Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ένας αρχαίος λαός.. Τ ο Μέγα Βασίλειο των Χετταίων είχε μεγάλη έκταση και περιελάμβανε μεγάλες εκτάσεις της Μικράς Ασίας, κατά καιρούς δε και την μισή.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ένας αρχαίος λαός.. Τ ο Μέγα Βασίλειο των Χετταίων είχε μεγάλη έκταση και περιελάμβανε μεγάλες εκτάσεις της Μικράς Ασίας, κατά καιρούς δε και την μισή."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Ένας αρχαίος λαός.

2

3 Τ ο Μέγα Βασίλειο των Χετταίων είχε μεγάλη έκταση και περιελάμβανε μεγάλες εκτάσεις της Μικράς Ασίας, κατά καιρούς δε και την μισή σημερινή Συρία. Πρωτεύουσα ήταν η Χαττούσα στον βορά, κάπου 150 χλμ. ανατολικά της σημερινής Άγκυρας. Σήμερα η Χαττούσα είναι γνωστή από τα αρχαιολογικά ευρήματα των 30.000 πλίνθων σφηνοειδούς γραφής που ανακαλύφτηκαν στις αρχές του 20 ού αιώνα. Οι Χετταίοι βασιλιάδες είχαν μεγάλη φήμη, αφού οι Φαραώ της Αιγύπτου και οι αυτοκράτορες της Βαβυλωνίας τους αναγνώριζαν ως ισάξιούς τους και έτρεφαν διπλωματικές αλλά και εμπορικές σχέσεις μαζί τους. Συρία Χαττούσα Άγκυρας πλίνθων σφηνοειδούς γραφής Βαβυλωνίας Συρία Χαττούσα Άγκυρας πλίνθων σφηνοειδούς γραφής Βαβυλωνίας

4 Θρησκεία Θρησκεία Το βασίλειο των Χετταίων χαρακτηρίζεται ως η «Χώρα των Χιλίων Θεών», αφού οι θεότητες που λατρεύονταν από τους Χετταίους ήταν υπερβολικά πολυάριθμες. Υπολογίζεται ότι ο αριθμός των θεών που αναφέρονται στις χεττιτικές πηγές ξεπερνά τους 800 Το βασίλειο των Χετταίων χαρακτηρίζεται ως η «Χώρα των Χιλίων Θεών», αφού οι θεότητες που λατρεύονταν από τους Χετταίους ήταν υπερβολικά πολυάριθμες. Υπολογίζεται ότι ο αριθμός των θεών που αναφέρονται στις χεττιτικές πηγές ξεπερνά τους 800.

5 Η θεα Σαούσκα, που ταυτίστηκε με τη σημιτική Ιστάρ και την ελληνική Αφροδίτη Ο θεός του Ήλιου. Είναι θεός της Δικαιοσύνης και μερικές φορές ο βασιλιάς των θεών. Ο Θεός της Καταιγίδας (ο Teshub των Χουρίτων, ο Taru, και Λουβιτικά ο Tarhun, «ο Κατακτητής»), «Ο Βασιλιάς της Kummiya», «Ο Βασιλιάς του Ουρανού», «Ο κύριος της γης των Hatti». Είναι ο ανώτερος από τους θεούς και το σύμβολό του είναι ο ταύρος.

6 Η Ζωή των Χετταίων Η Ζωή των Χετταίων Οικονομία Οι Χετταίοι ήταν λαός κύρια γεωργικός και κτηνοτροφικός. Ασχολούνταν και με τη μεταλλουργία. Με πρώτες ύλες, που τις προμηθεύονταν από τις γειτονικές χώρες, κατασκεύαζαν περίφημα χάλκινα και σιδερένια αντικείμενα. γεωργικόςκτηνοτροφικός μεταλλουργία γεωργικόςκτηνοτροφικός μεταλλουργία Τέχνη Την τέχνη των Χετταίων, που δεν ενδιαφέρεται για την κομψότητα και την ομορφιά, τη γνωρίζουμε από τα πολυάριθμα ανάγλυφα πάνω στους βράχους της χώρας που παριστάνουν πολεμικές σκηνές, εικόνες από τη θρησκευτική τους ζωή, παραστάσεις των ζωόμορφων θεών τους, που μοιάζουν με τα ασσυριακά έργα. Γενικά η τέχνη τους αντικατοπτρίζει τον ιδιότυπο τρόπο ζωής τους, γι ' αυτό και ο χαρακτήρας της ήταν πολεμικός. τέχνη

7 Γλώσσα και γραφή Η χεττική ήταν μια ινδοευρωπαϊκή γλώσσα του ανατολίτικου κλάδου,συγγενική της λουβικής,λυκικής και καρικής που μιλιόταν στη Μικρασία από τους Χετταίους κατά την εποχή του Χαλκού.Είναι η πιο σημαντική και μελετημένη από τις ανατολίτικες γλώσσες αφού μας είναι γνωστή από χιλιάδες επιγραφές που έχουν βρεθεί,γραμμένες σε σφηνοειδή γραφή η οποία ήταν παραλλαγή της ακκαδικής σφηνοειδούς γραφής λουβικής καρικής ακκαδικήςλουβικής καρικής ακκαδικής Στα χεττιτικά υπήρχαν πολλά δάνεια θρησκευτικών κυρίως όρων από τα χαττικά και τα χουρικά,δύο μη ινδοευρωπαϊκές γλώσσες που μιλιούνταν στην περιοχή ακόμη πριν την άφιξη των Χετταίων,από το λαό των Χαττών και των Χουρρών οι οποίοι τελικά απορροφήθηκαν από τους Χετταίους.

8 Wikipedia: Αρχαία Ιστορία Αρχαία Ιστορία. Γλώσσες & αλφάβητα του κόσμου Glossesweb.com

9 Γραμματέας : Ναταλία Χατζοπούλου. Ερευνητές : Γιώργος Οικονόμου, Αλέξης Φιλιππόπουλος Δημοσιογράφος : Άγγελος Σιδερίδης Αρχηγός : Κατερίνα Σουμπάσι. Πληροφορίες - Εικόνες : Γιώργος Οικονόμου, Αλέξης Φιλιππόπουλος Κατερίνα Σουμπάσι, Άγγελος Σιδερίδης. Power Point & Μουσική : Ναταλία Χατζοπούλου.


Κατέβασμα ppt "Ένας αρχαίος λαός.. Τ ο Μέγα Βασίλειο των Χετταίων είχε μεγάλη έκταση και περιελάμβανε μεγάλες εκτάσεις της Μικράς Ασίας, κατά καιρούς δε και την μισή."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google