1 Εισαγωγικά για τη Διοίκηση Ολικής Ποιότητας. 2 Το Περίγραμμα του Μαθήματος Περιλαμβάνει τις ακόλουθες θεματικές ενότητες:  Τις βασικές έννοιες της.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ, ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
Advertisements

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΟΛΙΚΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ
Αθανάσιος Καλλιγέρης MSc
Total Quality Management. The four levels in the evolution of TQM.
Κόστος Ποιότητας Πολλές φορές κατά την εφαρμογή συστημάτων Δ.Ο.Π. χάνεται ο αρχικός ενθουσιασμός της ανώτατης διοίκησης διότι δεν βλέπουν άμεσα, επαρκή.
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΗΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΩΝ Εισηγήτρια: Ευαγγελοπούλου Κλειώ PhD Ηλεκτρολόγος Μηχανικός & Μηχανικός Η/Υ Α.Π.Θ., M.B.A.
ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟ ΒΑΘΜΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΑΝΑΠΤΥΓΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ Ισόρροπης ανάπτυξης Κορεσμένες ή συμφορημένες - Υψηλό βαθμό ανάπτυξης- Υπερσυγκέντρωση.
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΕΛΑΙΟΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΙΧΝΗΛΑΣΙΜΟΤΗΤΑΣ ΠΕΡΙΟΔΟΣ 2015/2016 ΣΥΣΤΗΜΑ ΙΧΝΗΛΑΣΙΜΟΤΗΤΑΣ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΜΕΝΟ ΑΠΟ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ.
Πανεπιστήμιο Πατρών Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων Διοίκηση Ολικής Ποιότητας & Επιχειρηματική Αριστεία Ευάγγελος Ψωμάς.
1 Τα πρότυπα της σειράς ISO 9000 και ISO  Τη χρησιμότητα και την εξέλιξη των προτύπων.  Τους στόχους του Διεθνούς Οργανισμού Τυποποίησης (ISO).
Στάδια εξέλιξης των συστημάτων ποιότητας. ΕΞΕΛΙΞΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΕΛΕΓΧΟΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΟΛΙΚΗΣ.
Αρχές Διοίκησης και Διαχείρισης Έργων Ενότητα 2: Πρότυπα διαχείρισης έργων. Διδάσκων: Φιτσιλής Παναγιώτης, Καθηγητής. Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων.
1 Λοιμώδη Νοσήματα – Υγιεινή Αγροτικών Ζώων – Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας, Τμήμα Ζωικής Παραγωγής, ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ - Ανοιχτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ηπείρου.
 ΦΑΣΗ 1 η : ΕΠΙΛΟΓΗ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΗ με Αξιολόγηση εναλλακτικών προμηθευτών για το ίδιο προϊόν ΒΑΣΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ : πρέπει να είναι γνωστό πόσο δημοφιλές είναι.
1 Ανακαλύπτοντας το νόημα της ποιότητας…. 2 Ο ορισμός της Ποιότητας από τον Deming Τι είναι ποιότητα ? Πως κάποιος θα μπορούσε να εννοεί την ποιότητα.
ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΗΣ Δ. ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΥΝΕΔΡΙΩΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΟΥ ΠΡΟΙΟΝΤΟΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟΥ ΣΕ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟ.
ΜΑΘΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΟΛΙΚΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ (Δ.Ο.Π) ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ.
Η ποιότητα στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις Γεώργιος Απλαδάς 3 ο μάθημα
1 Ανάλυση Κινδύνου και Κρίσιμα Σημεία Ελέγχου Το Σύστημα HACCP.
1 Η έννοια του Πελάτη- Προμηθευτή. 2 Θεματικές ενότητες Η διαφορά μεταξύ αναγκών και προσδοκιών. Οι έννοιες των πελατών και προμηθευτών. Ο «εσωτερικός»
Ο Βόλος στο πέρασμα των χρόνων…  Εργασία στο μάθημα της τοπικής ιστορίας Μέλη ομάδας: Ασπρούδης Στέφανος Ευτυχίδης Αποστόλης Ζυλάλι Οργκές Γκέσκoυ Μαλένα.
Διοίκηση Δικτύων Διανομής σε Β 2 Β αγορές Δρ. Παναγιώτης Ρεπούσης Διοίκηση Καναλιών Διανομής & Logistics.
