Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΑΣΣΥΡΙΟΙ ΓΕΝΙΚΑ Οι Ασσύριοι ως λαός, εμφανίζονται στην περιοχή περίπου το 2500 π. Χ Ήταν πολεμοχαρής φυλή. Η περιοχή τους αρχικά αποκαλείτο Σουμπαρτού,

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΑΣΣΥΡΙΟΙ ΓΕΝΙΚΑ Οι Ασσύριοι ως λαός, εμφανίζονται στην περιοχή περίπου το 2500 π. Χ Ήταν πολεμοχαρής φυλή. Η περιοχή τους αρχικά αποκαλείτο Σουμπαρτού,"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΑΣΣΥΡΙΟΙ ΓΕΝΙΚΑ Οι Ασσύριοι ως λαός, εμφανίζονται στην περιοχή περίπου το 2500 π. Χ Ήταν πολεμοχαρής φυλή. Η περιοχή τους αρχικά αποκαλείτο Σουμπαρτού, αλλά αργότερα ονομάστηκε Ασσυρία, από την πόλη Ασσούρ, που πήρε το όνομά της από τον ανώτατο θεό τους. Ασσούρ: Ο εθνικός θεός των Ασσυρίων Πηγή:

2 ΓΕΝΙΚΑ Η Ασσυρία ήταν αρχαία χώρα Βασίλειο της Μεσοποταμίας στην κοιλάδα του Τίγρη που έλαβε την ονομασία της από την αρχική πόλη-κράτος Ασσούρ, που έφερε το όνομα του ομώνυμου θεού. Το Ασσυριακό κράτος απετέλεσε επανειλημμένα αυτοκρατορία της οποίας η μεγαλύτερη ακμή της προσδιορίζεται μεταξύ του 9ου και 7ου αιώνα π.Χ. Το Ασσυριακό κράτος καταλύθηκε οριστικά το 612 π.Χ.. Η περιοχή αυτή, όπου σήμερα βρίσκεται το ΒΑ Ιράκ, είναι μεγάλη χαμηλή πεδιάδα με μικρούς λόφους και διαρρέεται από τον ποταμό Τίγρη και τους παραποτάμους του. Τα άφθονα νερά και το καλό κλίμα έκαναν και στην αρχαιότητα τον τόπο αυτόν από τις πιο γόνιμες χώρες της Ασίας.

3 ΓΕΝΙΚΑ Πρωτο-ασσυριακή εποχή
Είναι άγνωστο πότε και πώς εμφανίστηκε και διαμορφώθηκε το ασσυριακό κράτος. Ίσως πριν από το π.Χ. μερικές ομάδες ανθρώπων ίδρυσαν κοντά στον Τίγρη ποταμό την πόλη - κράτος . Απ' αυτήν πήρε αργότερα ολόκληρη η περιοχή το όνομα Ασσυρία. Οι Ασσύριοι, σκληροί πολεμιστές καθώς ήταν και με εξαιρετική στρατιωτική οργάνωση, άπλωσαν γρήγορα την κυριαρχία τους στη Δυτική Ασία και στην Αίγυπτο. Επίσης έπαιξε σημαντικό ρόλο στη μεγάλη οικονομική ανάπτυξή της και η πλεονεκτική γεωγραφική θέση της χώρας τους. Από τα εδάφη της περνούσαν οι σπουδαιότεροι δρόμοι του ζωηρού εμπορίου της Ευρώπης με τα κράτη της Ασίας.

4 Ασσυρία Η Ασσυρία ήταν αρχαία χώρα της Μεσοποταμίας. Βρισκόταν ανάμεσα στον Τίγρη και στον Ευφράτη, όπου σήμερα βρίσκεται το ΒΑ Ιράκ. Το όνομά της προέρχεται από τον γιο του Σημ, τον Ασσούρ, ο οποίος έδωσε τ' όνομά του στην ομώνυμη πόλη-κράτος (Γένεση 10,22). Οι πρώτοι κάτοικοί της ήταν σημίτες από την Αραβία. Η Ασσυριακή αυτοκρατορία έφτασε στη μεγαλύτερη ακμή της μεταξύ του 9ου και 7ου αιώνα π.Χ. Μεγάλες πόλεις οι οποίες υπήρξαν και πρωτεύουσες της Ασσυρίας ήταν η Ασσούρ, η Χαλήλ και η Νινευή. Πριν εμφανιστούν οι Ασσύριοι, στο χώρο στις Μεσοποταμίας κυριαρχούσαν οι Σουμέριοι. Αυτοί έπαψαν να ελέγχουν την περιοχή με την κατάρρευση της δυναστείας των Ουρ. Από τότε άρχισε να ανεβαίνει η πολιτική δύναμη των Ασσυρίων. Σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξή τους έπαιξε η πλεονεκτική γεωγραφική θέση της χώρας. Από τα εδάφη της περνούσαν οι σπουδαιότεροι δρόμοι του εμπορίου της Ευρώπης με τα κράτη της Ασίας.

