Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Επεξεργασία από την ομάδα PρojecT V

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Επεξεργασία από την ομάδα PρojecT V"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Επεξεργασία από την ομάδα PρojecT V
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες Επεξεργασία από την ομάδα PρojecT V

2 Είμαστε το τμήμα Α2 και θα σας παρουσιάσουμε ορισμένες πληροφορίες για τους Ολυμπιακούς Αγώνες!!!
Θέματα προς ανάπτυξη: Η σημασία των Ολυμπιακών αγώνων. Το έπαθλο και η τιμή που αποδίδεται στον νικητή. Γνωστές μασκότ και διάφορα σύμβολα που διακρίνουν τους Ολυμπιακούς αγώνες. Ρεκόρ ελλήνων αθλητών. Αγωνίσματα και στοιχεία αυτών. Κανονισμοί αγωνισμάτων. Διαφορές των Ολυμπιακών αγώνων παλαιότερα και σήμερα.

3 Σας ευχόμαστε να διασκεδάσετε και να απολαύσετε την εργασία μας

4 ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

5 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Σημασία των ολυμπιακών αγώνων Ρεκόρ αθλητών
Σημασία των ολυμπιακών αγώνων Ρεκόρ αθλητών Κανόνες αθλημάτων Κορυφαίοι Έλληνες

6 Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ
Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ Η εμφάνιση των πόλεων κρατών στο ελληνικό κόσμο συνοδεύονταν από την δημιουργία οργανωμένων αθλητικών δραστηριοτήτων Ανάμεσα σε αυτές τις αθλητικές εκδηλώσεις ξεχώριζαν οι ολυμπιακοί αγώνες. Μέσα από την πραγματοποίηση αυτών των αγώνων διακόπτονταν οι εχθροπραξίες γεγονός που συνέβαλε στην σημασία της ελευθερίας που αποπνεόταν μέσα από αυτούς.

7 ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΣΗΜΕΡΑ
Η Ολυμπιάδα ήταν μια θρησκευτική γιορτή. Οι Ολυμπιακοί αγώνες διεξάγονταν μετά το θερινό ηλιοστάσιο στην Ολυμπία, κάθε 4 χρόνια. Πριν αρχίσουν οι αγώνες, πρόσφεραν θυσία στον θεό Δία μπροστά στο άγαλμα του. Η ολυμπιακή φλόγα γυρνούσε σε όλη την Ελλάδα. Οι αθλητές που έπαιρναν μέρος ήταν μόνο από την Ελλάδα. Μετά την εκεχειρία των αγώνων σταματούσαν οι πόλεμοι. Απαγορευόταν η είσοδος στις γυναίκες. ΣΗΜΕΡΑ Είναι απλώς μια σειρά αθλητικών εκδηλώσεων. Διοργανώνονται κάθε 4 χρόνια σε διαφορετικό κράτος κάθε φορά. Γίνεται τελετή έναρξης στο ολυμπιακό στάδιο. Η φλόγα περνά σε όλα τα κράτη. Παίρνουν μέρος αθλητές από όλα τα κράτη. Κάτι τέτοιο δεν πραγματοποιείται. Μπορούν όλοι ανεξαρτήτως φύλου να παρακολουθούν τους αγώνες.

8 Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΒΡΑΒΕΙΟΥ Οι νικητές των Ολυμπιακών Αγώνων ήταν πρόσωπα σεβαστά και τους αποδίδονταν τιμές ηρώων. Έπαθλο τους το γνωστό στεφάνι της ελιάς (κότινος).

9 ΦΗΜΙΣΜΕΝΟΙ ΟΛΥΜΠΙΟΝΙΚΕΣ- ΝΙΚΗΤΕΣ
Μίλων του Κρότωνος~~> πάλη παίδων Θεαγένης της Θάσου ~~> πυγμαχία Σώστρατος της Σικυώνος ~~> πάλη Διαγόρας της Ρόδου ~~> πυγμαχία Όρσιππος των Μεγάρων ~~> αγώνας δρόμου Λασθένης της Θήβας ~~> ιππασία Αγέας του Άργους ~~> αγώνας δρόμου Λεωνίδας της Ρόδου ~~> δίαυλος δρόμου Κυνίσκα της Σπάρτης ~~> ιππασία Ηρόδωρος των Μεγάρων~~>αγώνισμα της σάλπιγγας  

