ΑΜΕΣΗ ΚΟΣΤΟΛΟΓΗΣΗ. ΑΜΕΣΗ ΚΟΣΤΟΛΟΓΗΣΗ: ΟΡΙΣΜΟΣ Άμεση κοστολόγηση είναι μία μέθοδος κοστολόγησης βάση της οποίας μόνο τα κόστη της παραγωγής που είναι άμεσα.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Η ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΑΡΙΘΜΟΔΕΙΚΤΩΝ
Advertisements

Τ.Ε.Ι ΠΑΤΡΑΣ-ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
μείωση κόστους & βελτίωση καθαρής κερδοφορίας
ΤΙΜΟΛΟΓΗΣΗ II Φαίδων Θεοφανίδης
Ανάπτυξη Επιχειρηματικότητας: από την ιδέα στην υλοποίηση Δρ. Εμμανουήλ Αλεξανδράκης 28/05/2004.
Κοστολόγηση Μάθημα 15.
Κεφάλαιο 3: Ειδικές περιπτώσεις στην κεφαλαιακή διάρθρωση και τον υπολογισμό της Καθαράς Παρούσας Αξίας.
Αξιολόγηση Επενδύσεων στη Γεωργία (διάλεξη 5η)
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΚΑΙΝΟΤΟΜΩΝ ΜΕΘΟΔΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ 3. ΤΟ ΣΕΝΑΡΙΟ.
Συνολική Ζήτηση Εθνικό Εισόδημα Εθνικό Προϊόν Εθνική Δαπάνη
Έννοια του Κόστους & οι Διακρίσεις του
Σχολή Μηχ. Μεταλλείων-Μεταλλουργών
Κοστολόγηση Παρασκευασμάτων
ΝΕΚΡΟ ΣΗΜΕΙΟ (Break-even point)
ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ( 1 ) Σκοπός της οργάνωσης της εργασίας είναι η αποδοτική χρησιμοποίηση των μέσων παραγωγής (δηλαδή των κεφαλαίων και των υλικών,
ΕΝΟΤΗΤΑ 3η ΤΕΙ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ - ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ - ΣΑΒΒΑΣ ΚΑΤΕΡΕΛΟΣ.
1 Μονάδα Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας ΤΕΙ Λάρισας Αντώνιος Καραγεώργος Εισαγωγή στο παιχνίδι προσομοίωσης της αγοράς (Επιχειρηματικό.
Ερμηνεία Όρων που Χρησιμοποιούνται στο Μάθημα Απόδοση Προϊόντων Ο όρος «απόδοση προϊόντος» περιγράφει το ποσοστό της πρώτης ύλης που θα καταλήξει στο πιάτο,
1 Τ.Ε.Ι. ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Διδάσκων: Δημ. Δρογκούλας ΛΑΡΙΣΑ, ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2015 «ΚΟΣΤΟΛΟΓΗΣΗ » COST ACCOUNTING.
Λογιστική Κόστους Ενότητα # 6: Επιμερισμός Κόστους Βοηθητικών Τμημάτων Διδάσκουσα: Σάνδρα Κοέν Τμήμα: Οργάνωση και Διοίκηση Επιχειρήσεων.
Α.Τ.Ε.Ι. ΚΡΗΤΗΣ Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΣΧΕΣΕΙΣ ΚΟΣΤΟΥΣ – ΟΓΚΟΥ – ΚΕΡΔΟΥΣ (ΑΝΑΛΥΣΗ ΝΕΚΡΟΥ ΣΗΜΕΙΟΥ)
Επιχειρηματικό Σχέδιο Ελαστικότητα Ζήτησης Επιχειρηματικό Σχέδιο.
Νικόλαος Καρανάσιος - ΓΕΝΙΚΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ 1 ΓΕΝΙΚΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΧΡΗΣΗΣ TEΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΣΕΡΡΩΝ Τέρμα Μαγνησίας Σέρρες ΤΟΜΕΑΣ ΠΟΣΟΤΙΚΩΝ.
Αρχές Γεωργικής Οικονομίας και Οργάνωση Γεωργικών Επιχειρήσεων 2 η Διάλεξη.
ΟΡΙΣΜΟΣ Λογιστική είναι ο κλάδος της εφαρμοσμένης Οικονομικής επιστήμης που ασχολείται με την ανάλυση, κατάταξη, καταγραφή και συσχέτιση των οικονομικών.
ΑΝΑΛΥΣΗ ΜΟΧΛΕΥΣΗΣ Επιμέλεια: Ειρήνη Μανωλοπούλου, Διδάκτωρ Οικονομικών Επιστημών, Διδάσκουσα Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων Πατρών σύμφωνα με το Π.Δ.
1 Κόστος Μεταφοράς §Ποιος είναι ο σκοπός της μεταφοράς; l Βασικά οικονομικά χαρακτηριστικά των λειτουργιών μεταφοράς §Τι είναι το κόστος μεταφοράς; §Ποιοι.
Τι είναι Χρηματοδοτική Διοίκηση;...τομέας των χρηματοοικονομικών ο οποίος ασχολείται κυρίως με τη διοίκηση μιας επιχείρησης Βασικές Χρηματοοικονομικές.
ΒΑΣΙΚΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΜΕΓΕΘΗ – ΑΝΑΛΥΣΗ ΝΕΚΡΟΥ ΣΗΜΕΙΟΥ Γ. Καμπουρίδης 9/26/ Βασικά Οικονομικά Μεγέθη - Ανάλυση Νεκρού Σημείου.
Χρηματοοικονομική Ανάλυση …η διαδικασία άντλησης οικονομικών πληροφοριών από τα χρηματοοικονομικά στοιχεία μιας εταιρείας. Η χρηματοοικονομική ανάλυση.
6 ο ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ.
ΜΕΘΟΔΟΙ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΝΕΚΡΟΥ ΣΗΜΕΙΟΥ
1 Ανώνυμη Εταιρεία ΙI ΔΙΔΑΣΚΩΝ: ΠΑΤΣΙΟΛΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2010.
ΚΟΣΤΟΛΟΓΗΣΗ ΜΕΤΑΒΛΗΤΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ ΚΟΣΤΟΛΟΓΗΣΗ ΜΕΤΑΒΛΗΤΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ Για τους σκοπούς της σύνταξης οικονομικών καταστάσεων για εξωτερική χρήση χρησιμοποιείται.
Δρ. Δημήτρης Λαμπρούλης, Προγραμματισμός Δράσεως Επιχειρήσεων. Βραχυχρόνιος Προγραμματισμός. Παρουσίαση, Δρ. Δημήτρης Λαμπρούλης.
Αριθμοδείκτης ιδίων προς συνολικά κεφάλαια
Εισαγωγή στις δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμούς
Λογιστική Κόστους Ενότητα # 10: Προϋπολογισμοί Διδάσκουσα: Σάνδρα Κοέν
ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΙΔΡΥΣΗΣ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΠΡΑΤΗΡΙΟΥ ΥΓΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ
Λογιστική Κόστους Ενότητα # 7: Οριακή Κοστολόγηση
Τ.Ε.Ι. ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ «ΚΟΣΤΟΛΟΓΗΣΗ » COST ACCOUNTING
Τιμές Μεταφοράς.
Εισηγήτρια: Τσιμεράκη Βαρβάρα, ACCT, MSc
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ
Λογιστική Κόστους Ενότητα # 3: Κατά Παραγγελία Κοστολόγηση
Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Συστήματα χρηματοοικονομικής διοίκησης
Παράδειγμα 1 Μια ΚΑΕ παρουσίασε τα εξής αποτελέσματα για τα έτη 2006 και Κέρδη χρήσης
Παράδειγμα 1 Το εργοστάσιο μιας επιχείρησης έχει ετήσια παραγωγική ικανότητα 7000 μονάδων. Η συνήθης παραγωγική δραστηριότητα.
Διοικητική Λογιστική Ενότητα # 8: Λήψη βραχυπρόθεσμων αποφάσεων βάσει κόστους Διδάσκουσα: Σάνδρα Κοέν Τμήμα: Οργάνωση και Διοίκηση Επιχειρήσεων.
Λογιστική για Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις Ανάλυση Νεκρού Σημείου
MARKETING 3η διαλεξη – το μιγμα μαρκετινγκ – η τιμη
Σημείο εξίσωσης (Break Even Point)
Κόστος παραγωγής και Οικονομικά Αποτελέσματα Γεωργικής Δραστηριότητας
Αρχές Χρηματοοικονομικής Διοίκησης
Ασκήσεις στην οριακή κοστολόγηση
Η μέθοδος της συνεισφοράς
Μεταβλητή – Άμεση - Οριακή κοστολόγηση
Εργαστήριο στην πρότυπη κοστολόγηση
Λογιςτικη κοςτους ΣΥΜΠΑΡΑΓΩΓΑ.
ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΙ & ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ
Μάθημα [GD3021]: ΑΝΑΛΥΣΗ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ
Αναλυση χρηματοοικονομικων καταστασεων
Πρότυπη Κοστολόγηση ΙΙ
ΓΕΝΙΚΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΧΡΗΣΗΣ
Τσιμεράκη Βαρβάρα ACCT, MSc
Λογιστικη κοστουσ Εισήγηση 8ης εβδομάδας-κοστολόγηση συνεχούς παραγωγής: φθαρμένες μονάδες.
ΕΠΙΜΕΡΙΣΜΟΣ ΚΟΣΤΟΥΣ ΒΟΗΘΗΤΙΚΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ
Λογιστικη κοστουσ Εισήγηση 6ης εβδομάδας.
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΑΜΕΣΗ ΚΟΣΤΟΛΟΓΗΣΗ

