Kριτήρια Συλλεκτικής Ωριμότητας (ΙΙ) Xημικά χαρακτηριστικά Τα χημικά χαρακτηριστικά του καρπού αποτελούν ασφαλή κριτήρια συλλεκτικής ωριμότητας για το.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Ογκομέτρηση.
Advertisements

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΓΕΝΙΚΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ
Ιοντισμός ισχυρών οξέων – βάσεων pH και pOH
ΕΚΦΕ ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ Εισηγητές  Στέφανος Κ. Ντούλας Χημικός MSc-Med  Αντώνιος Ε. Χρονάκης Χημικός Χημεία Γ΄ Γυμνασίου ΤΟ ΚΡΑΣΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΝΕΡΟ.
Μεταφορά αντιδραστηρίου στην επιφάνεια εργασίας Tο παράθυρο της εφαρμογής έχει την παρακάτω μορφή στο εικονικό εργαστήριο Vlab Εισαγωγή υαλικών στην επιφάνεια.
των διαλυμάτων των οξέων
Όξινος βασικός χαρακτήρας - pH.
ΕΚΦΕ ΣΕΡΡΩΝ Α΄ΕΠΑΛ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΟΞΕΩΝ ΚΑΙ ΒΑΣΕΩΝ
ΕΚΦΕ ΣΕΡΡΩΝ Εργαστηριακές Ασκήσεις Β΄ Γυμνασίου
ΕΚΦΕ ΣΕΡΡΩΝ Εργαστηριακές ασκήσεις Γ’ γυμνασίου
ΠΟΤΕΝΣΙΟΜΕΤΡΙΚΟΣ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ pH ΚΑΙ ΠΕΧΑΜΕΤΡΙΚΕΣ ΤΙΤΛΟΔΟΤΗΣΕΙΣ
«Αναλυτική Χημεία – Ενόργανη Ανάλυση»
2ο ΕΚΦΕ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΟΞΕΩΝ Eπιμέλεια Νίκος Μαρκουλάκης Χημικός.
ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ ΣΤΗ ΣΤΑΘΕΡΑ ΤΑΧΥΤΗΤΑΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗΣ
Χημείας Θετικής Κατεύθυνσης
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ Γ΄ ΛΥΚΕΙΟΥ
ΧΗΜΙΚΗ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ, ΟΞΕΑ, ΒΑΣΕΙΣ, pH. ΟΓΚΟΜΕΤΡΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΟΞΙΚΟΥ ΟΞΕΟΣ
∆είκτες Πρωτολυτικοί ή ηλεκτρολυτικοί δείκτες είναι ουσίες των οποίων το χρώμα αλλάζει ανάλογα με το pH του διαλύματος στο οποίο προστίθενται. Οι δείκτες.
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ
Ιονική ισχύς Η ιονική ισχύς, Ι, ενός διαλύματος δίνεται σαν το ημιάθροισμα του γινομένου της συγκέντρωσης καθενός συστατικού του διαλύματος πολλαπλασιασμένης.
Χημείας Θετικής Κατεύθυνσης
pH εκφράζει πόσο όξινο είναι ένα διάλυμα
H κλίμακα pH (πε-χα) ως μέτρο της οξύτητας
Διάσπαση του αμύλου από το ένζυμο της στοματικής κοιλότητας αμυλάση
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ Γ΄ ΛΥΚΕΙΟΥ
Περιεκτικότητα διαλύματος & εκφράσεις περιεκτικότητας
Eπιμέλεια: Μανδηλιώτης Σωτήρης. Στον εργαστηριακό πάγκο υπάρχουν : Θερμιδόμετρο τύπου coffee-cup (2 πλαστικά κύπελλα το ένα μέσα στο άλλο με καπάκι η.
Γ.Ζ.Καπελώνης ΕΚΦΕ Ν.ΣΜΥΡΝΗΣ Το «σενάριο» Αφού ολοκληρώσουμε τη διδασκαλία στο κεφάλαιο 3 οι μαθητές θα πραγματοποιήσουν την εργαστηριακή άσκηση «Προσδιορισμός.
Καμπύλη ογκομέτρησης είναι η γραφική παράσταση του pΗ του άγνωστου διαλύματος που ογκομετρούμε σε συνάρτηση με τον όγκο του πρότυπου διαλύματος που προσθέτουμε.
