Εισαγωγή στα Πληροφοριακά Συστήματα (Information Systems). Χ. Σκουρλάς, Α θ ή ν α 2015-16 Ενισχυτική διδασκαλία.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
1 ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ & ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Γεώργιος Γιαγλής Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης & Τεχνολογίας.
Advertisements

Προηγμένες Υπηρεσίες Τηλεκπαίδευσης στο Τ.Ε.Ι. Σερρών Το εκπαιδευτικό υλικό που ακολουθεί αναπτύχθηκε στα πλαίσια του έργου «Προηγμένες Υπηρεσίες Τηλεκπαίδευσης.
Βάσεις Δεδομένων Ενότητα 2: Συστήματα Διαχείρισης Βάσεων Δεδομένων Βασίλης Βουτσινάς Τμήμα: Οργάνωση & Διοίκηση Επιχειρήσεων.
Το Θέρμο είναι κωμό- πολη της Αιτωλοακα- ρνανίας με επίσημο πληθυσμό κα- τοίκων.
1 ΑΓΙΣ ΒΑΙΟΣ Dt Περιεχόμενα Περιεχόμενα Τι είναι το Fidelio ………………………………..4 Περιήγηση στο πρόγραμμα ……………………5-8 Προτερήματα ……………………………………..9.
Το Πάσχα στην Κάλυμνο Τ άξη:A’5 Τ άξη:A’5 Έτος: Έτος: Ονόματα μαθητών: Σιδερούλα Μύτικα,Πόπη Σαμάρκου,Μικέλα Σαμάρκου,Καλλιόπη Τρικοίλη.
Κουκούλης Παράσχος (parkouk) 1 ο Δημ. Σχολ. Αγ. Δημητρίου Η Μεγάλη Εβδομάδα αρχίζει από την Κυριακή των Βαΐων το βράδυ, όπου τελείται η Ακολουθία του Νυμφίου,
Πληροφορική Κεφάλαιο 4 ο : Βάσεις Δεδομένων Κλεπετσάνης Παύλος, Επίκουρος Καθηγητής Τμήμα Φαρμακευτικής.
Κεφάλαιο 4 Συστήματα Ανάφλεξης ΣΑΛΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ MSc in Management and Information Systems Μηχανολόγος Εκπαιδευτικός 1 ου ΕΠΑ.Λ. Δράμας.
Πληροφορίες μαθήματος Διδασκαλία Θεωρίας: Τετάρτη Εγγραφή στο eclass του μαθήματος Βιβλιογραφία μαθήματος: –Θεμελιώδεις Αρχές Συστημάτων Βάσεων.
4 Μοντέλο Οντοτήτων-Συσχετίσεων  Η ανάγκη  Διαγράμματα ΟΣ  Σύνολα Οντοτήτων-Συσχετίσεων  Απεικονίσεις  Επεκτάσεις.
Κεφάλαιο 2 Ροπή Φυσικές έννοιες & Κινητήριες Μηχανές ΣΑΛΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ MSc in Management and Information Systems Μηχανολόγος Εκπαιδευτικός 1 ου ΕΠΑ.Λ. Δράμας.
Μέθοδοι οργάνωσης νοσηλευτικής εργασίας Κατά ασθενή μέθοδος Λειτουργική ή κατά εργασία μέθοδος Ομαδική νοσηλευτική Πρωτοβάθμια νοσηλευτική Προσωπική διευθέτηση.
Ιλιάδα Μονομαχίες. Μονομαχία:Πάρη και Μενέλαου Ο Πάρης προβάλει απο το Τρωικό στράτευμα εναντίον του Μενέλαου.Πρίν την μονομαχία ο Πάρης κυριεύεται από.
Θέμα εργασίας: Διδακτικό Σενάριο με χρήση ΤΠΕ «Η τέχνη του Μπαρόκ στη ζωγραφική» Μάθημα: ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΠΟΛΥΜΕΣΑ Υπεύθυνος Καθηγητής: ΓΙΑΝΝΟΥΛΑΣ.
Εισαγωγή στις βάσεις δεδομένων
Βασικές Έννοιες της Πληροφορικής
Περιγραφή Ενότητας Σκοπός του μαθήματος είναι να παρουσιάσει τις απαραίτητες έννοιες ώστε οι φοιτητές να κατανοήσουν την τεχνολογία των βάσεων δεδοµένων.
MSc in Management and Information Systems
Εισαγωγή στις βάσεις δεδομένων - Η ανατομία μιας βάσης δεδομένων
Περιγραφή ενότητας Σκοπός του μαθήματος είναι να παρουσιάσει τις απαραίτητες έννοιες ώστε οι φοιτητές να κατανοήσουν την τεχνολογία των βάσεων δεδομένων.
Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας
Κεφάλαιο 4 Βενζινομηχανές (4χρονες – 2χρονες)
Βάσεις Δεδομένων και web-based Εφαρμογές
Εναρκτήρια συνάντηση Στην πρώτη συνάντηση γίνεται παρουσίαση του μαθήματος και μία σύντομη και περιεκτική επισκόπηση κάποιων βασικών εννοιών των Βάσεων.
Νέο Τεχνολογικό Λύκειο
Βάσεις Δεδομένων και web-based Εφαρμογές
Ο υπολογιστής Εισαγωγή.
Project για την κολύμβηση για όλες τις ηλικίες και κατηγορίες ατόμων
11. ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ
Θεωρία Συστημάτων και Πληροφοριακά Συστήματα
Η ΦΙΛΙΑ ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ
Ερωτήσεις 1. Στην ευθύγραμμη ομαλά επιταχυνόμενη κίνηση: α. η ταχύτητα είναι σταθερή β. ο ρυθμός μεταβολής της ταχύτητας είναι σταθερός γ. ο ρυθμός μεταβολής.
ΧΠΕ - ΟΙ ΠΟΡΟΙ ΣΤΟ MS PROJECT
Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης
Ανάλυση και Σχεδιασμός Πληροφοριακών Συστημάτων (Θεωρία)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ
ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΑ
ΜΟΥΣΙΚΗ ΚΑΙ ΜΟΥΣΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ
ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ
Δημιουργία εφαρμογής διαχείρισης ψηφιακής βιβλιοθήκης
Διδάσκων: Κων/νος Κώτης
ΠΑΡΑΘΥΡΕΟΕΙΔΕΙΣ (Γενικά)
200 € στοιχίζει η ενοικίαση του λεωφορείου.
Βησσαρίων ο Τραπεζούντιος
Εργασία Βιολογίας β’ Γυμνασίου
Περιβαλλοντολόγοι : Εργασία 1
ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΑ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ.
Πρακτική άσκηση – μελέτη περίπτωσης
ΛΕΞΙΚΟ ΟΡΩΝ.
Ορισμός της έννοιας αλγόριθμος, πρόγραμμα Σχεδιασμός απλών αλγορίθμων
Γυμνάσιο Νεάπολης Κοζάνης
Υγιείς Εργασιακές Σχέσεις, Σύγχρονες Επιχειρήσεις
ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ
Το Υλικό του Υπολογιστή
Θέρμο Αιτωλοακαρνανίας
ΣΧΕΣΙΑΚΕΣ ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ
Κεφάλαιο 4 Βενζινομηχανές Κυλινδροκεφαλή
Ψηφιακή ανάπτυξη και χρηματοδοτικά εργαλεία
Βασικές έννοιες (Μάθημα 1) Τίτλος: Μερικές βασικές έννοιες της Πληροφορικής 22/11/2018 Ξένιος Αντωνιάδης.
נושא 5: מגנטים ומגנטיות.
Βάσεις Δεδομένων 28/11/2018 Ενότητα Γ6.Μ2 (Βασικά Δομικά Συστατικά Στοιχεία και Κύρια Αντικείμενα μιας Βάσης Δεδομένων ) Ο Δάσκαλος.
Μ.Ε.Κ. Ι Κεφάλαιο 2 Πρώτος Θερμοδυναμικός Νόμος
Κεφάλαιο 2 Φυσικές έννοιες & Κινητήριες Μηχανές
Ενότητα 1: «Προσανατολισμού» (orientation) - Εισαγωγή Χ. Σκουρλάς
Δ. ΚΙΟΥΚΙΑΣ, «ΦΟΡΜΕΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗΣ»
ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ/SOFTWARE ΨΕΠ
Ενότητα : Μοντελοποίηση. Μοντέλο Οντοτήτων – Συσχετίσεων Χ. Σκουρλάς
Δ. ΚΙΟΥΚΙΑΣ, «ΦΟΡΜΕΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗΣ»
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Εισαγωγή στα Πληροφοριακά Συστήματα (Information Systems). Χ. Σκουρλάς, Α θ ή ν α Ενισχυτική διδασκαλία

