Η ζωή σε άλλους τόπους Αιολική γη Ηλίας Βενέζης. 2 Σμύρνη-Στίχοι τραγουδιού Σμύρνη Μουσική: Α. Καλδάρας Στίχοι Πυθαγόρας Τραγούδι: Γ. Νταλάρας Η Σμύρνη.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Συγχώρα με, Αγάπη μου, που Ζούσα Πριν σε Γνωρίσω
Advertisements

Η ΠΕΙΝΑ ΣΤΟΝ ΤΡΙΤΟ ΚΟΣΜΟ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ
Θα διασχίσεις ένα πρωινό τον κόσμο…
Ηλίας Βενέζης.
27 ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών Το Απέραντο Γαλάζιο.
Επιμελήτρια παρουσίασης: Μαρία Γαϊτανίδου
Το θαύμα της γέννησης Η ιστορία ενός παιδιού.
Οι συγγραφείς της Π. Διαθήκης τι είδους άνθρωποι ήταν;
17 Ν ΟΕΜΒΡΗ χρόνια μετά Τα πέτρινα χρόνια ( )
Μικρασιατική Καταστροφή
ΣΜΥΡΝΗ 27 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 1922.
1922.
10. Ο άνθρωπος στο αρχικό του μεγαλείο
 Ηλίας Μέλλος  Άιβαλί = Κυδωνίες (Μικρά Ασία)  Αιχμάλωτος των Τούρκων μετά τη μικρασιατική καταστροφή για δεκατέσσερις μήνες  Ο Μανώλης.
Η Μικρασιατική εκστρατεία και η καταστροφή
Music: Smoke gets in your eyes Pictures By: Unknown source Edited by AMRA.
Η Γ΄ τάξη του 4ου Γυμνασίου Χίου γράφει χαϊκού. Αν και βρέχει αν και φυσάει στον ουρανό υπάρχουν αστέρια.
Το θαύμα της γέννησης Η ιστορία ενός παιδιού
ΛΙΤΣΑ ΨΑΡΑΥΤΗ ΜΑΓΔΑ ΔΑΣΤΕΡΙΔΟΥ.
ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ Τα θετικά και αρνητικά.
Μενέλαος Λουντέμης.
ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ
Γεννήθηκε το 1906 ή κατ' άλλους το 1912 στο χωριό Αγία Κυριακή της Μικράς Ασίας και το πραγματικό του όνομα ήταν Δημήτριος Μπαλάσογλου ή Βαλασιάδης. Μετά.
ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΉ ΤΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ
ΠΟΣΟ ΚΑΙ ΤΙ ΧΟΡΕΥΟΥΝ ΟΙ ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ!
Γιατί και πως μετακινούνται οι άνθρωποι της Εποχής του Χαλκού;
Τα κοριτσάκια με τα ναυτικά της Ελένης Δικαίου
Μελοποιημένοι στίχοι για την Μικρά Ασία
Η ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ Στις μέρες μας, λίγοι είναι οι άνθρωποι που διακατέχονται από πραγματική αγάπη προς τους συνανθρώπους τους. Η ΑΓΑΠΗ όμως, είναι ένα.
ΑΛΚΗΣ ΖΕΗ Το καπλάνι της βιτρίνας
ΦΩΤΗΣ ΚΟΝΤΟΓΛΟΥ.
Μετανάστης είναι αυτός που έχει μεταναστεύσει, ιδίως με κίνητρο την εργασία. Οι μετανάστες ωθούνται από τη φτώχεια και την ανέχεια να αφήσουν τη χώρα.
ΣΧΟΛΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΦΙΛΟΛΟΓΩΝ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ
ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ.
Παναγιώτης Λαδόπουλος
Ευχές για καλή συνέχεια στο Ταξίδι της Ζωής
Τώρα, τώρα Στίχοι:  Πάνος Φαλάρας Μουσική:  Lluis Llach Όπως και να ’ναι ο κόσμος, όσα κι αν έχει στραβά, έστω κι αν μείνω πια μόνος, πάντα θα φεύγω.
ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2015 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ ΟΛΓΑ Είναι Κυριακή πρωί και η Όλγα έχει ξυπνήσει. Πηγαίνει στη μαμά της και την ρωτάει αν μπορεί να πάει στον φούρνο.
Ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ. ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΚΗΣ …
ΣΔΕ ΝΑΟΥΣΑΣ Σχέδιο Δράσης Β’ Τετραμήνου Μελοποιημένη ποίηση.
Οι Έλληνες των παροικιών και των Παραδουνάβιων Ηγεμονιών.
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΓΕΡΑΚΙΝΗ. ΜΟΝΟΛΕΚΤΙΚΟΙ ΕΠΙΡΡΗΜΑΤΙΚΟΙ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΙ  Απλά επιρρήματα: Εγώ φεύγω σήμερα.  Απλές άναρθρες πτώσεις: Ώρες.
Η ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ Πρόσφυγας, λοιπόν, είναι κάποιος που αναγκάζεται να εγκαταλείψει τη χώρα του εξαιτίας πολιτικής, εθνικής, φυλετικής.
25 Σεπτεμβρίου 2015 ΣΤ΄1 Γιωργοσ Λυγουρησ.
ΕΛΕΝΗ ΣΑΡΑΝΤΙΤΗ. ΕΛΕΝΗ ΣΑΡΑΝΤΙΤΗ Λίγα λόγια για την συγγραφέα Γεννήθηκε στη Νεάπολη Λακωνίας, από δεκαεπτά ετών, όμως, ζει στην Αθήνα. Έμαθε βιβλιοθηκονομία.
Η ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ Στις μέρες μας, λίγοι είναι οι άνθρωποι που διακατέχονται από πραγματική αγάπη προς τους συνανθρώπους τους. Η ΑΓΑΠΗ όμως, είναι ένα.
Πολιτιστικό Πρόγραμμα <<Μικρασία, xαίρε>>
Πρόσφυγες και ρεμπέτικο τραγούδι
Η Άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Τούρκους
ΚΙΝΗΤΑ ΚΕΣΠΕΜ ΜΕΛΙΒΟΙΑ ΝΟΜΟΥ ΞΑΝΘΗΣ Εκπαιδευτική ομάδα:
Πώς λέμε ΟΧΙ; Βιβλίο σελ.58-61
Ναπολέων Λαπαθιώτης Νυχτερινό
Λευτέρης Δάλπης 1ο Πειραματικό σχολείο
ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ
Στις μέρες μας δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις λαών που εξαναγκάζονται να εγκαταλείψουν τον τόπο και τα σπίτια τους...
ΌΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΝΑ ΠΗΓΑΙΝΟΥΝ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ
ΟΙ ΙΔΙΟΜΟΡΦΙΕΣ ΤΗΣ ΓΡΑΦΗΣ ΤΟΥ
Η ΑΠΟΔΗΜΙΑ – Ο ΚΑΗΜΟΣ ΤΗΣ ΞΕΝΙΤΙΑΣ
Θεσσαλονiκη, η Προσφυγομανα
ΤΟ ΚΑΠΛΑΝΙ ΤΗΣ ΒΙΤΡΙΝΑΣ
Η ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ( 1922 )
Oι άνθρωποι καθημερινά ελπίζουν…
Στόχος: να αναπτύξουν την δημιουργική φαντασία ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ: φτιάχνοντας ένα δικό μας τραγούδι για την ειρήνη παίξαμε θεατρικό παιχνίδι όπου εμψυχώσαμε.
Σταυρούλα Τσέλου! 17/10/2015 Στ΄2.
Ο άνθρωπος ως διάκονος του πλησίον
Λέανδρος Αγιοργιωτάκης
Διαθεματική πρόταση διδασκαλίας
ΜΟΥΣΙΚΗ.
Αιολική γη Ορθογραφία Τα Κιμιντένια είναι βουνά στη Μικρά Ασία. Εκεί ζούσε ο Πέτρος με την οικογένειά του. Μια μέρα έγινε ένας φοβερός πόλεμος και τα όνειρα.
Οι τελευταίοι ήρωες της Λίτσας Ψαραύτη.
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Η ζωή σε άλλους τόπους Αιολική γη Ηλίας Βενέζης

