Η Ιστορία των ηλεκτρικών λαμπτήρων. Κατασκευή και επίδειξη των κυριότερων κατηγοριών.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Ανάλυση λευκού φωτός και χρώματα
Advertisements

Ακτίνες Χ.
Ο φωτισμός στους χώρους εργασίας
Το Πράσινο Σπίτι.
Το ψυγείο Το ψυγείο είναι μία συσκευή που προορίζεται για οικιακή αλλά και για επαγγελματική χρήση. Το ψυγείo επιβραδύνει τη δράση των βακτηρίων (τα οποία.
ΠΛΥΝΤΗΡΙΟ ΠΙΑΤΩΝ και λαμπεσ εξοικονομησησ ενεργειασ
ΟΠΤΙΚΕΣ ΙΝΕΣ.
Ο ΟΘΟΝΕΣ Η οθόνη  (monitor ) του υπολογιστή, περιλαμβάνει ένα καθοδικό σωλήνα, όπως η τηλεόραση, και κατάλληλα κυκλώματα σάρωσης. Μπορεί να είναι έγχρωμη.
BRIEF Πρέπει να σχεδιαστεί ένα φωτιστικό εσωτερικού χώρου ειδικά σχεδιασμένο να καλύπτει τις ανάγκες σε φωτισμό των ατόμων που ασχολούνται με μοντελισμό.
ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΡΕΥΜΑ Από τον διαχωρισμό των φορτίων (θετικά, αρνητικά)
Επιμέλεια Κωστούλας Γεώργιος Κανδρέλης Σταύρος Νάστος Αλέξανδρος.
α) κατασκευή ηλεκτρονικών λυχνιών
Ήπιες Μορφές Ενέργειας ΙΙ
3.1 ΘΕΡΜΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ
Πρότυπο Πειραματικό Γυμνάσιο Ηρακλείου
Φυσική Γ’ Λυκείου Γενικής Παιδείας
Προϋποθέσεις Φωτοσύνθεσης
Λάμπες φθορισμού Σύγκριση λαμπτήρων πυρακτώσεως, φθορισμού και led.
ΑΡΧΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΜΕ ΗΧΟ & ΕΙΚΟΝΑ
6.1 ΦΩΣ: ΟΡΑΣΗ & ΕΝΕΡΓΕΙΑ.
Η πορεία των (Los)LED LosLED Ντουσάκης Ευάγγελος Παπαποστόλου Στάθης
ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΛΑΜΠΤΗΡΩΝ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΕΚΚΕΝΩΣΕΩΝ ΦΙΛΙΚΩΝ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Project 4o Το φως και το χρώμα στην τέχνη και την επιστήμη
8.3 ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΦΩΤΟΣ 8.4 ΤΟ ΧΡΩΜΑ.
HΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΘΕΡΜΑΣΤΡΕΣ
Φωτεινές πηγές - λαμπτήρες
Οικολογικοί λαμπτήρες Λαμπτήρες Φθορισμού
ΛΑΜΠΕΣ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
2.6.1 Ηλεκτρολυτική διάσπαση του νερού
IB Topic: 3.8 Photosynthesis
ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΜΟΡΦΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
ΕΝΕΡΓΕΙΑ Όλες οι συσκευές που χρησιμοποιούμαι καθημερινά, από τις πιο μικρές ως τις πιο μεγάλες χρειάζονται ενέργεια, για να λειτουργήσουν .Χωρίς ενέργεια.
13. ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΗ ΕΠΑΓΩΓΗ
Ήλιος & ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣΗ
Είδη λαμπών ΟΝΟΜΑ ΕΡΕΥΝΗΤΗ: Βασίλης Παπαδακης ΣΧΟΛΕΙΟ:1ο Λύκειο Σπάρτης ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΕΡΕΥΝΑΣ: ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ:Νικόλαος Παπαζογλου.
ΔΙΟΔΟΣ ΦΩΤΟΕΚΠΟΜΠΗΣ _ + (LED)
1ο ΕΠΑ.Λ. ΣΟΦΑΔΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ Β’ ΤΑΞΗ
ΟΘΟΝΕΣ ΝΙΚΟΣ ΒΑΛΕΡΑΣ Β1/ΒΠ 2013.
ΦΑΣΕΙΣ - ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ
ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
ΗΑRDWARE OΘΟΝΗ - ΠΟΝΤΙΚΙ ΟΘΟΝΗ ΟΘΟΝΗ.