ΗΛΙΑΚΟΙ ΘΕΡΜΟΣΙΦΩΝΕΣ Ο ηλιακός θερμοσίφωνας είναι ένα ενεργητικό ηλιοθερμικό σύστημα παραγωγής ζεστού νερού χρήσης χρησιμοποιώντας την ηλιακή ενέργεια.
Διοίκηση Ποιότητας Ενότητα 2: Η Ελληνική πραγματικότητα- Οι gurus της Ποιότητας- Ποιότητα και Παραγωγικότητα. Διδάσκων: Τσέλιος Δημήτριος, Καθηγητής Εφαρμογών.
Μέθοδοι οργάνωσης νοσηλευτικής εργασίας Κατά ασθενή μέθοδος Λειτουργική ή κατά εργασία μέθοδος Ομαδική νοσηλευτική Πρωτοβάθμια νοσηλευτική Προσωπική διευθέτηση.
1 Διοίκηση Επιχειρήσεων Ενότητα 6: Διοίκηση Ολικής Ποιότητας Πουλιόπουλος Λεωνίδας Τμήμα Διεθνούς Εμπορίου.
Εισαγωγή. Κ. Γαλανάκης Ορισμός «Management είναι να γίνονται ορισμένα πράγματα μέσω άλλων ατόμων» … American Management Association «Management.
Βασικές έννοιες της Διοίκησης Ολικής Ποιότητας
Διαχείριση ποιότητας στον Τουρισμό
«Σχολείο ως χώρος Κοινωνικής Αλληλεπίδρασης»
Επιλογή τοποθεσίας και προγραμματισμός των εγκαταστάσεων
ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΡΓΟΥ Project Cost/ΗR Mgmt
Το Μάνατζμεντ ως μέσο Ενεργοποίησης των Επιχειρήσεων
Συστήματα Διαχείρισης Ποιότητας
Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΥΓΕΙΑΣ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ
Αειφορια και εθελοντισμοσ
Εισαγωγικά για τη Διοίκηση Ολικής Ποιότητας
Η ΠΟΙΟΤΗΤΑ & ΟΙ ΛΟΓΙΚΕΣ ΤΗΣ
ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΡΓΩΝ
Στάδια εξέλιξης των συστημάτων ποιότητας
ΠΟΙΟΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΣΕ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ IVF
Οι τεχνικές των Πωλήσεων
Συστήματα Διασφάλισης της Ποιότητας
ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΟΛΙΚΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ
ΥΓΙΕΙΝΗ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ «ΡΕΚΟΡ»
Τεχνική Εφαρμογή- Εμπορευματοποίηση
Ποιότητα Λογισμικού Διαχείρισης Ποιότητας & Ποιοτικού Ελέγχου
5ος ΚΥΚΛΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΗΣ
ΘΕΡΜΟΫΔΡΑΥΛΙΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΤΩΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ
Απ’ το ΚΕΔΔΥ στο ΚΕΔΔΥ Ξάνθη 21/3/2017.
Η ΡΥΠΑΝΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
ΑΝΤΙΛΗΨΕΙΣ ΚΑΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ
Ι. Γιδαράκου (Ομότιμη Καθηγήτρια ΓΠΑ) Α. Κουτσούρης (Καθηγητής ΓΠΑ)
Στρατηγικη και διαχειριση εργου
ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΟΛΙΚΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡIΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
Διαχείριση Ποιότητας Λευτέρης Αντωνόπουλος
Υιοθέτηση της Διοίκησης Ολικής Ποιότητας
ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΟΛΙΚΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡIΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
Διαχειριση εργων: εισαγωγη
Κεφάλαιο 4 Βενζινομηχανές Κυλινδροκεφαλή
ΠΡΟΤΥΠΑ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ISO 9001:2008 & ISO 9001:2015
ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ
Εργαστήριο Από την απλή παρατήρηση στην αξιοποίηση των στοιχείων της
پایش کیفیت اختصاصی. پایش کیفیت اختصاصی روندکلی بررسی «خوب بودن» گام نخست: شناختن معیارهای کارخوب معیار‌های کیفیت.
Εισαγωγή στην έννοια της ποιότητας
ΚΛΙΜΑΚΕΣ Είναι η σχέση του γραφικού μεγέθους ενός αντικειμένου προς το πραγματικό. Δηλώνει πόσες φορές ένα μέγεθος του σχεδίου είναι μικρότερο ή μεγαλύτερο.
ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ ΣΤΟΧΟΣ Ο μαθητής να μπορεί να τοποθετεί ορθά τις διαστάσεις και κάμνει σωστή χρήση της κλίμακας.
Αρχες διοικησησ & διαχειρισησ εργων
Η ποιότητα στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις
Ειδικά θέματα δικαίου 5ο μάθημα – 22 Μαρτίου 2018 Αιμιλία Γ. Ευθυμίου
Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Εισαγωγικά για τη Διοίκηση Ολικής Ποιότητας

