Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΑΡΧΑΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ Αρχαία Αίγυπτος π.Χ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΑΡΧΑΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ Αρχαία Αίγυπτος π.Χ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΑΡΧΑΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ Αρχαία Αίγυπτος 3000-1100π.Χ
Βασίλης Χασκής Γιώργος Φωτιάδης Α’5

2 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Νείλος-Αίγυπτος Ο πολιτισμός της Αιγύπτου
Η θρησκεία των Αιγυπτίων Η γραφή των Αιγυπτίων Οι Δαίμονες των Αιγυπτίων ΠΗΓΕΣ

3 ΝΕΙΛΟΣ – ΑΙΓΥΠΤΟΣ «Δώρον του Νείλου» ονόμαζαν οι αρχαίοι Έλληνες την Αίγυπτο και είχαν απόλυτο δίκιο. Ο Νείλος, που πηγάζει σχεδόν από τον Ισημερινό, διασχίζει την Αίγυπτο σε μία απόσταση χιλιομέτρων και την μεταβάλλει σε αληθινό σιτοβολώνα. Ο Νείλος είναι η μόνη οδός επικοινωνίας για την Αίγυπτο. Ο Νείλος: Έκανε το έδαφος έφορο Βοηθούσε με το εμπόριο Παρείχε νερό σε όλη την Αίγυπτο

4 Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΑΙΓΥΠΤΟΥ
Η Αίγυπτος, από τις αρχές της Εποχής του Χαλκού, αποτελεί το πρώτο ισχυρό ενιαίο κράτος στην ιστορία. Οι ηγεμόνες του φέρουν τον τίτλο του Φαραώ. Η χώρα, διαδοχικά, γνωρίζει τρεις περιόδους ακμής, αυτή του Αρχαίου Βασιλείου ( π.Χ.) το κράτος οργανώνεται. Κοντά στην πρωτεύουσα Μέμφιδα οι Φαραώ οικοδομούν γιγαντιαίους τάφους, τις πυραμίδες. Μέσου Νέου Βασιλείου.

5 Η ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΤΩΝ ΑΙΓΥΠΤΙΩΝ
H θρησκεία τους ήταν πολυθεϊστική  Οι κυριότεροι από τους θεούς είναι ο Άμον Ρα, θεός του ήλιου, ο Όσιρις, θεός του ήλιου και της βλάστησης, και η Ίσις, θεά της γονιμότητας. Οι ναοί θεωρούνται οίκοι του θεού και οι ιερείς τελούν τα λατρευτικά τους καθήκοντα στο όνομα του Φαραώ.  Οι Αιγύπτιοι πιστεύουν στη μετά θάνατον ζωή, γι' αυτό φροντίζουν να ταριχεύουν τους νεκρούς (μούμιες).

6 Η γραφή των Αιγυπτίων Οι Αιγύπτιοι χρησιμοποιούν ένα είδος γραφής, τα ιερογλυφικά. Γράφουν επάνω σε πάπυρους . Και οι τοίχοι των μνημείων είναι γεμάτοι από ιερογλυφικά κείμενα.

7 Οι Δαίμονες των Αιγυπτίων
Οι αιγύπτιοι πίστευαν τόσο στην ύπαρξη των θεών όσο και των δαιμόνων Ο φόβος και ο τρόμος των αιγυπτίων ήταν ο δαίμονας του κάτω κόσμου ο Σέτ Μετά ακολουθούσε ο δαίμονας Αμμίτ που έτρωγε τις άταφες ψυχές των αιγυπτίων

8 ΠΗΓΕΣ Ψηφιακό βιβλίο Αρχαίας Ιστορίας Α Γυμνασίου:


Κατέβασμα ppt "ΑΡΧΑΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ Αρχαία Αίγυπτος π.Χ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google