Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΕΠΑΛ Μεγαλόπολης ΘΕΜΑ Α΄ ΤΕΤΡΑΜΗΝΟΥ :

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΕΠΑΛ Μεγαλόπολης ΘΕΜΑ Α΄ ΤΕΤΡΑΜΗΝΟΥ :"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΕΠΑΛ Μεγαλόπολης ΘΕΜΑ Α΄ ΤΕΤΡΑΜΗΝΟΥ 2013-2014 :

2 Συντονίστρια καθηγήτρια :
Ομάδες : Γιάννης Σαββίδης Δημήτρης Χονδρόπουλος Ροζ Πάνθηρες Λεωνίδας Συντέτος Μαύροι Πάνθηρες Αρμάντο Τσεπέλε Μαντρίτ Τσέχου Ρονάλντο Τσεπέλε Σκοτεινές Ηλιαχτίδες Τρόϊκα Μέλη ομάδων: Συντονίστρια καθηγήτρια : Διαμάντω Σταματελοπούλου Παπαθανάση Αικατερίνη Ελγιόνα Ρηπάι Ορντέσα Ρηπάι Ραφαηλία Συντέτου Σπύρος Χριστόφορος Μαρίνος Πέτσι Χαράλαμπος Πίκουλας Γεράσιμος Σκαφιδάς Νάσος Τσίρμπας

3 ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ; Ο αθλητισμός είναι η συστηματική σωματική καλλιέργεια και δράση με συγκεκριμένο τρόπο, ειδική μεθοδολογία και παιδαγωγική με σκοπό την σωματική απόδοση, ως επίδοση σε αθλητικούς αγώνες, στο αθλητικό και κοινωνικό γίγνεσθαι.

4 ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ
Στη μινωική Κρήτη ιδιαίτερη μέριμνα δινόταν στη γυμναστική.Τα αθλήματα ήταν οι αγώνες στίβου, πάλης και πυγμαχίας. Το πρώτο αγώνισμα, ο δρόμος, διοργανώθηκε στην Ολυμπία για πρώτη φορά το 776 π.Χ.

5 ΘΡΗΣΚΕΙΑ και ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΘΡΗΣΚΕΙΑ και ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ Στους ιστορικούς χρόνους οι αγώνες διεξάγονταν πάντα στα πλαίσια μεγάλων θρησκευτικών εορτών. Τα στάδια ήταν άμεσα συνδεδεμένα με τα ιερά και οι αγώνες αποτελούσαν ένα είδος προσφοράς στους θεούς τα Ολύμπια, τα Πύθια, τα Ίσθμια και τα Νέμεια ήταν αγώνες προς τιμή των θεών.

6 ΑΓΩΝΙΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Τα αρχαία ολυμπιακά αγωνίσματα ήταν τα εξής: Αγώνες κηρύκων και σαλπιγκτών Ακόντιο Άλμα Δίσκος Δρόμος Ιππικά αγωνίσματα Παγκράτιο Πάλη Πένταθλο Πυγμαχία

7 ΠΥΓΜΑΧΙΑ Η πυγμή (πυγμαχία), ένα από τα παλαιότερα αθλήματα, συμπεριλήφθηκε στα ολυμπιακά αγωνίσματα. Η πυγμαχία πρωτοαναφέρεται στην Ιλιάδα, ως ένας από τους αγώνες που διοργανώθηκαν προς τιμήν του νεκρού Πατρόκλου.

8 ΑΚΟΝΤΙΟ Οι αρχαίοι Έλληνες φρόντιζαν να ασκούνται συχνά στη ρίψη του ακοντίου, αφού αυτό αποτελούσε το επιθετικό τους όπλο. Το ακόντιο που χρησιμοποιούσαν οι αθλητές ήταν ένα ξύλινο κοντάρι, μήκους 1,5 έως 2 μ., με τη μία του άκρη μυτερή.

9 ΠΕΝΤΑΘΛΟ Το πένταθλο αποτελείται από τα εξής: δίσκο, ακόντιο , άλμα ,δρόμο και πάλη. Η σειρά διεξαγωγής των πέντε αγωνισμάτων δεν είναι γνωστή.