5 ΘΡΗΣΚΕΙΑ Η θρησκεία των Ασσυρίων ήταν ειδωλολατρική. Οι Ασσύριοι, όπως και οι Βαβυλώνιοι, πίστευαν σε πολλούς θεούς που οι περισσότεροι ήταν προσωποποίηση των κοσμικών στοιχείων ή των φυσικών δυνάμεων. Υπέρτατο θεός ήταν ο Ασσούρ, δημιουργός του ουρανού και της ανθρωπότητας. Η απιστία και η απείθεια της ανθρωπότητας προς τον Ασσούρ έφερε την καταστροφή της. Μεγαλύτερη θεά ήταν η Ιστάρ (Αστάρτη), θεά του έρωτα και της γονιμότητας. Και οι δυο θεοί ήταν πολεμικοί. Ευνοούσαν τις κατακτήσεις, τις λεηλασίες και τις αγριότητες σε βάρος των εχθρών των Ασσυρίων.

6 ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Ο πολιτισμός των Ασσυρίων είναι στο μεγαλύτερο μέρος του δανεισμένος από τους Βαβυλωνίους. Το πολίτευμα των Ασσυρίων ήταν η βασιλεία. Ο βασιλιάς θεωρούνταν σταλμένος από το θεό και η διαδοχή ήταν κληρονομική. Ο βασιλιάς περιστοιχιζόταν από ιερείς, αστρονόμους, αστρολόγους, ονειροκρίτες μάντεις. Από τις επιστήμες πιο πολύ ασχολήθηκαν με τα μαθηματικά και τη γεωμετρία. Έκαναν αρδευτικές εγκαταστάσεις, για να ποτίζουν τα κτήματά τους, και επιβλητικές οικίες, για να μένουν. Τέλος ασχολήθηκαν και με την αστρονομία.  Η ασσυριακή τέχνη είναι στο μεγαλύτερο μέρος της επηρεασμένη από τη βαβυλωνιακή. Γενικά στη γλυπτική οι Ασσύριοι σημείωσαν σημαντική εξέλιξη, με πρωτότυπες δημιουργίες, ανεξάρτητες από τη βαβυλωνιακή επίδραση. Οι Ασσύριοι βασιλείς έχτιζαν μεγάλα και πολυέξοδα παλάτια. Εσωτερικά τα ανάκτορα διακοσμούνταν με ανάγλυφες πέτρινες πλάκες ή με σμαλτωμένους πλίθους. Μεγάλη ανάπτυξη πήρε και η σφραγιδογλυφία. Οι σφραγίδες χρησιμοποιούνταν για να δηλώσουν, όπως και σήμερα, τη γνησιότητα ενός κειμένου, με τη διαφορά ότι το κείμενο αυτό ήταν χαραγμένο σε μια πλίθινη πινακίδα. Σημαντικές είναι οι πήλινες πινακίδες με διάφορα κείμενα, που αφορούν την καθημερινή και τη δημόσια ζωή των Ασσυρίων. Αυτό που κάνει τις πινακίδες αξιολογότατες είναι πως αποτελούν τις αρχαιότατες γραπτές μαρτυρίες όλου του κόσμου που βρέθηκαν μέχρι σήμερα. Οι πινακίδες φέρουν κείμενα με σφηνοειδή γραφή. 

7 Αρχαία Ευρήματα Ασσύριοι ιερωμένοι Ασσυριακή περικεφαλαία Ασσύριοι πολεμιστές

8 Ασσύριοι πολεμιστές .Πολιορκητική Θεός Σαρ
μηχανή του 9ου π.Χ. αιώνα

9 ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΟΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΙ ΜΠΑΤΣΑΛΙΑΣ ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΜΑΖΑΡΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
ΜΠΑΤΣΑΛΙΑΣ ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΜΑΖΑΡΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΥΛΩΝΑ ΣΤΕΦΑΝΙΑ ΜΠΑΤΑΛΗ ΖΩΓΡΑΦΙΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ


Κατέβασμα ppt "ΑΣΣΥΡΙΟΙ ΓΕΝΙΚΑ Οι Ασσύριοι ως λαός, εμφανίζονται στην περιοχή περίπου το 2500 π. Χ Ήταν πολεμοχαρής φυλή. Η περιοχή τους αρχικά αποκαλείτο Σουμπαρτού,"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google