Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Βεζούβιος Εργασία στην Γεωγραφία των μαθητών : Χρήστος Πανδής

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Βεζούβιος Εργασία στην Γεωγραφία των μαθητών : Χρήστος Πανδής"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Βεζούβιος Εργασία στην Γεωγραφία των μαθητών : Χρήστος Πανδής
Πάνος Ψυχογιός Φάνης Πλαγάκης Νίκος Μουστόγιαννης

2 Περιοχή σχηματισμού Ο Βεζούβιος είναι βουνό ηφαίστειο που βρίσκεται 12χλμ μακριά από την Νάπολη της Ιταλίας . Τη μορφή και τη διαμόρφωση που έχει σήμερα ο Βεζούβιος την πήρε μετά από την έκρηξη του 79 μ.Χ., αν και οι διάφορες εκρήξεις που έγιναν αργότερα προξένησαν μερικές μεταβολές στην όψη του. Το ύψος του μεταβάλλεται μετά από κάθε ισχυρή έκρηξη και είναι σήμερα μέτρα.

3 Είναι ενεργό; Βασικές πληροφορίες
Μεγάλες εκρήξεις του ηφαιστείου έγιναν το 1794, το 1872 και το 1906, που προκάλεσαν μεγάλες καταστροφές και θανάτους πολλών ανθρώπων. Παρόλο τον κίνδυνο που διατρέχουν οι κάτοικοι και το ξέρουν, η περιοχή γύρω από το Βεζούβιο είναι πυκνά κατοικημένη, γιατί το ηφαιστειογενές έδαφος του βουνού είναι εξαιρετικά εύφορο. Είναι ένα από τα δεκάξι ενεργά ηφαίστεια της Μεσογείου. Ιταλοί ηφαιστειολόγοι αναμένουν έκρηξη του ηφαιστείου. Έχουν διαπιστώσει αύξηση των εκπεμπόμενων αερίων και βλημάτων. Τις τελευταίες εκατονταετίες ο Βεζούβιος αποβάλλει την καυτή λάβα του κάθε τριάντα πέντε χρόνια, περίπου. Το όριο έχει συμπληρωθεί και πολλοί πιστεύουν ότι το θηρίο θα ξυπνήσει ξαφνικά. Η περιοχή γύρω από τον κρατήρα έχει αρχίσει να πρασινίζει από τα φυτά. Δίνει την εντύπωση πως «σίγησε» για πάντα. Έτσι, όμως, ήταν και όταν κατέκαψε την Πομπηία. Είναι ενεργό;

4 Καταγραφή εκρήξεων Η ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ
Ακολούθησαν μικροεκρήξεις μέχρι το 1631, οπότε αρχίζει η νέα περίοδος εντάσεως του Βεζούβιου νεκροί από τη λάβα του στις πόλεις Πορτίτσι και Τόρε Ανουντσιάτα. Από τότε «ξύπναγε» με την εξής συχνότητα: • Εκατόν εξήντα τρία χρόνια μετά, το 1797, έκαψε είκοσι έξι ανθρώπους και κατέστρεψε μέρος της πόλης Τόρε ντελ Γκρέκα. • Το 1872, εβδομήντα οκτώ χρόνια μετά,... σκότωσε 110 άτομα, οι περισσότεροι περίεργοι που έσπευσαν από κοντά να τον δουν να «ξερνάει». • Τριάντα τέσσερα χρόνια μετά, το 1906, έκρηξη έντασης ίδια με εκείνη του 79 μ.Χ., κατέστρεψε την πόλη Οταγιάκο. Την ίδια εποχή με τον μεγάλο σεισμό του Σαν Φρανζίσκο. • Το 1944, τριάντα οκτώ χρόνια μετά ήταν η τελευταία έκρηξη. Μετά ηρέμησε. Από τότε, μόνο σε χαμηλή ένταση αέρια και βλήματα. Τώρα αυξάνει η ένταση του και αναμένεται να ξυπνήσει.

5 Κρατήρας Βεζούβιου

6 Ένα ιστορικό γεγονός Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΠΟΜΠΗΙΑΣ
Από τα αρχαία χρόνια μέχρι το 79 μ. Χ., ο Βεζούβιος εθεωρείτο «νεκρός». Στο μεταξύ, ένας ισχυρότατος σεισμός είχε κατερειπώσει την Πομπηία, το ελληνικό Ηράκλειο και άλλες πόλεις. Οι πόλεις φτιάχτηκαν γρήγορα αλλά, δέκα έξι χρόνια μετά -το 79 μ.Χ.- η λάβα έσπειρε τον τρόμο και τη φρίκη: Ο Βεζούβιος «ξέρασε» την «κόλαση», από τα σωθικά του καίγοντας την Πομπηία, το Ηράκλειο, τις Σταβιές και άλλες πόλεις, με εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους νεκρούς.

7 Πως επηρεάζει τη ζωή των κατοίκων
Οι κάτοικοι εκμεταλλεύονται την πολύ έφορη πλαγιά του Βεζούβιου, παρόλο που διακινδυνεύουν . Η περιοχή γύρο από το έδαφος του βουνού είναι εξαιρετικά εύφορο .Έτσι αυξάνετε η γεωργία διότι καλλιεργούν στις πλαγιές του βουνού. Αυτό βέβαια βοηθάει οικονομικά χάρις τη γεωργία αλλά και με τον τουρισμό που προσελκύει το πλούσιο αξιοθέατο του ηφαιστείου.

8 Πηγές l


Κατέβασμα ppt "Βεζούβιος Εργασία στην Γεωγραφία των μαθητών : Χρήστος Πανδής"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google