Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΣΑΛΑΤΕΣ & ΟΡΕΚΤΙΚΑ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΣΑΛΑΤΕΣ & ΟΡΕΚΤΙΚΑ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΣΑΛΑΤΕΣ & ΟΡΕΚΤΙΚΑ

2 Στόχοι του μαθήματος Ο μαθητής να είναι σε θέση να:
Ορίζει τα ορεκτικά και τις σαλάτες. Ταξινομεί τα ορεκτικά και σαλάτες σε κατηγορίες. Αναφέρει τη θέση που έχουν τα ορεκτικά και οι σαλάτες στο μενού. Υπολογίζει την ποσότητα της μερίδας των ορεκτικών και σαλατών. Κατονομάζει τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχουν τα ορεκτικά και οι σαλάτες. Καταγράφει κυπριακά ορεκτικά και σαλάτες.

3 ΟΡΙΣΜΟΣ - ΣΑΛΑΤΕΣ Είναι κρύες παρασκευές οι οποίες μπορεί να
είναι απλές και να αποτελούνται από ένα λαχανικό ή συνδυασμό λαχανικών. Μπορεί επίσης να είναι από σύνθετες και να αποτελούνται από συνδυασμό λαχανικών με κρέατα, πουλερικά, ψάρια, αλλαντικά, ζυμαρικά αβγά τυριά ή φρούτα.

4 ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΣΑΛΑΤΩΝ ΟΡΕΚΤΙΚΕΣ: Σαλάτες με κρέατα , αλλαντικά, φρούτα ψαρικά, πουλερικά, λαχανικά, τυριά και αβγά.Έχουν ως σκοπό να διεγείρουν την όρεξη π.χ. ψαροσαλάτα, ρωσική , χωριάτικη κ.α. ΣΥΝΟΔΕΥΤΙΚΕΣ: Σαλάτες με βάση τα λαχανικά, οι οποίες σερβίρονται για να συνοδεύσουν κυρίως πιάτα. Οι σαλάτες πρέπει να συνδυάζονται με το φαγητό που συνοδεύουν. Δεν πρέπει να είναι γλυκές, διότι κόβουν την όρεξη. Συνοδευτικές σαλάτες είναι π.χ. η χωριάτικη , η πράσινη, η ντοματοσαλάτα.

5 ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΣΑΛΑΤΩΝ ΚΥΡΙΩΣ ΦΑΓΗΤΟΥ: Είναι ανάμιξη λαχανικών κρεάτων, πουλερικών, ψαριών, ζυμαρικών και άλλων υλικών σε ποσότητα μεγαλύτερη από τις άλλες κατηγορίες σαλατών π.χ. σαλάτα με κρέατα σαλάτα με κοτόπουλο και ρύζι κ.α. ΕΠΙΔΟΡΠΙΕΣ: Συνήθως είναι γλυκές και αποτελούνται από διάφορα φρούτα π.χ. φρουτοσαλάτα.

6 Να διαλέγουμε προσεκτικά τους συνδυασμούς υλικών.
ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΕΤΟΙΜΑΣΟΥΜΕ ΜΙΑ ΚΑΛΗ ΣΑΛΑΤΑ: Να χρησιμοποιούμε πάντα φρέσκα, καλά πλυμένα λαχανικά και κατά προτίμηση εποχιακά. Να διαλέγουμε προσεκτικά τους συνδυασμούς υλικών. Να υπάρχει αρμονία σχέσεων και αντίθεση χρωμάτων. Να μην ψήνουμε πολύ τα λαχανικά γιατί καταστρέφεται το χρώμα και τα θρεπτικά τους συστατικά. Η γαρνιτούρα να μην είναι περισσότερη από το κυρίως μέρος. Τα μαλακά λαχανικά(π.χ. μαρούλι) να κόβονται σε μεγάλα τεμάχια, με τα χέρια. Οι σαλάτες να ετοιμάζονται κοντά στο χρόνο σερβιρίσματος τους.

7 ορεκτικά ΟΡΙΣΜΟΣ:Είναι μια μικρή μερίδα φαγητού ή ποτού, που σερβίρεται πριν από το κυρίως και έχει ως σκοπό να διεγείρει την όρεξη. ΠΟΣΟΤΗΤΑ: Το ορεκτικό πρέπει να είναι σε τέτοια ποσότητα, που να αφήνει το στομάχι ελαφρύ για να δεχθεί χωρίς πρόβλημα το κυρίως φαγητό. ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ: Απλά. Αλλά ωραία στην εμφάνιση, με χάρη και γούστο. Η γεύση πρέπει να είναι πικάντικη( Μπαχαρικά & Αρωματικά βότανα), ώστε να διεγείρουν τους σιελογόνους αδένες και τα γαστρικά υγρά.

8 ΘΕΣΗ ΣΤΟ ΜΕΝΟΥ: ΚΡΥΑ: Σερβίρονται πριν από την ζεστή σούπα. ΖΕΣΤΑ: Σερβίρονται μετά από την ζεστή σούπα. ΠΟΙΚΙΛΙΑ: Παραλείπεται η σούπα και σερβίρονται πρώτα τα κρύα και μετά τα ζεστά.

9 Κατηγορίες ορεκτικών Κοκτέιλ: Φρέσκα φρούτα, λαχανικά, χυμοί, αλλά και ψαρικά. Τα κοκτέιλ σερβίρονται κρύα. Καναπέ: Είναι ορεκτικά μιας μπουκιάς.(Ζεστά & Κρύα) Ορεκτικές Σαλάτες: Πικάντικες σαλάτες από ορεκτικά και φρούτα, κρέατα, πουλερικά, ψάρια, αβγά και γαλακτοκομικά προϊόντα. Βουτήματα: Πυκνόρρευστα. Τρώγονται με την βοήθεια ψωμιού, κράκερ ή λαχανικών. Χορταρικά: Είναι τραγανά φρέσκα λαχανικά, ελιές και πίκλες. (Αγκινάρες, καρότα κ.λ.π) Ποικιλία Ορεκτικών: Μεζέδες. Πρώτα Πιάτα: Ζυμαρικά, κρέατα, ψάρια κ.α. σε μικρές ποσότητες με γαρνιτούρα.


Κατέβασμα ppt "ΣΑΛΑΤΕΣ & ΟΡΕΚΤΙΚΑ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google