Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΑΡΧΑΙΟΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΑΡΧΑΙΟΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΑΡΧΑΙΟΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ
ΤΕΕ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΣΥΡΟΥ Α’ ΤΑΞΗ ΨΑΡΑΔΕΛΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΚΑΛΙΜΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

2 "Πολλά ενοχλητικά και κουραστικά πράγματα υπάρχουν στη ζωή· και στους Ολυμπιακούς Αγώνες δεν είναι το ίδιο άσχημα τα πράγματα; Δε σε ψήνει η ζέστη; Δε σε τσαλαπατάει το πλήθος; Δεν είναι δύσκολο να πλυθείς; Η βροχή δε σε μουσκεύει ως το κόκαλο; Δε σε πειράζει ο θόρυβος, η φασαρία και οι άλλες ενοχλήσεις; Κι όμως, μου φαίνεται πως άνετα, μετά χαράς μάλιστα, τ' ανέχεσαι όλα αυτά μόλις σκεφτείς το μοναδικό θέαμα που θ' αντικρίσεις". Επίκτητος, 1ος αιώνας μ.Χ.

3 Τα Ολύμπια, οι Ολυμπιακοί αγώνες
Η πιο σημαντική διοργάνωση της αρχαίας Ελλάδας. Διεξάγονταν στην Αρχαία Ολυμπία κάθε τέσσερα χρόνια. Έχουν χρονολογία ενάρξεως το 776 π.Χ. Οργανώνονται προς τιμή του Δία.

4 Τρισδιάστατη αναπαράσταση της Αρχαίας Ολυμπίας

5 Ανατολική πλευρά της Παλαίστρας

6 Συμμετοχή στους αγώνες
Αρχικά, στους αγώνες έπαιρναν μέρος μόνο κάτοικοι της Ήλιδας. Σταδιακά διευρύνθηκε ο κανονισμός και δικαίωμα συμμετοχής είχε κάθε ελεύθερος Έλληνας. Αποκλείονταν μη Έλληνες, δούλοι, ιερόσυλοι, φονείς και γυναίκες, εκτός από την ιέρεια της Δήμητρος Χαμύνης.

7 Διοργάνωση των αγώνων Την οργάνωση και την εποπτεία των αγώνων είχαν οι Ηλείοι ελλανοδίκες, δύο αρχικά και τελικά δώδεκα. Οι γιορτές συνέπιπταν με την πανσέληνο του 8ου μηνός του ηλειακού ημερολογίου, δηλαδή το μήνα Αύγουστο περίπου. Κάθε είδους εχθροπραξίες σταματούσαν τότε και αναστέλλονταν οι θανατικές ποινές. Κήρυκες διαλαλούσαν την ιερή εκεχειρία ανά το πανελλήνιο. Οι αγώνες ξεκινούσαν με μία λαμπρή τελετή.

8 Τελετή έναρξης Ολυμπιακών αγώνων

9 Αφή της Ολυμπιακής φλόγας

10 Αφή της Ολυμπιακής φλόγας

11 Παράδοση της Ολυμπιακής φλόγας

12 Αγωνίσματα Οι αθλητές αγωνίζονταν στα εξής αθλήματα:
Αγώνες δρόμου (στάδιο) Πάλη Πυγμαχία Παγκράτιο Πένταθλο (άλμα, δρόμος, ακόντιο, δίσκος, πάλη). Αρματοδρομία Ο αριθμός των αγωνισμάτων ανδρών και παίδων αυξήθηκε, έτσι που το 200 π.Χ. έφθασε συνολικά τα δέκα οκτώ.

13 Αναπαράσταση αγωνίσματος δρόμου σε αρχαίο αγγείο

14 Αναπαράσταση αρματοδρομίας σε αρχαίο αγγείο

15 Η σημασία των ολυμπιακών αγώνων
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες έγιναν το σύμβολο της πανελλήνιας ενότητας. H Ολυμπιάδα ήταν μια θρησκευτική γιορτή και όχι απλώς μια σειρά αθλητικών εκδηλώσεων. Ο «αγώνας», η προσπάθεια, η μάχη, είναι η μάχη της ψυχής. Έτσι οι Ολυμπιακοί Αγώνες μπορούν να αποκληθούν μεταφορικά, «η λαμπερή μάχη της ψυχής στον εκδηλωμένο κόσμο».

16 Το τέλος των αρχαίων Ολυμπιακών αγώνων
Οι Αγώνες έχασαν την σημασία τους όταν οι Ρωμαίοι κατέλαβαν την Ελλάδα και ο Χριστιανισμός έγινε η επίσημη θρησκεία της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας. Θεωρούνταν μία παγανιστική γιορτή, και το 393 μ.Χ. ο αυτοκράτορας Θεοδόσιος απαγόρευσε τη διεξαγωγή τους. Έτσι, τελείωσε μια περίοδος χιλίων χρόνων κατά την οποία οι Ολυμπιακοί διεξάγονταν συνέχεια κάθε τέσσερα χρόνια.

17 Αναβίωση των αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων
1503 χρόνια αργότερα αναβίωσαν, χάρις στις ενέργειες δύο ανθρώπων, του Γάλλου βαρώνου Πιέρ Ντε Κουμπερτέν ( ) και του Συριανού λόγιου και επιχειρηματία Δημητρίου Βικέλα ( ). Από τότε πολλοί Έλληνες αθλητές μας χάρισαν μεγάλες χαρές με τις επιτυχίες τους.

18 ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ!


Κατέβασμα ppt "ΑΡΧΑΙΟΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google