Λαχανικά
Τα λαχανικά χωρίζονται σε έξι ομάδες: Καρποί Πράσινα φυλλώδη Ρίζες Κόνδυλοι Βολβοί Άνθη
Καρποί
Πράσινα φυλλώδη
Ρίζες
Κόνδυλοι
Βολβοί
Άνθη
Μπορούμε να βρούμε λαχανικά σε διάφορες μορφές Φρέσκα Κατεψυγμένα Κονσερβοποιημένα Διατηρημένα σε ξίδι ή αλάτι Γλυκά - μαρμελάδες
Φρέσκα λαχανικά
Κατεψυγμένα λαχανικά
Κονσερβοποιημένα - διατηρημένα
Γλυκά - μαρμελάδες Μαρμελάδα με πιπέρια
Χαρακτηριστικά φρέσκων λαχανικών Να έχουν το ζωηρό, φυσικό τους χρώμα Να είναι τρυφερά,με σφικτή σάρκα (όχι μαραμένα ή λιωμένα) Να έχουν πλούσιο, φυσικό άρωμα
Θρεπτική αξία των λαχανικών π.χ.Ντομάτα Η ντομάτα περιέχει βιταμίνη C, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, σίδηρο και κάλιο ενώ παράλληλα αποτελεί πολύ καλή πηγή λυκοπενίου. Το λυκοπένιο είναι μια ουσία με ικανότητες αντιοξειδωτικές, στο οποίο μάλιστα οφείλεται και το κόκκινο χρώμα της ντομάτας. Περιέχει επίσης, β-καροτένιο ουσία και αυτή αντιοξειδωτική, που ο οργανισμός μαζί με το λυκοπένιο τις μετατρέπει σε βιταμίνη Α. Οι αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχει η ντομάτα, είναι ιδιαίτερα ωφέλιμες για την υγεία μας και ο ρόλος τους καθοριστικός. Εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες που παράγονται στον οργανισμό
Θρεπτική αξία των λαχανικών Όλα τα λαχανικά είναι πλούσια σε βιταμίνες και μέταλλα Μας προσφέρουν υγεία!
Στόχος μας είναι να παίρνουμε 5 μερίδες την ημέρα 5 a day!