Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η ΚΑΤΑΚΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΥ Η άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Οθωμανούς Τούρκους, το 1453, ήταν η κατάληξη της παρακμής του Βυζαντινού κόσμου.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Η ΚΑΤΑΚΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΥ Η άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Οθωμανούς Τούρκους, το 1453, ήταν η κατάληξη της παρακμής του Βυζαντινού κόσμου."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Η ΚΑΤΑΚΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΥ Η άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Οθωμανούς Τούρκους, το 1453, ήταν η κατάληξη της παρακμής του Βυζαντινού κόσμου. Μέσα σε δυο αιώνες (15ος - 17ος αιώνας) οι Οθωμανοί Τούρκοι κατέκτησαν ολόκληρη σχεδόν την ελληνική Χερσόνησο. Η περίοδος από την κατάκτηση της ελληνικής Χερ- σονήσου, στα μέσα του 15ου αιώνα, έως και τη Μεγάλη Επανάσταση του 1821, που οδήγησε στον σχηματισμό του νέου ελληνικού κράτους, ονομάζεται Τουρκοκρατία. Η περίοδος από την κατάκτηση της ελληνικής Χερ- σονήσου, στα μέσα του 15ου αιώνα, έως και τη Μεγάλη Επανάσταση του 1821, που οδήγησε στον σχηματισμό του νέου ελληνικού κράτους, ονομάζεται Τουρκοκρατία.

2 Οι δύο πρώτοι αιώνες της Τουρκοκρατίας Δημογραφικές, οικονομικές και κοινωνικές μεταβολές :  πολλοί κάτοικοι μετακινήθηκαν σε ορεινούς τόπους  οι βυζαντινοί άρχοντες εξαφανίστηκαν μετά την Άλωση  αρκετοί λόγιοι έφυγαν στη δυτική Ευρώπη Όμως οι υπόδουλοι Έλληνες δεν αφομοιώθηκαν, αφού κατάφεραν να διαφυλάξουν τρία βασικά στοιχεία της εθνικής τους ταυτότητας: τη θρησκεία, τη γλώσσα και την παράδοση. Όμως οι υπόδουλοι Έλληνες δεν αφομοιώθηκαν, αφού κατάφεραν να διαφυλάξουν τρία βασικά στοιχεία της εθνικής τους ταυτότητας: τη θρησκεία, τη γλώσσα και την παράδοση.

3 Η βελτίωση από το 16 ο αιώνα μειώθηκαν οι στρατιωτικές συγκρούσεις στην ελληνική Χερσόνησο περιορίστηκε η φορολογία περιορίστηκε το παιδομάζωμα Οι εξελίξεις αυτές στην τουρκοκρατούμενη Ελλάδα, με τη συμβολή των Ελλήνων της Διασποράς, τόνωσαν την παιδεία και οδήγησαν προοδευτικά το έθνος στην εκπαιδευτική αναγέννηση του 18ου αιώνα.

4 Οι Έλληνες υπήκοοι των Βενετών  δεν τους επιτρεπόταν η συμμετοχή στη διοίκηση  οι Βενετοί κατείχαν τα ανώτερα θρησκευτικά αξιώματα και την περιουσία της εκκλησίας  βαριά φορολογία  συμμετοχή σε αγγαρείες για την κατασκευή δημοσίων έργων διαμαρτυρίες ακόμη και εξεγέρσεις εναντίον των κατακτητών, με γνωστότερη την εξέγερση στη Ζάκυνθο το 1628, γνωστή ως «ρεμπελιό των ποπολάρων»

5 Αλλαγή της στάσης των Βενετών Οι Βενετοί άρχισαν να γίνονται πιο φιλικοί προς τους Έλληνες,καθώς αρκετές βενετικές κτήσεις έπεφταν στα χέρια των Οθωμανών Τούρκων Οι διακρίσεις σε βάρος των Ελλήνων στις βενετοκρατούμενες περιοχές περιορίσθηκαν επίσης και λόγω της μακραίωνης συνύπαρξης οι Έλληνες είχαν αναλάβει το βάρος της άμυνας οι Έλληνες είχαν αναλάβει το βάρος της άμυνας μικτοί γάμοι και κοινές οικονομικές δραστηριότητες μικτοί γάμοι και κοινές οικονομικές δραστηριότητες


Κατέβασμα ppt "Η ΚΑΤΑΚΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΥ Η άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Οθωμανούς Τούρκους, το 1453, ήταν η κατάληξη της παρακμής του Βυζαντινού κόσμου."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google