«Εν Χημικόν ωρολόγιον» Το χημικό ρολόι Β ΛΥΚΕΙΟΥ-ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΧΗΜΙΚΗ ΚΙΝΗΤΙΚΗ Η. Γαβρίλης.
ΟΞΕΙΔΟΑΝΑΓΩΓΙΚΕΣ ΤΙΤΛΟΔΟΤΗΣΕΙΣ ΟΞΕΙΔΟΑΝΑΓΩΓΙΚΗ ΤΙΤΛΟΔΟΤΗΣΗ:
Συμπλοκομετρικές τιτλοδοτήσεις Προσδιορισμός σκληρότητας νερού
ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΩΡΙΜΑΝΣΗΣ ΜΠΑΝΑΝΑ ΚΑΙ ΜΗΛΟ.
ΧΗΜΕΙΑ Γ’ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΕΦ.2.Θ: ΟΓΚΟΜΕΤΡΗΣΗ ΕΞΟΥΔΕΤΕΡΩΣΗΣ (α) ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗΣ Τι είναι: ΟΓΚΟΜΕΤΡΗΣΗ ΕΞΟΥΔΕΤΕΡΩΣΗΣ είναι η διαδικασία προσδιορισμού του.
Τεχνολογία & Ποιοτικός Έλεγχος Γάλακτος και Γαλακτοκομικών Προϊόντων Ενότητα 2 (Μέρος Α): Προσδιορισμός καθαρότητας & Νωπότητας Γάλακτος. Ελένη Μαλισσιόβα,
5. ΟΓΚΟΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΕΞΟΥΔΕΤΕΡΩΣΕΩΣ -πρόκειται για τη σπουδαιότερη τάξη των ογκομετρικών μεθόδων αναλύσεως με ευρύτατη χρήση στη χημεία, τη βιολογία, τη γεωλογία,
Πρακτική άσκηση Eργαστήριο Εδαφολογίας τμήματος Αξιοποίησης Φυσικών Πόρων και Γεωργικής μηχανικής ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ Α.Μ.:Ζ
Πρακτική Άσκηση 2014 Καρβέλα Αικατερίνη Νάτση Χριστίνα Εργαστήριο Κηπευτικών Καλλιεργειών, Τμήμα Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής Επιβλέπων: Καραπάνος Ι., Λέκτορας.
ΕΥΡΙΔΙΚΗ ΗΛΙΑ 8ο ΕΞΑΜΗΝΟ Α.Μ : Z15880 ΑΦΠ ΚΑΙ ΓΜ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΣΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΕΔΑΦΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΓΕΩΡΓΙΚΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ- Γ.Π.Α 9 ΙΟΥΛΙΟΥ-31 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2012.
Σύσταση και Ανάλυση Γλευκών και Οίνων (Θ) Ενότητα 2 : Τα οξέα του κρασιού Δρ. Βασίλης Ντουρτόγλου Τμήμα Οινολογίας & Τεχνολογίας Ποτών Ανοικτά Ακαδημαϊκά.
ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ. ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΕΤΕ ΤΗΝ ΕΛΑΪΚΗ ΟΞΥΤΗΤΑ ΜΕ ΤΗΝ 1. ΣΥΝΗΘΗ ΜΕΘΟΔΟ 2. ΕΠΙΣΗΜΗ ΜΕΘΟΔΟ 3. ΚΑΤΑΤΑΞΕΤΕ.
ΟΙΝΟΛΟΓΙΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 2 ο. ΣΑΚΧΑΡΑ Τα σάκχαρα αποτελούν το βασικότερο συστατικό (12–30 %), συντίθενται και συσσωρεύονται στις ράγες όσο προχωρεί η ωρίμανση.
ΤΑΧΥΤΗΤΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΤΗΝ ΕΠHΡΕΑΖΟΥΝ ΡΟΛΟΪ ΙΩΔΙΟΥ Μάντζιου Μαρία χημικός.
6 ο -7 ο ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ: Αναλύσεις γλεύκους οινοστάφυλων ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ – Σ.ΤΕ.Γ. ΤΜΗΜΑ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΓΕΩΡΓΙΚΕΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ Εισηγητής: Δρ. Νίκη Ταβερναράκη.