Σκοπός του μαθήματος είναι η παρουσίαση των απαραίτητων εννοιών ώστε οι φοιτητές να κατανοήσουν την τεχνολογία Πληροφοριακών Συστημάτων. Χ. Σκουρλάς

Κύριος στόχος του μαθήματος είναι να εφοδιάσει τους φοιτητές µε εισαγωγικές γνώσεις έτσι ώστε να κατανοήσουν βασικά θέματα σχεδίασης και υλοποίησης Πληροφοριακών Συστημάτων.

Πληροφοριακά συστήματα Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια CE%BF%CF%81%CE%B9%CE%B1%CE%BA%CE%AC_%CF%83%CF%85%CF%83% CF%84%CE%AE%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B1

Το Πληροφοριακό σύστημα μπορεί να οριστεί ως μια συλλογή από το hardware, το software, τα δεδομένα, τους ανθρώπους και τις διαδικασίες που συνεργάζονται για να παράγουν ποιότητα των πληροφοριών. Σε γενικές γραμμές, τα πληροφοριακά συστήματα επικεντρώθηκαν στην επεξεργασία των πληροφοριών εντός των οργανισμών, ιδίως στο πλαίσιο των επιχειρήσεων, και στο διαμοιρασμό των οφελών με την κοινωνία. (ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ)

Hardware - αυτές είναι οι συσκευές όπως η οθόνη, επεξεργαστή, τον εκτυπωτή και το πληκτρολόγιο, τα οποία συνεργάζονται για να δεχθούν, επεξεργαστούν και να παρουσιάσουν τα στοιχεία και τις πληροφορίες. Software - είναι τα προγράμματα που επιτρέπουν στο υλικό να επεξεργαστεί τα δεδομένα. Βάσεις Δεδομένων - είναι η συγκέντρωση των συνδεδεμένων αρχείων ή πινάκων που περιέχουν τα σχετικά δεδομένα. Δίκτυα - είναι ένα σύστημα σύνδεσης που επιτρέπει σε διάφορους υπολογιστές την κατανομή των πόρων. Διαδικασίες - είναι οι εντολές για το συνδυασμό των ανωτέρω συστατικών, να επεξεργάζονται πληροφορίες και να παράγουν την προτιμώμενη έξοδο. (ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ)

Τύποι των πληροφοριακών Συστημάτων (ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ) Παραδοσιακά συστήματα επεξεργασίας συναλλαγών συστήματα διαχείρισης πληροφοριών συστήματα υποστήριξης αποφάσεων συστήματα υποστήριξης διοίκησης Σήμερα συστήματα αποθήκευσης δεδομένων συστήματα προγραμματισμού παραγωγής και υλικών συστήματα επιχειρήσεων έμπειρα συστήματα συστήματα μηχανών αναζήτησης γεωγραφικό σύστημα πληροφοριών συστήματα αυτοματισμού γραφείου

Πυραμίδα (Wikipedia)