2 Σμύρνη-Στίχοι τραγουδιού Σμύρνη Μουσική: Α. Καλδάρας Στίχοι Πυθαγόρας Τραγούδι: Γ. Νταλάρας Η Σμύρνη μάνα καίγεται καίγεται και το βιος μας ο πόνος μας δε λέγεται δε γράφεται ο καημός μας Ρωμιοσύνη ρωμιοσύνη δε θα ησυχάσεις πια ένα χρόνο ζεις ειρήνη και τριάντα στη φωτιά Η Σμύρνη μάνα χάνεται τα όνειρά μας πάνε στα πλοία όποιος πιάνεται κι οι φίλοι τον χτυπάνε Ρωμιοσύνη ρωμιοσύνη δε θα ησυχάσεις πια ένα χρόνο ζεις ειρήνη και τριάντα στη φωτιά

3 Συναισθήματα Συναισθήματα λύπη Απογοήτευσηανασφάλειααδικία πόνοςδυστυχία θυμόςελπίδααγωνία

4 πρόσφυγας-μετανάστης εξαναγκάζεταιΤο πρόσωπο που εξαναγκάζεται να φύγει από το μόνιμο τόπο διαμονής του ή την πατρίδα του με τη θέλησή τουΤο πρόσωπο που εγκαταλείπει με τη θέλησή του την πατρίδα του για να εγκατασταθεί σε άλλη χώρα Λεξικό της Νέας Ελληνικής Γλώσσας, Γ. Μπαμπινιώτη

5ΤΟΠΟΣΧΡΟΝΟΣΗΡΩΕΣ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΑΙΟΛΙΚΗ ΓΗ Αιγαίο (μετά τη μικρασιατική καταστροφή) Π ΠΠ Παππούς γιαγιά εγγονός/αφηγητής Μ ΜΜ Μικρασιατική Καταστροφή Π ΠΠ Προσφυγοποίηση Ελλήνων Μικρασιατών Δομικά στοιχεία κειμένου

6 «Γη, Αιολική Γη, Γη του τόπου μου» «Κοιμηθείτε όνειρά μας» «Γη, Αιολική Γη, Γη του τόπου μου» Αιολείς ονομάζονταν οι Έλληνες που ζούσαν κατά την αρχαιότητα στο Β. Αιγαίο και στα παράλια της Μ. Ασίας. Η επανάληψη της λέξης Γη υποδηλώνει την αγάπη για τον τόπο του. «Κοιμηθείτε όνειρά μας» Δείχνει την απελπισία των προσφύγων και την άρνησή τους να πιστέψουν ότι το μέλλον τους δε θα είναι στην πατρίδα τους. «Κοιμηθείτε» όχι «πεθάνετε»

7 Φράσεις που δείχνουν συναισθήματα Γη, Αιολική Γη, Γη του τόπου μου Κοιμηθείτε όνειρά μας …τι άραγες να μας περιμένει…; Η γιαγιά μας κουράστηκε. Θέλει να γείρει το κεφάλι της… Τα μάτια τους, δακρυσμένα, στέκουν εκεί πόνο ελπίδα αγωνία κούραση απόγνωση

8 Ηλίας Βενέζης Διάβασε το σύντομο βιογραφικό του Ηλία Βενέζη. Μπορεί να είναι ο αφηγητής;

9 Ηλίας Βενέζης O HΛIAΣ BENEZHΣ γεννήθηκε το 1904 στο Aϊβαλί της Mικράς Aσίας και πέθανε το 1973 στην Aθήνα. Kατά τη μικρασιατική καταστροφή ο Bενέζης συλλαμβάνεται από τους Tούρκους. Tο 1927 η Nέα Eστία βραβεύει το διήγημα του Bενέζη O θάνατος. Tο 1931 εκδίδεται Tο Nούμερο Είναι μόλις είκοσι έξι ετών. Tο 1932 ο Bενέζης εγκαθίσταται στην Aθήνα. Tο Δεκέμβριο του 1939 κυκλοφορεί το μυθιστόρημά του Γαλήνη, που βραβεύεται με το Kρατικό Bραβείο Λογοτεχνίας και με Έπαινο της Aκαδημίας Aθηνών. Στις 14 Δεκεμβρίου του 1943 κυκλοφορεί η Aιολική Γη. H έκδοση εξαντλείται μέσα σε δύο εβδομάδες.Τα βιβλία του Bενέζη μεταφράζονται σε πολλές γλώσσες και είναι τα πρώτα που φέρνουν την άγνωστη ώς τότε ελληνική λογοτεχνία στον έξω κόσμο.