2 Το Περίγραμμα του Μαθήματος Περιλαμβάνει τις ακόλουθες θεματικές ενότητες:  Τις βασικές έννοιες της Ποιότητας και της Δ.Ο.Π..  Το κόστος ποιότητας.  Η έννοια του πελάτη-προμηθευτή.  Το Ευρωπαϊκό Ίδρυμα Ποιοτικής Διοίκησης.  Τη Σύνδεση Ποιότητας & Καινοτομίας.  Την Ποιότητα στην Ελληνική Πραγματικότητα.  Τα Συστήματα Διασφάλισης της Ποιότητας.  Το HACCP.  Την Ποιότητα & την Συγκριτική Προτυποποίηση.  Ηγεσία και ποιότητα.  Οργανωτική Κουλτούρα και ποιότητα, καθώς και  Τα διαγράμματα ελέγχου της ποιότητας.

3 Θεματικές ενότητες  Στο σημερινό μάθημα θα αναλυθούν οι έννοιες της  Ποιότητας και της  Διοίκησης Ολικής Ποιότητας  θα γίνει αναφορά στην ιστορική εξέλιξη της Ποιότητας καθώς επίσης και  Στους θεωρητικούς της Δ.Ο.Π..

4 Γιατί οι επιχειρήσεις εφαρμόζουν τη Διοίκηση Ολικής Ποιότητας (Δ.Ο.Π.) Είναι επιβεβλημένο για την επιβίωση της επιχείρησης στο σύγχρονο ανταγωνιστικό, πολύπλοκο και αβέβαιο περιβάλλον να διαθέτει:   1) Την ικανότητα συνεχούς ανάπτυξης ή ενσωμάτωσης καινοτομιών και   2) Το συνδυασμό της ποιότητας με την παραγωγικότητα, (Δερβιτσιώτης, 2001).

5 Γιατί οι επιχειρήσεις εφαρμόζουν τη Διοίκηση Ολικής Ποιότητας (Δ.Ο.Π.)   Η ποιότητα αναγνωρίζεται ως πλέον δυναμικός παράγοντας και αποτελεί το κλειδί για τη δημιουργία ανταγωνιστικών προϊόντων και υπηρεσιών.

