Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Αρχαίοι Έλληνες μαθηματικοί και η συμβολή τους στη θετική σκέψη

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Αρχαίοι Έλληνες μαθηματικοί και η συμβολή τους στη θετική σκέψη"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Αρχαίοι Έλληνες μαθηματικοί και η συμβολή τους στη θετική σκέψη
Ερευνητική εργασία (project) Μαργαρίτα Νικολάου Έυα Οικονόμου Λευτέρης Σακής Χρήστος Σιαμέτης Θάνος Σταμάτης Γιάννης Σταθάκης

2 Εισαγωγή Οι Έλληνες ήταν Δημιουργοί: Της Τέχνης Της φιλοσοφίας
Της επιστήμης ως διακριτά αντικείμενα.

3 Ο Θαλής ο Μιλήσιος Η ζωή του Ο Θάλής ο Μιλήσιος ήταν γόνος αριστοκρατικής οικογένειας και καταγόταν από τη Μίλητο. Ήταν προσωκρατικός φιλόσοφος και ένας από τους επτά σοφούς της αρχαιότητας. Κοσμοθεωρία Ο Θαλής ήταν αυτός που αναζήτησε πρώτος την πρώτη αιτία των όντων και των κοσμικών φαινομένων. Ως πρώτη αιτία των όντων όρισε το νερό, που εξηγεί τη συνεχή μεταβολή τους. Ο Θαλής αφαιρεί από το νερό τη θεϊκή του ιδιότητα και το αναγνωρίζει μόνο ως φυσικό σώμα, ενώ παράλληλα προσπαθεί να εξηγήσει τη δημιουργία του κόσμου και άλλων φυσικών φαινομένων με τη λογική.

4 Ο Θαλής ο Μιλήσιος Η συμβολή του Θαλή στη γεωμετρία Ο Θαλής είναι γνωστός στην στοιχειώδη γεωμετρία από το θεώρημα του Θαλή:όταν παράλληλες ευθείες τέμνονται από δύο άλλες ευθείες τότε τα τμήματα μεταξύ των παραλλήλων που ορίζονται στην μια τέμνουσα, είναι ανάλογα.

5 Ο Θαλής ο Μιλήσιος Στον Θαλή αποδίδονται πέντε ακόμα αποδείξεις γεωμετρικών προτάσεων: Η διάμετρος κύκλου διχοτομεί τον κύκλο. Οι κατά κορυφή γωνίες είναι ίσες. Οι παρά τη βάση ισοσκελούς τριγώνου γωνίες είναι ίσες. Αν δυο τρίγωνα έχουν μια πλευρά ίση και τις προσκείμενες σε αυτή γωνίες ίσες, είναι και μεταξύ τους ίσα. Η εγγεγραμμένη σε ημιπεριφέρεια γωνία είναι ορθή.

6 Ο Πυθαγόρας ο Σάμιος Η ζωή του Ο Πυθαγόρας ο Σάμιος, υπήρξε σημαντικός έλληνας φιλόσοφος, μαθηματικός, γεωμέτρης, και θεωρητικός της μουσικής. Οι Πυθαγόρειοι του 5ου αιώνα π.Χ. συγκαταλέγονται στους πιο σημαντικούς επιστήμονες του καιρού τους και ο Πυθαγόρας φαίνεται να ενδιαφερόταν ιδιαίτερα για την επιστήμη.

7 Ο Πυθαγόρας ο Σάμιος Η συμβολή του Πυθαγόρα στη γεωμετρία
Το περίφημο Πυθαγόρειο θεώρημα:Το τετράγωνο της υποτείνουσας ενός ορθογωνίου τριγώνου ισούται με το άθροισμα των τετραγώνων των 2 καθέτων. Η ανακάλυψη μερικών Πυθαγόρειων τριάδων, δηλαδή τριάδων φυσικών αριθμών, που επαληθεύουν την ισότητα του θεωρήματος του (3-4-5), και όλα τα πολλαπλάσιά τους. Η κατασκευή της μουσικής κλίμακας. Μελέτησε τους λόγους της 4-χορδης λύρας και δημιούργησε κανόνες κατασκευής 8-χορδης λύρας.

