Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Χομόντοζλης Παύλος, δάσκαλος1 ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ 10 ο Δημοτικό σχολείο Σερρών σχολ. έτος 2014-2015 Ε΄ τάξη.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Χομόντοζλης Παύλος, δάσκαλος1 ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ 10 ο Δημοτικό σχολείο Σερρών σχολ. έτος 2014-2015 Ε΄ τάξη."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Χομόντοζλης Παύλος, δάσκαλος1 ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ 10 ο Δημοτικό σχολείο Σερρών σχολ. έτος 2014-2015 Ε΄ τάξη

2 Χομόντοζλης Παύλος, δάσκαλος2 ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ Το αρχαίο ελληνικό θέατρο, αναπτύχθηκε στα τέλη της αρχαϊκής περιόδου και διαμορφώθηκε κατά την κλασική περίοδο κυρίως στην Αθήνα. Το αρχαίο θέατρο Διονύσου, όπου δίδαξε ο Αισχύλος, στους πρόποδες της Ακρόπολης της Αθήνας

3 Χομόντοζλης Παύλος, δάσκαλος3 ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ Τα κύρια μέρη του αρχαίου ελληνικού θεάτρου ήταν τα εξής: η σκηνή, το προσκήνιο, τα παρασκήνια, οι πάροδοι, η ορχήστρα, η θυμέλη, ο εύριπος, το κοίλον, οι αναλημματικοί τοίχοι, οι αντηρίδες, τα διαζώματα, οι σκάλες, οι κερκίδες, τα ειδώλια και η προεδρία

4 Χομόντοζλης Παύλος, δάσκαλος4 Ποιοι ήταν οι 3 μεγάλοι αρχαίοι συγγραφείς και τι γνωρίζετε για τον καθένα;Ποιοι ήταν οι 3 μεγάλοι αρχαίοι συγγραφείς και τι γνωρίζετε για τον καθένα; Από πού προέρχεται η αρχαία τραγωδία; Πώς γεννήθηκε το θέατρο;Από πού προέρχεται η αρχαία τραγωδία; Πώς γεννήθηκε το θέατρο; Τι γνωρίζετε για τους ηθοποιούς;Τι γνωρίζετε για τους ηθοποιούς; Τι γνωρίζετε για τις μάσκες;Τι γνωρίζετε για τις μάσκες; Τι ήταν οι χορηγοί;Τι ήταν οι χορηγοί; Τι ήταν ο διθύραμβος;Τι ήταν ο διθύραμβος; Τι ήταν ο χορός;Τι ήταν ο χορός; Ποια ήταν η διαφορά της αρχ. κωμωδίας από την τραγωδία;Ποια ήταν η διαφορά της αρχ. κωμωδίας από την τραγωδία; Ποιους αρχ. κωμικούς συγγραφείς γνωρίζεις;Ποιους αρχ. κωμικούς συγγραφείς γνωρίζεις; Ανέφερε μερικά αρχαία θέατραΑνέφερε μερικά αρχαία θέατρα Ποιοι ήταν οι επίσημοι προσκεκλημένοι και πού κάθονταν;Ποιοι ήταν οι επίσημοι προσκεκλημένοι και πού κάθονταν; ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ (που θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε)

5 Χομόντοζλης Παύλος, δάσκαλος5 ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ Ποιοι ήταν οι 3 μεγάλοι αρχαίοι συγγραφείς και τι γνωρίζετε για τον καθένα; Είναι: ο Αισχύλος, (έγραψε τραγωδίες όπως ο Προμηθέας Δεσμώτης, για να δείξει τη δύναμη των θεών και την αδυναμία των ανθρώπων. Το γεγονός ότι πολέμησε για να υπερασπιστεί την Αθήνα το θεωρούσε σημαντικότερο από τα λογοτεχνικά κατορθώματα.ο Αισχύλος, (έγραψε τραγωδίες όπως ο Προμηθέας Δεσμώτης, για να δείξει τη δύναμη των θεών και την αδυναμία των ανθρώπων. Το γεγονός ότι πολέμησε για να υπερασπιστεί την Αθήνα το θεωρούσε σημαντικότερο από τα λογοτεχνικά κατορθώματα.

6 Χομόντοζλης Παύλος, δάσκαλος6 ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ Ο Σοφοκλής (κατείχε σπουδαία αξιώματα στην Αθήνα. Δύο από τις πιο διάσημες τραγωδίες του είναι ο Οιδίποδας Τύραννος και η Αντιγόνη.Ο Σοφοκλής (κατείχε σπουδαία αξιώματα στην Αθήνα. Δύο από τις πιο διάσημες τραγωδίες του είναι ο Οιδίποδας Τύραννος και η Αντιγόνη.