6 Τι σημαίνει η Δ.Ο.Π.;   Αναλύοντας τις τρεις λέξεις έχουμε: διοίκηση – ενέργεια, τέχνη και τρόπος διαχείρισης, ελέγχου και διεύθυνσης,   ολική – αφορά στο σύνολο,   ποιότητα – ο βαθμός αριστείας που παρέχει ένα προϊόν ή μια υπηρεσία.   Επομένως, η Δ.Ο.Π. είναι η τέχνη της διοίκησης του συνόλου για την επίτευξη της αριστείας.

7 Αναλυτικότερα   H Διοίκηση Ολικής Ποιότητας - Δ.Ο.Π. (Total Quality Management - TQM) επιχειρεί μέσα από αντιμετώπιση των επιμέρους επιχειρησιακών λειτουργιών ως σύνολο να δημιουργήσει ένα συνδετικό ιστό μεταξύ όλων των μονάδων και κυρίως μεταξύ όλων των ομάδων του ανθρώπινου δυναμικού.   Αποτέλεσμα θα είναι να ενισχυθεί η λειτουργική ικανότητα των οργανισμών στην υλοποίηση των στρατηγικών τους στόχων (Κέφης, 2005).

8 Αναλυτικότερα   Ειδικότερα με την αγαστή συνεργασία όλων των εμπλεκομένων σε μια επιχειρηματική μονάδα:   προϊσταμένων,   υφισταμένων,   πελατών,   προμηθευτών,   πιστωτών,

9 Αναλυτικότερα   με τη βελτίωση της απόδοσης των εργαζομένων (με την εγκαθίδρυση και υιοθέτηση ενός συστήματος υποκίνησης- παρακίνησης του ανθρώπινου δυναμικού),   με τη συνεχή βελτίωση σε όλες τις δραστηριότητες του οργανισμού, και τέλος,   με δυναμική ηγεσία,   το αποτέλεσμα είναι διαδικασίες χωρίς λάθη – από την αγορά των πρώτων υλών, τη διαχείριση των αποθεμάτων, την παραγωγή έως τις πωλήσεις, το μάρκετινγκ και την παροχή υπηρεσιών μετά την πώληση (after sales service) - οι οποίες παραδίδουν αγαθά ή υπηρεσίες που ικανοποιούν τις απαιτήσεις των πελατών.

10 Ορισμός της Ποιότητας   Αν και δεν υπάρχει ένας ευρέως αποδεκτός ορισμός, υπάρχει αρκετή ομοιότητα μεταξύ των διαφόρων ορισμών. Έτσι, η ποιότητα ενός προϊόντος ή μιας υπηρεσίας μπορεί να οριστεί ως εξής:   «η καταλληλότητα για χρήση» (Juran, 1964)   «η συμμόρφωση με προδιαγραφές» (Juran, 1968)   «η συμμόρφωση με απαιτήσεις» (Crosby, 1979)   «το σύνθετο άθροισμα των χαρακτηριστικών του μάρκετινγκ, της μηχανικής, της παραγωγής και της συντήρησης ενός προϊόντος και μιας υπηρεσίας, μέσω των οποίων το προϊόν και η υπηρεσία όταν αποδοθούν σε χρήση θα ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του πελάτη» (Feigenbaum, 1983)   «η στόχευση στις ανάγκες των πελατών, παρούσες και μελλοντικές» (Deming, 1986)   «οι απώλειες ενός προϊόντος προς την κοινωνία» (Taguchi, 1986)   «ο βαθμός στον οποίο ένα σύνολο έμφυτων χαρακτηριστικών ικανοποιεί απαιτήσεις» (ISO 9000:2000)

11 Πως εκφράζεται η ποιότητα; Η ποιότητα έχει πολλαπλές διαστάσεις ανάλογες με τις ανάγκες που εκφράζουν «εσωτερικοί» και «εξωτερικοί» πελάτες. Οι διαστάσεις αυτές αφορούν:   τη σχεδίαση (συμμόρφωση με προδιαγραφές),   την παραγωγή,   τα λειτουργικά χαρακτηριστικά του προϊόντος,   τα αισθητικά χαρακτηριστικά και την εμφάνιση του προϊόντος,   την αξιοπιστία,   την ανθεκτικότητα,   την αναμενόμενη διάρκεια ζωής και την επισκευασιμότητα του προϊόντος,   την εξυπηρέτηση μετά την πώληση, χωρίς να παραβλέπει το υποκειμενικό στοιχείο (ανεπαρκής ή λανθασμένη πληροφόρηση πελατών) (Δερβιτσιώτης, 2001; Τσιότρας, 2002).

