Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Οι ηρωίδες του 1821 Ομαδική εργασία των μαθητών της ΣΤ’ 2 τάξης

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Οι ηρωίδες του 1821 Ομαδική εργασία των μαθητών της ΣΤ’ 2 τάξης"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Οι ηρωίδες του 1821 Ομαδική εργασία των μαθητών της ΣΤ’ 2 τάξης
του 2ου Δημοτικού Σχολείου Περαίας Σχολική χρονιά

2 Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα
Η καπετάνισσα Μπουμπουλίνα είναι η πιο γνωστή ηρωίδα της Ελληνικής Επανάστασης. Ο πρώτος της άνδρας ήταν ο Δημήτρης Γιάννουζας τον οποίο σκότωσαν οι πειρατές και ο δεύτερος ο Δημήτρης Μπούμπουλης, πλούσιος πλοιοκτήτης, είχε το ίδιο τέλος. Μυήθηκε στη Φιλική Εταιρεία και διέθεσε τη ναυτική της δύναμη στον Αγώνα. Με το πλοίο της «Αγαμέμνων» συμμετείχε στην πολιορκία του Ναυπλίου και μπήκε έφιππη από τους πρώτους στην Τριπολιτσά. Στον εμφύλιο τάχθηκε στο πλευρό του Κολοκοτρώνη. Το 1825, πυροβολήθηκε και πέθανε στο σπίτι της στις Σπέτσες, σε ενδοοικογενειακή συμπλοκή.

3 Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα

4 Μαντώ Μαυρογένους Γεννήθηκε στην Τεργέστη από αριστοκρατική οικογένεια. Πριν την επανάσταση εγκαταστάθηκε αρχικά στην Τήνο και στη συνέχεια στη Μύκονο. Έγινε μέλος της Φιλικής Εταιρίας σε ηλικία 24 ετών. Ήταν πλούσια και καλλιεργημένη και με τα χρήματά της έφτιαξε στόλο που πολέμησε στη Μύκονο, στην Κάρυστο και στη Χίο. Ήταν η μόνη γυναίκα που συμμετείχε στην εθνοσυνέλευση της Τροιζήνας και πέθανε το 1848 στην Πάρο. ..Αν ήταν να ξαναζήσω από την αρχή, Ακριβή μου, τον ίδιο δρόμο θα έπαιρνα. Μες στη φτώχεια μου είμαι πλούσια. Αγάπησα και αγαπήθηκα. Το όνομά μου έγινε τραγούδι. Η προσωπογραφία μου κοσμεί σπίτια ανθρώπων που ποτέ δε θα γνωρίσω. Μα όλα αυτά είναι ένα τίποτε μπρος στο αντίδωρο της έκστασης που αξιώθηκα να μεταλάβω, όταν έγινε πραγματικότητα το όνειρό μου. Η ελευθερία του γένους……

5 Μαντώ Μαυρογένους

6 Δόμνα Βισβίζη Η Δόμνα Βισβίζη κατάγονταν από την Αινό της Θράκης. Ήταν καπετάνισσα. Μαζί με τον άνδρα της Αντώνη και τα πέντε παιδιά της συμμετείχε στις θαλάσσιες επιχειρήσεις του Αγώνα στο Άγιο Όρος, τη Λέσβο και τη Σάμο. Με το θάνατο του άντρα της, αναλαμβάνει η ίδια τη διοίκηση του πλοίου «Καλομοίρα» και συνεχίζει τη δράση της στην περιοχή της Εύβοιας. Εξοπλίζει και συντηρεί το πλοίο της με δικά της χρήματα για τρία χρόνια. Με την Απελευθέρωση δώρισε το πλοίο στο κράτος και της παραχωρήθηκε μια μικρή σύνταξη. Πέθανε στον Πειραιά.

7 Δόμνα Βισβίζη

8 Δέσπω Σέχου - Μπότση Η Δέσπω Σέχου Μπότση ήταν Σουλιώτισσα, γυναίκα του Γεωργίου Μπότση. Μετά την εξόντωση των Σουλιωτών στο Ζάλογγο, στον πύργο όπου έμενε με την οικογένειά της στο χωριό Ρησιάνα, επιτέθηκαν 500 άνδρες του Αλή Πασά. Ο άνδρας και οι γιοί της έλειπαν. Πολέμησε μαζί με τα γυναικόπαιδα τους εχθρούς και όταν κατάλαβε ότι δεν μπορούσε άλλο να αντισταθεί, ανατίναξε τον πύργο. Το σπίτι της έγινε βωμός όπου θυσιάστηκε αυτή, οι νύφες και τα εγγόνια της. Ο ηρωισμός της έγινε δημοτικό τραγούδι κι η δόξα της κράτησε μέσα από τα ακούσματά του. ....η Δέσπω κάνει πόλεμο με νύφες και μ αγγόνια Αρβανιτιά την πλάκωσε στου Δήμουλα τον πύργο.

9 Ραλλού Καρατζά Η Ραλλού Καρατζά ήταν κόρη του ηγεμόνα της Βλαχίας. Με πρωτοβουλίες της συστάθηκε ο πρώτος ελληνικός θίασος στο Βουκουρέστι. Γρήγορα η θεατρική αυτή σκηνή μετατράπηκε σε πατριωτικό φυτώριο, καθώς οι παραστάσεις που έδιναν οι μαθητές των εκεί ελληνικών σχολείων, μετέφεραν τα ιδανικά της επανάστασης και τη δίψα τους για ελευθερία. Η Καρατζά υπήρξε μέλος της Φιλικής Εταιρίας και θεωρείται ως ένα σημαντικό πρόσωπο που κατάφερε να προπαγανδίσει τον Ελληνικό αγώνα για ανεξαρτησία μέσω των έργων και των παραστάσεων της στη Δυτική Ευρώπη. Μετακόμισε το 1829 και έζησε στην Αθήνα.


Κατέβασμα ppt "Οι ηρωίδες του 1821 Ομαδική εργασία των μαθητών της ΣΤ’ 2 τάξης"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google