Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

1ο Γυμν.Καλαμάτας Σχολικό έτος

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "1ο Γυμν.Καλαμάτας Σχολικό έτος"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 1ο Γυμν.Καλαμάτας Σχολικό έτος 2007-08
1ο Γυμν.Καλαμάτας Σχολικό έτος Διαθεματική εργασία: «Γραμματόσημα με Μαθηματικά Θέματα».

2 Αρχαίοι Έλληνες Μαθηματικοί

3 Θαλής ο Μιλήσιος Ελληνική έκδοση του1994
Ένας από τους επτά σοφούς της Αρχαίας Ελλάδας. Γεννήθηκε στη Μίλητο , Διακρίθηκε ως πολιτικός, μηχανικός, φυσικός αστρονόμος και μαθηματικός. Ο Θαλής αναγνωρίζεται παγκόσμια σαν ο θεμελιωτής της Θεωρητικής Γεωμετρίας. Είναι αυτός που πρώτος εμπνεύσθηκε και δίδαξε την απόδειξη γεωμετρικών προτάσεων

4 Πυθαγόρας Σαν Μαρίνο , έκδοση 21 Απριλίου 1982
Πυθαγόρας Σαν Μαρίνο , έκδοση 21 Απριλίου 1982 Έλληνας φιλόσοφος και μαθηματικός που γεννήθηκε στη Σάμο και πέθανε στο Μεταπόντιο της Κάτω Ιταλίας το 490 π.Χ . Εγκαταστάθηκε στον Κρότωνα της Κάτω Ιταλίας και ίδρυσε σχολή φιλοσοφίας που ήταν ταυτόχρονα πολιτική και θρησκευτική οργάνωση. Στη Γεωμετρία οι Πυθαγόρειοι ασχολήθηκαν με πάρα πολλά θέματα και βρήκαν πολλά θεωρήματα με κυριότερο το περίφημο « Πυθαγόρειο θεώρημα » από το οποίο οδηγήθηκαν και στην ανακάλυψη των άρρητων αριθμών. Πρώτοι οι Πυθαγόρειοι απέδειξαν ότι δεν υπάρχει κανένας ρητός που το τετράγωνό του να είναι ίσο με δύο.

5 Το Πυθαγόρειο θεώρημα Ελληνική έκδοση του 1958
Το Πυθαγόρειο θεώρημα Ελληνική έκδοση του 1958 «Το τετράγωνο της υποτείνουσας ορθογωνίου τριγώνου ισούται με το άθροισμα των τετραγώνων των καθέτων πλευρών του»

6 Επέκταση του Πυθαγορείου θεωρήματος
Εα = Ε β + Ε γ Η πρόταση ισχύει όταν τα σχήματα στις πλευρές του ορθογωνίου τριγώνου είναι όμοια.

7 Πυθαγόρας ο Σάμιος Ελληνική έκδοση του 1955 για τα 2500 χρόνια από την ίδρυση του πρώτου σχολείου φιλοσοφίας από τον Πυθαγόρα. Οι Πυθαγόρειοι ασχολήθηκαν κατά κύριο λόγο με τους αριθμούς , γιατί πίστευαν στο δόγμα «Αριθμόν είναι την ουσίαν απάντων».

8 Ελληνικές εκδόσεις

9

10

11 Ευκλείδης Μαλδίβες νήσοι έκδοση του 1988
Ευκλείδης Μαλδίβες νήσοι έκδοση του 1988 Ο Ευκλείδης γεννήθηκε στη Γέλα της Σικελίας, σπούδασε στην Αθήνα και προσκλήθηκε από τον Πτολεμαίο να διδάξει στο Πανεπιστήμιο της Αλεξάνδρειας . Όταν ο Πτολεμαίος του ζήτησε ένα απλό τρόπο για να μάθει τη Γεωμετρία πήρε την απάντηση: «δεν υπάρχει βασιλική οδός για την Γεωμετρία». Την επιστημονική του εργασία ο Ευκλείδης τη συγκέντρωσε στο περίφημο σύγγραμμά του «Στοιχεία» το οποίο περιλαμβάνει όλες τις μαθηματικές γνώσεις της εποχής και αποτελεί σήμερα τη βάση της συγγραφής βιβλίων Γεωμετρίας για όλα τα σχολεία του κόσμου.

12 Αρχιμήδης Γερμανική έκδοση του 1973
Αρχιμήδης Γερμανική έκδοση του 1973

13 Κατασκεύασε μοχλούς , τροχαλίες,αντλίες , βλητικά μηχανήματα κ.α.
Ιταλική έκδοση του 1983 O Αρχιμήδης γεννήθηκε στις Συρακούσες της Σικελίας Θεωρείται από τους μεγαλύτερους μαθηματικούς και μηχανικούς όλων των εποχών. Κατασκεύασε μοχλούς , τροχαλίες,αντλίες , βλητικά μηχανήματα κ.α. Στον τομέα της φυσικής μπορεί να θεωρηθεί ο πατέρας της στατικής του στερεού σώματος καθώς και της υδροστατικής ( Αρχή του Αρχιμήδη )

14 Το κύριο έργο του Αρχιμήδη είναι το Μαθηματικό
Το κύριο έργο του Αρχιμήδη είναι το Μαθηματικό .Πρώτος υπολόγισε τον αριθμό π με ικανοποιητική προσέγγιση, κατασκεύασε το πρώτο πλανητάριο κ. α. Δολοφονήθηκε το 212π.Χ. από ένα στρατιώτη όταν οι Ρωμαίοι κατέλαβαν τις Συρακούσες.