12 Η Ιστορική εξέλιξη της Ποιότητας   Η ποιότητα με το πέρασμα των χρόνων ακολούθησε μια εξελικτική πορεία, ξεκινώντας από   την Επιθεώρηση,   μετά τον Έλεγχο της Ποιότητας,   Τη Διασφάλιση της Ποιότητας και τέλος   Τη Διοίκηση Ολικής Ποιότητας (Τσιότρας, 2002)

13 Η Ιστορική εξέλιξη της Ποιότητας

14 Η Ιστορική εξέλιξη της Ποιότητας   Η έναρξη της Βιομηχανικής Επανάστασης, με την τεχνολογική πρόοδο, => δημιουργία μεγάλων βιομηχανικών μονάδων, με μεγάλο αριθμό ομάδων παραγωγής, των οποίων ο έλεγχος ήταν αδύνατο να πραγματοποιηθεί από τους παραδοσιακούς εργοδηγούς και γι’ αυτό   δημιουργήθηκε η πρωταρχική ανεξάρτητη μορφή ελέγχου της ποιότητας, η Επιθεώρηση, η οποία δεν είναι τίποτε άλλο από την απλή σύγκριση των παραγόμενων προϊόντων ή υπηρεσιών με τις δεδομένες πρωτογενείς μορφές προδιαγραφών.

15 Η Ιστορική εξέλιξη της Ποιότητας   Μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, περνάμε στο επόμενο στάδιο, όπου οι επιχειρήσεις επιθεωρούν το προϊόν μετά την παραγωγή και προβαίνουν στις αντίστοιχες διορθωτικές ενέργειες, αν διαπιστωθούν αποκλίσεις από τις αρχικές προδιαγραφές.   Ο Έλεγχος της Ποιότητας, είναι το σύνολο των λειτουργικών τεχνικών διαδικασιών, που επιβεβαιώνουν την ποιότητα ενός προϊόντος ή υπηρεσίας βάσει συγκεκριμένων προδιαγραφών (Τσιότρας, 2002).

16 Η Ιστορική εξέλιξη της Ποιότητας   Η αδυναμία του Ελέγχου Ποιότητας να αποτρέψει το κόστος των ελαττωματικών, καθώς ο έλεγχος αποτελεί την καταληκτική διαδικασία της παραγωγής, οδήγησε στην ανάγκη της   Διασφάλισης της Ποιότητας, που αποτελεί το σύνολο των προγραμματισθέντων ή συστηματικών ενεργειών και διαδικασιών, απαραίτητων για να εξασφαλίσουν ότι ένα προϊόν ή μια υπηρεσία θα πληροί ορισμένες προδιαγραφές (Τσιότρας, 2002)

17 Η Ιστορική εξέλιξη της Ποιότητας   Έτσι, από τον έλεγχο της ποιότητας περνάμε στην πρόληψη της ποιότητας. Σύμφωνα με τον Garvin (1988), η Διασφάλιση της Ποιότητας αποτελεί μια εξελικτική πορεία που απέσπασε την ποιότητα από ένα   στενό περιβάλλον αποκλειστικής αρμοδιότητας ειδικών   και της έδωσε πολύ ευρύτερες προοπτικές που ενέπλεκαν σε μεγαλύτερο βαθμό το μάνατζμεντ.