10 ΚΑΝΟΝΕΣ ΑΘΛΗΜΑΤΩΝ Αποκλείονται από τους Ολυμπιακούς αγώνες, οι σκλάβοι και οι βάρβαροι. Αποκλείονται ακόμη φονιάδες, κακοποιοί, υπόδικοι και ανέντιμοι πολίτες. Όλοι οι αθλητές προ των αγώνων, όφειλαν να θυσιάσουν στα ιερά της Ολυμπίας και να δώσουν τον νόμιμο όρκο.* Όποιος αθλητής φτάνει αργά στο στάδιο, διαγράφεται. Απαγορεύεται στις ανύπανδρες γυναίκες να παρευρίσκονται στον αγωνιστικό χώρο καθ’ όλη τη διάρκεια των Ολυμπιακών αγώνων. Κατά τη διάρκεια των αγώνων οι προπονητές απομακρύνονται των αθλητικών χώρων. Απαγορεύεται στον αθλητή να σκοτώσει τον αντίπαλο. Απαγορεύεται στον αθλητή να χρησιμοποιεί αντιαθλητικά τεχνάσματα και πονηριές εναντίον του αντιπάλου του. Απαγορεύεται η δωροδοκία και ο εκφοβισμοί του αντιπάλου. Όποιος προσπαθήσει να δωροδοκήσει την Ελλανόδικο Επιτροπή, μαστιγώνεται δημοσίως. Απαγορεύεται να αμφισβητηθεί δημοσίως η ετυμηγορία της Ελλανοδίκου Επιτροπής. Ενστάσεις γίνονται δεκτές για την ετυμηγορία της Επιτροπής, αλλά τα έξοδα βαρύνουν τον ενάγοντα. *Ο όρκος έλεγε πως ο αθλητής είναι ο αγαπημένος των θεών, αγωνίζεται για το καλό και νικά μόνο με τη δύναμη και ποτέ με αντιαθλητικές ενέργειες και σκέψεις.

11 Αρχαία Αγωνίσματα Ολυμπιακών Αγώνων

12 Αγώνες δρόμου  Ο απλός αγώνας δρόμου, το «στάδιον» ήταν το πρώτο αγώνισμα που καθιερώθηκε. Μέχρι τους 15ους Ολυμπιακούς αγώνες οι αθλητές που έπαιρναν μέρος φορούσαν μια μικρή ποδιά, ενώ αργότερα αγωνίζονταν εντελώς γυμνοί, επιδεικνύοντας την επίδοσή τους στο πολεμικό βάδισμα και τρέξιμο.

13 Πάλη  Η πάλη ήταν πολύ δημοφιλές άθλημα. Σύμφωνα με τον μύθο ο Θησέας ήταν αυτός που ανακάλυψε την τεχνική της πάλης, έτσι ώστε ο νικητής να μην είναι εξαρτημένος μόνο από την φυσική του σωματική δύναμη, αλλά από την τεχνική, την ευελιξία και την γρηγοράδα των κινήσεών του.

14 Πυγμαχία Η πυγμαχία ήταν βίαιο και συχνά θανατηφόρο αγώνισμα. Τα χέρια ήταν ενισχυμένα με χοντρά δερμάτινα λουριά από τον αγκώνα μέχρι τις γροθιές, ενώ τα δάχτυλα έμεναν ακάλυπτα για να κλείνουν σχηματίζοντας γροθιά. Τα λουριά μπορεί να ήταν ενισχυμένα με σβολάκια από μολύβι ή καρφιά. Νικητής ήταν αυτός που κατόρθωνε να μην χτυπηθεί.

15   Παγκράτιο Το δυσκολότερο άθλημα στους Ολυμπιακούς αγώνες ήταν αναμφισβήτητα το παγκράτιο. Ήταν συνδυασμός της πάλης και της πυγμαχίας. Ο νικητής έπρεπε να νικήσει συνδυάζοντας την ευελιξία αλλά και την δύναμη της γροθιάς, συμβολίζοντας έτσι τον ηρωικό αγώνα του άοπλου πολεμιστή στην μάχη.

16 Ομαδικά αθλήματα Ολυμπιακών Αγώνων

17 Χόκεϊ επι πάγου Το Χόκεϊ επί πάγου εντάχθηκε στις ολυμπιάδες από το 1920 στην Αμβέρσα. Με την καθιέρωση των χειμερινών ολυμπιάδων το 1924 μεταφέρθηκε σε αυτές. Από το 1998 ξεκίνησε και το αντίστοιχο γυναικείο τουρνουά.

18 Χόκεϊ επι χόρτου Το χόκεϊ επί χόρτου είναι άθλημα που παίζεται σε ειδικά διαμορφωμένα μεγάλα γήπεδα με συνθετικό χλοoτάπητα (outdoor), αλλά και σε κλειστές αίθουσες σάλας (indoor).

