Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ένας πολιτισμός ΄΄σταθμός΄΄ στην εξέλιξη της ιστορίας

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ένας πολιτισμός ΄΄σταθμός΄΄ στην εξέλιξη της ιστορίας"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Ένας πολιτισμός ΄΄σταθμός΄΄ στην εξέλιξη της ιστορίας
ΡΩΜΑΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Ένας πολιτισμός ΄΄σταθμός΄΄ στην εξέλιξη της ιστορίας

2 Η ΙΔΡΥΣΗ ΤΗΣ ΡΩΜΗΣ Η ρωμαϊκή παράδοση ανάγει την ίδρυση της ρώμης στον Ρωμύλο ,απόγονο του Αινεία. Η ίδρυση της τοποθετείτε στο 753 πχ

3 Η κοινωνική συγκρότηση
Η ρωμαϊκή κοινωνία την περίοδο της βασιλείας συγκροτείται από τρεις τάξεις: Πατρίκιοι:Ρωμαίοι που άνηκαν στις παλαιές ισχυρές οικογένειες. Πελάτες :Υπήκοοι των πατρικίων που δέχονταν την προστασία τους. Πληβείοι : Όλοι οι νεότεροι κάτοικοι της Ρώμης και των γύρω περιοχών

4 ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ Βασιλιάς : ανώτατος θρησκευτικός, στρατιωτικός και δικαστικός άρχοντας Σύγκλητος έλεγχαν βασιλικές δικαιοδοσίες Εκκλησία του δήμου

5 ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΡΩΜΑΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ RES PUBLICA
Ετρούσκοι :Ήταν ένας από τους πρώτους λαούς που εγκαταστάθηκαν στην ιταλική χερσόνησο. Έφτασαν την ίδια εποχή περίπου με τους Έλληνες, δηλαδή κατά τον 8ο αι. π.Χ. Η καταγωγή τους μας είναι άγνωστη. Προήλθαν πιθανότατα από το βορειοανατολικό Αιγαίο· ίσως κατοικούσαν στα νησιά της περιοχής και στα απέναντι παράλια της Μ. Ασίας. Οι αρχαίοι Έλληνες τους ονόμαζαν Τυρρηνούς. Οι ανασκαφές που έγιναν στην Ιταλία απέδειξαν ότι από την εποχή της εγκατάστασης τους και για μισή περίπου χιλιετία ανέπτυξαν υψηλού επιπέδου πολιτισμό1.

6 ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ Την περίοδο της δημοκρατίας το ρωμαϊκό κράτος οργανώθηκε με τις ακόλουθες εξουσίες: Άρχοντες : ύπατοι, δικτάτορες κτλ Σύγκλητος Εκκλησιές : φρατρική(η συνέλευση των πατρικίων), λοχίτιδα(η συνέλευση των στρατευόμενων πολιτών) και φυλετική(την αποτελούσαν όλοι οι ρωμαίοι)

7 ΡΩΜΑΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Η οικογένεια :Ήταν οργανωμένη με αυστηρότητα και τάξη. Αρχηγός ήταν ο πατέρας και όλοι όφειλαν υπακοή σε αυτόν. Τα ήθη: Οι ρωμαίοι ήταν συντηρητικοί και απέφευγαν τις καινοτομίες. Διακρίνονταν από σεβασμό και πειθαρχία προς τους ανωτέρους. Ασχολούνταν αποκλειστικά με την γεωργία. Η θρησκεία: Οι ρωμαίοι ήταν λαός ιδιαίτερα θρησκευόμενος. Εκτός από τους επίσημους θεούς της πολιτείας, υπήρχαν και οι οικογενειακοί θεοί τους οποίους λάτρευαν κατασκευάζοντας αγάλματα και ναούς. Φαντάζονταν ότι οι θεοί κατοικούσαν σε ξύλα, λίθους κτλ.

8 Η ΡΩΜΗ ΤΟ 260 Π.Χ

9 Η ΡΩΜΗ ΤΟ 30 Π.Χ

10 Η ΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΡΩΜΑΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ
Η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία άρχισε να φθίνει σιγά τον 3ο αιώνα μ.Χ., μία από τις κύριες αιτίες της πρόωρης παρακμής της Ρώμης ήταν μια σειρά από πληγές, όπως η πανούκλα του Κυπριανού, η οποία αποδεκάτισε τον πληθυσμό της αυτοκρατορίας, αυτό έκανε δυσκολότερο για τους Ρωμαίους αυτοκράτορες για να στρατολογήσουν τους στρατούς και εισπράττουν φόρους.