18 Η Ιστορική εξέλιξη της Ποιότητας   Η σειρά ISO 9000 του Διεθνούς Οργανισμού Τυποποίησης (I.S.O. – International Standardization Organization, 1987) αποτελεί ένα τέτοιο πρότυπο Διασφάλισης Ποιότητας, το οποίο βασίζεται σε οκτώ αρχές της διοίκησης ποιότητας:   στην εστίαση στον πελάτη,   στην ηγεσία,   στη συμμετοχή των ανθρώπων,   στο μάνατζμεντ διαδικασιών,   στη συστημική προσέγγιση του μάνατζμεντ,   στη συνεχή βελτίωση,   στη λήψη αποφάσεων βάσει δεδομένων και   στις αμοιβαία επωφελείς σχέσεις με προμηθευτές (Lin και Wu, 2005).

19 Η Ιστορική εξέλιξη της Ποιότητας   Η Διοίκηση Ολικής Ποιότητας, το τελικό στάδιο της εξελικτικής πορείας της ποιότητας, αποτελεί μια φιλοσοφία διοίκησης με πλήρη δέσμευση στην ικανοποίηση του πελάτη, «εσωτερικού» και «εξωτερικού», μέσα από τη συμμετοχή όλων και τη συνεχή βελτίωση (Κέφης, 2005).

20 Η Ιστορική εξέλιξη της Ποιότητας   Αν και δεν υπάρχει ομοφωνία στη βιβλιογραφία σχετικά με τα χαρακτηριστικά που συνθέτουν τη Διοίκηση Ολικής Ποιότητας, ωστόσο ανάμεσα σ’ αυτά στα οποία έχει γίνει εκτενέστερη αναφορά, περιλαμβάνονται:   η συνεχής βελτίωση,   η ικανοποίηση του πελάτη,   η ομαδική εργασία και   η ευθύνη της ανώτατης διοίκησης (Knights και McCabe, 2002; Waddell και Stewart, 2008).

21 Δ.Ο.Π.

22 Θεωρητικοί της Ποιότητας-Edwards W. Deming Θεωρητικοί της Ποιότητας-Edwards W. Deming ( )   Edwards W. Deming ( )   Ο Deming θεωρείται ο πατέρας της Διοίκησης Ολικής Ποιότητας. Έχει συμβάλλει στη βελτίωση της παραγωγής στις Η.Π.Α. μετά το 1980 και είναι περισσότερο γνωστός για το έργο του στην Ιαπωνία.

23 Θεωρητικοί της Ποιότητας-Edwards W. Deming Θεωρητικοί της Ποιότητας-Edwards W. Deming ( )   Ο Deming (1986) ορίζει την ποιότητα ως άρρηκτα συνδεδεμένη με τη συνεχή βελτίωση ενός παραγωγικού συστήματος που βρίσκεται σε σταθερή κατάσταση λειτουργίας.   Όταν οι άνθρωποι και οι οργανισμοί, ως ένα σύστημα, εστιάζουν στην ποιότητα, τότε αυτή αυξάνεται και το κόστος σταδιακά μειώνεται.

24 Θεωρητικοί της Ποιότητας-Edwards W. Deming Θεωρητικοί της Ποιότητας-Edwards W. Deming ( )   Ο κύκλος του Deming, σε συνέχεια του κύκλου του Shewhart, δημιουργήθηκε για να συνδέσει την παραγωγή ενός προϊόντος με τις ανάγκες των καταναλωτών και επικεντρώνεται στους πόρους όλων των τμημάτων (έρευνας, σχεδιασμού, παραγωγής, μάρκετινγκ) σε μια προσπάθεια συνεργασίας τους για την ικανοποίηση των αναγκών των καταναλωτών (Goetsch και Davis, 2006).

