Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΘΕΜΑ :Ταξιδιωτικός οδηγός της περιοχής Αλιβερίου - Κύμης.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΘΕΜΑ :Ταξιδιωτικός οδηγός της περιοχής Αλιβερίου - Κύμης."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΘΕΜΑ :Ταξιδιωτικός οδηγός της περιοχής Αλιβερίου - Κύμης.
ΘΕΜΑ :Ταξιδιωτικός οδηγός της περιοχής Αλιβερίου - Κύμης. Αξιοθέατα Έθιμα Ξενοδοχεία-Παραλίες Οριοθέτηση – πρόσβαση Παραδοσιακές Συνταγές Χώροι εστίασης και ψυχαγωγίας Ονόματα Μαθητών Στρουμπούλη Αναστασία Λύκος Σταύρος Αθανασίου Νίκος Σμπιλίρη Ρούλα Καρκαλέτση Μαρία Τόπη Σοφία Μπενάκης Νικόλαος Παππά Σοφία Ιωάννου Κων/νος Τολούμη Ειρήνη Καπενής Γεώργιος Σαμαρά Δαβίνα Γλάρος Σταμάτιος Τρίκα Παναγιώτα Τριανταφύλλου Αγγελική Δεμερούτη Μαρία Ελένη Αντωνίου Κών/νος Υπεύθυνη Καθηγήτρια Παππά Βασιλική

2 ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ – ΚΥΜΗΣ

3 Η ΒΡΥΣΗ ΤΗΣ ΝΙΚΟΛΕΤΑΣ Η βρύση της Νικολέτας βρίσκεται στο χωριό Νεοχώρι, στη νότια Εύβοια. Πρόκειται για μια όμορφη τοποθεσία με τρεχούμενα νερά και βρύσες. Κάτω από τα αιωνόβια πλατάνια που βρίσκονται στη περιοχή, θα βρείτε παγκάκια και τραπέζια για να ξαποσταίνουν οι επισκέπτες. Τέλος, την πρώτη Κυριακή κάθε Μάη, διοργανώνεται το πανηγύρι της Βρύσης της Νικολέτας.

4 ΤΟ ΦΑΡΑΓΓΙ ΜΑΝΙΚΙΩΝ Το φαράγγι το Μανικίων βρίσκεται κοντά στην Κύμη Ευβοίας. Πρόκειται για μια τοποθεσία μοναδικής ομορφιάς με εντυπωσιακό ανάγλυφο. Το φαράγγι το διαρρέει ο ποταμός Μανικιάτης, γνωστό ποτάμι, στο οποίο κυλάει νερό όλο το χρόνο. Επίσης σε απόκρημνη τοποθεσία που εποπτεύει το φαράγγι, βρίσκονται τα ερείπια του κάστρου της Δραγονέρας.

5 ΤΟ ΚΑΣΤΡΟ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ
Το κάστρο του Αγίου Γεωργίου βρίσκεται στην ανατολική πλευρά της κεντρικής Εύβοιας, κοντά στην Κύμη. Δεσπόζει σε όλη την περιοχή, στον ψηλό λόφο που έχει χτιστεί, πάνω από το Μοναστήρι της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος. Ορισμένοι το αποκαλούν και κάστρο της Χήλης, λόγω του χωριού που βρίσκεται κοντά του.

6 Ο ΜΥΛΟΣ ΤΟΥ ΣΑΝΤΑ Ο Μύλος του Σαντά είναι μια μαγευτική τοποθεσία κοντά στους Ανδρωνιάνους, της περιοχής της Κύμης. Την ονομασία την πήρε από τον εγκαταλειμμένο νερόμυλο, του οποίου τα χαλάσματα υπάρχουν ακόμα. Η περιοχή είναι κατάφυτη με υδρόφιλα φυτά και πυκνή βλάστηση, τα οποία διατρέχει ρεματιά. Εντυπωσιακός είναι ο καταρράκτης και τα 2 γεφύρια τα οποία είναι σκεπασμένα με πυκνή βλάστηση. Τα γεφύρια κατασκευάστηκαν από ηπειρώτες μάστορες στα τέλη του 19ου αιώνα και εξασφάλιζαν την μετάβαση στα διπλανά χωριά. Τέλος, θα βρείτε τσιμεντένια τραπεζάκια και παγκάκια για να ξεκουραστείτε.