11 Ο Διοκλητιανός έγινε αυτοκράτορας το 284 μ. Χ
 Ο Διοκλητιανός έγινε αυτοκράτορας το 284 μ.Χ., είδε την τεράστια αυτοκρατορία ως ακυβέρνητη και την χώρισε στη μέση: η Ανατολική και η Δυτική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. Υπό την ηγεσία των διαφόρων αυτοκρατόρων κατοπινών, η Ανατολική και η Δυτική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία επανενώθηκαν σε μια ενιαία οντότητα. Αλλά ο Θεοδόσιος Α΄ ήταν ο τελευταίος Ρωμαίος αυτοκράτορας ο οποίος κυβέρνησε μια ενιαία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. Μετά το θάνατό του το 395 μ.Χ., η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία χωρίστηκε μια για πάντα, η Ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία κυβερνήθηκε από την Κωνσταντινούπολη, ενώ η πρωτεύουσα της Δυτικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας ήταν, σε διαφορετικές χρονικές στιγμές, η Ρώμη, το Μιλάνο, και η Ραβέννα.

12  Στο 4ο και 5ο αιώνα μ.Χ., μετακινούμενοι πληθυσμοί από την Κεντρική Ασία άρχισαν να μεταναστεύουν από την πατρίδα τους και να προκαλέσουν σημαντικές καταστροφές σε όλη την ευρασιατική ήπειρο. Μία από αυτές τις ομάδες ήταν οι Ούννοι, οι οποίοι έφτασαν στην Ευρώπη περίπου 370 μ.Χ.. Η άφιξη των Ούννων στην Ευρώπη προκάλεσε μια μεγάλη ακούσια κίνηση των γερμανικών λαών, οι οποίοι αιώνες νωρίτερα, είχαν μετακινηθεί κάτω από τη Σκανδιναβία και είχαν εγκατασταθεί στις βόρειες παρυφές της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Αυτές οι Γερμανικές λαοί ήταν υποχρεωμένοι να εγκαταλείψουν τις πατρίδες τους και να εισχωρήσουν στον κόσμο της Μεσογείου, μερικές φορές εγκαταστάθηκαν ειρηνικά, μερικές φορές λεηλάτησαν ρωμαϊκές πόλεις και μερικές φορές έγιναν μισθοφόροι να υπερασπίσουν ρωμαϊκές πόλεις ενάντια σε άλλους εισβολείς βάρβαρος. Οι Βησιγότθοι ήταν μία από τις πρώτες ομάδες να φθάσουν, εισέβαλαν στα Βαλκάνια και νίκησαν ένα μεγάλο ρωμαϊκό στρατό στη μάχη της Αδριανούπολης το 378 μ.Χ.. Τότε μετανάστευσαν στην Ιταλία και λεηλάτησαν την Ρώμη το 410 μ.Χ., τέλος, ίδρυσαν ένα Βασίλειο στον τομέα της Ακουϊτανία.

13   Άλλες γερμανικές ομάδες ακολούθησαν σύντομα, όπως οι Βάνδαλοι οι οποίοι σάρωσαν τη Δυτική Ευρώπη και στην Αφρική, όπου κατέκτησαν την Καρχηδόνα και καθιέρωσαν ένα βασίλειο εκεί. Οι γερμανικές εισβολές ήταν αμείλικτες, οι Άγγλοι και οι Σάξονες εισέβαλαν στη Βρετανία και ανάγκασαν τους Ρωμαίους να εγκαταλείψουν το νησί το 410 μ.Χ., οι Φράγκοι ανέλαβαν τον έλεγχο της Γαλατίας, και οι Οστρογότθοι κατέκτησαν την Ιταλία. Από το 500 μ.Χ., η Δυτική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία δεν υπήρχε πια, έχει αντικατασταθεί από μια σειρά γερμανικών βασιλείων. Αλλά η Ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία ήταν ακόμα άθικτη και επέζησε για τα επόμενα χίλια χρόνια με το όνομα: η Βυζαντινή Αυτοκρατορία.

14 Η ΕΛΛΗΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΒΥΖΑΝΤΙΟΥ
Όπως γνωρίζουμε ο ρωμαϊκός πολιτισμός βαθμιαία επεκτάθηκε σε πολλές περιοχές της Ευρώπης και όχι μόνο. Η Ελλάδα φυσικά δεν θα μπορούσε να λείπει από το στόχαστρο των ρωμαίων, καθώς κατείχε γεωγραφική θέση μεγάλης στρατιωτικής και εμπορικής σημασίας. Έτσι, λοιπόν, σε πολλές περιοχές της χώρας μας συναντούμε ρωμαϊκά στίγματα και μνημεία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι ρωμαϊκές θέρμες του Αγίου Θωμά στο Μεσολόγγι και η ναυμαχία του Ακτίου.

15 ΤΕΛΟΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ‘’PROJECT’’ΑΠΌ ΤΟΥΣ :ΠΕΤΤΑ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ , ΠΙΕΡΡΑΤΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ, ΧΑΜΗΛΟΥ ΣΠΥΡΙΔΟΥΛΑ, ΜΗΖΥΘΡΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ


Κατέβασμα ppt "Ένας πολιτισμός ΄΄σταθμός΄΄ στην εξέλιξη της ιστορίας"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google