25 Θεωρητικοί της Ποιότητας-Edwards W. Deming Θεωρητικοί της Ποιότητας-Edwards W. Deming ( )   Αποτελείται από τέσσερα στάδια που το ένα ακολουθεί το άλλο με μια καθορισμένη σειρά που επαναλαμβάνεται διαρκώς και   αντικατοπτρίζει τη βάση ενός αυτοσυντηρούμενου προγράμματος για την ποιότητα:   Σχεδίασε – Plan, Κάνε – Do, Έλεγξε – Check, Δράσε - Act

26 Η φιλοσοφία του Deming σε 14 σημεία:   1. Δημιουργία ενός σταθερού σκοπού για διαρκή βελτίωση των   προϊόντων και των υπηρεσιών.   2. Υιοθέτηση της νέας φιλοσοφίας. Η διοίκηση οφείλει να αντιληφθεί ότι   διανύουμε μια καινούρια οικονομική εποχή, να επαγρυπνήσει απέναντι   στις προκλήσεις, να αναλάβει τις ευθύνες της και να ηγηθεί της   αλλαγής.   3. Ανεξαρτητοποίηση από την (τελική) επιθεώρηση για την επίτευξη της   ποιότητας. «Χτίσιμο» της ποιότητας από την αρχή.   4. Κατάργηση της πρακτικής της αγοράς προμηθειών με μοναδικό   κριτήριο την τιμή. Περιορισμός του αριθμού των προμηθευτών.   5. Βελτίωση συνεχώς και για πάντα του συστήματος παραγωγής και   υπηρεσιών.   6. Καθιέρωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων στο χώρο εργασίας για   όλους τους εργαζόμενους.

27 Η φιλοσοφία του Deming σε 14 σημεία:   7. Υιοθέτηση και θέσπιση σύγχρονων μεθόδων εποπτείας και ηγεσίας.   8. Ελαχιστοποίηση του φόβου.   9. Κατάργηση των εμποδίων μεταξύ των τμημάτων, έτσι ώστε οι   άνθρωποι να μπορούν να εργαστούν ως ομάδες.   10. Ελαχιστοποίηση της χρήσης των αριθμητικών στόχων, των σλόγκανς   και των διάφορων πόστερς για την παρακίνηση του ανθρώπινου   δυναμικού.   11. Αποφυγή των προτύπων εργασίας και των αριθμητικών ποσοστών και   χρήση στατιστικών μεθόδων.   12. Απομάκρυνση των εμποδίων που «κλέβουν» από τους εργαζόμενους   την υπερηφάνεια για την εργασία τους.   13. Εισαγωγή και καθιέρωση ενός ενεργού προγράμματος εκπαίδευσης   και αυτό-βελτίωσης για όλους.   14. Συμμετοχή όλων για την υλοποίηση όλων των παραπάνω σημείων της   νέας φιλοσοφίας.

28 Τα εφτά «ασυγχώρητα αμαρτήματα» ή εφτά θανάσιμα νοσήματα»:   1. Έλλειψη σταθερότητας.   2. Έμφαση σε βραχυπρόθεσμα οφέλη.   3. Αξιολόγηση της απόδοσης.   4. Κινητικότητα των στελεχών από δουλειά σε δουλειά.   5. Χρήση μόνο ορατών αριθμών και πληροφοριών στη λήψη αποφάσεων.   6. Εκτενή ιατρικά κόστη.   7. Εκτενή υποχρεωτικά κόστη από δικηγόρους για έκτακτες αμοιβές.

29 Θεωρητικοί της Ποιότητας- Joseph M. Juran ( )   Αν ο Deming είναι ο Πατέρας της ποιότητας, ο Juran είναι ο αρχιερέας της ποιότητας (Λογοθέτης, 2005).   Ο Deming παρέχει τη φιλοσοφία, ενώ ο Juran παρέχει τη συγκεκριμένη δομή που μπορεί να βοηθήσει στην υλοποίηση των αρχών αυτής της φιλοσοφίας. Σύμφωνα με τον Juran (1988) η ποιότητα δε συμβαίνει κατά τύχη, πρέπει να προσχεδιαστεί.   Ορίζει την ποιότητα ως καταλληλότητα προς χρήση που απαιτεί ποιότητα στη σχεδίαση, ποιότητα στην προσαρμογή προς τις προδιαγραφές, διαθεσιμότητα και κατάλληλη εξυπηρέτηση μετά την πώληση.

