Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Πλατωνικό στερεό λέγεται ένα κυρτό κανονικό πολύεδρο, του οποίου όλες οι έδρες είναι ίσα κανονικά πολύγωνα και όλες οι πολυεδρικές γωνίες του είναι ίσες.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Πλατωνικό στερεό λέγεται ένα κυρτό κανονικό πολύεδρο, του οποίου όλες οι έδρες είναι ίσα κανονικά πολύγωνα και όλες οι πολυεδρικές γωνίες του είναι ίσες."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1

2 Πλατωνικό στερεό λέγεται ένα κυρτό κανονικό πολύεδρο, του οποίου όλες οι έδρες είναι ίσα κανονικά πολύγωνα και όλες οι πολυεδρικές γωνίες του είναι ίσες. Επομένως, όλες οι ακμές του είναι ίσα ευθύγραμμα τμήματα, καθώς επίσης και όλες οι επίπεδες γωνίες των εδρών του είναι ίσες.

3 Τα Πλατωνικά στερεά ονομάστηκαν έτσι, επειδή μελετήθηκαν στην Ακαδημία του Πλάτωνα.. Ο Ευκλείδης ασχολείται με αυτά στο 13ο βιβλίο των Στοιχείων του, όπου αποδεικνύει ότι υπάρχουν ακριβώς πέντε κυρτά κανονικά πολύεδρα και εκφράζεται η ακμή τους ως συνάρτηση της περιγεγραμμένης σφαίρας. Τα Πλατωνικά στερεά ονομάστηκαν έτσι, επειδή μελετήθηκαν στην Ακαδημία του Πλάτωνα.. Ο Ευκλείδης ασχολείται με αυτά στο 13ο βιβλίο των Στοιχείων του, όπου αποδεικνύει ότι υπάρχουν ακριβώς πέντε κυρτά κανονικά πολύεδρα και εκφράζεται η ακμή τους ως συνάρτηση της περιγεγραμμένης σφαίρας.

4 Ο Πλάτωνας, (427 π.Χ. - 347 π.Χ.), ήταν μεγάλος Έλληνας φιλόσοφος και συγγραφέας. Επηρεάστηκε από τον Σωκράτη. Ίδρυσε την Ακαδημία. Μαθητής του ήταν ο Αριστοτέλης, ο οποίος και επηρεάστηκε σε μεγάλο βαθμό από τη σκέψη του.Πλάτωνας

5 Κατά τον Πλάτωνα,  Το τετράεδρο συμβολίζει τη φωτιά, γιατί θεωρείται ότι είναι το πιο «ευκίνητο», το πιο κοφτερό, το πιο οξύ και ελαφρύ.  Το εξάεδρο συμβολίζει τη γη, γιατί στέκεται σταθερά στη βάση του.  Το οκτάεδρο συμβολίζει τον αέρα, γιατί περιστρέφεται ελεύθερα γύρω από νοητό άξονα που διέρχεται από 2 απέναντι κορυφές του.  Το δωδεκάεδρο συμβολίζει το σύμπαν και αντιστοιχεί με το δωδεκάθεο και το ζωδιακό κύκλο.  Το εικοσάεδρο συμβολίζει το νερό, γιατί έχει το μεγαλύτερο όγκο.  http://www.youtube.com/watch?v=g2rHtUqEWc0 http://www.youtube.com/watch?v=g2rHtUqEWc0

6 Τετράεδρο: Τετράεδρο: είναι το τετράεδρο που έχει ως έδρες του ισόπλευρο τρίγωνο. Κύβος (ή κανονικό εξάεδρο): Κύβος (ή κανονικό εξάεδρο): είναι το εξάεδρο έχει ως έδρες του τετράγωνο.

7 Οκτάεδρο: Οκτάεδρο: είναι το οκτάεδρο που έχει ως έδρες του ισόπλευρο τρίγωνο. Δωδεκάεδρο: Δωδεκάεδρο: είναι το δωδεκάεδρο που έχει ως έδρες του κανονικό πεντάγωνο. Εικοσάεδρο: Εικοσάεδρο: είναι το εικοσάεδρο που έχει ως έδρες του ισόπλευρο τρίγωνο. ισόπλευρο τρίγωνο.