8 Ο Αρχιμήδης Η ζωή του Ο Αρχιμήδης έζησε την περίοδο π.Χ. και ήταν ένας από τους μεγαλύτερους μαθηματικούς, φυσικούς και μηχανικούς της εποχής του. Γεννήθηκε, έζησε και πέθανε στις Συρακούσες. Το έργο του Το έργο του Αρχιμήδη υπήρξε τεράστιο και η ερευνητική ματιά του κάλυψε πολλούς τομείς: 1. Γεωμετρία, 2. Οπτική(κατοπτρική) 3. Μηχανική και αρχιτεκτονική.

9 O Ευκλείδης Η ζωή του Ο Ευκλείδης από την Αλεξάνδρεια, ήταν Έλληνας μαθηματικός, που δίδαξε και πέθανε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Το κυριότερο σύγγραμμα του Ευκλείδη «Στοιχεία» αποτελεί το σπουδαιότερο έργο των αρχαιοελληνικών Μαθηματικών. Η συμβολή του Ευκλείδη στη γεωμετρία Το έργο του Ευκλείδη ήταν τόσο σημαντικό ώστε η γεωμετρία που περιέγραψε στα στοιχεία του(η βάση της οποίας είναι:έστω μία ευθεία ε και ένα σημείο Α όχι πάνω σε αυτήν την ευθεία, τότε υπάρχει μόνο μία ευθεία, παράλληλη της ε, που διέρχεται από το Α) ονομάστηκε Ευκλείδια.

10 Ο Πτολεμαίος Η ζωή του Έζησε στο χρονικό διάστημα μ. Χ.. Διάσημος μαθηματικός, αστρονόμος και γεωγράφος γεννήθηκε στη ρωμαϊκή Αίγυπτο, έζησε και έδρασε στην Αλεξάνδρεια. Στο έργο του συνόψισε και παρουσίασε συστηματικά τα επιτεύγματα των προγενέστερων στους διάφορους τομείς της επιστήμης και προσθέτοντας δικά του συμπεράσματα.

11 Ο Πτολεμαίος Το έργο του Η Μαθηματική Σύνταξη: με όλες τις μέχρι τότε γνώσεις του Γεωκεντρισμού και των ουρανίων φαινομένων. Η Γεωγραφική Υφήγηση: με περιεχόμενό του οδηγίες για σύνταξη γεωγραφικών χαρτών και έναν κατάλογο 8000 τοπωνυμιών με τα γεωγραφικά πλάτη και μήκη τους. Αρμονικά. Οπτική πραγματεία.

12 H Υπατία Η ζωή της Η Υπατία ( μ. X.), υπήρξε Ελληνίδα νεοπλατωνική φιλόσοφος, αστρονόμος και μαθηματικός. Έζησε και δίδαξε στην Αλεξάνδρεια. Η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία γινόταν χριστιανική. Η Υπατία έγραψε σχόλια για την αριθμητική του Διόφαντου επίσης για τον αστρονομικό κανόνα του Πτολεμαίου και ακόμα για τις κωνικές τομές του Απολλώνιου της Πέργας.

13 H Υπατία Το έργο της Το σημαντικότερο έργο της Υπατίας ήταν στην άλγεβρα. Έγραψε σχόλια στην αριθμητική του Διόφαντου ο οποίος, έζησε και εργάσθηκε στην Αλεξάνδρεια τον 3οαιώνα και έχει ονομασθεί πατέρας της άλγεβρας. Ανέπτυξε τις απροσδιόριστες εξισώσεις με πολλές λύσεις. Η Υπατία έγραψε επίσης μια διατριβή «περί των κωνικών» του Απολλώνιου σε οκτώ βιβλία.

14 Τέλος Αυτοί ήταν οι μεγαλύτεροι αρχαίοι Έλληνες μαθηματικοί με τους οποίους ασχοληθήκαμε. Η συμβολή τους και οι ανακαλύψεις τους στη θετική σκέψη επηρέασαν και συνεχίζουν να επηρεάζουν όλες τις επιστήμες.


Κατέβασμα ppt "Αρχαίοι Έλληνες μαθηματικοί και η συμβολή τους στη θετική σκέψη"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google