Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

 Κουκούλη Ευτυχία  Κωνσταντάκου Παρασκευή  Κρανιώτη Σωτηρία  Μέμος Νίκος  Ευσταθόπουλος Γιώργος  Καραφέρης Ευάγγελος  Μπριάνας Κωσταντίνος  Νικόπουλος.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: " Κουκούλη Ευτυχία  Κωνσταντάκου Παρασκευή  Κρανιώτη Σωτηρία  Μέμος Νίκος  Ευσταθόπουλος Γιώργος  Καραφέρης Ευάγγελος  Μπριάνας Κωσταντίνος  Νικόπουλος."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1

2  Κουκούλη Ευτυχία  Κωνσταντάκου Παρασκευή  Κρανιώτη Σωτηρία  Μέμος Νίκος  Ευσταθόπουλος Γιώργος  Καραφέρης Ευάγγελος  Μπριάνας Κωσταντίνος  Νικόπουλος Ηλίας  Σαχίνη Μαρία  Τσιτσιλιάγκου Νικολέτα  Ενκελέντα Μπίτσι  Γιαβάζης Αποστόλης  Μπετχαβάς Θωμάς  Ντηλιάς Φώτης  Τσουπαρόπουλος Νίκος ΥΠΕΥΘΥΝ H ΚΑΘΗΓΗΤΡΙ A: ΓΩΓΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΑ

3 Το κινητό αποτελεί σήμερα αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας των νέων. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που ισχυρίζονται πως δε μπορούν να ζήσουν χωρίς το κινητό τους τηλέφωνο. Με αυτό τηλεφωνούν σε φίλους, ανταλλάσουν γραπτά μηνύματα, παίζουν παιχνίδια, βγάζουν φωτογραφίες και συνδέονται στο διαδίκτυο.

4 ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ ΤΟΥ ΚΙΝΗΤΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ ΤΟΥ ΚΙΝΗΤΟΥ

5 Το κινητό μας επιτρέπει να πραγματοποιούμε και να λαμβάνουμε τηλεφωνικές κλήσεις, για να παραμένουμε σε επικοινωνία με τα άτομα που γνωρίζουμε. Όπου και να βρισκόμαστε μπορούμε να πραγματοποιήσουμε μια κλήση με ένα μόνο πάτημα.

6 Το SMS μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να στείλει ένα μήνυμα μεταξύ δύο ατόμων ή να διανείμει το ίδιο μήνυμα σε μεγάλο αριθμό ατόμων ταυτόχρονα. Επιπλέον είναι πιο διακριτικό από άλλα είδη επικοινωνίας, γεγονός που το καθιστά ιδανικό, όταν οι συζητήσεις είναι ιδιωτικές.

7 MMS MMS T α MMS περιέχουν εικόνες και φωτογραφίες, ηχογραφημένους ήχους, σύντομα video-clips, καθώς φυσικά και κείμενο.

8 ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ Το Διαδίκτυο αποτελεί παγκόσμιο σύστημα διασυνδεδεμένων χρηστών, οι οποίοι χρησιμοποιώντας διάφορες εφαρμογές, επικοινωνούν και κάνουν εκατομμύρια συναλλαγές καθημερινά σε ολόκληρο τον κόσμο.

9 Το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο στα κινητά ( αγγλικά e- mail) είναι μια υπηρεσία του διαδικτύου, η οποία επιτρέπει τη συγγραφή, αποστολή, λήψη και αποθήκευση μηνυμάτων με χρήση ηλεκτρονικών συστημάτων τηλεπικοινωνιών. Έτσι επιτρέπουν στους χρήστες τους να στέλνουν μηνύματα μεταξύ τους για την υποστήριξη ομαδικής συνεργασίας μέσω των σύγχρονων κινητών τηλεφώνων.

10 Οι χρήστες μπορούν μέσα από αυτά τα δίκτυα να συνομιλήσουν με φίλους τους ενώ ταυτόχρονα γνωρίζουν και νέα άτομα με τα οποία επικοινωνούν, ανταλλάσουν φωτογραφικό υλικό, σχολιάζουν διάφορα θέματα και ανταλλάσουν απόψεις. Ο κάθε χρήστης διαμορφώνει το δικό του προφίλ, εντάσσοντας σε αυτό προσωπικές του φωτογραφίες, σκέψεις, σχόλια και πολλές φορές τα στοιχεία επικοινωνίας του.

11 ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ Οι μεγάλες και γρήγορες συνδέσεις που αναπτυχτήκαν τα τελευταία χρόνια καθώς και τα χιλιάδες κανάλια έχουν κάνει τη διαδικτυακή τηλεόραση διαθέσιμη στον καθένα ακόμη και μέσω του κινητού τηλεφώνου.

