Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΟΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΤΟΥ ΩΜ 5. Ο ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ ΩΜ 5.1. ΣΤΟΧΟΙ 1.Τα μεγέθη που συσχετίζει ο νόμος του Ώμ. 2.Τον τύπο που περιγράφει το νόμο του Ώμ και πώς μετασχηματίζεται.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΟΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΤΟΥ ΩΜ 5. Ο ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ ΩΜ 5.1. ΣΤΟΧΟΙ 1.Τα μεγέθη που συσχετίζει ο νόμος του Ώμ. 2.Τον τύπο που περιγράφει το νόμο του Ώμ και πώς μετασχηματίζεται."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΟΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΤΟΥ ΩΜ 5. Ο ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ ΩΜ 5.1

2 ΣΤΟΧΟΙ 1.Τα μεγέθη που συσχετίζει ο νόμος του Ώμ. 2.Τον τύπο που περιγράφει το νόμο του Ώμ και πώς μετασχηματίζεται. 3.Τον ορισμό του νόμου του Ώμ. 4.Να εφαρμόζουμε το νόμο του Ώμ για να λύουμε ασκήσεις. Σ’ αυτό το μάθημα θα μάθουμε:

3 George Simon Ohm Georg Simon Ohm Ο Γεώργιος Ώμ (1789-1854). Γερμανός φυσικός (1789 - 1854). Σπούδασε Μαθηματικά και Φυσική και αργότερα διατέλεσε καθηγητής στο Μπάμπεργκ και στην Κολωνία. Ο νόμος του Ohm Γύρω στα 1825 ο Γεώργιος Ωμ (Georg Simon Ohm) απέδειξε ότι όλα τα υλικά σώματα, ακόμη και τα καλύτερα μέταλλα, εμφανίζουν αντίσταση στο ηλεκτρικό ρεύμα. Αυτή η αντίσταση μεγαλώνει όσο αυξάνει το μήκος ή η διατομή του αγωγού, τον οποίο διαρρέει το ρεύμα. Ο Ωμ διατύπωσε μια σχέση που συνδέει την τάση του ρεύματος, την ένταση και την αντίσταση ενός κυκλώματος, που είναι γνωστή ως "Νόμος του Ωμ".

4 Τα μεγέθη  Η ΤΑΣΗU  Η ΕΝΤΑΣΗ I  Η ΑΝΤΙΣΤΑΣΗR

5 Η ΤΑΣΗ Είναι η δύναμη που σπρώχνει τα ηλεκτρόνια να κινηθούν μέσα στους αγωγούς. U Βολτ (V)

6 Η ΕΝΤΑΣΗ Είναι ο ρυθμός της ροής των ηλεκτρονίων στους αγωγούς. I Αμπέρ (Α)

7 ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ Είναι η δυσκολία που βρίσκουν τα ηλεκτρόνια καθώς κινούνται στους αγωγούς. R Ωμ (Ω)

8 Τι λέει ο νόμος του Ωμ Η ένταση του ρεύματος που διαρρέει έναν αντιστάτη είναι ανάλογη της τάσης που εφαρμόζεται στα άκρα του και αντιστρόφως ανάλογη με την αντίσταση του αντιστάτη.

9 Ας σκεφτούμε λίγο τον τύπο Όσο αυξάνεται η τάση …………………… η ένταση. Όσο αυξάνεται η αντίσταση ………………… η ένταση. Δηλαδή αν διπλασιάσουμε την τάση; Τι θα γίνει αν μειώσουμε την αντίσταση στο μισό; αυξάνεται μειώνεται Θα διπλασιαστεί και η ένταση. Πάλιν θα διπλασιαστεί η ένταση.

10 Άσκηση για το σπίτι 1.Να διερευνήσετε πώς θα μεταβληθεί η τιμή της έντασης που διαρρέει ένα κύκλωμα, αν διπλασιάσουμε την τάση και ταυτόχρονα μειώσουμε την αντίσταση στο μισό. 2.Τι θα γίνει αν διπλασιάσουμε την τάση και ταυτόχρονα διπλασιάσουμε και την αντίσταση.

11 Ο ΙΔΙΟΣ ΤΥΠΟΣ ΣΕ ΤΡΕΙΣ ΜΟΡΦΕΣ I= U R R= U I U=RI.

12 U RI ΕΝΑΣ ΕΥΚΟΛΟΣ ΤΡΟΠΟΣ Άγνωστη η ένταση

13 U RI Άγνωστη η αντίσταση

14 RI U Άγνωστη η τάση

15 Το κύκλωμα R V Α U + - I

16 Λύση προβλημάτων Να υπολογίσετε την ένταση του ρεύματος που διαρρέει έναν αντιστάτη με αντίσταση 48 Ω, αν η τάση στα άκρα του είναι 12 V. Λύση R=48 Ω U=12 V I=; I=0,25 A

17 ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΩΣΗ τύπο Τα 3 βασικά μεγέθη Ο ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ ΩΜ Ο ορισμός G.S. Ohm Λύση ασκήσεων

18 ΤΕΛΟΣ Χ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ 2005


Κατέβασμα ppt "ΟΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΤΟΥ ΩΜ 5. Ο ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ ΩΜ 5.1. ΣΤΟΧΟΙ 1.Τα μεγέθη που συσχετίζει ο νόμος του Ώμ. 2.Τον τύπο που περιγράφει το νόμο του Ώμ και πώς μετασχηματίζεται."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google