Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ
ΑΚΤΙΒΙΣΜΟΣ ΑΚΤΙΒΙΣΜΟΣ ΑΚΤΙΒΙΣΜΟΣ ΑΚΤΙΒΙΣΜΟΣ ΑΚΤΙΒΙΣΜΟΣ ΑΚΤΙΒΙΣΜΟΣ ΑΚΤΙΒΙΣΜΟΣ ΑΚΤΙΒΙΣΜΟΣ ΑΚΤΙΒΙΣΜΟΣ ΦΥΣΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΦΥΣΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΦΥΣΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΕΧΝΗΤΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΤΕΧΝΗΤΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΤΕΧΝΗΤΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΚΛΙΜΑΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΚΛΙΜΑΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΚΛΙΜΑΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ

2 Κλιματική Μετανάστευση
Ο όρος κλιματική μετανάστευση σημαίνει τη μετακίνηση πληθυσμού ως αποτέλεσμα κυρίως φυσικών καταστροφών. Το φαινόμενο αυτό έχει ονομαστεί “περιβαλλοντική μετανάστευση”, καθώς οι μεγάλες φυσικές καταστροφές που οδηγούν εκατοντάδες χιλιάδες ακόμα και εκατομμύρια ανθρώπους, να μετακινηθούν και να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, θεωρούνται αποτέλεσμα ραγδαίας κλιματικής αλλαγής η οποία βέβαια είναι και αποτέλεσμα ανθρώπινων δραστηριοτήτων. Κλιματικοί ή περιβαλλοντικοί μετανάστες είναι τα άτομα που αναγκάζονται ή επιλέγουν να εγκαταλείψουν τον τόπο διαμονής τους, είτε προσωρινά είτε μόνιμα λόγω έκτακτης ανάγκης, επιτακτικής ανάγκης που προέρχεται από ξαφνικές ή σταδιακές αλλαγές στο περιβάλλον οι οποίες επηρεάζουν τη ζωή τους και τις συνθήκες διαβιώσης τους αρνητικά.

3 Φυσικές καταστροφές (πλημμύρες, σεισμοί, εκρήξεις ηφαιστείων)
Αίτια : Φυσικές καταστροφές (πλημμύρες, σεισμοί, εκρήξεις ηφαιστείων) Η μεγαλύτερη ηφαιστειακή έκρηξη του 20ου αιώνα σημειώθηκε το 1991 στις Φιλιππίνες, από την ενεργοποίηση του ηφαιστείου Pinatubo. Η στήλη της στάχτης άγγιξε τα 7χλμ. ύψος και η μείωση της θερμοκρασίας του πλανήτη ήταν της τάξεως του μισού βαθμού. Τσουνάμι του Ινδικού Ωκεανού : Στις 26 Δεκεμβρίου 2004, έγινε σεισμός 9,1 ρίχτερ για 8 λεπτά στην Ινδία, Ινδονησία, Σρι Λάνκα και Ταϋλάνδη. Τυφώνας Κατρίνα 2005: Ο τυφώνας χτύπησε στην περιοχή του κόλπου του Μεξικού στις Αυγούστου. Έπληξε 3 πολιτείες και είχε ως αποτέλεσμα άνθρωποι να μείνουν άστεγοι. Μπαγκλαντές 2007: άνθρωποι έμειναν άστεγοι λόγω καταστροφικών πλημμυρών που έπληξαν την ασιατική χώρα άνθρωποι αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν σε άλλα κράτη.

4

5

6 Τεχνητές καταστροφές (ατομική βόμβα, Χιροσίμα-Ναγκασάκι)
Χιροσίμα-Ναγκασάκι: Η χρήση πυρηνικών βομβών σε περίπου 320km προξένησαν την ερήμωσή τους, ενώ οι άνθρωποι από την ευρύτερη περιοχή (περίπου άνθρωποι) εγκατέλειψαν τη χώρα τους και μετακινήθηκαν προς την Ασία. Chernobill 1986: Το ατύχημα που συνέβη ανάγκασε ανθρώπους, να εγκαταλείψουν την ευρύτερη περιοχή. Το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού μετακινήθηκε στη Ρωσία, την Ουκρανία και τη Λευκορωσία. Φουκουσίμα 2011: Η έκρηξη σε έναν από τους αντιδραστήρες στο πυρηνικό εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας στην Νότια Ιαπωνία προξένησε μετανάστευση της τάξης ανθρώπων. Οι περισσότεροι μετανάστευσαν στην Κίνα και την Βόρεια Ιαπωνία.

7

8 8

9 Κλιματικές αλλαγές (χαμηλές θερμοκρασίες, ξηρασία)
Το 1/5 της Γης κατοικεί σε παράκτιες ζώνες που κινδυνεύουν από αύξηση του επιπέδου της θάλασσας και φυσικές καταστροφές. Αρκτική: λιώνουν οι πάγοι. Καραϊβική και η Αμερική: πλήττονται από σαρωτικούς τυφώνες. Από το χωριό Shishmaref στη νήσο Sarichef στην Αλάσκα των Ηνωμένων Πολιτειών μετακινήθηκαν 607 κάτοικοι λόγω διάβρωσης του εδάφους. Από το νησί Lohachara στο Δέλτα του ποταμού Hoogly στο κόλπο της Βεγγάλης στην Ινδία, κάτοικοι έφυγαν λόγω ανόδου της στάθμης της θάλασσας.

10

11

12 Αφρική Η Μαύρη Ήπειρος είναι ιδιαίτερα ευάλωτη στο φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής. Συγκεκριμένα τα προβλήματα που παρουσιάζει είναι: Απώλεια γης λόγω ανόδου της θάλασσας Αλάτωση εδάφους και υδάτων Ξηρασία Άγονα εδάφη Οι θερμοκρασίες είναι πολύ υψηλές, άρα όχι ιδανικές για να κατοικήσουν άνθρωποι. Οι συνθήκες αυτές οδηγούν τους πληθυσμούς της Αφρικής να μεταναστεύουν συνήθως στην Ισπανία και την Ιταλία.

13 13

14

15 Ακτιβισμός Με την προστασία του περιβάλλοντος και την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων συνδέεται ο ακτιβισμός. Όρος της σύγχρονης πολιτικής σκέψης που δηλώνει την θέληση του ανθρώπου να διαμορφώσει ένα νέο καλύτερο κόσμο, αναπτύσσοντας ανάλογη δράση. Σημαντικοί οπαδοί του ακτιβισμού ήταν: ο Μαχάτμα Γκάντι, ο Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ, ο Τζόν Λένον κλπ. Ακτιβιστές είναι οι ενεργοί πολίτες που ενδιαφέρονται για όλα τα πολιτικά, οικονομικά, κοινωνικά, πολιτιστικά ζητήματα με άποψη και δράση.

16


Κατέβασμα ppt "ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google