Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η Αθήνα γίνεται η πιο ισχυρή πόλη

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Η Αθήνα γίνεται η πιο ισχυρή πόλη"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Η Αθήνα γίνεται η πιο ισχυρή πόλη
Βασικά σημεία του μαθήματος

2 Ο πόλεμος με τους Πέρσες συνεχίζεται…
Αυτή τη φορά οι Έλληνες επιτίθενται στους Πέρσες με σκοπό να ελευθερώσουν πολλές σκλαβωμένες πόλεις. Έτσι, ελευθερώνονται πόλεις της Κύπρου και μετά τα στενά του Ελλησπόντου. Οι Σπαρτιάτες δε συμμετέχουν στον πόλεμο, γιατί έχουν πολλά εσωτερικά προβλήματα που πρέπει να λύσουν.

3 Α’ Αθηναϊκή συμμαχία Οι ελληνικές πόλεις ζήτησαν προστασία από την Αθήνα και φτιάχτηκε έτσι η Αθηναϊκή συμμαχία. Σκοπός της ήταν να προστατεύσει την ελευθερία των πόλεων που συμμετείχαν σε αυτή. Κάθε πόλη έδινε χρήματα ή πλοία για να ενισχύσει τη συμμαχία. Τα χρήματα τα χειρίζονταν 10 Αθηναίοι (ελληνοταμίες). Ο Αριστείδης κανόνιζε τις υποχρεώσεις που θα είχε κάθε πόλη. Ήταν δίκαιος με όλες, γι’ αυτό ονομάστηκε Αριστείδης ο Δίκαιος. Οι συνεδριάσεις της συμμαχίας γίνονταν στη Δήλο, γι’ αυτό η συμμαχία ονομάστηκε Δηλιακή.

4 Αριστείδης ο Δίκαιος

5 Η ηγεμονία της Αθήνας Ο στόλος της συμμαχίας με αρχηγό τον Κίμωνα στράφηκε εναντίον των Περσών . Σε μια μάχη ο Κίμων σκοτώνεται όμως οι Αθηναίοι συνεχίζουν τον πόλεμο και νικούν. Οι Πέρσες υπογράφουν ειρήνη και απελευθερώνουν τις πόλεις της Μ. Ασίας. Η δύναμη της Αθήνας μεγαλώνει. Αρχίζει όμως να συμπεριφέρεται με άσχημο τρόπο στις άλλες πόλεις. Το ταμείο μεταφέρεται από τη Δήλο στην Αθήνα. Έτσι, από συμμαχία έχουμε ηγεμονία της Αθήνας. Οι δυσαρεστημένες πόλεις παίρνουν τώρα το μέρος της Σπάρτης.


Κατέβασμα ppt "Η Αθήνα γίνεται η πιο ισχυρή πόλη"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google