Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΑΝΤΙΫΠΕΡΛΙΠΙΔΑΙΜΙΚΑ ΦΑΡΜΑΚΑ.  Η στεφανιαία νόσος σχετίζεται με επίπεδα χοληστερόλης στο πλάσμα και λιποπρωτεϊνιικών σωματιδίων που περιέχουν τριακυλογλυκερόλη.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΑΝΤΙΫΠΕΡΛΙΠΙΔΑΙΜΙΚΑ ΦΑΡΜΑΚΑ.  Η στεφανιαία νόσος σχετίζεται με επίπεδα χοληστερόλης στο πλάσμα και λιποπρωτεϊνιικών σωματιδίων που περιέχουν τριακυλογλυκερόλη."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΑΝΤΙΫΠΕΡΛΙΠΙΔΑΙΜΙΚΑ ΦΑΡΜΑΚΑ

2  Η στεφανιαία νόσος σχετίζεται με επίπεδα χοληστερόλης στο πλάσμα και λιποπρωτεϊνιικών σωματιδίων που περιέχουν τριακυλογλυκερόλη.  Τα σωματίδια αυτά συντίθενται αρχικά από τον βλεννογόνο και το ήπαρ και υφίστανται εκτεταμένο μεταβολισμό στο πλάσμα.  Παίζουν ουσιώδη ρόλο στη μεταφορά λιπιδίων μεταξύ των ιστών.

3 ΥΠΕΡΛΙΠΙΔΑΙΜΙΑ Αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης στο πλάσμα. Πρωτοπαθής: κληρονομική γενετική διαταραχή ή συνδυασμός γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων. Δευτεροπαθής: αποτέλεσμα περισσότερο γενικευμένης μεταβολικής διαταραχής. Θεραπεία:Θεραπεία: Συνδυασμός φαρμακευτικής αγωγής και χαμηλής διαιτητικής πρόσληψης χοληστερόλης και κορεσμένων λιπών.

4

5 Αντιϋπελιπιδαιμικά Φάρμακα ελάττωση παραγωγής λιποπρωτεϊνών αύξηση καταβολισμού λιποπρωτεϊνών αύξηση απομάκρυνσης χοληστερόλης καθυστέρηση ανάπτυξης αθηροσκληρυντικής πλάκας  Στόχος φαρμάκων: Αντιμετώπιση προβλήματος αυξημένων λιπιδίων του ορού μαζί με συμπληρωματικές στρατηγικές. Τα φάρμακα αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν μεμονωμένα ή σε συνδυασμό αλλά πάντα συνοδεύονται από την σύσταση ότι η διαιτητική πρόσληψη λιπιδίων πρέπει να είναι σημαντικά χαμηλή και η θερμιδική αξία της διατροφής πρέπει να παρακολουθείται στενά.

6  Νιασίνη Ικανότητα ευρέως φάσματος να ελαττώνει τα λιπίδια. Περιορισμένη κλινική χρήση λόγω ανεπιθύμητων ενεργειών  Φιβράτες Θεραπεία υπερτριγλυκεριδαιμιών γιατί προκαλούν μείωση των επιπέδων τριακυλογλυκερόλης στο πλάσμα. Δεν ενδείκνυνται στην υπερλιπιδαιμία τύπου Ι  Ρητίνες Δέσμευση αρνητικά φορτισμένων χολικών οξέων και χολικών αλάτων στο λεπτό έντερο εμποδίζοντας την επιστροφή τους στο ήπαρ αυξάνοντας έτσι την μετατροπή της χοληστερόλης σε χολικά οξέα. Συνεπώς η ενδοκυττάρια συγκέντρωση της χοληστερόλης μειώνεται. Φάρμακο εκλογής για υπερλιπιδαιμίες τύπου ΙΙα και ΙΙβ

7  Προβουκόλη Αναστολή οξείδωσης χοληστερόλης  Αναστολείς της HMG-CoA-αναγωγάσης Εκτός της φλουβαστατίνης οι υπόλοιποι αναστολείς της HMG αναγωγάσης είναι χημικές παραλλαγές ουσιών που συναντώνται φυσιολογικά στους μύκητες. Αναστολή πρώτου ενζυμικού σταδίου στη σύνθεση των στερολών. Αποτελεσματικά για την μείωση των επιπέδων της χοληστερόλης σε όλους τους τύπους των υπερλιπιδαιμιών. Χορηγούνται σε συνδυασμό με άλλα αντιϋπερλιπιδαιμικά φάρμακα. Ανεπιθύμητες ενέργειεςΑνεπιθύμητες ενέργειες Σε σπάνιες περιπτώσεις έχουν αναφερθεί μυοπάθεια και ραβδομυόλυση.

8 δίαιταάσκηση Περίπου το ¼ των ασθενών που θεραπεύονται με τα φάρμακα αυτά εξακολουθούν να παρουσιάζουν στεφανιαία συμβάματα. Επομένως μπορεί να απαιτηθούν συμπληρωματικές στρατηγικές όπως η δίαιτα, η άσκηση ή επιπρόσθετα φάρμακα.


Κατέβασμα ppt "ΑΝΤΙΫΠΕΡΛΙΠΙΔΑΙΜΙΚΑ ΦΑΡΜΑΚΑ.  Η στεφανιαία νόσος σχετίζεται με επίπεδα χοληστερόλης στο πλάσμα και λιποπρωτεϊνιικών σωματιδίων που περιέχουν τριακυλογλυκερόλη."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google