12 ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ Τα ηλεκτρονικά παιχνίδια αποτελούν πλέον ένα από τα σημαντικότερα μέσα ψυχαγωγίας στα κινητά τηλέφωνα (smartphones). Σήμερα όλο και περισσότεροι άνθρωποι επιλέγουν τα εξύπνα τηλέφωνα για τη διασκέδασή και την ψυχαγωγία τους, αντί να αγοράσουν μια σύγχρονη παιχνιδομηχανή.

13 Είναι πλέον φανερό στον καθένα πως οι συσκευές κινητών τηλεφώνων με ενσωματωμένες λειτουργίες GPS ήρθαν για να μείνουν. Το GPS μπορεί να προσδιορίσει τη θέση κάποιου από την εκτέλεση ενός υπολογισμού που καθορίζεται από τους δορυφόρους και το δέκτη GPS του τηλεφώνου.

14 Η Αμερικάνικη Ακαδημία Παιδιατρικής αναφέρει ότι δεν υπάρχει σωστή ηλικία, αλλά οι ίδιοι οι γονείς πρέπει να αξιολογήσουν την οικογενειακή τους κατάσταση και να αποφασί - σουν.

15  Σύμφωνα με έρευνες η χρήση του δεν ενδείκνυται σε παιδιά κάτω των 8 ετών  Από 8 έως 13 προτείνεται με την επίβλεψη κάποιου μεγάλου και σε ιδιαίτερες περιπτώσεις μόνο για προσωπική χρήση

16 Εφόσον το επιθυμεί το παιδί θα μπορούσε να συζητηθεί η χρήση του και :  να αναλυθούν όλοι οι όροι χρήσης του  να αναφέρθουν τα οφέλη  να τονιστούν οι κίνδυνοι  να διευκρινήστεί ότι αποτελεί μέσο επικοινωνίας όχι παιχνίδι

17 Σε ερωτηματολόγιο που μοιράσαμε στους συμμαθητές μας : ΕΡΩΤΗΣΗ : Μπορείτε να φανταστείτε τη ζωή σας χωρίς κινητό ; Ναι : 77 % Όχι : 23 %

18

19 ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ Το κινητό μας επιτρέπει την επικοινωνία με άλλους νέους ή ανταλλαγή γραπτών μηνυμάτων στα οποία μπορούμε να συμπεριλάβουμε εικόνα και ήχο.

20 ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ Από το κινητό μας επιτρέπεται η απόκτηση πληροφοριών μέσω του διαδικτύου οπουδήποτε και αν βρισκόμαστε. Μπορούμε ακόμη και να εντοπίσουμε τη θέση μας στον χάρτη της γης !

21 ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ Με το κινητό μας μπορούμε να βγάλουμε φωτογραφίες, να κατεβάσουμε μουσική, να ακούσουμε τραγούδια μέχρι και να δούμε τηλεόραση ή να παίξουμε παιχνίδια.

22 ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ Μέσω κινητού μπορούμε να αγοράσουμε και να πουλήσουμε προϊόντα όπως εισιτήρια για κινηματογράφο, συναυλίες κ. α

23 ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΤΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΚΙΝΗΤΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΤΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΚΙΝΗΤΟΥ

24 ΥΓΕΙΑ Η εκτεταμένη χρήση του κινητού τηλεφώνου έχει αρνητικό αντίκτυπο στην υγεία του χρήστη :  Πονοκέφαλοι  Προβλήματα ακοής  Σοβαρές εγκεφαλικές βλάβες  Αυπνίες

25 Από ερωτηματολόγιο που συνέταξε η ομάδα μας προκύπτει ότι οι νέοι πιστεύουν για τους κινδύνους του κινητού τα παρακάτω :

26 ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ Σύμφωνα με έρευνα του τμήματος B ιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών εάν το κινητό τοποθετηθεί στο αυτί κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, τότε μέρος της ακτινοβολίας εισέρχεται στον εγκέφαλο και απορροφάται από τα κύτταρα του εγκεφάλου. Σε περίπτωση που το έχουμε σε κάποιο σημείο του σώματος, στην τσέπη ή το κρατάμε στα χέρια, τότε η ακτινοβολία θα απορροφηθεί από τα κύτταρα αρχίζοντας από την επιδερμίδα και προχωρώντας προς τα μέσα με συνέπεια την :  μείωση της γονιμότητας  επιτάχυνση της γήρανσης  ενδεχόμενη καρκινογένεση

