Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΘΑΛΗΣ Ο ΜΙΛΗΣΙΟΣ Από τις μαθήτριες: Αναστασούλη Μυρσίνη Γκέκα Μαρία

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΘΑΛΗΣ Ο ΜΙΛΗΣΙΟΣ Από τις μαθήτριες: Αναστασούλη Μυρσίνη Γκέκα Μαρία"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΘΑΛΗΣ Ο ΜΙΛΗΣΙΟΣ Από τις μαθήτριες: Αναστασούλη Μυρσίνη Γκέκα Μαρία
Καρατζόγλου Φοίβη – Πολυξένη

2 Η ΖΩΗ ΤΟΥ ΘΑΛΗ Ένας από τους επτά σοφούς της αρχαίας Ελλάδας. Θεωρείται ως ο πρώτος -χρονολογικά φιλόσοφος. Γεννήθηκε στη Μίλητο της Μ. Ασίας μεταξύ π.Χ. Απέκτησε πολλές γνώσεις όταν ταξίδεψε στην Αίγυπτο και στη Βαβυλώνα και συναναστράφηκε με διάφορους ιερείς – σοφούς. Ασχολήθηκε με την αστρονομία και τα μαθηματικά, τη φυσική και τη φιλοσοφία. Αναδείχθηκε και στην πολιτική παρεμβαίνοντας σε πολύ σημαντικές αποφάσεις της Ιωνίας Πέθανε την περίοδο της 58ης Ολυμπιάδας ( π.Χ.) σε ηλικία 78 ετών.

3 Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΙΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ
Ως φιλόσοφος: Υπήρξε ο πρώτος που προσπάθησε να εξηγήσει τη φύση και το πλήθος των φυσικών φαινομένων ορθολογικά, πέρα από το μύθο και τη θρησκεία. Εισήγαγε συνεπώς την απόδειξη. Επίσης, αναζήτησε την αρχή των όντων, όχι στον Θεό, αλλά σε κάποιο φυσικό είδος. Του αποδίδεται η κοσμολογική άποψη: «Το νερό είναι η αρχή των πάντων». Ως αστρονόμος: Οι παρατηρήσεις του αφορούσαν: α) τη διάρκεια του έτους (365 ημέρες), β) τα ηλιοστάσια, προσδιορίζοντας τις ισημερίες και τις εποχές του έτους, γ) το ετερόφωτο της σελήνης. Αναφέρεται ότι προέβλεψε μια έκλειψη Ηλίου (Μάιος 585 π.Χ.). Ως φυσικός: Ανακάλυψε τον ηλεκτρισμό και το μαγνητισμό από τις ελκτικές ιδιότητες του ορυκτού μαγνητίτη και του ήλεκτρου (κεχριμπάρι).

4 Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΙΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ
Ως μαθηματικός: Ήταν σπουδαίος γεωμέτρης. Μέτρησε το ύψος των πυραμίδων, βασιζόμενος στο μήκος της σκιάς τους και της σκιάς μιας ράβδου που έμπηγε στο έδαφος. Γνωστό είναι το Θεώρημα του Θαλή που αναφέρει ότι, όταν παράλληλες ευθείες τέμνονται από δύο άλλες ευθείες, τότε τα τμήματα μεταξύ των παραλλήλων που ορίζονται στην μια τέμνουσα, είναι ανάλογα προς τα αντίστοιχα τμήματα της άλλης.

5 Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΙΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ
Στον Θαλή αποδίδονται πέντε ακόμα αποδείξεις γεωμετρικών προτάσεων που είναι οι ακόλουθες: 1. Η διάμετρος κύκλου διχοτομεί τον κύκλο. 2. Οι κατά κορυφή γωνίες είναι ίσες. 3. Οι παρά τη βάση ισοσκελούς τριγώνου γωνίες είναι ίσες. 4. Αν δυο τρίγωνα έχουν μια πλευρά ίση και τις προσκείμενες σε αυτή γωνίες είναι ίσες, είναι και μεταξύ τους ίσα. 5. Η εγγεγραμμένη σε ημικύκλιο γωνία είναι ορθή.

6 ΚΑΙ ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΛΗ
Σύμφωνα με τον Αριστοτέλη, ο Θαλής έχοντας προβλέψει από τις κινήσεις των άστρων ότι αναμένεται χρονιά πολύ καλής σοδειάς, νοίκιασε όλα τα ελαιοτριβεία της Μιλήτου αποδεικνύοντας στους συμπολίτες του πως με τη σοφία μπορεί κανείς να πλουτίσει, αν και ο σκοπός του φιλοσοφείν δεν είναι αυτός.

7 ΘΑΛΗΣ Ο ΜΙΛΗΣΙΟΣ - YouTube
ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΡΑΚΑΤΩ VIDEO ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΘΑΛΗ ΘΑΛΗΣ Ο ΜΙΛΗΣΙΟΣ - YouTube

8 Ευχαριστούμε πολύ που μας παρακολουθήσατε!


Κατέβασμα ppt "ΘΑΛΗΣ Ο ΜΙΛΗΣΙΟΣ Από τις μαθήτριες: Αναστασούλη Μυρσίνη Γκέκα Μαρία"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google