7 Χομόντοζλης Παύλος, δάσκαλος7 ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ Ο Ευριπίδης (οι Αθηναίοι τον θεωρούσαν ιδιόρρυθμο, αποτραβήχτηκε από τη δημόσια ζωή και έγραψε έργα που ορισμένοι τα θεώρησαν προκλητικά).

8 Χομόντοζλης Παύλος, δάσκαλος8 ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ Από πού προέρχεται η αρχαία τραγωδία; Πώς γεννήθηκε το θέατρο; Η τραγωδία αντλούσε τα θέματά της από τη μυθολογία και είχε στόχο τόσο να διαπαιδαγωγήσει το κοινό, όσο και να οδηγήσει στην «κάθαρση», τη λύτρωση.Η τραγωδία αντλούσε τα θέματά της από τη μυθολογία και είχε στόχο τόσο να διαπαιδαγωγήσει το κοινό, όσο και να οδηγήσει στην «κάθαρση», τη λύτρωση.

9 Χομόντοζλης Παύλος, δάσκαλος9 ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ Τι γνωρίζετε για τους ηθοποιούς; Αρχικά οι συγγραφείς τραγωδιών χρησιμοποιούσαν έναν μόνον ηθοποιό. Αργότερα, είχαν τη δυνατότητα να δώσουν το λόγο σε τρεις. Όλοι οι ηθοποιοί ήταν άντρες, πολίτες της Αθήνας, το ίδιο και οι ποιητές και οι χορευτές. Σκοπός δεν ήταν η δημιουργία μίας παράστασης ρεαλιστικής ή εξεζητημένης, σιγά σιγά όμως οι αγώνες έγιναν πιο απαιτητικοί, οπότε αυξήθηκε ο αριθμός των ηθοποιών επαγγελματιών. Τον 4ο αι. π. Χ. υπήρχαν ήδη ηθοποιοί – βεντέτες, διάσημοι σ’ ολόκληρη την Ελλάδα.Αρχικά οι συγγραφείς τραγωδιών χρησιμοποιούσαν έναν μόνον ηθοποιό. Αργότερα, είχαν τη δυνατότητα να δώσουν το λόγο σε τρεις. Όλοι οι ηθοποιοί ήταν άντρες, πολίτες της Αθήνας, το ίδιο και οι ποιητές και οι χορευτές. Σκοπός δεν ήταν η δημιουργία μίας παράστασης ρεαλιστικής ή εξεζητημένης, σιγά σιγά όμως οι αγώνες έγιναν πιο απαιτητικοί, οπότε αυξήθηκε ο αριθμός των ηθοποιών επαγγελματιών. Τον 4ο αι. π. Χ. υπήρχαν ήδη ηθοποιοί – βεντέτες, διάσημοι σ’ ολόκληρη την Ελλάδα.

10 Χομόντοζλης Παύλος, δάσκαλος10 ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ

11 Χομόντοζλης Παύλος, δάσκαλος11 ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ Τι γνωρίζετε για τις μάσκες; Οι ηθοποιοί φορούσαν προσωπεία και περούκες που έδειχναν ποιο πρόσωπο υποδύονταν και τις εκφράσεις του. Το άνοιγμα για το στόμα λειτουργούσε ως ηχείο κι επέτρεπε στον ηθοποιό να ακούγεται πιο καθαρά μέχρι τις τελευταίες θέσεις του θεάτρου.Οι ηθοποιοί φορούσαν προσωπεία και περούκες που έδειχναν ποιο πρόσωπο υποδύονταν και τις εκφράσεις του. Το άνοιγμα για το στόμα λειτουργούσε ως ηχείο κι επέτρεπε στον ηθοποιό να ακούγεται πιο καθαρά μέχρι τις τελευταίες θέσεις του θεάτρου.

12 Χομόντοζλης Παύλος, δάσκαλος12 ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ Τι ήταν οι χορηγοί; Ήταν πλούσιοι πολίτες, στην αρχαία Αθήνα, που ανελάμβαναν τη χρηματοδότηση μιας καλλιτεχνικής ή αθλητικής εκδήλωσης και γενικά ενός πολιτιστικού έργου.Ήταν πλούσιοι πολίτες, στην αρχαία Αθήνα, που ανελάμβαναν τη χρηματοδότηση μιας καλλιτεχνικής ή αθλητικής εκδήλωσης και γενικά ενός πολιτιστικού έργου. ΘΕΑΤΡΟ ΔΕΛΦΩΝ

13 Χομόντοζλης Παύλος, δάσκαλος13 ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ Τι ήταν ο διθύραμβος; Ήταν αρχαίος ύμνος προς τιμήν του Διονύσου, τον οποίο τραγουδούσε μια ομάδα αντρών εκτελώντας χορευτικές κινήσεις (χορός).Ήταν αρχαίος ύμνος προς τιμήν του Διονύσου, τον οποίο τραγουδούσε μια ομάδα αντρών εκτελώντας χορευτικές κινήσεις (χορός).

