Γ ΕΩΠΟ ΝΙΚΟ Π ΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ Α ΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΣΗΡΟΤΡΟΦΙΑΣ & ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ
ΥΛΙΚΑ ΚΑΙ ΣΚΕΥΗ ΥΛΙΚΑ 4 κιλά ζάχαρη άχνη 2 κιλά σογιάλευρο ½ κιλό φρέσκια μαγιά αρτοποιίας 1 κιλό φρέσκια γύρη 1κιλό μέλι 1 ½ λίτρο νερό (χλιαρό ) (για 10 περίπου κιλά) ΣΚΕΥΗ Κουβάς ή μεγάλη λεκάνη Μεγάλη κουτάλα Ζυμωτήριο ή πολύ μεγάλη λεκάνη Σακουλάκια για τη συσκευασία Ζυγαριά
Ποσοστιαία αναλογία για το υποκατάστατο γύρης 40% ζάχαρη άχνη 20% σογιάλευρο 5% νωπή μαγιά αρτοποιίας 10% μέλι 15% νερό Το ζυμάρι θα περιέχει 13% πρωτεΐνη και 53% υδατάνθρακες Οδηγίες για την Παρασκευή Η ζάχαρη άχνη πρέπει να είναι λεπτοαλεσμένη και να μην περιέχει άμυλο Η μαγιά αρτοποιίας θα πρέπει να είναι φρέσκια γιατί έχει περισσότερα θρεπτικά συστατικά και λόγω κόστους Η γύρη θα πρέπει να είναι φρέσκια που έχει συλλεχθεί από το δικό μας μελισσοκομείο για αποφυγή μετάδοσης ασθενειών και να έχει συντηρηθεί στην κατάψυξη Το νερό πρέπει να είναι χλιαρό για να διαλυθεί καλά η μαγιά η γύρη και το μέλι.
Τα Υλικά Μας
Το ζυμωτήριο
Φρέσκια γύρη
Νωπή μαγιά αρτοποιίας
Σογιάλευρο
Ζάχαρη άχνη
Μέλι Μέλι
Χλιαρό νερό
Αναμειγνύουμε τη γύρη, τη μαγιά, το μέλι και τη μισή ποσότητα του νερού.
Ανακατεύουμε καλά για να διαλυθούν τα υλικά.
Στο ζυμωτήριο βάζουμε τη ζάχαρη άχνη με το σογιάλευρο και ανακατεύουμε. Στη συνέχεια ρίχνουμε το υγρό μείγμα σιγά σιγά Στο ζυμωτήριο βάζουμε τη ζάχαρη άχνη με το σογιάλευρο και ανακατεύουμε. Στη συνέχεια ρίχνουμε το υγρό μείγμα σιγά σιγά
Προσθέτουμε σιγά σιγά το νερό
Χωρίζουμε ανά 500gr και βάζουμε σε σακουλάκια
Πιέζουμε για να έχουμε ομοιόμορφη επιφάνεια
Συντηρούμε στο ψυγείο
Ένα σακουλάκι υποκατάστατου γύρης μπορεί να εκθρέψει ένα ολόκληρο πλαίσιο γόνου, δηλαδή περίπου νέες μέλισσες.