15 «Οι 10 Μαθηματικές Εξισώσεις που άλλαξαν τον Κόσμο»
Νικαράγουα , έκδοση 15 Μαίου 1971

16 Tζαίημς Μάξγουέλ (1831 – 1879)-Άγγλος φυσικός

17 Μπόλτσμαν Λούντβιχ (1884 – 1906) Αυστριακός φυσικός
Eισηγητής της κινητικής θεωρίας των αερίων. Συνέβαλε καθοριστικά στην ανάπτυξη της στατιστικής μηχανικής.

18 Ισαάκ Νεύτων (1642 – 1727)- Άγγλος φυσικός και μαθηματικός .
Θεωρείται ο πατέρας της κλασικής φυσικής. Ανακάλυψε το νόμο της παγκόσμιας έλξης .

19 Τσιολκόφσκι Κονσταντίν (1857 -1935)- Ρώσος επιστήμονας .
Πρωτοπόρος και θεωρητικός της αστροναυτικής ήταν ο πρώτος που διατύπωσε τους νόμους που διέπουν την κίνηση των πυραύλων(1903)

20 Το Πυθαγόρειο θεώρημα είναι ένα από τα πιο ελκυστικά και χρήσιμα θεωρήματα της γεωμετρίας. Κανένα άλλο θεώρημα στα μαθηματικά δεν αποδείχτηκε με τόσους πολλούς τρόπους .

21 Τζων Νέπερ (1550 -1617) - Σκώτος μαθηματικός
Επινόησε τους λογάριθμους (1614) με σκοπό την απλοποίηση των τριγωνομετρικών υπολογισμών στους τομείς της αστρονομίας και της ναυσιπλοίας .

22 Αλμπερτ Αινστάιν – θεωρείται ως ο μεγαλύτερος φυσικός του 20ου αιώνα.
Γεννήθηκε το 1879 στη Γερμανία και πέθανε το 1955 στο Πρίνστον των ΗΠΑ. Διατύπωσε την θεωρία της σχετικότητας η οποία σφράγισε τη σύγχρονη επιστήμη, αναθεωρώντας εκ βάθρων τις έννοιες του χώρου και του χρόνου στη φυσική και προσδιορίζοντας την ισοδυναμία μάζας και ενέργειας.

23 Αρχιμήδης (287-212 π.Χ) Γεννήθηκε στις Συρακούσες της Σικελίας.
Από τους μεγαλύτερους μαθηματικούς και μηχανικούς όλων των εποχών. Γνωρίζοντας τις δυνατότητες των μοχλών είπε κάποτε. «Δος μοι πα στω και ταν Γαν κινάσω» (Δος μου κάπου να σταθώ και θα μετακινήσω τη Γη.)

24 Η ιστορία της μέτρησης αρχίζει από πολύ παλιά από τον πρωτόγονο άνθρωπο. Αρχικά ο άνθρωπος έκανε τον διαχωρισμό - ένα – δύο και πολλά. Αργότερα χρησιμοποιώντας τα δάχτυλα των χεριών κατάφερνε να μετράει και να κάνει λογαριασμούς. Το χέρι του ανθρώπου είναι η πρώτη αριθμομηχανή.

25 Λουί Ντε Μπρογκλί (1892-1987) Γάλλος φυσικός
Λουί Ντε Μπρογκλί ( ) Γάλλος φυσικός. Προσδιόρισε μια σχέση (εξίσωση του ντε Μρογκλί) η οποία τεκμηρίωσε την υπόθεση του για την κυματική φύση του ηλεκτρονίου. Από την κυματική μηχανική που αναπτύχθηκε με τον τρόπο αυτό προήλθε η κβαντική μηχανική (Νόμπελ 1929)

26 Γραμματόσημα με Μαθηματικά θέματα

27 Ομάδες εργασίας μαθητών της Β΄ Γυμνασίου με τις καθηγήτριες:
κ.Σπυρέα Μαρία (Mαθηματικός) κ.Μπλάνα Θεοδώρα (Πληροφορικής)

28 Τα γραμματόσημα βρήκαν στο Internet οι μαθητές:
Βεζυρέας Αγγ , Κατσαμπάνη Αικ., Μπουρολιάς Βασ., Παπαδάκης Χρον. Διαμαντόπουλος Βασίλης Κασκούτης Γιάννης

29 Τις πληροφορίες συγκέντρωσαν οι μαθητές του Β2:
Δημακάκου Εύα Διαμαντόπουλος Βασ., Διπλάρης Βασίλης Ισσαρης Παν., Καλογεροπούλου Σοφ., Καμπύλη Ευστ., Καράλη Ιωαν., Κασκούτης Γιαν., Κατσίρης Δημήτρης Κορομηλα Μαρ., Κληρονόμου Μαρ., Κλεφτόγιαννη Αφρ

30 Βιβλιογραφία: Εγκυκλοπαίδεια Πάπυρος LAROUSSE.
Σχολικά βιβλία μαθηματικών του Γυμνασίου. Περιοδικό Ο Ευκλείδης.

31 ΤΕΛΟΣ


Κατέβασμα ppt "1ο Γυμν.Καλαμάτας Σχολικό έτος"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google