8 Για το πλήθος των κορυφών K, των ακμών A και των εδρών E ισχύει ο τύπος του Euler: Για το πλήθος των κορυφών K, των ακμών A και των εδρών E ισχύει ο τύπος του Euler:

9 Αν θεωρήσουμε ότι κάθε έδρα έχει ν κορυφές (ν-γωνο) και ότι μ τέτοιες έδρες ενώνονται για να διαμορφώσουν μια πολυεδρική γωνία, τότε ισχύει: Αν θεωρήσουμε ότι κάθε έδρα έχει ν κορυφές (ν-γωνο) και ότι μ τέτοιες έδρες ενώνονται για να διαμορφώσουν μια πολυεδρική γωνία, τότε ισχύει:

10 ΠολύεδροΠολύεδροΑναπτύγματαΚορυφέςΑκμέςΈδρες Τετράεδρο464 Κύβος (κανονικό εξάεδρο) 8126 Οκτάεδρο6128 Δωδεκάεδρο203012 Εικοσάεδρο123020

11 1. Σε κάθε Πλατωνικό στερεό, όλες οι κορυφές του, ισαπέχουν από το κέντρο του πολυέδρου. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει σφαίρα με κέντρο, το κέντρο του πολύεδρου και η οποία περνάει από όλες τις κορυφές του πολυέδρου (περιγεγραμμένη σφαίρα). 2. Το ίδιο ισχύει και για τις έδρες, δηλαδή ισαπέχουν από το κέντρο του πολυέδρου. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει σφαίρα με κέντρο το κέντρο του πολυέδρου και η οποία εφάπτεται όλων των εδρών, στα κέντρα τους (εγγεγραμμένη σφαίρα). 3. Επίσης όλες οι ακμές ισαπέχουν από το κέντρο του πολυέδρου. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει σφαίρα με κέντρο το κέντρο του πολυέδρου και η οποία εφάπτεται όλων των ακμών, στα μέσα τους

12  Αν σε ένα Πλατωνικό στερεό λάβουμε τα κέντρα των εδρών του ως κορυφές ενός άλλου πολυέδρου, το δεύτερο αυτό πολύεδρο είναι επίσης Πλατωνικό στερεό. Τα δύο αυτά πολύεδρα ονομάζονται συζυγή πολύεδρα. Επομένως, το πλήθος των εδρών του πρώτου ισούται με το πλήθος των κορυφών του δεύτερου και το αντίστροφο. Το πλήθος των ακμών τους παραμένει ίδιο.

13

14  Σε κάθε κορυφή ενός κανονικού πολυέδρου συντρέχει το ίδιο πλήθος εδρών (b) που είναι όλες κανονικά πολύγωνα με κοινό αριθμό πλευρών (a).  Αν κάθε έδρα έχει a πλευρές και το πλήθος των εδρών που συντρέχουν σε μια κορυφή είναι b, τότε το ζεύγος {a, b} ονομάζεται σύμβολο Schläfli. Παράδειγμα: Παράδειγμα: Το σύμβολο Schläfli του κύβου είναι{4, 3}., αφού σε κάθε κορυφή συναντιούνται τρία τετράγωνα. Το σύμβολο Schläfli του κύβου είναι{4, 3}., αφού σε κάθε κορυφή συναντιούνται τρία τετράγωνα.

15 Πολύεδρο Σύμβολο Schläfli Τετράεδρο {3, 3} Κύβος {4, 3} Οκτάεδρο {3, 4} Δωδεκάεδρο {5, 3} Εικοσάεδρο {3, 5}

16  Εάν το σύμβολο Schläfli του ενός πολυέδρου είναι {α, β}, τότε το σύμβολο Schläfli του συζυγούς του θα είναι {β, α}. Έτσι, τα Πλατωνικά στερεά είναι συζυγή ανά ζεύγη: ο κύβος με το οκτάεδρο, το δωδεκάεδρο με το εικοσάεδρο και το τετράεδρο με τον εαυτό του. Έτσι, τα Πλατωνικά στερεά είναι συζυγή ανά ζεύγη: ο κύβος με το οκτάεδρο, το δωδεκάεδρο με το εικοσάεδρο και το τετράεδρο με τον εαυτό του.

17


Κατέβασμα ppt "Πλατωνικό στερεό λέγεται ένα κυρτό κανονικό πολύεδρο, του οποίου όλες οι έδρες είναι ίσα κανονικά πολύγωνα και όλες οι πολυεδρικές γωνίες του είναι ίσες."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google