Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Εκρήξεις ηφαιστείων.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Εκρήξεις ηφαιστείων."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Εκρήξεις ηφαιστείων

2 Ηφαίστεια Ηφαίστεια είναι οι περιοχές όπου λειωμένα υλικά του εσωτερικού της Γης (μάγμα) βγαίνουν στην επιφάνεια με τη μορφή λάβας, στάχτης ή αερίων.

3 Εκρήξεις ηφαιστείων 1 Οι εκρήξεις των ηφαιστείων μπορεί να είναι ήπιες ή και καταστροφικές. Συνήθως οι ήπιες εκρήξεις βγάζουν στην επιφάνεια λάβα που ρέει με τη μορφή ποταμών

4 Εκρήξεις ηφαιστείων 2 Πολλές φορές εάν το μάγμα έχει πολλά αέρια ή αναμειγνύεται με νερό, τότε προκαλούνται ισχυρές εκρήξεις που εκτοξεύουν τμήματα λάβας και του ηφαιστείου στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας. Τότε δημιουργούνται οι στήλες στάχτης που φτάνουν και τα 40 χιλιόμετρα ύψος.

5 Επιπτώσεις εκρήξεων Οι σημαντικότερες επιπτώσεις οφείλονται στη στάκτη που μπορεί να σκεπάσει τεράστιες περιοχές και να δημιουργήσει λασποροές ή καυτά νέφη αερίων και στάχτης, όπως αυτά που σκέπασαν την Πομπιία ή το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου. Σήμερα επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό τις πτήσεις αεροσκαφών.

6 Ροές λάβας Οι ροές λάβας συνήθως δεν προκαλούν μεγάλα προβλήματα γιατί επικεντρώνονται γύρω από την περιοχή του ηφαιστείου και κινούνται αργά.

7 Άλλες επιπτώσεις Άλλες επιπτώσεις των ηφαιστειακών εκρήξεων είναι μέτριοι σεισμοί, δημιουργία τσουνάμι, πτώσεις ηφαιστεικών βομβίδων (κοματιών λάβας) γύρω απο το ηφαίστειο και έκλυση αερίων, καμιά φορά δηλητηριωδών.


Κατέβασμα ppt "Εκρήξεις ηφαιστείων."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google