7 ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ

8 Μοναστήρι το οποίο βρίσκεται κοντά στη Κύμη Ευβοίας
Μοναστήρι το οποίο βρίσκεται κοντά στη Κύμη Ευβοίας. Πρόκειται για γυναικεία μονή, η οποία είναι χτισμένη σε απόμερο και απόκρημνο σημείο με καταπληκτική θέα. Πρόκειται για μεγάλο κτιριακό συγκρότημα και έχει όψη φρουρίου. Στη βορεινή πλευρά της μονής υπάρχει οχυρωματικός πύργος, που βοηθούσε τους μοναχούς στην άμυνα κατά των πειρατών. Αξιόλογη είναι η βιβλιοθήκη της μονής με συγγράμματα του 18-19ου αιώνα. Τέλος, διαθέτει αξιοσημείωτα εκκλησιαστικά κειμήλια, μεταξύ αυτών και έναν χρυσοκέντητο επιτάφιο του 16ου αιώνα

9 ΡΙΖΟΚΑΣΤΡΟ

10 Το Ριζόκαστρο βρίσκεται στην Κεντρική Εύβοια, στο δήμο Ταμυνέων
Το Ριζόκαστρο βρίσκεται στην Κεντρική Εύβοια, στο δήμο Ταμυνέων. Πρόκειται για φραγκικό κάστρο, του οποίου η ιστορία μάς είναι άγνωστη. Είναι χτισμένο σε περίοπτη θέση, σε απόκρημνο λόφο, κοντά στον κόλπο του Αλιβερίου. Το κάστρο ήταν απόρθητο λόγω της ιδιαίτερα δύσβατης πρόσβασης από την ξηρά. Στο κάστρο σώζεται ολόκληρη η βόρεια πλευρά των τειχών, ενώ μέσα στο χώρο του κάστρου βρίσκονται τα ερείπια ενός τετράπλευρου πύργου και η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου.

11 ΕΘΙΜΑ ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ-ΚΥΜΗΣ

12 ΑΠΟΚΡΙΑ Την τελευταία Κυριακή της αποκριάς στα χωριά τα παιδιά ξυπνάνε πρωί πρωί και πάνε όλοι μαζί στα βουνά και με πολύ μεράκι μαζεύουν το αγκαθωτό θάμνο που ονομάζεται αφάνα. Αυτός ο θάμνος αφού συλλεχθεί, φορτώνεται και μεταφέρεται στην κεντρική πλατεία όπου βρίσκεται και η εκκλησία του χωριού. Μόλις πέσει η νύχτα ανάβουν μια μεγάλη φωτιά, για την οποία οι αφάνες χρησιμοποιούνται ως καύσιμο. Τη στιγμή που η φωτιά ανάψει καλά, εμφανίζεται ένας καρνάβαλος που έχει ετοιμαστεί από την προηγούμενη μέρα. Αυτός ο καρνάβαλος, αφού περπατήσει μία φορά γύρω από τη φωτιά, ρίχνεται μέσα και καίγεται. Αφού καεί, στήνεται ένας μεγάλος χορός γύρω από τη φωτιά μέχρι το πρωί.

13 ΕΘΙΜΑ ΤΗΣ ΠΙΠΕΡΙΑΣ

14     Το έθιμο της «Πιπεριάς» τηρούνταν στην Κύμη της Εύβοιας και γινόταν το καλοκαίρι, για να βρέξει και να ποτιστούν τα διψασμένα καλαμπόκια.     Το πρωί, πριν σκάσει ο ήλιος, ντύνουν μια γυναίκα του χωριού «Πιπεριά» , δηλαδή την τυλίγουν με ανθισμένη αγριάμπελη. Μετά , δένουν στη μέση της ένα μακρύ κόκκινο ζωνάρι. Στην άκρη του ζωναριού δένουν ένα μεγάλο κουδούνι προβατίνας, το οποίο ακούγεται καθώς η γυναίκα περπατάει.     Στο μεταξύ έχουν μαζευτεί όλοι οι χωριανοί, άντρες, γυναίκες και παιδιά γύρω της. Ο γεροντότερος του χωριού φέρνει μια μεγάλη λεκάνη με νερό και πρώτος παίρνει νερό με τη χούφτα του και καταβρέχει τη γυναίκα που είναι ντυμένη «πιπεριά». Στη συνέχεια, κάνουν όλοι το ίδιο, ενώ η «πιπεριά» κάνει υποκλίσεις σε εκείνον που την καταβρέχει. Λένε πως πολλές φορές μετά το γύρισμα της «Πιπεριάς» βρέχει!

