Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Μάθημα 3 ο 27/10/2012. Θαλής ο Μιλήσιος 630/635-543 π. Χ. Θαλής ο Μιλήσιος.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Μάθημα 3 ο 27/10/2012. Θαλής ο Μιλήσιος 630/635-543 π. Χ. Θαλής ο Μιλήσιος."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Μάθημα 3 ο 27/10/2012

2

3

4 Θαλής ο Μιλήσιος 630/635-543 π. Χ. Θαλής ο Μιλήσιος

5 Σχετικά με την ζωή του Θαλή : Γιός του Εξαμύη και της Κλεοβουλίνης, και οι δύο καταγόταν από οικογένειες Φοινίκων αριστοκρατών. Ήταν καινοτόμος και πρωτοπόρος για την εποχή του. Ήταν ο πρώτος από τους 7 Σοφούς της Αρχαιότητας. Ήταν μαθηματικός, φυσικός, γεωμέτρης, αστρονόμος, μηχανικός, μετεωρολόγος. Ίδρυσε την Μιλησιακή Σχολή της φυσικής φιλοσοφίας. Ήταν ο πρώτος φιλόσοφος που προσπάθησε να προσδιορίσει την αρχή του κόσμου. Στηρίχθηκε στην μελέτη του νου κι όχι στο μύθο.

6 Σχετικά με το έργο του Θαλή : ΚΟΣΜΟΛΟΓΙΑ : 1. Υπήρξε ο πρώτος που προσπάθησε να εξηγήσει τα φυσικά φαινόμενα. 2. Η γη επιπλέει στο νερό και οι σεισμοί δημιουργούνται όταν πέφτει πάνω στα κύματα. 3. Η γη έχει την μορφή ενός κυκλικού δίσκου που στηρίζεται στο νερό. 4. Το νερό είναι η αρχή των πάντων. 5. Η γη δεν πέφτει γιατί επιπλέει στο νερό.

7 ΘΕΟΛΟΓΙΑ : 1. Πίστευε ότι ο κόσμος είναι γεμάτος θεούς κι ότι η ψυχή είναι κάτι το κινητικό ( Αρχή θεωρίας υλοζωισμού ). ΦΥΣΙΚΗ - ΓΕΩΜΕΤΡΙΑ : 1. Ανακάλυψε τον μαγνητισμό. 2. Ανακάλυψε τον ηλεκτρισμό. 3. Ανακάλυψε τις τροπές ( ηλιοστάσια : τη θέση του κινητού άξονα της γης σε σχέση με τον ήλιο ).

8 Κέρδισε το θαυμασμό των Αιγυπτίων μετρώντας το ύψος των πυραμίδων. Κέρδισε το θαυμασμό των Αιγυπτίων μετρώντας το ύψος των πυραμίδων.

9 Σημαντικότερα αποφθέγματα του Θαλή : Γνώθι σ΄αυτόν. Τί τάχιστον ; Νούς. Διά παντός γάρ τρέχει. Τί ἰ σχυρότατον ; Ἀ νάγκη. Μόνον γ ὰ ρ ἀ νίκητον. Ἀ γάπα τ ὸ ν πλησίον. Πάντα πλήρη Θεών είναι. Κρατίστην είναι δημοκρατίαν την μήτε πλουσίους ἀ γαν μήτε πένητας πολίτες. Σοφώτατον χρόνος. Ανευρίσκει γαρ πάντα. Τάχιστον νους δια παντός τρέχει. Τι ε ὐ κολον το άλλο υποτίθεσθαι. Τί κοινότατον ; Ἐ λπίς. Και γάρ ο ἵ ς ἄ λλο μηδέν, α ὔ τη παρέστη. Τί πρεσβύτερον ; Θεός. Ἀ γέννητον γάρ ἐ στιν.


Κατέβασμα ppt "Μάθημα 3 ο 27/10/2012. Θαλής ο Μιλήσιος 630/635-543 π. Χ. Θαλής ο Μιλήσιος."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google