Τεχνολογία – Αποδοτικός Φωτισμός -Αειφορία
ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ Ηλεκτρική Αντίσταση είναι η ιδιότητα των υλικών να δυσκολεύουν το πέρασμα του ηλεκτρικού ρεύματος από μέσα τους. Το ηλεκτρικό ρεύμα.
 Αυτό εδώ είναι ένα σίδερο παλιού τύπου, που λειτουργούσε με κάρβουνα. Το πάνω μέρος με το χερούλι άνοιγε προς τα πίσω και στο εσωτερικό τοποθετούνταν.
Εναλλακτικά αυτοκίνητα. Αυτοκίνητα με αέρια καύσιμα Τα καύσιμα που χρησιμοποιούν τα αυτοκίνητα αυτού του τύπου –υγραέριο, που είναι μίγμα προπανίου (30%)
ΤΑ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ … Αλεξίου Δημήτρης Αντωνόπουλος Σπύρος.
Φασματοσκοπία NIR (Νear InraRed). Τι είναι NIR ; Tεχνολογία που έχει πολλές εφαρμογές στη γεωργία. Το εγγύς υπέρυθρο είναι ένα μικρό μέρος του φάσματος.
ΣΤΑΜΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ-ΑΡΓΥΡΗΣ ΕΙΔΗ ΛΑΜΠΤΗΡΩΝ. ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Ιστορική αναδρομή………………..2-3 Πληροφορίες………………………..5 Προτερήματα……………………….6 Είδη λαμπτήρων…………………...7.
Πυροχημική ανίχνευση μετάλλων
Διαδικασία ηλεκτροφόρησης DNA
Σχολικο ετοσ : 2ο υπευθυνη καθηγητρια : ΣΤ. ΜΑΥΡΟΜΜΑΤΑΚΗ
ΠΗΝΙΟ Το πηνίο είναι ένα από τα παθητικά στοιχεία των ηλεκτρονικών κυκλωμάτων όπως είναι οι αντιστάσεις και οι πυκνωτές. Το Πηνίο αποτελείται από σπείρες.
Ένα ταξίδι στον κόσμο των λαμπτήρων
Εργαστήριο Παιδαγωγικών Εφαρμογών
ΦΥΣΙΚΗ Ε΄ ΔΗΜΟΤΙKOY ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΠΑΝΟΣ Ο
ΤΙΤΛΟΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΑΝΤΙΣΤΑΤΕΣ
Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας ΑΠΕ 2016
ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ 1 ΕΠΑΛ Ν.ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ
ΟΠΤΙΚΗ Οπτική ονομάζεται ο κλάδος της Φυσικής που μελετά τη συμπεριφορά και τις ιδιότητες του φωτός, ενώ επιπλέον περιγράφει και τα φαινόμενα που διέπουν.
ΟΠΤΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ.
ΠΗΝΙΟ Το πηνίο είναι ένα από τα παθητικά στοιχεία των ηλεκτρονικών κυκλωμάτων όπως είναι οι αντιστάσεις και οι πυκνωτές. Το Πηνίο αποτελείται από σπείρες.
Τεχνικές βασισμένες στην Εξάχνωση
ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΚΑ ΣΥΜΒΟΛΑ
Εισαγωγικές έννοιες φωτισμού
ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΡΕΥΜΑ 2.2 ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΚΥΚΛΩΜΑ
Φωτοηλεκτρικό Φαινόμενο.
ΤΜΗΜΑ : Πρακτικών Ασκήσεων Διδασκαλίας (ΠΑΔ)
Ηλεκτρικό κύκλωμα Ηλεκτρικό κύκλωμα είναι κάθε διάταξη που περιέχει ηλεκτρική πηγή αγωγούς, μέσω των οποίων μπορεί να διέλθει ηλεκτρικό ρεύμα .
1o ΣΕΚ ΛΑΡΙΣΑΣ Μίχας Παναγιώτης
TI ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΙΔΕΡΟ; Το σίδερο είναι μια οικιακή συσκευή που χρησιμοποιείται για να ισιώνει υφάσματα και ιδιαίτερα ρούχα. Για αυτή την διαδικασία του σιδερώματος.
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Η Ιστορία των ηλεκτρικών λαμπτήρων. Κατασκευή και επίδειξη των κυριότερων κατηγοριών.