15 ΚΑΜΑΡΑ Η Καμάρα γίνεται την δεύτερη μέρα του Πάσχα στον ναό του Αγίου Γεωργίου, όπου οι κάτοικοι φορούν ένα κόκκινο τριαντάφυλλο στο πέτο . Συγκεντρώνονται στο προαύλιο και αρχίζουν να χορεύουν. Αυτός που σέρνει τον χορό είναι ο πρωτομάστορας που έχει καλή φωνή. Η Καμάρα είναι συνδεδεμένη με το γιοφύρι της Άρτας και γι’ αυτόν τον λόγο ο πρωτομάστορας τραγουδάει κάθε δίστιχο μόνος του και μετά οι υπόλοιποι το επαναλαμβάνουν . Ο ναός του Αγίου Γεωργίου κτίστηκε από ηπειρώτες κτίστες και όπως είναι γνωστό τραγουδούσαν το συγκεκριμένο τραγούδι κατά τη διάρκεια της εργασίας τους .

16 Μανδραβέλος Μέσα σε καταπράσινους κήπους, το Aliveri Mandravelos βρίσκεται στο χωριό Αλιβέρι της Εύβοιας, σε απόσταση μικρότερη των 200μ. από την παραλία. Τηλ. επικοινωνίας:

17 Argo hotel Το Argo Hotel στεγάζεται σε νεόκτιστα κτήρια και βρίσκεται στην υπέροχη παραλία των Αγίων Αποστόλων. Το Argo Hotel απέχει περίπου 28χλμ. από το χωριό Στύρα με τα Δρακόσπιτα.

18 Valledi Village Hotel Το Valledi Village Hotel, με θέα στο Αιγαίο Πέλαγος απέχει μόλις 600μ. από την παραλία της Κύμης στην Εύβοια. Το Valledi Village Hotel απέχει 91χλμ. από τη Χαλκίδα και 1,5χλμ. από την Αγία Μαρίνα. Η Ερέτρια βρίσκεται στα 70χλμ., ενώ το κέντρο της Κύμης σε απόσταση 5 χιλιομέτρων. Τηλ:

19 CORALI HOTEL Το Corali Hotel βρίσκεται στην πλαγιά ενός καταπράσινου λόφου, σε απόσταση 500μ. από το λιμάνι της Κύμης και 1χλμ. από τις πλησιέστερες παραλίες. Το Corali βρίσκεται σε απόσταση περίπου 85χλμ. από τη Χαλκίδα και 63χλμ. από την Ερέτρια. Τηλ.επικοινωνιας: / ::

20 Αλιβέρι – Κάραβος Η παραλία του Αλιβερίου που ονομάζεται Κάραβος αποτελεί ουσιαστικά το λιμάνι του Αλιβερίου. Η παραλία είναι αρκετά γραφική και ενδείκνυται κυρίως για να κάνετε τη βόλτα σας καθώς είναι γεμάτη καφετέριες και ταβέρνες.

21 Κάλαμος Η παραλία Κάλαμος βρέχεται από το Αιγαίο. Υπάρχουν δύο μικρές διαδοχικές παραλίες, δηλαδή δύο κολπίσκοι που χωρίζονται από ένα βράχο. Η πρώτη παραλία ονομάζεται «Καλή» γιατί συνήθως είναι πιο ήρεμα τα νερά, ενώ η δεύτερη ονομάζεται «Κακιά» γιατι συνήθως είναι πιο «αγριεμένα » τα νερά. Στην πρώτη παραλία θα βρείτε μερικές καφετέριες και ταβέρνες ενώ η δεύτερη προτιμάται κυρίως για σκηνές ελεύθερου κάμπινγκ. Εάν θελήσετε να διανυκτερεύσετε στην περιοχή υπάρχουν ενοικιαζόμενα δωμάτια.

22 Μουρτερή Η παραλία Μουρτερής είναι μια μεγάλη σε μήκος παραλία με άμμο και βότσαλα στην ακτή και βότσαλα στο βυθό. Κατά μήκος της παραλίας υπάρχουν μερικές ταβέρνες και καφετέριες. Παραλία ιδιαίτερα καθαρή όπως όλες οι παραλίες που βρέχονται από το Αιγαίο.

23 ΧΕΙΡΟΜΥΛΙ Η παραλία Χερόμυλος στην Κεντρική Εύβοια βρίσκεται λίγο μετά την κοινότητα Πετριές . Δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλη παραλία είναι όμως πολύ καθαρή, όπως και όλες όσες βρέχονται από Αιγαίο. Στην πλαζ υπάρχει κατά τους καλοκαιρινούς μήνες μια καντίνα.