10 ΔΙΣΚΟΣ Ο δίσκος συγκαταλέγεται στα αγωνίσματα που η αφετηρία τους δε σχετίζεται με στρατιωτικά γυμνάσια ή αγροτικές εργασίες. Οι δίσκοι αρχικά ήταν φτιαγμένοι με πέτρα και έπειτα από χαλκό.

11 ΑΛΜΑ Στους αρχαίους Ολυμπιακούς Αγώνες το άλμα διεξαγόταν στο πλαίσιο κυρίως του πεντάθλου και σπανιότατα ως ξεχωριστό αγώνισμα. Ο εξοπλισμός του ΑΛΤΗ αποτελούταν από αθλητικά παπούτσια και λίθινους αλτήρες.

12 ΔΡΟΜΕΑΣ Πρόκειται για ένα από τα παλαιότερα αγωνίσματα. Οι αγώνες δρόμου γίνονταν στο Στάδιο, το μήκος του οποίου ήταν διαφορετικό από πόλη σε πόλη.

13 ΙΠΠΕΑΣ Τα ιππικά αγωνίσματα διεξάγονταν στον ιππόδρομο. Ο ιππόδρομος ήταν ένας πλατύς, επίπεδος, ανοιχτός χώρος όπου η αφετηρία και το τέρμα ορίζονταν με ένα στύλο.

14 Χάλκινο αγαλματίδιο Σπαρτιάτισσας σε αγώνα δρόμου

15 ΚΛΑΣΙΚΗ ΕΠΟΧΗ Οι Έλληνες της κλασικής εποχής καλλιέργησαν συστηματικά τον αθλητισμό. Πίστευαν πως οι θεοί ήταν οι ιδρυτές, προϊστάμενοι και προστάτες των αγώνων.

16 ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ Στη σύγχρονη εποχή βλέπουμε ότι ο αθλητισμός είναι κυρίαρχος παγκοσμίως και οι διοργανώσεις αγώνων πάμπολλες με τεχνικές που εξελίσσονται συνεχώς.

17 Ο ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ
Ο αθλητισμός λοιπόν, όπως και κάθε θεσμός που συνδέεται άμεσα με τη ζωή του ανθρώπου, αντικατοπτρίζει σε μεγάλο βαθμό την ίδια την κοινωνία μέσα στην οποία αναπτύσσεται.

18 Οι Ολυμπιακοί Αγώνες αποτελούσαν στην Αρχαία Ελλάδα μέρος των εορτασμών προς τιμή του Δία. Μέχρι το 650 π.Χ τους Αγώνες αποτελούσε μόνο ένα άθλημα, το τρέξιμο ενώ μετά προστέθηκαν και η πάλη, το πένταθλο, η ιππασία και ο αγώνας δρόμου με άρματα.

19 ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΥΜΝΟΣ Τον Ολυμπιακό ύμνο έγραψε ο μουσικός Σπύρος Σαμαράς. Το 1896 προσέθεσε τους στίχους ο Κωστής Παλαμάς.

20 ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΣΗΜΑΙΑ Η Ολυμπιακή σημαία προτάθηκε από τον Πιέρ ντε Κουμπερτέν στο Ολυμπιακό Κογκρέσο το 1914 και έκανε το ντεμπούτο της στους Ολυμπιακούς Αγώνες στην Αμβέρσα του Βελγίου το 1920.Οι 5 δακτύλιοι συμβολίζουν τις 5 ηπείρους: Ασία, Ευρώπη, Αφρική, Αμερική και Αυστραλία.

21 ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΦΛΟΓΑ Το άναμμα μιας φλόγας κατά την έναρξη των Αγώνων, η οποία να μένει αναμμένη μέχρι το τέλος τους, ήταν μια παράδοση των αρχαίων Ελλήνων η οποία όμως αναβίωσε και στους σύγχρονους Αγώνες.