Ο ηλεκτρικός λαμπτήρας είναι τεχνητή πηγή φωτός. Οι ηλεκτρικές λάμπες διακρίνονται με διάφορα κριτήρια, με βασικότερο τον τρόπο λειτουργία τους

Οι Κυριότερες κατηγορίες είναι οι παρακάτω: Λαμπτήρες πυράκτωσης. Λαμπτήρες τόξου, με τρεις διαφορετικούς τύπους λαμπτήρων πίεσης;  Λαμπτήρες ατμών Υδραργύρου  Λαμπτήρες ατμών Νατρίου  Λαμπτήρες Φθορισμού LED – Δίοδος Εκπομπής φωτός

Στους Ηλεκτρολόγους του τμήματος Βηλ/γων είμαστε 10 παιδιά. Χωριστήκαμε σε ομάδες και κάθε ομάδα ασχολήθηκε με μια διαφορετική κατηγορία λαμπτήρων.

Ας δούμε πρώτα τα βασικά χαρακτηριστικά των λαμπτήρων Θερμοκρασία χρώματος: Προσδιορίζει την απόχρωση του φωτός και μετριέται σε βαθμούς Kelvin ( o K). Δείκτης Χρωματικής απόδοσης(Rc): Προσδιορίζει το βαθμό πιστότητας στην απόδοση των χρωμάτων, σε σχέση με την απόδοσή τους όταν φωτίζονται από πρότυπη φωτεινή πηγή.

Πρώτοι στις κατηγορίες των λαμπτήρων είναι οι λαμπτήρες πυράκτωσης Η ανακάλυψη τους συνήθως αποδίδεται στον Τόμας Έντισον, που πήρε και το σχετικό δίπλωμα ευρεσιτεχνίας στις 27 Ιανουαρίου Οι προσπάθειες όμως είχαν ξεκινήσει πολλά χρόνια νωρίτερα. Στη δεκαετία του 1860 ο Άγγλος Φυσικός – Χημικός Τζοζεφ Σουάν έφτιαξε τις πρώτες λάμπες με νήμα άνθρακα, έπειτα όμως από μερικά λεπτά το νήμα καταστρεφόταν.

Η λειτουργία των λαμπτήρων πυράκτωσης βασίζεται στην παραγωγή ακτινοβολίας από την υπερθέρμανση νήματος. Το νήμα είναι από βολφράμιο, μέταλλο από πολύ υψηλό σημείο τήξης, για να μην καταστρέφεται.

Εξέλιξη των λαμπτήρων πυράκτωσης, αποτελούν οι λαμπτήρες Αλογόνου. Το νήμα βολφραμίου βρίσκεται σε σωλήνα που περιέχει αέριο αλογόνου. Οι λαμπτήρες αυτοί είναι πιο αποτελεσματικοί, με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.

Οι πιο σύγχρονοι λαμπτήρες πυράκτωσης είναι οι λαμπτήρες ιωδίνης. Έχουν υψηλή σταθερή φωτεινή ροή, μεγάλη διάρκεια ζωής και θερμοκρασία χρώματος κατάλληλη για χρήση τους στη διακόσμηση.

Στους λαμπτήρες τόξου ή εκκένωσης θα δούμε πρώτα τους λαμπτήρες φθορισμού Φθορισμός είναι η ιδιότητα μερικών χημικών ουσιών να ακτινοβολούν φως, όταν πέσει πάνω τους αόρατη ακτινοβολία.

Ένας λαμπτήρας φθορισμού αποτελείται από: Τον κυλινδρικό σωλήνα, με εσωτερικό επίχρισμα φθορίζουσας ουσίας που περιέχει αέριο Άζωτο(N) και μια σταγόνα υδραργύρου(Hg). Τα νήματα, που βρίσκονται στα δυο άκρα του γυάλινου σωλήνα.

Η λειτουργία του λαμπτήρα φθορισμού είναι η παρακάτω: Το ισχυρό ρεύμα που δημιουργείται από το φαινόμενο εκκένωσης, θερμαίνει τα ηλεκτρόδια και εκπέμπουν ηλεκτρόνια. Ταυτόχρονα εξατμίζεται και η σταγόνα υδραργύρου.

Σημαντικά εξαρτήματα των λαμπτήρων φθορισμού είναι το starter και το ballast. Το Starter βοηθά στην εκκίνηση του λαμπτήρα, δημιουργώντας το φαινόμενο της εκκένωσης και τη δημιουργία ισχυρού ρεύματος. Το Ballast είναι ένα πηνίο που δημιουργεί μια πρόσθετη τάση και βοηθά στη συνέχιση της λειτουργίας του λαμπτήρα.

Στους λαμπτήρες τόξου συμπεριλαμβάνονται και οι: Λαμπτήρες ατμών Υδραργύρου Παράγουν ορατό πράσινο φως που μετατρέπεται σε κόκκινο ή πορτοκαλί, με τη φθορίζουσα ουσία του σωλήνα. Λαμπτήρες ατμών Νατρίου Έχουν την υψηλότερη απόδοση και παράγουν μονοχρωματικό κίτρινο φως. Χρησιμοποιούνται για το φωτισμό των δρόμων.

Η τελευταία κατηγορία λαμπτήρων είναι οι λαμπτήρες LED. Αποτελούν τη νεότερη κατηγορία λαμπτήρων, με χαμηλή κατανάλωση ενέργειας και μεγάλη διάρκεια ζωής. Είναι οι λαμπτήρες του μέλλοντος.

Η κατασκευή μας είναι απλή αλλά τη φτιάξαμε με μεράκι. Όλα τα υλικά είναι δωρεά των καταστημάτων «ΚΑΥΚΑΣ»

Οι ώρες στο εργαστήριο για την υλοποίηση τηςκατασκευή μας ήταν οι καλύτερες