαλύβδινους

10 Καυστήρας Είναι ηλεκτρομηχανολογική συσκευή η οποία δημιουργεί το κατάλληλο μείγμα αέρα-καυσίμου, προκαλεί την ανάφλεξη του και συμβάλλει στη σωστή καύση του, ώστε να παραχθεί όσο το δυνατό μεγαλύτερη ποσότητα θερμότητας ανά μονάδα όγκου ή βάρους καυσίμου και λιγότερη ποσότητα καυσαερίων, με αποτέλεσμα μικρότερη ρύπανση του περιβάλλοντος. Ανάλογα με το είδος του καυσίμου που καίνε, οι καυστήρες διακρίνονται σε πετρελαίου και αερίου.

11

12 Κυκλοφορητής Ο κυκλοφορητής είναι ηλεκτρομηχανολογική συσκευή που εξαναγκάζει το θερμό νερό να κυκλοφορεί στο δίκτυο διανομής, με αποτέλεσμα να μεταφέρεται θερμότητα από το λέβητα στα θερμαντικά σώματα. Συνδέεται στο δίκτυο διανομής είτε στην προσαγωγή είτε στην επιστροφή του θερμού νερού και αποτελείται από δύο βασικά μέρη, την αντλία και τον κινητήρα.

13

14

15 Θερμοστάτης καυστήρα Ο θερμοστάτης αυτός παρακολουθεί τη θερμοκρασία του θερμού νερού προσαγωγής. Μπορεί να είναι είτε επαφής, δηλαδή το αισθητήριο του τίθεται σε επαφή με το σωλήνα προσαγωγής θερμού νερού, είτε εμβάπτισης, δηλαδή το αισθητήριο θερμοκρασίας τίθεται σε επαφή με το θερμό νερό. Ρυθμίζεται στη μέγιστη θερμοκρασία στην οποία επιθυμούμε να θερμαίνεται το νερό (π.χ. 90°C). Όταν η θερμοκρασία του θερμού νερού είναι μικρότερη από τη μέγιστη, τότε η ηλεκτρική επαφή του είναι κλειστή και επιτρέπει τη λειτουργία του καυστήρα, όταν χρειάζεται. Όταν η θερμοκρασία του θερμού νερού φθάσει τη μέγιστη, τότε ανοίγει η ηλεκτρική επαφή του και σταματά η λειτουργία του καυστήρα.

16 Θερμοστάτης κυκλοφορητή
Ο θερμοστάτης αυτός παρακολουθεί τη θερμοκρασία του θερμού νερού προσαγωγής. Μπορεί να είναι είτε επαφής, δηλαδή το αισθητήριο του τίθεται σε επαφή με το σωλήνα προσαγωγής θερμού νερού, είτε εμβάπτισης, δηλαδή το αισθητήριο θερμοκρασίας τίθεται σε επαφή με το θερμό νερό. Ρυθμίζεται σε θερμοκρασία μεταξύ 40 και 50 °C. Όταν η θερμοκρασία του θερμού νερού είναι μικρότερη από τη θερμοκρασία ρύθμισης, τότε η ηλεκτρική επαφή του θερμοστάτη είναι ανοιχτή και δεν επιτρέπει τη λειτουργία του κυκλοφορητή. Αν η θερμοκρασία είναι ίση ή μεγαλύτερη από τη θερμοκρασία ρύθμισης, τότε η επαφή κλείνει και επιτρέπεται, αν χρειάζεται, η λειτουργία του κυκλοφορητή.

17 ΧΩΡΟΣ ΛΕΒΗΤΟΣΤΑΣΙΟΥ

18 ΦΥΛΛΟ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ Τίτλος Μαθήματος : Ειδικές Ηλεκτρικές Εγκαταστάσεις
Τίτλος Μαθήματος : Ειδικές Ηλεκτρικές Εγκαταστάσεις Τίτλος ωριαίας ενότητας : Ηλεκτρική εγκατάσταση λεβητοστασίου ΟΔΗΓΙΕΣ: Να μελετήσετε το κατακόρυφο διάγραμμα Ηλεκτρική εγκατάστασης λεβητοστασίου .Να αναφέρετε τα κύρια μέρη του και να ερμηνεύσετε το ηλεκτρικό της διάγραμμα.

19

20 ΦΥΛΛΟ ΕΛΕΓΧΟΥ Τίτλος Μαθήματος : Ειδικές Ηλεκτρικές Εγκαταστάσεις
Τίτλος Μαθήματος : Ειδικές Ηλεκτρικές Εγκαταστάσεις Τίτλος ωριαίας ενότητας : Ηλεκτρική εγκατάσταση λεβητοστασίου Ονοματεπώνυμο μαθητή : 1. Ο θερμοστάτης κυκλοφοριτή σε ποια θερμοκρασία συνήθως τον ρυθμίζουμε.


Κατέβασμα ppt "ΤΜΗΜΑ : Πρακτικών Ασκήσεων Διδασκαλίας (ΠΑΔ)"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google