Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ο άνθρωπος ως διάκονος του πλησίον

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ο άνθρωπος ως διάκονος του πλησίον"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Ο άνθρωπος ως διάκονος του πλησίον
ΟΜΑΔΑ: ΚΡΙΘΑΡΑΚΙΑ-ΒΑΣΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΛΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΟΠΟΥΛΟΥ, ΣΤΕΛΛΙΟΣ ΚΑΡΥΔΑΣ, ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΠΕΚΙΟΣ, ΒΙΚΥ ΔΙΟΝΥΣΟΠΟΥΛΟΥ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: Γ. ΚΑΠΕΤΑΝΑΚΗΣ

2 ΠΟΙΟΣ ΗΤΑΝ Ο ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΝΥΣΣΗΣ;
Ο Γρηγόριος Νύσσης ήταν επίσκοπος Νύσσης και ένας από τους μεγάλους πατέρες της εκκλησίας. Ήταν αδελφός του Μεγάλου βασιλείου και αδελφικός φίλος του Γρηγορίου του Θεολόγου. Άφησε πλούσιο συγγραφικό έργο , το οποίο περιλαμβάνει ομιλίες με εξηγητικό περιεχόμενο καθώς και επιτάφιους λόγους με λογοτεχνικές αξιώσεις. Ο Άγιος Γρηγόριος θεωρείται περισσότερο φιλόσοφος παρά θεολόγος καθώς κατάφερε να εξηγεί φιλοσοφικά πολλές θεολογικές έννοιες.

3

4 Ο Γρηγόριος και η ομιλία του περί φιλοπτωχείας και ευποιίας
Ο Γρηγόριος και η ομιλία του περί φιλοπτωχείας και ευποιίας Στην Α ομιλία του ο Γρηγόριος αναφέρεται στους πρόσφυγες , στις αγαθοεργίες και στην αγάπη για τον συνάνθρωπο. Οι εικόνες που περιγράφει ο ίδιος: πρόσφυγες να χτυπούν τις πόρτες μας , χέρια απλωμένα , ζητιάνοι με ρούχα κουρελιασμένα που πίνουν νερό με τις χούφτες τους, άνθρωποι που κοιμούνται στους δρόμους, είναι ζωντανές μπροστά μας. Τις βλέπουμε καθημερινά στην τηλεόραση και κυρίως τις βιώνουν οι κάτοικοι της Χίου, της Μυτιλήνης και των άλλων νησιών.

5 Οι άθλιες συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων, σήμερα

6 Γιατί δεν βοηθάμε τον συνάνθρωπο;
Τα λόγια του Γρηγορίου είναι πιο επίκαιρα από ποτέ λόγω του προσφυγικού ζητήματος και κυρίως για όλους εμάς που βλέπουμε τον μετανάστη ή τον πρόσφυγα ως απειλή είτε για την φυλετική καθαρότητα , είτε για την εθνική συνοχή, είτε για την πολιτιστική ταυτότητα και τη θρησκευτική φυσιογνωμία. Σήμερα λοιπόν και λόγω των ημερών είναι μια αφορμή να προβληματιστούμε και να σκεφτούμε αν εμείς έχουμε κάνει κάτι για τους συνανθρώπους μας ή αν μπορούμε να δούμε πίσω από την εμπορευματοποίηση , το βόλεμα και το κέρδος, όπως λέει και στο βιβλίο του ο Θανάσης Παπαθανασίου «Ο Θεός μου ο αλλοδαπός».

7 Ποια η σχέση του Χριστού με τους «ξένους»;
Ο Χριστός ήρθε στον κόσμο όχι για να τον υπηρετήσουν αλλά για να υπηρετήσει ο ίδιος τους ανθρώπους και να προσφέρει ζωή. Είναι αυτός που «ξενιτεύτηκε» από τους ουρανούς για να κατέβει στη γη , σαν ξένος σε ξένο τόπο. Γεννήθηκε στη Βηθλεέμ, φυγαδεύτηκε στην Αίγυπτο , ανατράφηκε στη Ναζαρέτ και έζησε σε μια διαρκής αναζήτηση. Πρώτος αυτός βοήθησε τους άπορους ,τους αρρώστους και τους κατατρεγμένους. Αν θέλουμε λοιπόν να είμαστε ΑΝΘΡΩΠΟΙ πρέπει ανεξάρτητα καταγωγής και θρησκεία να βοηθήσουμε τον συνάνθρωπο μας με όποιο τρόπο μπορούμε και με ότι μέσο διαθέτουμε.

8 Βοήθησε τον συνάνθρωπο σου


Κατέβασμα ppt "Ο άνθρωπος ως διάκονος του πλησίον"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google