10 Εκφραστικάμέσα Εκφραστικά μέσα Διάλογο Διήγηση Μεταφορά Παρομοίωση Επιθετικούς προσδιορισμούς Επιρρηματικούς προσδιορισμούς

11 ΠροσφυγικοίΣυνοικισμοί Προσφυγικοί Συνοικισμοί

12 ΠροσφυγικοίΣυνοικισμοί Προσφυγικοί Συνοικισμοί

13 ΠροσφυγικοίΣυνοικισμοί Προσφυγικοί Συνοικισμοί

14 ΠροσφυγικοίΣυνοικισμοί Προσφυγικοί Συνοικισμοί

15 Σε σημερινή απόφασή του το Υπουργικό Συμβούλιο και οι υπεύθυνοι για τα θέματα των προσφύγων, αποφάσισαν την κατεδάφιση όλων των ακατάλληλων προσφυγικών σπιτιών που βρίσκονται στο χωριό Περιστερώνα. Οι υπεύθυνοι υποστηρίζουν ότι η ενέργεια αυτή θα ωφελήσει τους πρόσφυγες, που ζουν σε άθλιες συνθήκες και κινδυνεύει άμεσα η ζωή τους, από τα ακατάλληλα σπίτια στα οποία ζουν. Από την άλλη οι πρόσφυγες αντιδρούν έντονα και πιστεύουν ότι αυτό θα οδηγήσει ξανά στην προσφυγοποίησή τους για δεύτερη φορά στην ίδια τους την πατρίδα. Αυτό που έχουν ανάγκη είναι βελτίωση των σπιτιών τους… Εφημερίδα «Τα Τοπικά Νέα», Δευτέρα, 3 Δεκεμβρίου 2007 Σε σημερινή απόφασή του το Υπουργικό Συμβούλιο και οι υπεύθυνοι για τα θέματα των προσφύγων, αποφάσισαν την κατεδάφιση όλων των ακατάλληλων προσφυγικών σπιτιών που βρίσκονται στο χωριό Περιστερώνα. Οι υπεύθυνοι υποστηρίζουν ότι η ενέργεια αυτή θα ωφελήσει τους πρόσφυγες, που ζουν σε άθλιες συνθήκες και κινδυνεύει άμεσα η ζωή τους, από τα ακατάλληλα σπίτια στα οποία ζουν. Από την άλλη οι πρόσφυγες αντιδρούν έντονα και πιστεύουν ότι αυτό θα οδηγήσει ξανά στην προσφυγοποίησή τους για δεύτερη φορά στην ίδια τους την πατρίδα. Αυτό που έχουν ανάγκη είναι βελτίωση των σπιτιών τους… Εφημερίδα «Τα Τοπικά Νέα», Δευτέρα, 3 Δεκεμβρίου 2007 ΠροσφυγικοίΣυνοικισμοί Προσφυγικοί Συνοικισμοί

16 Επιστολή

17 Βοηθητικάστοιχεία για την επιστολή Βοηθητικά στοιχεία για την επιστολή Πώς ζουν; –Ιατροφαρμακευτική περίθαλψη –Σχολείο για τα παιδιά –Καιρικές συνθήκες –Συνθήκες διαβίωσης (σίτιση, στέγαση) Γιατί δεν πρέπει να τους διώξουμε; –Γιατί δεν είναι νόμιμο (άρθρο 14) –Γιατί έχουν υποστεί ταλαιπωρίες Γιατί πρέπει να τους βοηθήσουμε να φτιάξουν τη ζωή τους; –Γιατί ο πόλεμος δεν κάνει διακρίσεις. Σήμερα αυτοί, αύριο εμείς –Γιατί ο άνθρωπος δεν μπορεί να αδιαφορεί μπροστά στον ανθρώπινο πόνο