Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Οι οδοί και η ιστορία τους

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Οι οδοί και η ιστορία τους"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Οι οδοί και η ιστορία τους
Project -Εργασία Οι οδοί και η ιστορία τους

2 Όρος Οίτη Η Οίτη είναι βουνό της Στερεάς Ελλάδας και βρίσκετε στα όρια της Φθιώτιδας και της Φωκίδας. Υψώνεται στα 2100 μ. Και περιλαμβάνει πολλά βουνά και κορυφές. Από την Οίτη πηγάζουν τρία ποτάμια: ο Γοργοπόταμος, και Ασωπός στα ανατολικά, ο Ίναχος στα δυτικά, και ο Μόρνος στα Νότια. Γύρω από την Οίτη υπάρχουν 22 χωριά και η πρόσβαση της γίνεται από την Εθνική Οδό και διευκολύνει την επίσκεψη στα γύρω χωριά της. Στα χαμηλότερα σημεία του βουνού υπάρχουν διάφορα ήδη δένδρων όπως πουρνάρια Κουμαριές κέδροι και άλλα. Παρόλο που δεν υπάρχει φύλαξη, αλλά αμέλεια, του βουνού, η πανίδα είναι πολύ πλούσια. Ένα από τα σημαντικότερα έργα της Οίτης είναι ο Εθνικός δρυμός, που δημιουργήθηκε για την προστασία της χλωρίδας και της πανίδας ήδη από το 1966, με το όνομα ¨Εθνικός δρυμός Οίτης¨

3 Διονύσιος Σολομός Γεννήθηκε το 1798 στη Ζάκυνθο και πέθανε το στη Κέρκυρα. Γιός του Κόντε Νικολάου Σολομού και της Αγγελικής Νίκλη. Ο πατέρας του είχε επιτύχει την εγγραφή του τίτλου του στη ¨Χρυσή Βίβλο¨ Ζακύνθου το Είχε ένα μικρότερο αδερφό το Δημήτριο, τον μετέπειτα πρόεδρο της Ιονίου Γερουσίας. Είχε ως διδάσκαλο του Ιταλό Αββά Σάντο Ρώσση που τον δίδαξε την Ιταλική γλώσσα. Μετά τον Θάνατο του πατέρα του ο κηδεμόνας του Νικόλαος Μεσσάλας τον έστειλε μαζί με τον Σάντο Ρώσση να σπουδάσει στην Ιταλία το Μετά την αποφοίτησή του το 1815 γράφτηκε στο Πανεπιστήμιο της Παβίας. Το 1818 επέστρεψε στη Ζάκυνθο και έμεινε για 10 χρόνια. Τα πρώτα του αριστουργήματα τα έγραψε και συμμετείχε στις διαμαρτυρίες των φιλελεύθερων συμπολιτών του κατά της Αγγλικής διοικήσεως.

4

5 Ερρίκος Σλήμαν Ο Ερρίκος Σλήμαν ήταν Γερμανός αρχαιολόγος και γεννήθηκε το 1822 στο Μεκλεμβούργο. Το 1846 πήγε στην Πετρούπολη και ίδρυσε δικιά του επιχείρηση. Το 1859 επισκέφθηκε τη Συρία και την Αίγυπτο, ενώ το 1864 έκανε την πρώτη του περιοδεία στη Μεσόγειο. Το 1868 επισκέφθηκε την Ελλάδα στην οποία εγκαταστάθηκε και παντρεύτηκε τη Σοφία Εγκαστρωμένου και το 1870 ανακαλύπτει την Τροία. Το 1871 ανακαλύπτει το θησαυρό του Μινύου και πέντε χρόνια αργότερα πηγαίνει στις Μυκήνες. Το 1878 πηγαίνει στην Ιθάκη όπου ανακαλύπτει τα Πελασγικά τείχη και γίνεται διδάκτορας στο Ροστόκ. Το 1884 ξεκίνησε ανασκαφές στην Τίρυνθα το 1886 ανακάλυψε το βασιλικό ανάκτορο. Πέθανε το 1890 στη Νεάπολη και το 1930 η σύζυγος του δημοσίευσε την αυτοβιογραφία του.

