Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ
ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ  ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΠΑΛΗ ΑΣΧΟΛΗΘΗΚΑΝ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ: ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΑΚΗ ΕΙΡΗΝΗ ΚΑΡΙΩΡΗΣ ΑΙΑΣ ΚΑΣΣΗ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ ΛΑΛΙΩΤΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ

2 ΠΑΛΗ Η πάλη,η οποία έχει άλλωστε  άμεση σχέση με τον πόλεμο,είναι πολύ παλιό άθλημα και διαδεδομένο σ' όλο τον κόσμο.Σύμφωνα με τη μυθολογία την  τέχνη της πάλης  την εφηύρε ο Θησέας ενώ την πρώτη  λεπτομερειακή  περιγραφή πάλης συναντάμε στον Όμηρο στους αγώνες προς τιμήν του Πατρόκλου.Επίσης ο Ηρακλής (όταν νικά τους γίγαντες Ανταίο, Αχελώο, Τρίτωνα και διάφορα τέρατα). Εκτός των  μυθικών ηρώων, όμως, και θεοί αναφέρονται ως εφευρέτες της πάλης, όπως ο Ερμής και η κόρη του Παλαίστρα.  Η πάλη  αποτελούσε μέρος του πεντάθλου 32η Ολυμπιάδα (632 .Χ.) αλλά θεωρείτο  ανεξάρτητο αγώνισμα από την 18η Ολυμπιάδα (708 π.Χ.)

3 ΕΙΔΗ ΠΑΛΗΣ Υπήρχαν δύο είδη πάλης:
Υπήρχαν δύο είδη πάλης:      Η όρθια πάλη ή ορθοπάλη ή σταδαία πάλη και η αλίνδησις ή κύλισης ή κάτω πάλη.             Στην όρθια πάλη αρκούσε ο ένας παλαιστής  να ρίξει κάτω τον άλλον τρεις φορές (τριακτήρ)  ενώ στην κάτω πάλη ο αγώνας συνεχιζόταν στο έδαφος μέχρι ο ένας από τους δύο  να ''απαγορεύσει'' ,όπως  το έλεγαν ,δηλαδή να παραδεχτεί την ήττα του.Η απαγόρευση δηλωνόταν με την ύψωση του χεριού με το δείκτη τεντωμένο.

4 ΟΙ ΑΘΛΗΤΕΣ ΤΗΣ ΠΑΛΗΣ Οι αθλητές της πάλης αγωνίζονταν με το σώμα αλειμμένο με λάδι, γυμνοί μέσα στο σκάμμα. Αρκετές παραστάσεις σε αγγεία μας δίνουν πολλές λεπτομέρειες για την εκτέλεση του αθλήματος, που όπως φαίνεται δεν διέφερε πολύ από το σημερινό. Από τις γραπτές πηγές πληροφορούμαστε τα ονόματα μεγάλων παλαιστών. Από τους πιο φημισμένους ήταν ο Μίλων ο Κροτωνιάτης, που νίκησε πέντε φορές στην Ολυμπία, επτά στα Πύθια, εννέα στα Νέμεα και δέκα στα Ίσθμια.  Στις πρώτες Ολυμπιάδες δεν υπήρχαν ούτε σταθερές κατηγορίες βάρους για τους αγώνες της πάλης ούτε το στυλ ήταν καθορισμένο.

5 Η ΠΑΛΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ     Στην Ελλάδα η πάλη ήταν ένα αγώνισμα αγαπητό και διαδεδομένο ακόμα και πέρα από τα αστικά κέντρα.Καλλιεργήθηκε ήδη από της Τουρκοκρατίας  και οι φιλικοί αγώνες πάλης  ήταν  δημοφιλέστατο  θέαμα  στα κατά τόπους πανηγύρια.     Η πάλη συμπεριελήφθη στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων το 1986, και η έλλειψη μιας πρώτης θέσης ,όπως και στους Ολυμπιακούς του ( Μεσολυμπιάδα ) οφείλετο  στη διαφοροποίηση  των  ελληνικών  με τους διεθνείς  κανονισμούς  που έφερε τους Έλληνες σε δυσχερή θέση.Το Μάρτιο  του 1906 διεξήχθη  το Α' Πανελλήνιο Πρωτάθλημα.        Πολλά χρόνια η πάλη συμπεριλαμβάνετο στο ετήσιο  Πανελλήνιο Πρωτάθλημα  στίβου  που οργάνωνε ο ΣΕΓΑΣ στο Παναθηναϊκό Στάδιο.Η πρακτική αυτή σταμάτησε το 1926.


Κατέβασμα ppt "ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google