Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Κυριότερα φαρμακευτικά φυτά

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Κυριότερα φαρμακευτικά φυτά"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Κυριότερα φαρμακευτικά φυτά
Εκπαιδεύτρια: Κωτσοβίνου Ευαγγελία

2 Άνηθος

3 Άνηθος

4 Άνηθος

5 Άνηθος Anethum graveolens, Umbelliferae Ετήσιο ή διετές φυτό
Ύψος: εκατ Φύλλα φτερωτά με μικρά φυλλαράκια νηματώδη Τα άνθη είναι μικρά, κίτρινα και εμφανίζονται το καλοκαίρι σε ταξιανθίες (σκιάδια)

6 Άνηθος Στελέχη και φύλλα ως καρύκευμα στη μαγειρική.
Οι σπόροι του χρησιμοποιούνται για να δώσουν άρωμα σε κονσερβοποιημένα τρόφιμα (τουρσιά, μαρινάτα ψάρια κτλ.). Το αιθέριο έλαιο, το ανηθέλαιο, παράγεται από τους σπόρους του και θεωρείται ότι έχει φαρμακευτικές ιδιότητες. Χρησιμοποιείται σαν αφέψημα και έχει ιδιότητες διουρητικές, τονωτικές και υπνωτικές και γενικά βοηθάει το πεπτικό σύστημα.

7 Άνηθος Πολλαπλασιάζεται εύκολα με σπόρο
Σπορά: Οκτώβριο μέχρι το Μάρτιο Σκεπάζουμε το σπόρο με ελαφρύ χώμα Αραιώνουμε τα φυτά Δεν μεταφυτεύεται Μετά από μέρες, από τη σπορά αρχίζει η συγκομιδή

8 Αντράκλα

9 Αντράκλα ΓΛΥΣΤΡΙΔΑ (Portulaca oleracea, Portulacaceae)
Ετήσιο, που εξαπλώνεται και φτάνει σε ύψος τα εκ. Τα φύλλα του σχηματίζουν ροζέτα και είναι σαρκώδη, ωοειδή, με χρώμα φωτεινό πράσινο.

10 Αντράκλα Θέλει πολύ ήλιο και ζέστη
Με σπόρο, που σπέρνουμε στο χωράφι μετά την πάροδο του κρύου, και που τον σκεπάζουμε με χώμα. Αν κόβουμε συνεχώς τα ώριμα φύλλα θα βγάζει συνεχώς όλο και περισσότερα.

11 ΑΡΜΠΑΡΟΡΙΖΑ ή ΓΕΡΑΝΙ ή ΠΕΛΑΡΓΟΝΙ

12 Αρμπαρόριζα

13 ΑΡΜΠΑΡΟΡΙΖΑ (Geranium ή Pelargonium roseum Wild, Geraniaceae)
Ποώδες, πολυετές με πολλά κλαδιά, που συνήθως έρπουν ή κρέμονται Φύλλα, σε σχήμα παλάμης, με μακρύ μίσχο και χρώμα ανοιχτό πράσινο ή κιτρινοπράσινο, και με εντονότατο άρωμα. Τα άνθη του είναι μικρά με χρώμα ρόδινο.

14 ΑΡΜΠΑΡΟΡΙΖΑ Στην ίδια οικογένεια ανήκουν πολλά είδη, όλα γνωστά με το όνομα «γεράνια», που όμως δεν είναι όλα αρωματικά και καλλιεργούνται σαν καλλωπιστικά.