Πληροφοριακά συστήματα (αγγλ. Information Systems ή IS) ονομάζεται ένα σύνολο διαδικασιών, ανθρώπινου δυναμικού και αυτοματοποιημένων υπολογιστικών συστημάτων, που προορίζονται για τη συλλογή, εγγραφή, ανάκτηση, επεξεργασία, αποθήκευση και ανάλυση πληροφοριών. Τα συστήματα αυτά μπορούν να περιλαμβάνουν λογισμικό, υλικό και τηλεπικοινωνιακό σκέλος. Τα πληροφοριακά συστήματα αποτελούν το μέσο για την αρμονική συνεργασία ανθρώπινου δυναμικού, δεδομένων, διαδικασιών και τεχνολογιών πληροφορίας και επικοινωνιών. Προέκυψαν ως γέφυρα μεταξύ των πρακτικών εφαρμογών της επιστήμης υπολογιστών και του επιχειρηματικού κόσμου. Σήμερα, σε επίπεδο ανώτατης εκπαίδευσης, σε τμήματα Πληροφορικής παρέχονται κατευθύνσεις εξειδίκευσης στα πληροφοριακά συστήματα, είτε σε προπτυχιακό είτε σε μεταπτυχιακό στάδιο. Τα τμήματα με τίτλο «Εφαρμοσμένης Πληροφορικής» είναι εξορισμού προσανατολισμένα στα πληροφοριακά συστήματα. (ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ)

Βιομηχανικά ρομπότ σε μία αυτοματοποιημένη μονάδα παραγωγής φαγητού (wikipedia)

Unixmen.com

Information Systems business.fau.edu Robert Carter, FedEx Chief Information Officer

Κάθε ειδικό πληροφοριακό σύστημα έχει ως στόχο την υποστήριξη των επιχειρήσεων, τη διαχείριση και λήψη αποφάσεων. Σε μια ευρεία έννοια, ο όρος χρησιμοποιείται για να αναφερθεί όχι μόνο στην τεχνολογία της πληροφορίας και της επικοινωνίας (ΤΠΕ), που ένας οργανισμός χρησιμοποιεί, αλλά στο τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι αλληλεπιδρούν με αυτή την τεχνολογία για την υποστήριξη των επιχειρηματικών διαδικασιών. Ως εκ τούτου, τα πληροφοριακά συστήματα σχετίζονται με τα συστήματα διαχείρισης βάσης δεδομένων από τη μία πλευρά και με τα συστήματα αποφάσεων από την άλλη. Ένα πληροφοριακό σύστημα είναι μια μορφή επικοινωνίας του συστήματος στο οποίο τα δεδομένα αντιπροσωπεύουν και υποβάλλονται σε επεξεργασία ως μια μορφή κοινωνικής μνήμης. Ένα πληροφοριακό σύστημα μπορεί επίσης να θεωρηθεί ως ημι-επίσημη γλώσσα που υποστηρίζει τις ανθρώπινες λήψεις αποφάσεων και δράσης. (ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ)

Περιεχόμενα Ενισχυτικής Διδασκαλίας Οι διαφάνειες που ακολουθούν έχουν ως στόχο να παρουσιάσουμε σύντομα τα περιεχόμενα των επόμενων διαλέξεων.

Η μοντελοποίηση Όταν θέλουμε να μοντελοποιήσουμε ένα σύστημα βάσης δεδομένων σχεδιάζουμε ένα ειδικό μοντέλο για όλες τις εφαρμογές που μας ενδιαφέρουν, το Μοντέλο Οντοτήτων Συσχετίσεων (ΜΟΣ). Το μοντέλο αναπαριστά όλες τις οντότητες (entities) και τις μεταξύ τους συσχετίσεις (relationships).

Συμβολισμοί Peter Chen Navathe Elmasri Oracle Designer Case Tool UML MS ACCESS

Συμβολισμός Peter Chen: American Elections

Ερωτήσεις