Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Επαγγέλματα που ανθούν στην εποχή της κρίσης

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Επαγγέλματα που ανθούν στην εποχή της κρίσης"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Επαγγέλματα που ανθούν στην εποχή της κρίσης
Επαγγέλματα που ανθούν στην εποχή της κρίσης Τμήμα ερευνητικής εργασίας: ALTERNATIVE PROFESSIONALS!

2 Μέλη ομάδας: Αμπελώμου Νικολέτα Γιαννακούδη Σοφία Μαρούσκου Αγγελική
Μαστρογιάννη Θεοφανώ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: Γιαννοπούλου Έφη

3

4 ΘΕΜΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: Θέμα της ερευνητικής εργασίας της ομάδας μας στο πρώτο τετράμηνο του έτους αποτέλεσε ο επαγγελματικός προσανατολισμός των σύγχρονων εφήβων με βάση την ανάπτυξη των επαγγελμάτων. Πιο συγκεκριμένα η ομάδα μας ασχολήθηκε με την άνθηση των επαγγελμάτων βάσει της οικονομικής κρίσης που πλήττει τη χώρα μας.

5 Για την αποτελεσματικότερη έρευνα του θέματος συλλέξαμε πληροφορίες απ’ το Διαδίκτυο, κι από άλλες χειρόγραφες πηγές. Επιπλέον, συνθέσαμε ένα ερωτηματολόγιο το οποίο απευθυνόταν στους μαθητές της Γ’ Λυκείου με στόχο την εύρεση στατιστικών στοιχείων σε ό,τι αφορά τις επιλογές τους για τον επαγγελματικό τους προσανατολισμό. Συνεπώς, συγκεντρώνοντας τα αποτελέσματα που προέκυψαν αναλύσαμε διεξοδικά κάποια ενδεικτικά επαγγέλματα με δείκτη τον κορεσμό τους ή μη στην αγορά εργασίας, εν μέσω οικονομικής κρίσης.

6 ΕΙΣΑΓΩΓΗ: Οι επαγγελματικές επιλογές πρέπει να παίρνονται με περίσκεψη και αυτογνωσία. Αφού επιλεγούν τα κατάλληλα επαγγέλματα είναι προτιμότερο στις περισσότερες περιπτώσεις, η τελική επιλογή να γίνεται προς την κατεύθυνση των επαγγελμάτων εκείνων που έχουν μέλλον, ιδιαίτερα στις μέρες μας εν μέσω της οικονομικής κρίσης που πλήττει τη χώρα μας .

7

8 ΚΡΙΣΙΜΟΤΗΤΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ:
Τα κριτήρια που επιλέγει κάποιος ένα επάγγελμα είναι: 1.Οι προσωπικές του ανάγκες 2.Η κοινωνική αναγνώριση που μπορεί να του προσφέρει το επάγγελμα Τα χρήματα που θα του επιφέρει

9 Ψάχνοντας το κατάλληλο επάγγελμα…

10 Προοπτικές επαγγελμάτων..
Τα επαγγέλματα του μέλλοντος είναι εκείνα που οι προοπτικές τους είναι θετικές ή πολύ θετικές στην αγορά εργασίας. Τα επαγγέλματα με περιορισμένες ή αρνητικές προοπτικές είναι εκείνα για τα οποία προβλέπεται να υπάρχουν λιγότερες κενές θέσεις εργασίας.

11 Πάμε να δούμε ποια επαγγέλματα (σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες) έχουν καλύτερες προοπτικές και μπορούν να μας χαρίσουν ένα πιο αισιόδοξο μέλλον στη χώρα μας: Πληροφορικός-Οικονομολόγος, Ηλεκτρολόγος, Σχεδιαστής επίπλων, Τεχνικός φυσικού αερίου, Ιχθυολόγος, Τεχνολόγος αρτοποιίας – ζαχαροπλαστικής, Μηχανικός εμπορικού ναυτικού, Φοροτεχνικός, Λογιστής, Μεταφραστής γλωσσών όπως της κινεζικής και της αραβικής, Ιδιωτικός αστυνομικός ασφαλείας,

12 Διαχειριστής Ανανεώσιμης Ενέργειας,
Διαχειριστής αποβλήτων, Ειδικός Ανάπτυξης Συστημάτων Αειφόρου Ανάπτυξης, Εμποροπλοίαρχος, Προσωπικός χρηματοοικονομικός σύμβουλος, Μηχανικός εμπορικού ναυτικού, Αναλυτής αγοράς, Πληροφορικός ψηφιακής εικόνας, Μηχανικός λογισμικού, Κατασκευαστής Κτιρίων Ενεργειακής Απόδοσης, Σύμβουλος επιχειρήσεων, λογοθεραπευτής, φυσικοθεραπευτής, Ξυλουργός, Κτηνοτρόφος, Γεωπόνος, Τεχνολόγος τροφίμων

13 Τα αποτελέσματα του ερωτηματολογίου που μοιράστηκε στους μαθητές της Γ’ Λυκείου είναι..

14 Τομέας επαγγελμάτων που ενδιαφέρει τους μαθητές:

15 Τομέας εργασίας που επιλέχθηκε από τα παιδιά:

16 Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του ερωτηματολογίου και σε συνδυασμό με τις γενικότερες έρευνες, κάποια από τα επαγγέλματα με τη μεγαλύτερη ζήτηση ενάντια στην κρίση είναι..

