Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας «Λάδι, ο πράσινος χρυσός» Σχολικό έτος 2012-2013 18 ο Δημοτικό Σχολείο Πατρών.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας «Λάδι, ο πράσινος χρυσός» Σχολικό έτος 2012-2013 18 ο Δημοτικό Σχολείο Πατρών."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας «Λάδι, ο πράσινος χρυσός» Σχολικό έτος 2012-2013 18 ο Δημοτικό Σχολείο Πατρών

2 Υπεύθυνος εκπαιδευτικός: Στεργιάκης Ηλίας Τάξη: Β΄ Τμήμα:

3 Οι 17 μαθητές της τάξης χωρίστηκαν σε ομάδες των 3-4 ατόμων. Επιλέχθηκε η ομαδοσυνεργατική μέθοδος διδασκαλίας, διότι αυτή εξασφαλίζει τη γνήσια παιδαγωγική επικοινωνία μεταξύ των μαθητών αλλά και μεταξύ μαθητών και δασκάλου. Με αυτήν εξασφαλίζεται η δημιουργία κλίματος αμοιβαίας εμπιστοσύνης, οι μαθητές μαθαίνουν να μοιράζονται πράγματα μεταξύ τους, μαθαίνουν να συνεργάζονται και αποκτούν κοινωνικές δεξιότητες.

4 Η μεγάλη σπουδαιότητα της ελιάς και του ελαιόλαδου στην ελληνική κουζίνα και γενικότερα στη Μεσογειακή Διατροφή, ο κότινος, το έπαθλο των αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων και ο μύθος της Αθηνάς και του Ποσειδώνα, αποτέλεσαν τα βασικά κριτήρια επιλογής του θέματός μας. Η ελιά άλλωστε είναι απόλυτα συνδεδεμένη με το ελληνικό τοπίο και τη ζωή των Ελλήνων από την αρχαιότητα ως σήμερα και είναι ένα θέμα του άμεσου περιβάλλοντος και ενδιαφέροντος των παιδιών, καθώς ο τόπος μας και η ευρύτερη περιοχή χαρακτηρίζονται από αυτήν.

5 Στο μάθημα της Γλώσσας εργαστήκαμε πάνω σε φύλλα εργασίας με θέμα την ελιά, αναλύσαμε ποιήματα, αινίγματα, παροιμίες και λαϊκές εκφράσεις.

6 Στο μάθημα των Μαθηματικών δόθηκαν στους μαθητές φύλλα εργασίας και προβλήματα προσθέσεων και αφαιρέσεων σχετικά με την ελιά.

7 Στο μάθημα της Μελέτης: Γνωρίσαμε τα δέντρα της ελιάς που υπάρχουν στην αυλή του δημοτικού σχολείου, αναπαραστήσαμε το λιομάζωμα, δημιουργήσαμε τη γωνιά της ελιάς και του λαδιού, συγκεντρώσαμε υλικό όπως εικόνες, φωτογραφίες σχετικές με το θέμα, ελιές, λάδι, κλαδιά ελιάς, σαπούνι. Μιλήσαμε για το λιοτρίβι και την παραγωγή λαδιού από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Αναφερθήκαμε στις ιδιότητες του λαδιού και πειραματιστήκαμε με λάδι και νερό. Επισημάναμε τη σπουδαιότητα του ελαιόλαδου στη διατροφή μας.

8 Στο μάθημα της Αισθητικής Αγωγής δημιουργήσαμε σχετικά θέματα με διάφορες τεχνικές, με βάση φύλλα και καρπούς του δέντρου της ελιάς, είδαμε πίνακες ζωγραφικής και τρόπους διακόσμησης με θέμα την ελιά και ζωγραφίσαμε τους δικούς μας πίνακες.

9 Επισκεφθήκαμε ελαιοτριβείο της περιοχής μας, όπου τα παιδιά παρακολούθησαν το ξεφόρτωμα, το πλύσιμο των ελιών, την πολτοποίηση και την εξαγωγή λαδιού. Μέτρησαν την οξύτητά του και δοκίμασαν τη γεύση του φρέσκου ελαιόλαδου πάνω σε ψωμί.

10 Από το Καραμανδάνειο επισκέπτρια υγείας και μίλησε στα παιδιά για την υγιεινή διατροφή. Από τον Δήμο Πατρέων διατροφολόγος και ενημέρωσε τους μαθητές για τα οφέλη της μεσογειακής διατροφής.

11 Η διάχυση των αποτελεσμάτων έγινε στους εκπαιδευτικούς, στους γονείς και στους μαθητές του σχολείου στα πλαίσια της γιορτής λήξης της σχολικής χρονιάς: Οι μαθητές της τάξης τραγούδησαν και απήγγειλαν ποιήματα σχετικά με την ελιά και την υγιεινή διατροφή. Εκθέσαμε σε ταμπλό του σχολείου το υλικό που δημιουργήσαμε με τους μαθητές κατά τη διάρκεια του προγράμματος.

12 Το πρόγραμμα βοήθησε τα παιδιά να γνωρίσουν την ελιά, τους συμβολισμούς της και τη σχέση της με το περιβάλλον, να εκτιμήσουν τα προϊόντα της και τη διατροφική της αξία, να καλλιεργήσουν τα πολιτιστικά και αισθητικά τους κριτήρια, να διαμορφώσουν υπεύθυνη και δημιουργική στάση ζωής απέναντι στον ελληνικό πολιτισμό, να γνωρίσουν την αδιάσπαστη συνέχειά του, να κατανοήσουν την ευρεία χρήση της ως τροφή, φάρμακο, καύσιμο και ιερό σύμβολο και να εκφραστούν ελεύθερα μέσα από τις διάφορες μορφές τέχνης.

13


Κατέβασμα ppt "Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας «Λάδι, ο πράσινος χρυσός» Σχολικό έτος 2012-2013 18 ο Δημοτικό Σχολείο Πατρών."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google