Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Εργασία Λογοτεχνίας “Η γυναίκα στην σύγχρονη εποχή” Από τους μαθητές:

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Εργασία Λογοτεχνίας “Η γυναίκα στην σύγχρονη εποχή” Από τους μαθητές:"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Εργασία Λογοτεχνίας “Η γυναίκα στην σύγχρονη εποχή” Από τους μαθητές: Αντωνοπούλου Μαρία-Γεωργία, Σκούρτα Παναγιώτη, Τσακανίκα Θάλεια, Τσιάκου Ελπίδα, Χαροπούλου Ευφροσύνη Σχολικό έτος

2 ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ Η γυναίκα παλιότερα στην Αρχαία Ελλάδα αντιλαμβανόταν τον εαυτό της ως λιγότερο δυναμικό και αυτόνομο, κυρίως λόγω του ότι ήταν υποχρεωμένη να παραμένει στο σπίτι και να μην εργάζεται, αλλά να ασχολείται μονάχα με την ανατροφή των παιδιών, με «τα του σπιτιού» και οι προσωπικές της ανάγκες έμπαιναν σε δεύτερη μοίρα.

3 ΑΡΧΑΙΑ ΣΠΑΡΤΗ Μόνο στη Σπάρτη οι γυναίκες διέθεταν οικονομική δύναμη και επιρροή. Τα κορίτσια από μικρή ηλικία ασχολούνταν με τον αθλητισμό και ελάμβαναν δημόσια εκπαίδευση σε αντίθεση με άλλες πόλεις, όπου οι περισσότερες γυναίκες ήσαν τελείως αγράμματες. Οι αρχαίες Σπαρτιάτισσες δεν ήταν τόσο ελεύθερες όσο οι σύγχρονες γυναίκες. Οι κύριοι ρόλοι τους στην κοινωνία, ήταν της συζύγου και μητέρας. Οι πατέρες επέλεγαν τους συζύγους γι’ αυτές.

4 Ασχολίες πλούσιων γυναικών
Επέβλεπε και κατεύθυνε τους δούλους και φρόντιζε για τη σωστή τακτοποίηση των αγαθών και των πραγμάτων του σπιτιού. Οι αριστοκράτισσες γυναίκες επίσης, στα πλαίσια των οικιακών καθηκόντων τους, ασχολούνταν με την υφαντική και το ράψιμο των ρούχων. Επίσης ήταν υπεύθυνες για την ανατροφή των παιδιών. Ενώ όμως με όλες αυτές τις ασχολίες οι οικονομικά ευκατάστατες Αθηναίες δεν έβγαιναν από το σπίτι, οι φτωχές αναγκαστικά δούλευαν εκτός σπιτιού.

5 Γυναίκες στην σύγχρονη εποχή
Η θέση της γυναίκας με την πάροδο του χρόνου, έχει εξελιχθεί. Υπάρχουν γνώμες και απόψεις που είναι αντίθετες, για το αν είναι προς το καλύτερο ή προς το χειρότερο. Στη σύγχρονη εποχή, η γυναίκα εκτός από την ανατροφή των παιδιών και την φροντίδα του συζύγου της ,άρχισε να φροντίζει και τον εαυτό της. Δίνει χρόνο στην ίδια και στα ενδιαφέροντά της. Ασχολείται με τον αθλητισμό ,με τα κοινωνικά, τον πολιτισμό και με την τεχνολογία.

6 Παρ’ όλη την εξέλιξη της γυναίκας σε κάποιες επαρχίες και πόλεις μη ανεπτυγμένες, υπάρχει ακόμη ο ρατσισμός προς το γυναικείο φύλο. Για να προχωρήσει η γυναίκα μπροστά, θα πρέπει πρώτα η ίδια να εκτιμήσει τον εαυτό της και τις αξίες της. Η γυναίκα δεν είχε από πάντα το δικαίωμα στη ψήφο. Μόλις πριν από 50 χρόνια το απέκτησε, αρχικά μόνο στις δημοτικές εκλογές. Τον Μάιο του 1952 απέκτησε πλήρη πολιτικά δικαιώματα.

7 Σε κάποιες μη ανεπτυγμένες περιοχές υπάρχει ακόμη ρατσισμός προς τις γυναίκες.
Δεν έχουν δικαίωμα εκπαίδευσης, μόρφωσης και ψήφου Παντρεύονται σε πολύ μικρή ηλικία και τις τιμωρούν σκληρά αν δεν υπακούν στους κανόνες. Δηλαδή οι συνθήκες ζωής δεν έχουν αλλάξει.

8 Τα τελευταία χρόνια τα πράγματα έχουν μεταβληθεί και η θέση της γυναίκας έχει αλλάξει πάνω στην κοινωνική σκακιέρα.  Η γυναίκα πλέον εργάζεται, βγάζει τα δικά της χρήματα και δεν διστάζει να διεκδικήσει όλα όσα θέλει. Οι αλλαγές αυτές αποτυπώνονται καλύτερα στο θέμα του γάμου, και πιο συγκεκριμένα στο γεγονός ότι οι γυναίκες τα τελευταία χρόνια παντρεύονται σε όλο και μεγαλύτερη ηλικία.

9 Η σύγχρονη γυναίκα καλείται να ανταποκριθεί σε πολλούς ρόλους, σε αυτό της συζύγου, της μητέρας, της εργαζόμενης γυναίκας, της νοικοκυράς. Στην προσπάθειά της να ανταποκριθεί σε όλα αυτά και να είναι «σωστή», συχνά πιέζεται, αγχώνεται και εξαντλείται. Η ανάγκη που προβάλλεται, είναι η γυναίκα να κρατήσει τις λεπτές ισορροπίες που απαιτούνται ανάμεσα στις υποχρεώσεις της ως μητέρας, νοικοκυράς και ως εργαζόμενης. Παρόλα αυτά θα πρέπει να φροντίζει τον εαυτό της, την εμφάνισή της. 

10 Η γυναίκα δε θα πρέπει να απορροφάται από τις ποικίλες υποχρεώσεις  στη δουλειά και στο σπίτι και να ξεχνά ότι είναι και γυναίκα, σύζυγος και ότι θα πρέπει να αφιερώνει και τον απαιτούμενο χρόνο και γι’ αυτό το κομμάτι του εαυτού της. Καθοριστικό ρόλο βέβαια σε κάθε περίπτωση διαδραματίζει και ο σύζυγος, ο οποίος θα πρέπει να τη βοηθά, να τη στηρίζει και να μην πάψει ποτέ να την κάνει να αισθάνεται ότι είναι σημαντική γι’ αυτόν.

11 «Πειθαρχικόν η νεότης, ηγεμονικόν το γήρας»
Να Ευχαριστήσουμε την Κ. Καραπανίδου Αθηνά, που μας χάρισε τις ζωγραφιές της!


Κατέβασμα ppt "Εργασία Λογοτεχνίας “Η γυναίκα στην σύγχρονη εποχή” Από τους μαθητές:"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google