Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΤΥΜΒΟΣ ΤΟΥ ΣΟΦΟΚΛΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Υπεύθυνες καθ/τριες

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΤΥΜΒΟΣ ΤΟΥ ΣΟΦΟΚΛΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Υπεύθυνες καθ/τριες"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΤΥΜΒΟΣ ΤΟΥ ΣΟΦΟΚΛΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Υπεύθυνες καθ/τριες
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Υπεύθυνες καθ/τριες Άλκας Γιάννης Βενούτσου Μαριάννα Μορφωνιού Κωνσταντίνα Ζαρίφη Χριστίνα Ουρανή Σοφία Τζιούρνα Διονυσία

2 Ο ΒΙΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΣΟΦΟΚΛΗ
Ο ΒΙΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΣΟΦΟΚΛΗ Ο Σοφοκλής είναι ένας από τους τρεις μεγαλύτερους τραγικούς ποιητές μαζί με τον Αισχύλο και τον Ευριπίδη. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 496 π.Χ και πέθανε το 406 π.Χ. Έχει γράψει πολλές τραγωδίες μεταξύ των οποίων την «Αντιγόνη» και τον «Οιδίποδα τύραννο». Ο ποιητής ετάφη όταν απεβίωσε το 406 π.Χ στον πατρογονικό τάφο στο δρόμο που οδηγούσε στην περιοχή της Δεκέλειας.

3 Ο ΤΥΜΒΟΣ ΤΟΥ ΣΟΦΟΚΛΗ Ο τύμβος του Σοφοκλή βρίσκεται στην σημερινή Βαρυμπόμπη στη θέση Μεγάλη Βρύση, που βρίσκεται πάνω από την πλατεία της περιοχής. Πάνω στον τάφο του ποιητή, οι Αθηναίοι έστησαν μια χάλκινη σειρήνα ή ένα χελιδόνι που συμβόλιζε τη γλυκιά του ποίηση. Ο τάφος του Σοφοκλή ήταν σεβαστός και οι Αθηναίοι κάθε χρόνο έκαναν τις «νομιζόμενες» θυσίες. Ανασκάφηκε το 1888 από τον διευθυντή των Βασιλικών Κτημάτων του Τατοϊου.

4 ΚΤΕΡΙΣΜΑΤΑ Ο τύμβος του Σοφοκλή έχει διάμετρο 40 περίπου μέτρα και ύψος 13 μέτρα. Πάνω του υπάρχει τοίχος κτισμένος από ντόπιους λίθους, που αποτελούσε τον ταφικό περίβολο. Μέσα στον περίβολο βρέθηκαν τρεις λίθινες σαρκοφάγοι. Τα κτερίσματα των δύο σαρκοφάγων ήταν λήκυθοι, αλάβαστρα και σιδερένιες στλεγγίδες.

5 Σε μία από τις σαρκοφάγους υπήρχαν τα οστά ηλικιωμένου άνδρα
Σε μία από τις σαρκοφάγους υπήρχαν τα οστά ηλικιωμένου άνδρα. Η θεωρία περί της ταφής του ποιητή εκεί βασίζεται στις μαρτυρίες του ανώνυμου βιογράφου του, ο οποίος δίνει κάποια στοιχεία που οδηγούν σε αυτή την άποψη. Μάλιστα, οι Σπαρτιάτες, που κατείχαν το φρούριο της Δεκέλειας, ήταν αυτοί που επέτρεψαν να ταφεί ο Σοφοκλής στον οικογενειακό του τάφο.

6 ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΤΥΜΒΟΥ
ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΤΥΜΒΟΥ Ο χώρος του τύμβου του Σοφοκλή είναι περιφραγμένος με ένα συρματόπλεγμα, το οποίο καταρρέει, γεμάτος με διάφορα οικοδομικά υλικά και με πολύ περισσότερα σκουπίδια. Τα σκέπαστρα των σαρκοφάγων στηρίζονται όρθια δεμένα σε μερικά ασθενικά πευκάκια..

7 Με μία επίσκεψη στον τύμβο του Σοφοκλή μπορεί κανείς να διαπιστώσει ότι στην περιοχή διεξάγονται έργα. Αν είναι πρόσφατα ή αν έχουν παγώσει αμέσως μετά την έναρξή τους, δεν το γνωρίζουμε. Επομένως, εύκολα καταλαβαίνει κανείς πως το αρχαιολογικό αυτό εύρημα δεν έχει τύχει της αξιοποίησης που θα μπορούσε από τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης


Κατέβασμα ppt "ΤΥΜΒΟΣ ΤΟΥ ΣΟΦΟΚΛΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Υπεύθυνες καθ/τριες"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google