Ογκομετρική ανάλυση Είναι η μεθοδολογία κατά την οποία προσδιορίζεται η συγκέντρωση διαλύματος άγνωστης ουσίας με την προσθήκη μετρήσιμου όγκου διαλύματος.
ΑΝΑΛΥΣΗ Ι ΡΗΓΑ ΑΝΘΟΥΛΑ.
ΕΚΦΕ ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ Χημεία Α΄, Β΄, Γ΄ Λυκείου Ρυθμιστικά Διαλύματα Ογκομέτρηση Εισηγητής Στέφανος Κ. Ντούλας Χημικός MSc-MEd Υπεύθυνος ΕΚΦΕ Αγίων Αναργύρων.
9ο ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ: Προσδιορισμός σε κρασί 1) του Θειώδους και 2) της Πτητικής Οξύτητας ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ – Σ.ΤΕ.Γ. ΤΜΗΜΑ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΓΕΩΡΓΙΚΕΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ.
Οινολογία Εργαστήριο 1 ο. Οίνος ή κρασί το προϊόν που παράγεται αποκλειστικά από την αλκοολική ζύμωση μερική ή ολική των νωπών σταφυλιών σπασμένων ή όχι.
Αλάτι ονομάζεται το μαγειρικό άλας ή χλωριούχο νάτριο. Με αυτό αλατίζουμε τα τρόφιμα και παρασκευάζουμε τα αλίπαστα. Το αλάτι είναι πολύ διαδομένο στη.
ΕΚΦΕ ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ Χημεία Γ΄ Λυκείου Ρυθμιστικά Διαλύματα – Ογκομέτρηση Στέφανος Κ. Ντούλας Χημικός MSc-Med Υπεύθυνος ΕΚΦΕ Αγίων Αναργύρων Αντώνης Χρονάκης.
ΕΚΦΕ ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ Χημεία Α΄ Λυκείου Χημικές Αντιδράσεις Παρασκευή διαλύματος γνωστής Συγκέντρωσης Αραίωση διαλύματος Εισηγητής Στέφανος Κ. Ντούλας Χημικός.
ΧΗΜΕΙΑ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ.
Μέτρηση pH διαλυμάτων οξέων και βάσεων Βαθμονόμηση pH-μέτρου
ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
∆είκτες Πρωτολυτικοί ή ηλεκτρολυτικοί δείκτες είναι ουσίες των οποίων το χρώμα αλλάζει ανάλογα με το pH του διαλύματος στο οποίο προστίθενται. Οι δείκτες.
ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΟΞΥΤΗΤΑΣ ΣΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ
ΑΣΚΗΣΗ Προσδιορισμός τέφρας στο κρασί
ΚΕΦ.2.3: ΙΟΝΤΙΣΜΟΣ ΝΕΡΟΥ, pH (α)
ΟΙΝΟΛΟΓΙΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 3ο.
Διοξείδιο του άνθρακα Το CO2 εισέρχεται στα φυσικά νερά από τις εξής οδούς: Από την ατμόσφαιρα Με το νερό της βροχής (ελαφρώς όξινο) Ως προϊόν αποσύνθεσης.
ΕΚΦΕ ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ Χημεία Α΄, Β΄, Γ΄ Λυκείου
ΧΗΜΕΙΑ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ.
ΑΣΠΙΡΙΝΗ.
ΔΕΙΚΤΕΣ Πρόκειται για ασθενείς ηλεκτρολύτες (οργανικά οξέα ή βάσεις) με χαρακτηριστική ιδιότητα το διαφορετικό χρώμα αδιαστάτων μορίων και χαρακτηριστικών.
Σκληρότητα νερού Σκληρό νερό ονομάζεται το νερό που περιέχει ποσότητα αλάτων μεγαλύτερη από 0,5 gr/l (500mg/L) Το σκληρό νερό δεν είναι πόσιμο, εμποδίζει.
Ποιές ενώσεις ονομάζονται δείκτες; Που χρησιμοποιούνται οι δείκτες;
Άσκηση 4 Πηγή ενέργειας για τη μυϊκή σύσπαση.
