Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Υ.Π.Π. ΚΥΠΡΟΥ, 2008-09 ΕΝΟΤΗΤΑ 2 Η ΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Υ.Π.Π. ΚΥΠΡΟΥ, 2008-09 ΕΝΟΤΗΤΑ 2 Η ΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Υ.Π.Π. ΚΥΠΡΟΥ, 2008-09 ΕΝΟΤΗΤΑ 2 Η ΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

2 Υ.Π.Π. ΚΥΠΡΟΥ, 2008-09 Ασκήσεις:  Παρατηρώντας τις εικόνες που ακολουθούν, να δημιουργήσετε λεζάντα για την καθεμιά από αυτές στα Αρχαία Ελληνικά. ΝΑ χρησιμοποιήσετε φράσεις από το κείμενό σας.  Μελετώντας το κείμενο του βιβλίου σας, τις εικόνες και τις πηγές που ακολουθούν να κάνετε μια σύγκριση του εκπαιδευτικού συστήματος στην αρχαία Αθήνα με αυτό της Σπάρτης (Ποιος ήταν ο στόχος του κάθε συστήματος; Τι πολίτες ήθελε να διαμορφώσει το κάθε ένα;)

3 Υ.Π.Π. ΚΥΠΡΟΥ, 2008-09

4

5

6

7 Η ΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΣΠΑΡΤΗ « τα κούρευαν σύρριζα και τα συνήθιζαν να περπατούν ξυπόλυτα και να παίζουν, συνήθως, γυμνά. Όταν γίνονταν δώδεκα χρονών, δε φορούσαν χιτώνα, αλλά τους έδιναν ένα ιμάτιο το χρόνο· τα σώματα τους ήταν ακάθαρτα και δε χρησιμοποιούσαν ούτε λουτρά ούτε αλοιφές· κοιμούνταν όλα μαζί, χωρισμένα σε αγέλες, πάνω σε καλαμένια στρώματα που τα έφτιαχναν τα ίδια κόβοντας μόνα τους με τα χέρια, χωρίς μαχαίρι, τις κορφές από τα καλάμια που φύτρωναν στις όχθες του Ευρώτα». (Πλουτάρχου, Λυκούργος 16.. Μετάφραση Α. Πουρνάρου)

8 Υ.Π.Π. ΚΥΠΡΟΥ, 2008-09 « Ενώ ο Λυκούργος, αντί να ορίζει ο καθένας ιδιωτικά δούλους ως παιδαγωγούς, ανέθεσε σε έναν ελεύθερο άντρα να τα επιβλέπει... Του έδωσε επίσης από τους εφήβους τους μαστιγοφόρους, για να επιβάλλουν τιμωρίες όποτε χρειάζεται, ώστε να υπάρχει εκεί ταυτόχρονα μεγάλη αιδώς και πειθαρχία ». (Ξενοφώντος, Λακεδαιμονίων Πολιτεία, 2 )


Κατέβασμα ppt "Υ.Π.Π. ΚΥΠΡΟΥ, 2008-09 ΕΝΟΤΗΤΑ 2 Η ΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google