Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

3. ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΜΕΓΕΘΗ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "3. ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΜΕΓΕΘΗ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 3. ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΜΕΓΕΘΗ
Η ΤΑΣΗ 3.1 + -

2 ΣΤΟΧΟΙ Σ’ αυτό το μάθημα θα μάθουμε:
Ποια είναι τα τρία βασικά μεγέθη της ηλεκτρολογίας. Τι είναι η τάση και πώς συμβολίζεται. Πώς αλλιώς ονομάζεται η τάση και ποια η σχέση της με το ηλεκτρικό ρεύμα. Διάφορες πηγές συνεχούς τάσης. Το σύμβολο της μπαταρίας και διάφορους τύπους μπαταριών.

3 Τα τρία βασικά μεγέθη της ηλεκτρολογίας
Η ΤΑΣΗ U Η ΕΝΤΑΣΗ I Η ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ R

4 Τι είναι η Τάση Τάση είναι η δύναμη που σπρώχνει τα ηλεκτρόνια να κινηθούν διαμέσου των αγωγών. Σύμβολο της τάσης; U Μονάδα μέτρησης της τάσης: Το Βολτ (V)

5 Η Τάση και η Πίεση Η πίεση σπρώχνει το νερό μέσα στις σωλήνες.
Αντλία Πίεση Η τάση σπρώχνει τα ηλεκτρόνια μέσα στους αγωγούς. Τάση Μπαταρία Η τάση σ’ ένα ηλεκτρικό κύκλωμα αντιστοιχεί με την πίεση σ’ ένα υδραυλικό σύστημα

6 Άλλες ονομασίες της τάσης
ΗΛΕΚΤΡΕΓΕΡΤΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ (ΗΕΔ) Τάση ορίζεται ως η ΗΛΕΚΤΡΕΓΕΡΤΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ που σπρώχνει τα ηλεκτρόνια να κινηθούν μέσω των αγωγών. ΔΙΑΦΟΡΑ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ Για να κινηθεί ηλεκτρικό φορτίο από ένα σημείο σε κάποιο άλλο, θα πρέπει τα σημεία αυτά να ευρίσκονται σε διαφορετικό δυναμικό. Δηλαδή να υπάρχει μεταξύ τους ΔΙΑΦΟΡΑ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ.

7 Διαφορά δυναμικού μεταξύ δύο σημείων είναι το έργο ανά μονάδα φορτίου που μπορεί να παραχθεί, όταν το ηλεκτρικό φορτίο κινηθεί από το ένα σημείο στο άλλο. Ο ορισμός αυτός εκφράζεται με το μαθηματικό τύπο: V= Διαφορά δυναμικού όπου W=έργο, σε τζιούλ (J) Q= φορτίο, σε κούλομπ (C) Μονάδα μέτρησης της διαφοράς δυναμικού είναι το τζιούλ ανά κούλομπ (J/C). Η παράγωγη αυτή μονάδα στο σύστημα S.I. Ονομάζεται βολτ (V)

8 Η διαφορά δυναμικού + _ + - Η διαφορά δυναμικού που υπάρχει μεταξύ των δύο πόλων της μπαταρίας, αναγκάζει το ρεύμα να κινηθεί στους αγωγούς. Η διαφορά δυναμικού από σύννεφο σε σύννεφο ή από σύννεφο προς τη γη, αναγκάζει το ηλεκτρικό φορτίο να κινηθεί.

9 Ηλεκτρεγερτική δύναμη και Πτώση τάσης
Η διαφορά δυναμικού στους πόλους μιας μπαταρίας αναφέρεται σαν Ηλεκτρεγερτική δύναμη. Η διαφορά δυναμικού στα άκρα ενός αντιστάτη αναφέρεται σαν πτώση τάσης. ΗΕΔ Πτώση τάσης

10 Τι είναι πηγή τάσης Πηγή τάσης είναι ένα σύστημα, όπου έχουμε συσσωρευμένα τα θετικά φορτία σε ένα σημείο και τα αρνητικά σε άλλο. ΕΡΩΤΗΣΗ: Και τι διαφέρει μια πηγή τάσης από το στατικό ηλεκτρισμό; ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Στην πηγή τάσης τα φορτία που φεύγουν ξαναδημιουργούνται.

11 Διάφορες πηγές τάσης Η μπαταρία Το ηλεκτρονικό τροφοδοτικό
Το φωτοηλεκτρικό στοιχείο Η γεννήτρια Το θερμοστοιχείο Το πιεζοηλεκτρικό στοιχείο 6 1 2 3 4 5

12 Σύμβολο μπαταρίας και τύποι μπαταριών
C AA D PP3 AAA + - Το σύμβολο της μπαταρίας CR-P2 Κουμπιού Ν Διάφορα μεγέθη και σχήματα μη επαναφορτιζόμενων μπαταριών

13 ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΩΣΗ Η ΤΑΣΗ Τα 3 βασικά μεγέθη Ορισμός Σύμβολο Μονάδα
μέτρησης Το σύμβολο της μπαταρίας Τύποι μπαταριών Η ΤΑΣΗ Άλλες Ονομασίες της τάσης Πηγές συνεχούς τάσης


Κατέβασμα ppt "3. ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΜΕΓΕΘΗ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google