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Kριτήρια Συλλεκτικής Ωριμότητας (ΙΙ) Xημικά χαρακτηριστικά Τα χημικά χαρακτηριστικά του καρπού αποτελούν ασφαλή κριτήρια συλλεκτικής ωριμότητας για το σύνολο των ΝΟΠ. -Διαλυτά στερεά συστατικά (Δ.Σ.Σ.). -Ογκομετρούμενη οξύτητα. -Δείκτης άμυλου. Χρησιμοποιείται σε δαμάσκηνα, κεράσια, μήλα, ακτινίδια και σε άλλους καρπούς. Τα ΔΣΣ αποτελούνται κυρίωςαπό σάκχαρα (περίπου 94%) και άλλα διαλυτά στερεά (οργανικά οξέα, αμινοξέα, διαλυτές πηκτίνες). Η συγκέντρωση τους μπορεί να καθοριστεί σε ένα μικρό δείγμα χυμού χρησιμοποιώντας φορητό σακχαροδιαθλασίμετρο.

Χημικά χαρακτηριστικά - Μεταβολικές αλλαγές -Η θερμοκρασία του χυμού είναι σημαντικός παράγοντας για την ακρίβεια της μέτρησης, δεδομένου ότι τα υλικά διαστέλλονται και καθίστανται λιγότερα πυκνά. -Υπάρχουν πίνακες που πρέπει να προσθέσουμε (για θερμοκρασίες πάνω από 20 ο C) ή να αφαιρέσουμε (για θερμοκρασίες κάτω από 20 ο C). -Yψηλής ποιότητας διαθλασίμετρα έχουν την ικανότητα αντιστάθμισης της θερμοκρασίας. Αναπνευστική δραστηριότητα: ο ρυθμός αναπνοής για τους κλιμακτηριακούς καρπούς μειώνεται μέχρι ένα ελάχιστο, οπότε παρατηρείται μια κλιμακτηριακή αύξηση της αναπνοής (βλ. αναπνοή καρπών, κριτήρια συγκομιδής) Παραγωγή αιθυλενίου: Προσδιορίζεται η συγκέντρωσή του στους κενούς χώρους στο εσωτερικό του καρπού. Παίρνουμε δείγμα από το εσωτερικό της κοιλότητας του καρπού με σύριγγα και αναλύεται σε αέριο χρωματογράφο (Gas Chromatographer).

Διαδικασία προσδιορισμού ΔΣΣ Εξαγωγή καθαρού χυμού από το δείγμα καρπών. Από κάθε καρπό λαμβάνεται ένα κομμάτι γιατί τα σάκχαρα διαφέρουν μεταξύ της περιοχής του ποδίσκου και της περιοχής του κάλυκα. Ύστερα από τοποθέτηση μιας σταγόνας χυμού στο κάτοπτρο του διαθλασιμέτρου γίνεται ανάγνωση της ένδειξης. Πραγματοποιούμε τρεις επαναλήψεις ανά δείγμα. Καθαρισμός του οργάνου μετά από κάθε χρήση με απεσταγμένο νερό και στέγνωμα με μαλακό χαρτί. Η ακρίβεια του οργάνου επιβεβαιώνεται με μια σταγόνα διαλύματος 5 ή 10 % σακχαρόζης σε νερό. Ένας βαθμός Brix είναι ένα γραμμάριο σακχαρόζης σε 100 γρ. διαλύματος και δείχνει την ισχύ του διαλύματος ως ποσοστού % κ.β. Η κλίμακα Brix χρησιμοποιείται στο κρασί, στο χυμό φρούτων και στο μέλι.

Ογκομετρούμενη οξύτητα Τα οργανικά οξέα όπως μηλικό, κιτρικό, τρυγικό μειώνονται καθώς ο καρπός ωριμάζει. Ως ογκομετρούμενη οξύτητα ορίζεται το σύνολο των ελεύθερων καρβοξυλομάδων των ανοργάνων οξέων είτε βρισκονται σε διάσταση είτε όχι. Χρσιμοποιείται ως κριτήριο συλλεκτικής ωριμότητας στα εσπεριδοειδή και στα μήλα. Προσδιορίζεται ύστερα από τιτλοδότηση σε αλκαλικό διάλυμα μέχρι να εξουδετερωθούν οι ελεύθερες καρβοξυλομάδες (COO-). H εξουδετέρωση πιστοποιείται με τη χρήση πεχαμέτρου ή με δείκτη που αλλάζει χρωματισμό. Τα αποτελέσματα εκφράζονται σε χιλιοστοϊσοδύναμα ανά λίτρα (meq/lt).