27 Σύμφωνα με ερωτηματολόγιο που μοιράσαμε στους συμμαθητές μας : Γνωρίζετε ότι δεχόμαστε ακτινοβολία από το κινητό ακόμα και όταν δεν το χρησιμοποιούμε ; Ναι : 96 % Όχι : 2 % Δεν ξέρω : 2 %

28 ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ Το κινητό όταν αυτό χρησιμοποιείται σε υπερβολικό βαθμό υποσκάπτει τη γνήσια επικοινωνία η οποία πραγματώνεται μόνο με τη φυσική παρουσία του συνομιλητή. H συνεχής παρακολούθηση των κοινωνικών δρώμενων μέσω των κοινωνικών δικτύων δημιουργεί την αίσθηση ότι οι άλλοι περνάνε καλύτερα από εμάς, γεγονός που μας ωθεί στο να δημιουργούμε μια ψευδαίσθηση « υπέροχης ζωής ».

29 Η επικοινωνία μέσω κινητού είναι απρόσωπη και οδηγεί σε όλο και μεγαλύτερη αίσθηση :  Εξάρτησης  Μοναξιάς  Κατάθλιψης  Κοινωνικής απομόνωσης

30 ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ Από τη χρήση του κινητού κατά τη διάρκεια της οδήγησης προκύπτει κίνδυνος ατυχήματος λόγω της εστίασης της προσοχής στο τηλέφωνο και όχι στο δρόμο.

31

32 Η εξάρτηση από τα κινητά ανήκει στην κατηγορία των εξαρτήσεων συμπεριφοράς, όπως γενικά αποκαλείται ο εθισμός σε συγκεκριμένες δραστηριότητες π.χ. φαγητό, κάπνισμα κ.λπ. που ενεργοποιούν συναισθήματα όπως η χαρά ή η ευφορία

33  αδυναμία να κλείσουμε το κινητό μας  επιθετική συμπεριφορά αν κάποιος διακόψει τη συνομιλία μας  τάση να ελέγχουμε μανιωδώς τις ειδοποιήσεις μηνυμάτων, ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και αναπάντητων κλήσεων  επιθυμία να έχουμε συνέχεια το κινητό συνδεδεμένο με το φορτιστή για να μην αδειάσει η μπαταρία  άρνηση να πάμε οπουδήποτε χωρίς το κινητό μας Σε δείγμα 1.000 ανθρώπων που ρωτήθηκαν, περισσότερο εθισμένοι στη χρήση του κινητού τηλεφώνου φαίνεται να είναι οι νέοι 18- 24 ετών με ποσοστό 77%.

34 Σύμφωνα με έρευνα της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής είναι τόσο δυνατή η εξάρτηση των εφήβων από το κινητό τους, που τέσσερις στους πέντε δηλώνουν ότι το έχουν κάτω από το μαξιλάρι τους ή δίπλα στο κρεβάτι τους όταν κοιμούνται, είτε για να ανταλλάξουν SMS αργά τη νύχτα, είτε για να ξυπνήσουν χρησιμοποιώντας τη λειτουργία της αφύπνισης. Πάνω από επτά στους δέκα (το 72%) δήλωσαν ότι μέρα-νύχτα βρίσκονται σε απόσταση κάτω του 1,5 μέτρου από το κινητό τους.

35

36 Τα προληπτικά μέτρα που προτείνουμε είναι :  Να χρησιμοποιείτε πάντα τα ακουστικά (hands free)  Η επικοινωνία να γίνεται όσο είναι δυνατό μέσω μηνυμάτων  Πριν την αγορά της συσκευής να ελέγχετε το δείκτη εκπομπής ακτινοβολίας.  Και πάντα όσο το δυνατόν λιγότερη χρήση

37 T ελικά τα κινητά έχουν μπει για τα καλά στη ζωή μας. Πόσο μάλλον στη ζωή των νέων που παραδέχονται πως δεν μπορούν λεπτό χωρίς το κινητό τους. Λαμβάνοντας υπ ’ όψην τη χρησιμότητα και τους κινδύνους του κινητού συμπεραίνουμε ότι όλοι μας μπορούμε να κάνουμε χρήση της τεχνολογίας, αλλά πάντα με μέτρο. ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

38


Κατέβασμα ppt " Κουκούλη Ευτυχία  Κωνσταντάκου Παρασκευή  Κρανιώτη Σωτηρία  Μέμος Νίκος  Ευσταθόπουλος Γιώργος  Καραφέρης Ευάγγελος  Μπριάνας Κωσταντίνος  Νικόπουλος."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google