ΑΜΕΣΗ ΚΟΣΤΟΛΟΓΗΣΗ: ΟΡΙΣΜΟΣ Άμεση κοστολόγηση είναι μία μέθοδος κοστολόγησης βάση της οποίας μόνο τα κόστη της παραγωγής που είναι άμεσα συνδεδεμένα με την παραγωγική διαδικασία χρησιμοποιούνται για τον υπολογισμό του κόστους παραγωγής των προϊόντων Συνεπώς το κόστος παραγωγής περικλείει μόνο μεταβλητά κόστη, δηλαδή:  Άμεσα Υλικά  Άμεση Εργασία  Μεταβλητά ΓΒΕ Το σταθερό κομμάτι των ΓΒΕ θεωρείται κόστος περιόδου

ΒΑΣΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΑΜΕΣΗΣ ΚΟΣΤΟΛΟΓΗΣΗΣ Διαχωρισμός των στοιχείων του κόστους ανάλογα με τη συμπεριφορά τους σε:  ΣΤΑΘΕΡΑ  ΜΕΤΑΒΛΗΤΑ *Ημιμεταβλητά κόστη δεν υπάρχουν Βασική διαφορά από την Πλήρη Κοστολόγηση:  Το κόστος του προϊόντος υπολογίζεται μόνο με βάση τα μεταβλητά κόστη της παραγωγικής λειτουργίας. Τα σταθερά ΓΒΕ χαρακτηρίζονται σαν κόστος περιόδου. Συνεπώς:  Επιβαρύνουν το Αποτέλεσμα της Χρήσης  Αφαιρούνται από το περιθώριο συμβολής

ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΤΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ 1.Ανάλογα με τη συμπεριφορά τους διακρίνονται σε:  ΣΤΑΘΕΡΕΣ ή  ΜΕΤΑΒΛΗΤΕΣ 2.Κατά λειτουργία ή Κέντρο Κόστους διακρίνονται σε:  ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ,  ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ,  ΔΙΑΘΕΣΗΣ &  ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ 3.Στην ανάλυση του κατά Λειτουργία Κόστους διακρίνονται σε:  ΔΑΠΑΝΕΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ,  ΔΑΠΑΝΕΣ ΓΙΑ ΔΕΗ, ΟΤΕ, κτλ,  ΑΠΟΣΒΕΣΕΙΣ

ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΣΤΑΘΕΡΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ ΑΜΕΣΟ ΚΟΣΤΟΣ Είναι το Σταθερό Κόστος που μπορεί  να εξατομικευτεί άμεσα σε έναν συγκεκριμένο τομέα και  εξαρτάται άμεσα από την ύπαρξη του τομέα αυτού ΚΟΙΝΟ ΚΟΣΤΟΣ Είναι το Σταθερό Κόστος που  δεν μπορεί να εξατομικευτεί απ’ ευθείας σε έναν ιδιαίτερο τομέα, αλλά  προκύπτει από τις συνολικές λειτουργικές δραστηριότητες της επιχείρησης ΤΟ ΣΤΑΘΕΡΟ ΚΟΣΤΟΣ ΔΙΑΚΡΙΝΕΤΑΙ ΣΕ: Εάν ένα σταθερό κόστος δεν μπορεί να εξατομικευτεί άμεσα σε κάποιο τομέα, τότε χαρακτηρίζεται ως Κοινό και δεν αφαιρείται από το περιθώριο συμβολής

ΓΙΑΤΙ ΑΜΕΣΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΠΛΗΡΗΣ ΚΟΣΤΟΛΟΓΗΣΗ Η πλήρης κοστολόγηση παρέχει μόνο μία κατάσταση εισοδήματος που απεικονίζει την επιχείρηση σαν ένα ενιαίο σύνολο Η ΑΚ παρέχει στα στελέχη εκθέσεις που αναφέρονται σε διάφορους τομείς ή δραστηριότητες Έτσι η διοίκηση μπορεί:  Να αξιολογήσει την αποδοτικότητα των γραμμών παραγωγής  Να αξιολογήσει τους πωλητές  Να διερευνήσει τις πωλήσεις κατά περιοχές  Να προσδιορίσει την αποτελεσματική ή μη χρησιμοποίηση της δυναμικότητας των παραγωγικών τμημάτων

ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΑΜΕΣΗΣ – ΠΛΗΡΟΥΣ ΚΟΣΤΟΛΟΓΗΣΗΣ  ΑΜΕΣΗ ΚΟΣΤΟΛΟΓΗΣΗ Πωλήσεις - Μεταβλητό κόστος παραγωγής =Βιομηχανικό περιθώριο συμβολής - Μεταβλητά έξοδα =Περιθώριο συμβολής - Σταθερά έξοδα εκμετάλλευσης =Καθαρό εισόδημα  ΠΛΗΡΗΣ ΚΟΣΤΟΛΟΓΗΣΗ Πωλήσεις - Κόστη Παραγωγής =Μεικτό κέρδος - Έξοδα εκμετάλλευσης =Καθαρό Εισόδημα ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟ – ΠΕΡΙΘΩΡΙΟ ΣΥΜΒΟΛΗΣ Βιομηχανικό Περιθώριο: Είναι το ποσό που απομένει για κάλυψη των μεταβλητών και σταθερών εξόδων και μετά την κάλυψη αυτών και για τη δημιουργία κέρδους Περιθώριο Συμβολής: Είναι το ποσό που απομένει για την κάλυψη των σταθερών εξόδων και μετά την κάλυψη αυτών και για την δημιουργία κέρδους Και τα δύο αυτά παρέχουν χρήσιμες πληροφορίες στη διοίκηση για τη λήψη επιχειρηματικών αποφάσεων

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ & ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΜΕΣΗΣ ΚΟΣΤΟΛΟΓΗΣΗΣ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ  Προσδιορισμός ακριβούς κόστους παραγωγής & πωλήσεων  Αποτελεσματικότερος έλεγχος του Κόστους  Ταχύτατος προσδιορισμός του περιθωρίου Κέρδους  Εύκολη προσαρμογή στο πλήρες Κόστος  Χρησιμοποίηση του προσδιοριζόμενου Κόστους παραγωγής και πωλήσεων για τη λήψη επιχειρηματικών αποφάσεων ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ  Ασύμβατο με τα διεθνή λογιστικά πρότυπα και τη φορολογική νομοθεσία  Βρίσκεται σε δυσαρμονία με το πραγματικό κόστος παραγωγής  Μειώνει το Κόστος απογραφής των προϊόντων και αλλοίωση των αποτελεσμάτων χρήσης  Παραβιάζει την αρχή της αυτοτέλειας των χρήσεων