6

7 Αγία Σοφία Η Αγία Σοφία βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη και θεωρείται ως το αριστούργημα της Βυζαντινής τέχνης. Χτίστηκε το 325 από τον Μεγάλο Κωνσταντίνο και το 404 κάηκε από τον λαό. Ξαναχτίστηκε το 413 από τον Θεοδόσιο Β΄ αλλά ο λαός της ξανάναψε στην Στάση του Νίκα. Τέλος ξαναχτίστηκε για τελευταία φορά από τον αυτοκράτορα Ιουστινιανό το 523. Τα σχέδια της εκκλησίας τα έφτιαξαν οι ξακουστοί για εκείνη την εποχή αρχιτέκτονες Ανθέμιος και Ισίδωρος. Η εσωτερική διακόσμηση της Αγίας Σοφίας είναι πανέμορφη, με πολλά ψηφιδωτά και εικόνες. Ο τύπος της Εκκλησίας είναι Βασιλική με τρούλο αντίθετο τότε με τα ανατολικά και δυτικά κτήρια. Στην σημερινή εποχή η Αγία Σοφία είναι τζαμί αλλά λειτουργεί και ως μουσείο.

8

9 Ορφέας Ήρωας του πολιτισμού εντοπιζόμενος στον ευρύτερο χώρο της Θράκης και τεχνολογούμενους ως γιος του Θρακικού ποταμού Οίαγρου ή του Απόλλωνα και της Καλλιόπης ή της Μενίππης ή της Ευρυδίκης. Στην παράδοση ο Ορφέας εμφανίζεται φημισμένος για την επίδοση του στη μουσική. Αναφέρεται ότι αυτός με τη μουσική του ως Αργοναύτης βοήθησε τους συντρόφους του να σωθούν από τους πιο μεγάλους κινδύνους. Περισσότερο γνωστός είναι ο μύθος για την κάθοδο στον Άδη στην προσπάθεια του να επαναφέρει στο κόσμο την πρόωρα χαμένη γυναίκα του. Για το τέλος του Ορφέα παραδίδεται ότι ο ήρωας αυτοκτόνησε από απόγνωση ή ότι θανατώθηκε και διαμελίστηκε από τις Βάκχες ή τις Θρακιώτισσες, που έτσι τον εκδικήθηκαν είτε γιατί τις είχε αποκλείσει από τα μυστήρια είτε γιατί τις είχε αποξενώσει από τους άντρες τους.

10 Ευρυδίκη Ήταν η σύζυγος του βασιλιά της Μακεδονίας, Αμύντα Γ και μητέρα του Φιλίππου Β’. ‘Ήταν φιλόδοξη και πολύ άσεμνη. Επίσης ήρθε σε ερωτική επαφή με τον Πτολεμαίο Αλωρίτη, τον δολοφόνο του γιου της Αλεξάνδρου. Ο θάνατος της είναι άγνωστος, καθώς μερικοί υποστηρίζουνε ότι δολοφονήθηκε από τον εραστή της, ενώ άλλοι οτι βοήθησε το γιό της Περδίκκα, να δολοφονήσει τον εραστή της. Όταν πέθανε ο Περδίκκας, η Ευρυδίκη, προσπάθησε να συγκεντρώσει στα χέρια της όλη την εξουσία και για να το πετύχει προκάλεσε εξέγερση του στρατού κατά του Αντίπατρου. Τα σχέδιά τους όμως δεν πέτυχαν και μετά το θάνατο του Αντίπατρου συγκρούστηκε με τη μητέρα του Μ. Αλεξάνδρου, την Ολυμπιάδα και στη μάχη που δόθηκε της αυτομόλησε στο αντίπαλο στρατόπεδο και αυτή υποχρεώθηκε να παρευρεθεί στη θανάτωση του συζύγου της.

11

12 Η εργασία έγινε από τους : Γρίβας Παναγιώτης Ζευκιλής Γιώργος Κουρτέλης Απόστολος Χρονόπουλος Παναγιώτης


Κατέβασμα ppt "Οι οδοί και η ιστορία τους"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google