15 ΑΡΜΠΑΡΟΡΙΖΑ Σε οποιοδήποτε έδαφος, εκτός από τα πολύ υγρά και τα πολύ αμμώδη. Να μην κατέβει η θερμοκρασία κάτω από το μηδέν. Σε παραθαλάσσιες περιοχές

16 ΑΡΜΠΑΡΟΡΙΖΑ Με μοσχεύματα πολλαπλασιάζεται
Κόβονται από επάκρια τμήματα βλαστού, μήκους εκατ. Εποχή ριζοβολίας: Αύγουστο με Σεπτέμβριο και τον Απρίλιο με Μάιο Αιθέριο έλαιο: Γερανέλαιο , χρήση στη ζαχαροπλαστική και στην αρωματοποιϊα. Τα φύλλα αρωματίζουν γλυκά του κουταλιού

17 ΑΨΙΘΙΑ ή ΑΡΤΕΜΙΣΙΑ ή ΑΨΙΘΙ

18 ΑΡΤΕΜΙΣΙΑ

19 ΑΡΤΕΜΙΣΙΑ

20 ΑΡΤΕΜΙΣΙΑ Artemisia absinthium, Compositae Ποώδες, πολυετές φυτό
Ύψος 0,50-1,20 μ. χρώμα άσπρο προς το ασημί Φύλλα: φτερωτά, άσπρα, μεταξώδη στην κάτω επιφάνεια και πρασινωπά στην επάνω, με πικρή γεύση. Άνθη: κιτρινοπράσινα, πάνω σε έναν επιμήκη βλαστό.

21 ΑΡΤΕΜΙΣΙΑ Φυτρώνει και μόνη της σε άγονες περιοχές
Με σπόρους και με μοσχεύματα ή παραφυάδες Καλλιεργείται εύκολα Στην ίδια οικογένεια: ΕΣΤΡΑΓΚΟΝ

22 ΕΣΤΡΑΓΚΟΝ

23 ΕΣΤΡΑΓΚΟΝ

24 ΕΣΤΡΑΓΚΟΝ Φυτό αειθαλές, ποώδες, πολυετές
Οι τρυφεροί βλαστοί και τα φύλλα του χρησιμοποιούνται πολύ στις σαλάτες, στα φαγητά, στα τουρσιά, και στη βιομηχανία ξυδιού και μουστάρδας για αρωματισμό τους.

25 ΕΣΤΡΑΓΚΟΝ Σε εδάφη μέτριας γονιμότητας, που αποστραγγίζονται καλά, αλλά σε θέσεις όπου να δέχεται τον ήλιο Με μοσχεύματα ή παραφυάδες και σπανίως με σπόρο. Καλύτερη ποικιλία είναι η γαλλική, λόγω του εξαιρετικού της αρώματος. Φύτεμα την άνοιξη ή το φθινόπωρο, σε απόσταση 60 εκατ.

26 ΚΑΡΔΑΜΟ

27 ΚΑΡΔΑΜΟ

28 ΚΑΡΔΑΜΟ

29 ΚΑΡΔΑΜΟ Lepidium sativum, Cruciferae
Ετήσιο ποώδες φυτό που φτάνει σε ύψος τα 45 εκατ Αυξάνεται δε πάρα πολύ γρήγορα. Τα φύλλα του είναι άφθονα και έχουν πολλούς λοβούς

30 ΚΑΡΔΑΜΟ Πολλαπλασιάζεται με σπόρο που σπέρνεται στο χωράφι
Σε έδαφος γόνιμο και καλά στραγγιζόμενο, όλο το χρόνο. Χρήση: Σαν ορεκτικό ή σαλατικό Τρώγεται ωμό προτού ακόμα σχηματίσει τα πρώτα πραγματικά φύλλα, αλλά αμέσως μόλις βλαστήσει ο σπόρος. Μετά αφήνεται να μεγαλώσει και χρησιμοποιείται στις σούπες και στα σάντουιτς

31 ΣΙΝΑΠΙ

32 ΣΙΝΑΠΙ

33 ΣΙΝΑΠΙ

34 ΣΙΝΑΠΙ Φυτό ετήσιο, καλλιεργούμενο σαν τα λαχανικά, φαρμακευτικό και κτηνοτροφικό Καλλιεργείται κυρίως για τους σπόρους του, που αλεσμένοι δίνουν αλεύρι το οποίο ονομάζουμε σκόνη μουστάρδας. Sinapis alba άσπρη μουστάρδα, Sinapis nigra μαύρη, που είναι πιο δυνατή στη γεύση από την προηγούμενη.

