Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας «Λάδι, ο πράσινος χρυσός»

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας «Λάδι, ο πράσινος χρυσός»"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας «Λάδι, ο πράσινος χρυσός»
Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας «Λάδι, ο πράσινος χρυσός» Σχολικό έτος 18ο Δημοτικό Σχολείο Πατρών

2 Ξεκινώντας… Υπεύθυνος εκπαιδευτικός: Στεργιάκης Ηλίας Τάξη: Β΄ Τμήμα:

3 Οι 17 μαθητές της τάξης χωρίστηκαν σε ομάδες των 3-4 ατόμων
Οι 17 μαθητές της τάξης χωρίστηκαν σε ομάδες των 3-4 ατόμων. Επιλέχθηκε η ομαδοσυνεργατική μέθοδος διδασκαλίας, διότι αυτή εξασφαλίζει τη γνήσια παιδαγωγική επικοινωνία μεταξύ των μαθητών αλλά και μεταξύ μαθητών και δασκάλου. Με αυτήν εξασφαλίζεται η δημιουργία κλίματος αμοιβαίας εμπιστοσύνης, οι μαθητές μαθαίνουν να μοιράζονται πράγματα μεταξύ τους, μαθαίνουν να συνεργάζονται και αποκτούν κοινωνικές δεξιότητες.

4 ΕΠΙΛΕΞΑΜΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΑΥΤΟ…
Η μεγάλη σπουδαιότητα της ελιάς και του ελαιόλαδου στην ελληνική κουζίνα και γενικότερα στη Μεσογειακή Διατροφή, ο κότινος, το έπαθλο των αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων και ο μύθος της Αθηνάς και του Ποσειδώνα, αποτέλεσαν τα βασικά κριτήρια επιλογής του θέματός μας. Η ελιά άλλωστε είναι απόλυτα συνδεδεμένη με το ελληνικό τοπίο και τη ζωή των Ελλήνων από την αρχαιότητα ως σήμερα και είναι ένα θέμα του άμεσου περιβάλλοντος και ενδιαφέροντος των παιδιών, καθώς ο τόπος μας και η ευρύτερη περιοχή χαρακτηρίζονται από αυτήν.

5 Η Δραση μαΣ… Στο μάθημα της Γλώσσας εργαστήκαμε πάνω σε φύλλα εργασίας με θέμα την ελιά, αναλύσαμε ποιήματα, αινίγματα, παροιμίες και λαϊκές εκφράσεις.

6 Η Δραση μαΣ… Στο μάθημα των Μαθηματικών δόθηκαν στους μαθητές φύλλα εργασίας και προβλήματα προσθέσεων και αφαιρέσεων σχετικά με την ελιά.

7 Η Δραση μαΣ… Στο μάθημα της Μελέτης:
Γνωρίσαμε τα δέντρα της ελιάς που υπάρχουν στην αυλή του δημοτικού σχολείου, αναπαραστήσαμε το λιομάζωμα, δημιουργήσαμε τη γωνιά της ελιάς και του λαδιού, συγκεντρώσαμε υλικό όπως εικόνες, φωτογραφίες σχετικές με το θέμα, ελιές, λάδι, κλαδιά ελιάς, σαπούνι. Μιλήσαμε για το λιοτρίβι και την παραγωγή λαδιού από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Αναφερθήκαμε στις ιδιότητες του λαδιού και πειραματιστήκαμε με λάδι και νερό. Επισημάναμε τη σπουδαιότητα του ελαιόλαδου στη διατροφή μας.

8 Η Δραση μαΣ… Στο μάθημα της Αισθητικής Αγωγής δημιουργήσαμε σχετικά θέματα με διάφορες τεχνικές, με βάση φύλλα και καρπούς του δέντρου της ελιάς, είδαμε πίνακες ζωγραφικής και τρόπους διακόσμησης με θέμα την ελιά και ζωγραφίσαμε τους δικούς μας πίνακες.

9 Η Δραση μαΣ… Επισκεφθήκαμε ελαιοτριβείο της περιοχής μας, όπου τα παιδιά παρακολούθησαν το ξεφόρτωμα, το πλύσιμο των ελιών, την πολτοποίηση και την εξαγωγή λαδιού. Μέτρησαν την οξύτητά του και δοκίμασαν τη γεύση του φρέσκου ελαιόλαδου πάνω σε ψωμί.

10 Μας επισκέφθηκαν… Από το Καραμανδάνειο επισκέπτρια υγείας και μίλησε στα παιδιά για την υγιεινή διατροφή. Από τον Δήμο Πατρέων διατροφολόγος και ενημέρωσε τους μαθητές για τα οφέλη της μεσογειακής διατροφής.

11 Η παρουσίασή μας… Η διάχυση των αποτελεσμάτων έγινε στους εκπαιδευτικούς, στους γονείς και στους μαθητές του σχολείου στα πλαίσια της γιορτής λήξης της σχολικής χρονιάς: Οι μαθητές της τάξης τραγούδησαν και απήγγειλαν ποιήματα σχετικά με την ελιά και την υγιεινή διατροφή. Εκθέσαμε σε ταμπλό του σχολείου το υλικό που δημιουργήσαμε με τους μαθητές κατά τη διάρκεια του προγράμματος.

12 Ας αξιολογηθούμε… Το πρόγραμμα βοήθησε τα παιδιά να γνωρίσουν την ελιά, τους συμβολισμούς της και τη σχέση της με το περιβάλλον, να εκτιμήσουν τα προϊόντα της και τη διατροφική της αξία, να καλλιεργήσουν τα πολιτιστικά και αισθητικά τους κριτήρια, να διαμορφώσουν υπεύθυνη και δημιουργική στάση ζωής απέναντι στον ελληνικό πολιτισμό, να γνωρίσουν την αδιάσπαστη συνέχειά του, να κατανοήσουν την ευρεία χρήση της ως τροφή, φάρμακο, καύσιμο και ιερό σύμβολο και να εκφραστούν ελεύθερα μέσα από τις διάφορες μορφές τέχνης.

13 Κλεινοντασ…


Κατέβασμα ppt "Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας «Λάδι, ο πράσινος χρυσός»"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google