Διαδικασία προσδιορισμού Τοποθετούμε 5 ml χυμού σε κωνική φιαλή και 2-3 σταγόνες διαλύματος δείκτη φαινολοφθαλεϊνης 0,4 %. Αναδεύουμε και προσθέτουμε διάλυμα NAOH 0,1N μέχρι να εμφανιστεί κυανοπράσινη χροιά. Σημειώνουμε τα ml NaOH που χρειάστηκαν για την εξουδετέρωση του οξέος και υπολογίζουμε την ογκομετρούμενη οξύτητα. Εναλλακτικά, ο προσδιορισμός της ο.ο. μπορεί να γίνει με τιτλοδότηση του χυμού με πρότυπο διάλυμα ΝαΟΗ 0,1 Ν μέχρι το pH του χυμού να φτάσει στο 8,2. Ολική οξύτητα = n/V * N * 1000 meq/L. Όπου n = η ποσότητα του αλκαλικού διαλύματος που καταναλώθηκε σε ml. ν = η ποσότητα σε ml του δέιγματος του χυμού που χρησιμοποιήθηκε. Ν = η κανονικότητα του αλκαλικού διαλύματος.

Υπολογισμός Οξύτητας- Άσκηση υπολογισμού Στα μήλα, στα πυρηνόκαρπα και στα ακτινίδια η οξύτητα εκφράζεται σε gr μηλικού οξέος / lt. Για να εκφράσουμε την ολική οξύτητα σε g μηλικού οξέος/lt πολλαπλασιάζουμε με το βάρος meq του μηλικού οξέος (1meq=MB/ σθένος, ή 134/2= 67 mg. Στα εσπεριδοειδή η οξύτητα εκφράζεται σε κιτρικό οξύ ενώ στα σταφύλια σε τρυγικό οξύ. Για την εξουδετέρωση 10 ml χυμού μήλου καταναλώθηκαν 8 ml NaOH 0,1N. Να υπολογιστεί η Ο.Ο σε meq/lt και σε gr μηλικού οξέος ανά lt. O.O. = n/v * N * 1000 = 8/10 *0,1*1000 =80 meq/lt O.O. = 80*0,067= 5,36 g μηλικού οξέος/lt

Δείκτης αμύλου Κατάλληλο κριτήριο για ποικιλίες μηλιάς και αχλαδιάς. Η περιεκτικότητα σε άμυλο μειώνεται βαθμιαία με την προοδευτική ωρίμανση του καρπού. Το άμυλο διασπάται από το κέντρο προς την περιφέρεια. Για την εκτίμηση του αμύλου χρησιμοποιείται η δοκιμή με διάλυμα ιωδίου. Τεμαχισμένοι καρποί εμβαπτίζονται σε διάλυμα ιωδίου και το άμυλο του καρπού αντιδρά με το ιώδιο δίνοντας σκούρο μωβ χρώμα.

Προετοιμασία διαλύματος ιωδίου- ιωδιούχου καλίου Διάλυση 8,8 g ιωδιούχου καλίου σε 30 ml ζεστού νερού. Προσθήκη 2,2 g ιωδίου και ανάδευση μέχρι να διαλυθούν. Προσθήκη νερού μέχρι τελικού όγκου 1 lt. To διάλυμα πρέπει να προστατεύεται από το φως για να μην αποικοδομηθούν οι χημικές ουσίες. Διαδικασία τεστ-αμύλου -Εγκάρσια τομή στο μέσο του καρπού -Βύθιση της φρεσκοκομμένης επιφάνειας στο διάλυμα ιωδίου για 30 sec. -Αξιολόγηση της χρώσης βαθμολογώντας από το 1 μέχρι το 9, σύμφωνα με τον οδηγό δοκιμής του αμύλου κάθε ποικιλίας. Ιδανική περίοδος συγκομιδής για καρπούς μηλιάς ποικιλίας Sunrise όταν ο δείκτης κυμαινόταν στο εύρος 2,5-3,5 στην κλίμακα 1-9. Καρποί μηλιάς που συγκομίστηκαν πρωϊμότερα (δέικτης αμύλου < 2,4) ύστερα από ψυχρή συντήρησή τους για 1 μήνα εμφάνισαν επιφανειακό καφέτιασμα (scald).