19 Πετοσφαίριση (Βόλεϊ)   Η πετοσφαιριση είναι ένα ομαδικό ολυμπιακό άθλημα, το οποίο παίζεται από ανδρικές και γυναικείες ομάδες των έξι παικτών. Επινοήθηκε το 1895 και στους Ολυμπιακούς Αγώνες εντάχθηκε το 1964 στο Τόκιο.

20  Μπιτς Βόλεϊ Το 1992 στη Βαρκελώνη συμπεριλήφθηκε ως άθλημα επίδειξης και το μπιτς βόλεϊ, το οποίο από το αποτελεί επίσημο ολυμπιακό αγώνισμα για άνδρες και γυναίκες.Στις ολυμπιάδες συμμετέχουν 24 ζευγάρια ανδρών και 24 γυναικών, που έχουν προκριθεί από προολυμπιακές δοκιμασίες.

21 Καλαθοσφαίριση Η καλαθοσφαίριση εντάχθηκε στα ολυμπιακά αθλήματα της ανδρικής κατηγορίας κατά τους Αγώνες του Βερολίνου (1936) και από τότε βρίσκεται μόνιμα στο πρόγραμμα των Θερινών Ολυμπιακών Αγώνων.

22 Μπέιζμπολ Το μπέιζμπολ αν και παλιό άθλημα εντάχθηκε στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων μόλις το μαζί με το αντίστοιχο γυναικείο άθλημα του σόφτμπολ.

23 Ποδόσφαιρο Το ποδόσφαιρο στις σύγχρονες Ολυμπιάδες συμπεριλήφθηκε σε όλες τις διοργανώσεις εκτός από το 1896 και το Το γυναικείο τουρνουά προστέθηκε το 1996.

24 Χειροσφαίριση Το χάντμπολ ή χειροσφαίριση εντάχθηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες το Στη συνέχεια αποσύρθηκε και ξανάγινε ολυμπιακό άθλημα το

25 Αντιπτέριση Η αντιπτέριση ή μπάντμιντον, όπως είναι γνωστό διεθνώς το άθλημα, αποτελεί ολυμπιακό άθλημα από το 1992, τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες.

26 Αντισφαίριση Η αντισφαίριση ή τένις, όπως είναι περισσότερο γνωστό το άθλημα, αποτελεί ένα από τα πρώτα ολυμπιακά αθλήματα.

27 Ιστιοπλοΐα Η ιστιοπλοΐα είναι ένα από τα παλιότερα ολυμπιακά αθλήματα, αφού τελείται στις Ολυμπιάδες από το στο Παρίσι. Το άθλημα υπήρχε στο πρόγραμμα και το 1896 στην Αθήνα αλλά οι καιρικές συνθήκες δεν επέτρεψαν τη διεξαγωγή του.

28 Κανόε καγιάκ Το κανόε καγιάκ είναι από τα παλιά ολυμπιακά αθλήματα, αφού μπήκε στις Ολυμπιάδες το στο Βερολίνο. Προηγουμένως, υπήρξε άθλημα επίδειξης το 1924 στο Παρίσι με έξι αγωνίσματα.

29 Κωπηλασία Η κωπηλασία αποτελεί ένα από τα βασικά ολυμπιακά αθλήματα. Περιλαμβανόταν στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων της Α΄ Ολυμπιάδας το 1896 στην Αθήνα αλλά τα αγωνίσματα τελικά δεν διεξήχθησαν λόγω κακοκαιρίας. Έτσι το άθλημα μπήκε στο ολυμπιακό πρόγραμμα το 1900 στο Παρίσι.

30 Διελκυστίνδα Με ρίζες στους πρώτους αρχαίους Ολυμπιακούς αγώνες, η διελκυστίνδα παίζεται μεταξύ δύο ομάδων, οι οποίες τραβούν ένα σχοινί προσπαθώντας η μία να τραβήξει την άλλη προς το μέρος της.

31 Χειμερινοί Ολυμπιακοί αγώνες

32 Με λίγα λόγια…

33 Οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες είναι οι αντίστοιχοι αγώνες των Θερινών Ολυμπιακών Αγώνων για τον χειμώνα …

34 Αθλήματα: Χαρακτηρίζονται από τα χειμερινά αθλήματα πάνω σε πάγο ή χιόνι, όπως η παγοδρομία και το σκι.  Αλπικό σκι  Βόρειο σύνθετο Δίαθλο  Ελεύθερο σκι  Έλκηθρο Καλλιτεχνικό πατινάζ Κέρλινγκ  Λούτζ Πατινάζ ταχύτητας  Πατινάζ μικρής πίστας Σκέλετον  Σκι - ανώμαλη κατάβαση Χιονοσανίδα  Χόκεϊ επί πάγου


Κατέβασμα ppt "Επεξεργασία από την ομάδα PρojecT V"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google