35 ΣΙΝΑΠΙ ύψος τα εκατ. αναπτύσσονται ταχύτατα και μπορούν να εξαπλωθούν πολύ γρήγορα. Φύλλα: έντονο πράσινο χρώμα, είναι αρκετά μεγάλα (φτάνουν σε μήκος τα 20 εκατ.) και όσο πλησιάζουν προς την κορυφή μικραίνουν. Άνθη:κίτρινα

36 ΣΙΝΑΠΙ καρπός : 4-8 σπόρους, που ο καθένας τους είναι 2 χιλ. πλατύς.
Σε οποιοδήποτε καλά αποστραγγιζόμενο έδαφος, αλλά σε θέσεις με ήλιο. Πολλαπλασιασμός :με σπόρο που σπέρνουμε νωρίς την άνοιξη ή αργά το καλοκαίρι. Τα φυτά προλαβαίνουν να φτιάξουν τους σπόρους τους μέσα σε δυο μήνες.

37 ΣΙΝΑΠΙ Χρήση: Τα τρυφερά φύλλα που έχουν γεύση πιπερώδη προστίθενται στις σαλάτες ή τρώγονται βρασμένα. Τρώγονται επίσης τα αυτοφυόμενα φυτά, που είναι γνωστά με το κοινό όνομα «λαψάνες». Ο αλεσμένος σε σκόνη σπόρος, δηλαδή η μουστάρδα είναι και φαρμακευτικός και χρησιμοποιείται κατά της δυσπεψίας. Επίσης, περιέχει και αιθέριο έλαιο που είναι φαρμακευτικό και χρησιμοποιείται κατά των παθήσεων του εντέρου.

38 ΚΥΜΙΝΟ

39 ΚΥΜΙΝΟ

40 ΚΥΜΙΝΟ

41 ΚΥΜΙΝΟ Φυτό ετήσιο, ποώδες με ύψος 30-40 εκατ
Φύλλα: του αποτελούνται από νηματοειδή τμήματα με χρώμα βαθύ πράσινο. Τα άνθη του έχουν χρώμα κιτρινοκαφετί. Χρήση: σαν καρύκευμα στο κρέας και στα διάφορα πιάτα με κάρυ. Θεωρείται χωνευτικό.

42 ΚΥΜΙΝΟ Καλλιέργεια: Σε περιοχές με ήπιο κλίμα και έδαφος μέσης γονιμότητας που να στραγγίζει καλά. Πολλαπλασιάζεται με σπόρο που σπέρνουμε την άνοιξη και που τον σκεπάζουμε ελαφρά, για να μην εμποδιστεί το φύτρωμα.

43 ΛΟΥΙΖΑ

44 ΛΟΥΙΖΑ

45 ΛΟΥΙΖΑ

46 ΛΟΥΙΖΑ Lippia ή Aloysia citriodora, Verbenaceae
Ημιαειθαλής θάμνος που φτάνει σε ύψος 1-1,20 μέτρα. Φύλλα ιδιαίτερα αρωματικά, στενά, επιμήκη και καταλήγουν σε μύτη.

47 ΛΟΥΙΖΑ Ακόμα και σε άγονο έδαφος μπορεί να καλλιεργηθεί αλλά χρειάζεται πολύ ήλιο για να αναπτυχθεί και έδαφος που να στραγγίζει καλά. Πολλαπλασιάζεται με μοσχεύματα επάκρια που κόβονται την άνοιξη. Χρειάζεται βαθύ κλάδεμα για να αναπτυχθεί καινούρια βλάστηση.

48 ΛΟΥΙΖΑ Καλλιεργείται στους κήπους σαν καλλωπιστικό, αλλά και για τα αρωματικά φύλλα του με μυρωδιά λεμονιάς-, τα οποία χρησιμοποιούνται στην παρασκευή γλυκών, σε φρουτοχυμούς, σαλάτες και παγωμένα μη αλκοολούχα ποτά.


Κατέβασμα ppt "Κυριότερα φαρμακευτικά φυτά"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google