22 ΤΑ ΑΓΩΝΙΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ
ΤΑΧΥΤΗΤΕΣ ΔΡΟΜΟΙ ΑΛΜΑΤΑ ΡΙΨΕΙΣ ΣΥΝΘΕΤΑ ΑΓΩΝΙΣΜΑΤΑ

23 ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ
Οι πρώτοι Ολυμπιακοί Αγώνες μετά την μακροχρόνια παύση τους, έγιναν το 1896 στην Αθήνα. Σ’ αυτούς τους Ολυμπιακούς Αγώνες προστέθηκε ένα νέο άθλημα που ονομάστηκε «Μαραθώνας».

24 ΑΛΛΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ

25 ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ Το ποδόσφαιρο είναι ένα ομαδικό άθλημα που παίζεται ανάμεσα σε δύο ομάδες των έντεκα παικτών με μία σφαιρική μπάλα.

26 ΜΠΑΣΚΕΤ Η καλαθοσφαίριση ή πιο συχνά μπάσκετ, είναι ένα ομαδικό άθλημα. Παίζεται με δύο ομάδες των πέντε ατόμων σε ένα (συνήθως κλειστό, που στο έδαφός του έχει παρκέ) γήπεδο με δύο αντικριστά καλάθια.

27 ΒΟΛΕΥ Η πετοσφαίριση είναι ένα ομαδικό ολυμπιακό άθλημα, το οποίο παίζεται από ανδρικές και γυναικείες ομάδες των έξι παικτών. Επινοήθηκε το 1895 και στους Ολυμπιακούς Αγώνες εντάχθηκε το 1964 στο Τόκιο.

28 ΥΔΑΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ Η Υδατοσφαίριση είναι ομαδικό άθλημα, το οποίο διεξάγεται σε πισίνα, από δύο επταμελείς ομάδες - έξι παίκτες και έναν τερματοφύλακα. Ο σκοπός του παιχνιδιού είναι η επίτευξη τερμάτων με την ρίψη της μπάλας μέσα στο τέρμα που φυλάσσεται από τον τερματοφύλακα.

29 ΑΛΜΑ ΕΠΙ ΚΟΝΤΩ Το άλμα επί κοντώ είναι κλασικό αγώνισμα του στίβου, στο οποίο ο αθλητής χρησιμοποιεί ευλύγιστο πλέον κοντάρι από φάιμπεργκλας ή ανθρακονήματα για να υπερπηδήσει οριζόντιο πήχυ.

30 ΑΡΣΗ ΒΑΡΩΝ Η άρση βαρών είναι αγωνιστικό ατομικό άθλημα για δυνατούς αθλητές(*) που συμπεριλαμβάνεται και στους Ολυμπιακούς Αγώνες και διεξάγεται σύμφωνα με κανόνες που έχει θεσπίσει η Διεθνής Ομοσπονδία Άρσης Βαρών.

31 ΙΠΠΑΣΙΑ Η ιππασία είναι ένα από τα παλιότερα ολυμπιακά αθλήματα, αφού μπήκε στις Ολυμπιάδες το 1900 στο Παρίσι. Από το 1912 διεξάγεται συνεχώς. Είναι το μόνο άθλημα που δεν υπάρχουν ξεχωριστά ανδρικά και γυναικεία αγωνίσματα.

32 ΠΟΔΗΛΑΣΙΑ Η ποδηλασία είναι η χρήση του ποδηλάτου για μεταφορά, ψυχαγωγία και άσκηση, ιδιαίτερα διαδεδομένη σε όλον τον κόσμο. Επίσης, με τον όρο ποδηλασία εννοείται και η κίνηση με ανθρώπινη δύναμη κάθε μορφής τρίκυκλων, τετράκυκλων, μονόκυκλων ή άλλων οχημάτων.

33 Με λίγα λόγια, η συμβολή του αθλητισμού στην εξέλιξη των κοινωνιών είναι καταλυτική και έχει σημαντικό ρόλο όσον αφορά την ανάπτυξη των νέων και τη δημιουργία υγειών και αναπτυγμένων κοινωνιών.


Κατέβασμα ppt "ΕΠΑΛ Μεγαλόπολης ΘΕΜΑ Α΄ ΤΕΤΡΑΜΗΝΟΥ :"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google