Project Α’ Τετραμήνου Β’ Λυκέιου
Εισαγωγή Μανιτάρι ονομάζεται κοινώς το ορατό μέρος πολυκύτταρων μυκήτων με τη χαρακτηριστική, συνήθως ομβρελοειδή μορφή.
Κατηγορίες Ανάλογα με τη μορφή και το σχήμα του καρποσώματος διακρίνουμε δυο κατηγορίες: Βασιδιομύκητες Ασκομύκητες
Είδη μανιταριών Τα παρασιτικά μανιτάρια Τα σαπροφυτικά μανιτάρια Τα μυκορριζικά ή συμβιωτικά μανιτάρια
Καλλιέργεια μανιταριών Η μεγάλη ζήτηση που υπάρχει σήμερα για τα μανιτάρια, οδήγησε σε προσπάθειες για την τεχνητή καλλιέργεια τους.
Διατροφική Αξία Συμβάλουν στην καλή υγεία Περιέχουν ιχνοστοιχεία και μέταλλα Περιέχουν πολλές βιταμίνες
Μερικά πολύ γνωστά άγρια ελληνικά μανιτάρια Λακτάριοι ή πευτσίτες Μορχέλες Βολίτες Αμανίτες Άσπρα μανιτάρια ή κουμπιά Λυκοπορδές ή Πόπορδα
Είδη που καλλιεργούνται Άσπρα μανιτάρια (Παρισιού) Πλευρότους Ευρωπαιλές ποικιλίες: Σεπ Σαντερέλ
Δηλητηριώδη μανιτάρια Μια παροιμία λέει: «όλα τα μανιτάρια τρώγονται μερικά όμως μόνο μια φορά»
Είδη δηλητηριάσεων Φαλλοειδική δηλητηρίαση Μουσκαρινική δηλητηρίαση Μυκοατροπινική δηλητηρίαση Παραισθησιακή δηλητηρίαση με ψιλοσιβίνη Ορελανινική δηλητηρίαση Γυρομιτρική δηλητηρίαση Δηλητηρίαση από συνδυασμό κοπρίνης και αλκοόλ Δηλητηρίαση από είδη του γένους Παξίλλος