Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΕΝΑ ΑΡΤΟΠΟΙΕΙΟ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΣ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΕΝΑ ΑΡΤΟΠΟΙΕΙΟ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΣ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΕΝΑ ΑΡΤΟΠΟΙΕΙΟ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΣ
Το σημερινό πρωινό μας διατέθηκε στον αρτοποιό Αλέκο Μπρίκα, ο οποίος μας έδειξε τη διαδικασία παρασκευής του ψωμιού. Η παρασκευή ψωμιού περιλαμβάνει μία σειρά από ενδιάμεσα στάδια, την οποία οι αρτοποιοί ακολουθούν προσεχτικά, μέχρι τα διάφορα είδη ψωμιού να πάρουν την τελική τους μορφή και να φτάσουν στον καταναλωτή.

2 Σχεδόν σε όλη την Ελλάδα σπέρνουν σιτάρι, κριθάρι και άλλα δημητριακά που χρησιμοποιούνται ως πρώτες ύλες για την παρασκευή ψωμιού. Τα σιτηρά αλέθονται στους μύλους, και έτσι παίρνουν το αλεύρι. Τα υπολείμματα της διαδικασίας είναι τα πίτουρα, αυτά χρησιμοποιούνται σαν ζωοτροφές. ΣΙΤΑΡΙ ΠΙΤΟΥΡΑ ΑΛΕΥΡΙ

3 Ένα από τα κύρια συστατικά του ψωμιού είναι το προζύμι
Ένα από τα κύρια συστατικά του ψωμιού είναι το προζύμι. Το προζύμι παρασκευάζεται από τον Αγιασμό του Τιμίου Σταυρού που γίνεται στις 14 Σεπτεμβρίου. Με το Αγίασμα αυτό και λίγο αλεύρι γίνεται μέρος του προζυμιού. Μένει 3 μέρες σκεπασμένο για να γίνει η πρώτη ζύμωση. Ακολούθως προσθέτουν ακόμη λίγο Αγιασμό και λίγο αλεύρι. Ζυμώνονται όλα μαζί και μετά από 3 μέρες γίνεται η ίδια διαδικασία. Έτσι έχουμε έτοιμο το προζύμι. Το προζύμι αυτό ανανεώνεται και διατηρείται όλο το χρόνο. ΠΡΟΖΥΜΙ ΜΑΓΙΑ

4 Το πρόσφορο ζυμώνεται με σταρένιο αλεύρι και προζύμι
Το πρόσφορο ζυμώνεται με σταρένιο αλεύρι και προζύμι. Αφού ετοιμαστεί το προζύμι, ακολουθεί το ζύμωμα. Η σφραγίδα που «πατιέται» επάνω στο ζυμάρι εικονίζει ένα σταυρό. Το κάθετο τμήμα του έχει τρία ισομερή τετράγωνα τεμάχια, καθένα εκ των οποίων εικονίζει σταυρό, και στα τέσσερα άκρα του τα γράμματα ΙΣ-ΧΡ-ΝΙ-ΚΑ (Ιησούς Χριστός Νικά). Στο οριζόντιο τμήμα του ο σταυρός περιλαμβάνει δύο τετράγωνα εκατέρωθεν του κεντρικού, που εικονίζουν την Παναγία, σε σχήμα τριγώνου με τα αρχικά Μ και Θ (Μήτηρ Θεού) και τα 9 τάγματα των αγγέλων σε σχήμα 9 μικρών τριγώνων σε σειρές. 

5 Από το βράδυ πρέπει να ετοιμαστεί το προζύμι
Από το βράδυ πρέπει να ετοιμαστεί το προζύμι. Πρέπει το προζύμι να διαλυθεί με λίγο χλιαρό νερό. Έπειτα ανακατεύουν το προζύμι με αλεύρι, μαγιά, (Η μαγιά είναι ένα μόνο είδος μικροοργανισμού, ένας σακχαρομύκητας. Είναι ακριβώς ο ίδιος μικροοργανισμός που χρησιμοποιείται και στην παραγωγή μπύρας), νερό και λίγο αλάτι, μέχρι να γίνει η ζύμη κατάλληλη.

6 Ο αρτοποιός πλάθει τη ζύμη προσθέτοντας αλεύρι
Ο αρτοποιός πλάθει τη ζύμη προσθέτοντας αλεύρι. Όταν αυτό το μείγμα ωριμάσει, ο αρτοποιός το χωρίζει σε κομμάτια για να δώσει στο καθένα το βάρος που απαιτείται. Οι παραδοσιακοί αρτοποιοί, τον τεμαχισμό της ζύμης τον κάνουν με το χέρι. 

7 Μετά την διαμόρφωση, τα ψωμιά απλώνονται πάνω στα πάνινα τελάρα
Μετά την διαμόρφωση, τα ψωμιά απλώνονται πάνω στα πάνινα τελάρα. (πινακωτές). Μερικές φορές τοποθετούνται σε ειδικά καλαθάκια ή σε ειδικές φόρμες ή σε ειδικές αντικολλητικές λαμαρίνες.

8 Με τον ίδιο τρόπο γίνονται εκτός από το κανονικό ψωμί, το μαύρο ψωμί, το ψωμί ολικής αλέσεως, παξιμάδια, λαγάνες, άρτοι, πρόσφορα για γιορτές και μνημόσυνα στην εκκλησία.

9 Τα ψωμιά πρώτα χαράσσονται με λεπίδα και στη συνέχεια μπαίνουν στο φούρνο με την βοήθεια του φουρνόξυλου (μακρύ ξύλινο εργαλείο που με αυτό βάζουν τα ψωμιά στο φούρνο). Ο φούρνος είναι ήδη έτοιμος στην απαιτούμενη θερμοκρασία.  Το ψήσιμο διαρκεί περίπου μια ώρα. 

10 Στην συνέχεια τα ψωμιά πάλι με την βοήθεια του φουρνόξυλου βγαίνουν από τον φούρνο και είναι έτοιμα για κατανάλωση.

11 Τα είδη ψωμιού ήταν προσφορά από το φούρνο «ΣΤΑΡΕΝΙΟ» του κυρίου Μπρίκα.


Κατέβασμα ppt "ΕΝΑ ΑΡΤΟΠΟΙΕΙΟ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΣ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google