24 ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΧΩΡΙΑ

25 Άγιος Γεώργιος Αχλαδερή Νεοχώρι Οκτωνιά Οριό-Μουρτερή Ωρολόγιο

26 Μανίκια Γαβαλάς Δύστος Κουτουμουλάς Οξύλιθος Άνω Ποταμία

27 Ταξιάρχες Μαλετιάνοι Μετόχι Βίταλα Πλατάνα Πύργος

28 Άγιος Ιωάννης Άγιος Λουκάς Θαρούνια Παρθένι Πράσινο Τραχήλι

29 ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑ-ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ
ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ Η πρόσβαση στην Εύβοια είναι εύκολη και μπορεί να γίνει με τη χρήση αυτοκινήτου μέσω του υπάρχοντος οδικού δικτύου. Ο καλύτερος τρόπος να εξερευνήσετε το δήμο Κύμης-Αλιβερίου με τις πολλές φυσικές ομορφιές, είναι να διαθέτετε δικό σας μεταφορικό μέσο, και αξίζει τον κόπο να επισκεφθείτε μέρη που δεν φθάνουν οι τοπικές συγκοινωνίες και οι οργανωμένες εκδρομές.

30 ΛΕΩΦΟΡΕΙΟ Λεωφορεία των ΚΤΕΛ εκτελούν καθημερινά δρομολόγια από την Αθήνα για τη Χαλκίδα και από τη Χαλκίδα προς όλες τις περιοχές της Ευβοίας. ΤΡΕΝΟ Σιδηροδρομικώς εκτελούνται δρομολόγια από τον Πειραιά και την Αθήνα για Χαλκίδα. .

31 FERRY BOAT Η πρόσβαση στην Εύβοια με ferryboat, λόγω του μήκους της και της κοντινής απόστασης από την ηπειρωτική Ελλάδα, γίνεται από πολλά σημεία διευκολύνοντας τους ταξιδιώτες για γρήγορη και εύκολη πρόσβαση σε αυτή.

32 ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

33 ΓΙΑΟΥΡΤΟΓΛΥΚΟ

34 ΓΚΟΓΚΛΙΕΣ

35 ΜΟΥΣΤΑΛΕΥΡΙΑ

36 ΚΑΠΑΜΑΣ

37 ΠΑΝΤΡΜΕΝΑ

38 Χώροι εστίασης και ψυχαγωγίας
ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ-ΚΥΜΗΣ

39 ΚΑΠΤΑ ΝΙΚΟΣ (ποτάμι της Ραχούλας)
ΚΑΠΤΑ ΝΙΚΟΣ (ποτάμι της Ραχούλας) Η οικογενειακή ταβέρνα "ΚΑΠΤΑ ΝΙΚΟΣ" είναι πλήρως ανακαινισμένη με καλαίσθητο εσωτερικό και εξωτερικό χώρο. Η κουζίνα είναι παραδοσιακή ελληνική με μαγειρευτά, ψητά της ώρας φαγητά και με τα πιο αγνά υλικά. Σπεσιαλιτέ του μαγαζιού είναι το σπιτικό τυροπιτάρι, ο κρασάτος κόκορας , η προβατίνα στα κάρβουνα. Λειτουργεί όλο το χρόνο και το καλοκαίρι στην όμορφη αυλή που διαθέτει, μπορεί να εξυπηρετήσει 200 άτομα.

40 Η Πετριά ( Πετριά ) Η “Πετριά” φτιάχτηκε με πολλή αγάπη και βρίσκεται στο καλύτερο σημείο των Πολιτικών στη Εύβοια. Σε ένα καθαρό, ζεστό, όμορφα διαμορφωμένο και οικείο περιβάλλον, η έξοδος για το φαγητό γίνεται πραγματική απόλαυση η Ταβέρνα “Πετριά” αναλαμβάνει κάθε είδους δεξιώσεις ή συγκεντρώσεις με μοναδική υπόσχεση να μείνουν οι καλεσμένοι απόλυτα ικανοποιημένοι. Το μαγαζί προτείνει Μεζεδάκια, σαλάτες, ορεκτικά και άλλες λιχουδιές οι οποίες είναι εξαιρετικά νόστιμα .