14 Χομόντοζλης Παύλος, δάσκαλος14 ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ Τι ήταν ο χορός; Ομάδα αντρών (δεκαπέντε περίπου) που τραγουδούσαν και χόρευαν κοντά στο βωμό το διθύραμβο.Ομάδα αντρών (δεκαπέντε περίπου) που τραγουδούσαν και χόρευαν κοντά στο βωμό το διθύραμβο.

15 Χομόντοζλης Παύλος, δάσκαλος15 ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ Ποια ήταν η διαφορά της αρχ. κωμωδίας από την τραγωδία; Όπως ακριβώς η τραγωδία, με το σοβαρό περιεχόμενο έτσι και η κωμωδία, με τα διασκεδαστικά και φανταστικά θέματα, υπήρξε σημαντική για το αθηναϊκό θέατρο.Όπως ακριβώς η τραγωδία, με το σοβαρό περιεχόμενο έτσι και η κωμωδία, με τα διασκεδαστικά και φανταστικά θέματα, υπήρξε σημαντική για το αθηναϊκό θέατρο.

16 Χομόντοζλης Παύλος, δάσκαλος16 ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ Ποιους αρχ. κωμικούς συγγραφείς γνωρίζεις; Ο Αριστοφάνης υπήρξε ο πιο διάσημος κωμικός ποιητής της Αττικής. Ο Αριστοφάνης κορόιδευε και άλλους πολλούς από τους σύγχρονους του και υποστήριζε ακούραστα την ειρήνη με την Σπάρτη.Ο Αριστοφάνης υπήρξε ο πιο διάσημος κωμικός ποιητής της Αττικής. Ο Αριστοφάνης κορόιδευε και άλλους πολλούς από τους σύγχρονους του και υποστήριζε ακούραστα την ειρήνη με την Σπάρτη.

17 Χομόντοζλης Παύλος, δάσκαλος17 ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ Ο Μένανδρος, ο δεύτερος σε φήμη κωμωδιογράφος μετά τον Αριστοφάνη, έζησε αρκετά αργότερα. Τα έργα του, πολύ πιο ήρεμα και κομψά από του Αριστοφάνη, αποτέλεσαν πρότυπο για τις κωμωδίες της ρωμαϊκής και σύγχρονης εποχής.

18 Χομόντοζλης Παύλος, δάσκαλος18 ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ Ανάφερε μερικά αρχαία θέατρα. Τα πιο γνωστά αρχαία θέατρα είναι τα εξής:Τα πιο γνωστά αρχαία θέατρα είναι τα εξής:  Επιδαύρου  Διόνυσου  Δελφών  Φιλίππων  Δίου  Δωδώνης

19 Χομόντοζλης Παύλος, δάσκαλος19 ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ Το αρχαίο θέατρο των Φιλίππων

20 Χομόντοζλης Παύλος, δάσκαλος20 ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ Ποιοι ήταν οι επίσημοι προσκεκλημένοι και που κάθονταν;Ποιοι ήταν οι επίσημοι προσκεκλημένοι και που κάθονταν; Οι ιερείς, οι ανώτατοι αξιωματούχοι ή οι προσωπικότητες που η πολιτεία ήθελε να τιμήσει κάθονταν στις πρώτες σειρές του αρχαίου θεάτρου. Υπήρχαν λοιπόν για όλους αυτούς θέσεις κρατημένες εκ των προτέρων.Οι ιερείς, οι ανώτατοι αξιωματούχοι ή οι προσωπικότητες που η πολιτεία ήθελε να τιμήσει κάθονταν στις πρώτες σειρές του αρχαίου θεάτρου. Υπήρχαν λοιπόν για όλους αυτούς θέσεις κρατημένες εκ των προτέρων.

21 Χομόντοζλης Παύλος, δάσκαλος21 ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ Θέσεις επισήμων

22 Χομόντοζλης Παύλος, δάσκαλος22 τέλος


Κατέβασμα ppt "Χομόντοζλης Παύλος, δάσκαλος1 ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ 10 ο Δημοτικό σχολείο Σερρών σχολ. έτος 2014-2015 Ε΄ τάξη."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google