30 Θεωρητικοί της Ποιότητας- Joseph M. Juran ( )   Το τρίπτυχο του Juran (1986) που αναφέρεται στις λειτουργίες   του σχεδιασμού,   του ελέγχου και   της βελτίωσης της ποιότητας, αποτελεί τον κατάλληλο μηχανισμό για την ικανοποίηση των απαιτήσεων του πελάτη ως βασικού στρατηγικού στόχου για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας.

31 Θεωρητικοί της Ποιότητας-Phillip B. Crosby   Ο Crosby (1979) ήταν ο πρώτος που εισήγαγε τη θεωρία του «να κάνεις κάτι   σωστά την πρώτη φορά» (doing it right the first time) και   την αρχή «των μηδέν λαθών» (zero defects). Κατά τον Crosby, η ποιότητα είναι δωρεάν. Αυτό που έχει υψηλό κόστος είναι η απουσία της ποιότητας.

32 Θεωρητικοί της Ποιότητας-Phillip B. Crosby Η φιλοσοφία για τη διοίκηση της ποιότητας του Crosby εκφράζεται με τις αποκαλούμενες τέσσερις «απόλυτες θέσεις» (Johnson, 2001) οι οποίες είναι οι εξής:   1. Η ποιότητα ορίζεται ως συμμόρφωση στις απαιτήσεις – και όχι ως ένα καλό πράγμα για να το κάνεις.   2. Ο καλύτερος τρόπος για να διασφαλίσεις την ποιότητα είναι η πρόληψη, όχι η επιθεώρηση.   3. Ο σκοπός στην επίτευξη ποιότητας πρέπει να είναι ο μηδενισμός των ελαττωματικών και όχι κάποιο επίπεδο αποδεκτής ποιότητας.   4. Η μέτρηση της ποιότητας πρέπει να γίνεται με βάση το κόστος της μη συμμόρφωσης στις απαιτήσεις του πελάτη, και όχι σε δείκτες.

33 Θεωρητικοί της Ποιότητας-Phillip B. Crosby   Ο Κανόνας απεικονίζει την παραπάνω λογική του:   Σύμφωνα με τον κανόνα αυτό το κόστος είναι ανάλογο με τη θέση και το χρόνο στον οποίο ανιχνεύεται και διορθώνεται το λάθος:   Α) Αν το σφάλμα αποκαλύπτεται στη θέση και τη στιγμή κατά την οποία γίνεται, θα κοστίσει το 1% από αυτό που θα κόστιζε, αν το ελαττωματικό προϊόν θα το ανακάλυπτε ο χρήστης που το αγόρασε.   Β) Αν το σφάλμα διαπιστώνεται και διορθώνεται μέσα στο εργοστάσιο, αλλά αφού φύγει από το τμήμα που έγινε, θα μπορούσε να κοστίσει 10 φορές περισσότερο από αυτό που θα κόστιζε, αν διορθώνονταν στη θέση που έγινε, αλλά 10% από αυτό που θα κόστιζε, αν το ανακάλυπτε ο πελάτης.   Γ) Αν τα σφάλματα δεν ανιχνεύονται και δεν διορθώνονται κατά τη διάρκεια της κατασκευής του προϊόντος, αλλά διαπιστώνονται, όταν φθάσουν στην αγορά τότε αυτό κοστίζει 100 φορές περισσότερο από αυτό που θα κόστιζε αρχικά (σ’ ότι αφορά χρήματα, εμπιστοσύνη, εικόνα της επιχείρησης κ.λπ.).