41 Ψαροταβέρνα Κουτέλος (Πλατάνα)
Ψαροταβέρνα Κουτέλος (Πλατάνα) Η ψαροταβέρνα Κουτέλος είναι ανοιχτή όλο το χρόνο από τις 10:00 το πρωί έως αργά το βράδυ. Προσφέρει εξαιρετικές ποικιλίες ψαρικών ενώ μια από τις σπεσιαλιτέ της είναι η αστακομακαρονάδα διατηρώντας πάντα την μοναδική ποιότητα θαλασσινών που τόσα χρόνια εμπιστεύονται οι πελάτες. Mπορεί κανεις να απολαύσει μεσημεριανό ή βραδινό γεύμα σε ένα ρομαντικό περιβάλλον, με φρέσκα ψάρια, μεγάλη ποικιλία ψαρικών και επαγγελματική εξυπηρέτηση .Οι σπεσιαλιτέ του μαγαζιού είναι: Αστακομακαρονάδα, Συναγρίδα, Μπαρμπούνια, Καραβιδομακαρονάδα, Γαρίδες.

42 ΤΟ ΚΟΥΤΟΥΚΙ ΤΟΥ ΤΟΥ ΑΣΩΤΟΥ (Κύμη)
ΤΟ ΚΟΥΤΟΥΚΙ ΤΟΥ ΤΟΥ ΑΣΩΤΟΥ (Κύμη) Η ταβέρνα έχει ποικιλία από φαγητά και φυσικά άφθονα είδη ποτών . Το μαγαζί λειτουργεί και ως Ουζερί - Τσιπουράδικο και Μεζεδοπωλείο. Ανοιχτά κάθε μέρα από το μεσημέρι. Η ταβέρνα προσφέρει και live music.

43 Αρχοντικό ( Αλιβέρι- Κάραβος )
Καφετέρια –μπαρ με διάφορα ποτά και ροφήματα σε πολύ καλές τιμές . Μερικά από το μενού που περιέχει είναι πορτοκαλάδες , εσπρέσο καπουτσίνο , ελληνικός , σοκολάτα κρύα ή ζεστή ,φραπέ κτλ

44 Η ΜΟΥΡΙΑ (ΚΥΜΗ) Η ταβέρνα προσφέρει διάφορα φαγητά τοπικών συνταγών . Στο μαγαζί μπορεί κανείς να βρει διάφορα είδη φαγητών της ώρας ,τα πιο δημοφιλή που είναι : Κοτόπουλο Μπύρας, Γεμιστό Μπιφτέκι και Τηγανόψωμο με τυρί!!!

45 ΝΟΣΤΙΜΟ (Αλιβέρι ) Κρεπερι-φαστ φουντ
Ποικιλία από φαγητά, έχει τυρόπιτες , σάντουιτς ,καφέ , αναψυκτικά, προφιτερόλ, κρουασάν κτλ

46 Το Φυγούλι (Κύμη) Το μαγαζί προσφέρει πολύ νόστιμα φαγητά κυρίως σε ψητά . Γρήγορη επαγγελματική εξυπηρέτηση . τα φαγητά που προτείνει είναι Κοτόπουλο Τηγανιά Αλά Κρέμ, Κοντοσούβλι Κοτόπουλο,Καλαμάκια Χοιρινά!!!

47 ΛΑΜΠΟΥΣΑ ( Νεοχώρι-Αυλωναρίου)
ΛΑΜΠΟΥΣΑ ( Νεοχώρι-Αυλωναρίου) Νεοχώρι Αυλωναρίου, το μαγαζί είναι ειδικό για δεξιώσεις , προσφέρει διάφορα παραδοσιακά φαγητά . Τα πιάτα μας είναι κυρίως ψητά . Τα πιο δημοφιλή είναι φιλετάκια χοιρινά στην σχάρα ψιλοκομμένα, χοιρινή τηγανιά σε λευκό κρασί, πολύ νόστιμο και τρυφερό κρέας

48 Ταβέρνα «Τσαντής» (Μετόχι)
Στη παραλία του Μετοχίου, μόλις λίγα μέτρα από τη θάλασσα βρίσκεται η ταβέρνα “ΤΣΑΝΤΗΣ” η οποία λειτουργεί από το Σε ένα χώρο που ο χρόνος έχει αφήσει αναλλοίωτο θυμίζοντας όμορφες εποχές, μπορείτε να απολαύσετε ψητά της ώρας και ψάρια φρέσκα  (θράψαλα, μελανούρια, σαργούς) ψαρεμένα από τον ιδιοκτήτη το προηγούμενο βράδυ. Λειτουργεί καθημερινά από τις 10 μ.μ. μέχρι τη 1 π.μ.


Κατέβασμα ppt "ΘΕΜΑ :Ταξιδιωτικός οδηγός της περιοχής Αλιβερίου - Κύμης."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google