17 Οικονομολόγος (Οικονομολόγος μάρκετινγκ)
Περιγραφή Επαγγέλματος: Η έρευνα, η μελέτη, ο σχεδιασμός, η οργάνωση και η υιοθέτηση σύγχρονων τεχνικών και μεθόδων μάρκετινγκ και επικοινωνίας που βοηθούν τις επιχειρήσεις να προσαρμόζουν την παραγωγική δραστηριότητά τους στις ανάγκες των πελατών τους, είναι το κύριο αντικείμενο της εργασίας του. Ιδιαίτερα Προσωπικά Χαρακτηριστικά και Ικανότητες: Εκτός από τη θεωρητική κατάρτιση, χρειάζεται να διαθέτει υπευθυνότητα, οξυδέρκεια, μεθοδικότητα, καθώς και ερευνητικό και αναλυτικό πνεύμα. Τομείς Απασχόλησης και Προοπτικές Αγοράς Εργασίας: Εργάζεται ως στέλεχος σε δημόσιους και ιδιωτικούς οργανισμούς, επιχειρήσεις, υπουργεία, ασφαλιστικά ή τραπεζικά ιδρύματα, λογιστήρια, ινστιτούτα ερευνών καθώς και σε διάφορες εταιρείες χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, επενδύσεων, δημοσκοπήσεων, έρευνας αγοράς κ.ά.

18 Κοινωνικός Λειτουργός
Περιγραφή Επαγγέλματος: Η πρόληψη και η αντιμετώπιση κοινωνικών, οικονομικών και συναισθηματικών προβλημάτων ατόμων ή ομάδων είναι το αντικείμενο της εργασίας του. Ο κοινωνικός λειτουργός προσφέρει τις υπηρεσίες του σε διάφορους τομείς όπως:  1. Κοινωνικής πρόνοιας 2. Υγείας 3. Κοινωνικής ασφάλισης 4. Επαγγελματικού προσανατολισμού 5. Πρόληψης και επανένταξης 6. Εκπαίδευσης

19 Τεχνολόγος Τροφίμων Αντικείμενο Εργασίας:
Η επεξεργασία των γεωργοκτηνοτροφικών προϊόντων και των πρώτων υλών άλλης προέλευσης για την παραγωγή τροφίμων, εφαρμόζοντας τις βιολογικές και φυσικές επιστήμες αλλά και νέες μεθόδους. Ιδιαίτερα Προσωπικά Χαρακτηριστικά και Ικανότητες: Πρέπει να έχει επαρκείς γνώσεις μηχανικής, καθώς και να διαθέτει διοικητικές ικανότητες.

20 Πληροφορικός Περιγραφή Επαγγέλματος: Αντικείμενό του είναι η συγκέντρωση, ταξινόμηση, επεξεργασία και μετάδοση των πληροφοριών μέσω των συστημάτων επικοινωνίας. Ιδιαίτερα Προσωπικά Χαρακτηριστικά και Ικανότητες: Το αντικείμενο των επαγγελματικών του υποχρεώσεων και δραστηριοτήτων απαιτεί να έχει πλήρη γνώση των αρχών της πληροφορικής, άριστη σχέση με την τεχνολογία, ερευνητική και δημιουργική σκέψη. Τομείς Απασχόλησης και Προοπτικές Αγοράς Εργασίας: Οι πτυχιούχοι της ειδικότητας μπορούν να εργαστούν στη διοίκηση επιχειρήσεων, σε μηχανογραφικά κέντρα του δημόσιου ή ιδιωτικού τομέα, στη βιομηχανία, σε εταιρείες προμήθειας ηλεκτρονικών υπολογιστών ή ως καθηγητές στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

21 Στέλεχος Τουριστικών Επιχειρήσεων
Περιγραφή Επαγγέλματος: Έχει την ευθύνη της οργάνωσης, διοίκησης και εύρυθμης λειτουργίας σε ξενοδοχεία, εστιατόρια, κέντρα αναψυχής, κρουαζιερόπλοια και τουριστικά συγκροτήματα. Ειδικότερα ο πτυχιούχος Τουριστικών Επιχειρήσεων: Εφαρμόζει επιστημονικές και τεχνικές διοικητικές μεθόδους και πρακτικές στην παραγωγή, τιμολόγηση, διανομή και προώθηση τουριστικών προϊόντων Ιδιαίτερα Προσωπικά Χαρακτηριστικά και Ικανότητες: Πρέπει να έχει οργανωτικές και διοικητικές ικανότητες, να είναι επικοινωνιακός, ευέλικτος, ευγενικός και συνεργάσιμος.

22 Επιπλέον επαγγέλματα με θετικές προοπτικές, ανήκουν στους παρακάτω τομείς…

23 Θετικές προοπτικές του μέλλοντος…

24 •Τομέας Ενέργειας •Τομέας των Τεχνολογιών της Πληροφορικής και των Επικοινωνιών •Τομέας Τροφίμων •Τομέας Δομικών προϊόντων •Τομέας του Περιβάλλοντος •Τομέας της Εφοδιαστικής Αλυσίδας •Τομέας του μετάλλου •Τομέας της Υγείας

25 Ψάξαμε τα μόρια των αναφερόμενων επαγγελμάτων, τα οποία είναι τα εξής:

26 Βάσεις 2013…

27 ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΜΟΡΙΑ Γ.Β.Π ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ (ΑΘΗΝΑ) 15.073 15.53 ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ (ΑΘΗΝΑ) 14.926 15.62 ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ (ΠΕΙΡΑΙΑΣ) 14.204 13.70 ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑΣ (ΑΘΗΝΑ) 14.063 14.50 ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΚΡΗΤΗΣ 7.268 6.26

28 Ελπίζουμε να σας κατατοπίσαμε… Καλή σταδιοδρομία!
Επόμενη Στάση … ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ!


Κατέβασμα ppt "Επαγγέλματα που ανθούν στην εποχή της κρίσης"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google