Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Α΄ΤΕΤΡΑΜΗΝΟΥ ΤΜΗΜΑ 2. ΘΕΜΑ:ΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΚΤΙΡΙΟ ΤΟΥ ΕΥΚΛΕΙΔΗ -ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ-ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Α΄ΤΕΤΡΑΜΗΝΟΥ ΤΜΗΜΑ 2. ΘΕΜΑ:ΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΚΤΙΡΙΟ ΤΟΥ ΕΥΚΛΕΙΔΗ -ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ-ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Α΄ΤΕΤΡΑΜΗΝΟΥ ΤΜΗΜΑ 2

2 ΘΕΜΑ:ΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΚΤΙΡΙΟ ΤΟΥ ΕΥΚΛΕΙΔΗ -ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ-ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ

3  Η μελέτη του θέματος για τους παράγοντες που επηρεάζουν την ποιότητα της εκπαιδευτικής διαδικασίας στο σχολικό κτίριο του «Ευκλείδη» ανέδειξε πολλές πτυχές.  Μετά από διεξοδική συζήτηση που έγινε μεταξύ όλων των ομάδων του τμήματός μας οδηγηθήκαμε στην δημιουργία ενός ερωτηματολογίου για να διερευνηθούν οι παραπάνω παράγοντες.

4  Το ερωτηματολόγιο αφού σχεδιάστηκε αποφασίστηκε να διανεμηθεί στους μαθητές των δύο εσπερινών σχολείων που συστεγάζονται στο κτίριο, προκειμένου να αποτυπώσουν τις εντυπώσεις τους.  Η προσπάθειά μας έγινε δεκτή με θέρμη από όλους τους συμμαθητές μας.

5  Ο σχεδιασμός βασίστηκε στις παρακάτω σκέψεις των μελών των ομάδων του τμήματος, που συνοπτικά αναφέρουμε στις διαφάνειες που ακολουθούν.

6 Όπως μπορούμε να δούμε η είσοδος του σχολείου και ο εσωτερικός χώρος του δεν έχουν πρόσβαση σε άτομα ( ΑΜΕΑ ) 6o ΕΣΠΕΡΙΝΟ ΕΠΑΛ

7 Ο Πρώτος βαθμός δυσκολίας στο σχολικό μας κτίριο είναι οι πολλές σκάλες που εμπεριέχονται στον εσωτερικό του χώρο. 6o ΕΣΠΕΡΙΝΟ ΕΠΑΛ

8 Οι Αίθουσες του σχολείου μας είναι αρκετά μεγάλες με προβλήματα στο φωτισμό, στην ακουστική και στα παλιά φθαρμένα θρανία.

9 Οι παρεμβάσεις που έγιναν από τους ίδιους τους μαθητές στις αίθουσες βελτίωσαν κατά πολύ την αισθητική του χώρου με συνέπεια να γίνεται πιο ευχάριστα το μάθημα 6o ΕΣΠΕΡΙΝΟ ΕΠΑΛ

10  Ένα θέμα σοβαρό που αντιμετωπίζουμε στο σχολικό μας κτίριο είναι οι τουαλέτες του.

11 Το σχολικό περιβάλλον δίνει τη δυνατότητα στους συμμαθητές μας  να έχουν μεταξύ τους σχέσεις φιλίας, αμοιβαίου σεβασμού και αλληλεγγύης.  να δραστηριοποιούνται και να καταξιώνονται.

12  Το σχολείο μας πέρα από τη μάθηση, μας συμπαραστέκεται και μας βοηθάει και τυχόν προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίζουμε.

13  Η Βία είναι ένα σοβαρό θέμα που αφορά όλους μας.  Γνωρίζουμε δυστυχώς ότι η βία έχει εξαπλωθεί και στους σχολικούς χώρους.  Δεν πρέπει να είμαστε αδιάφοροι σε ένα τέτοιο περιστατικό αν συμβεί στο σχολείο μας.

14  Μέσα στο σχολείο μας υπάρχουν διαφορές ως προς τις ηλικίες και τον τόπο καταγωγής μας.  Δεν πρέπει ν΄αφήσουμε την διαφορετικότητα ( ρατσισμός )να καταβάλει τη σκέψη μας την προσωπικότητα μας και να μας αναγκάσει να φερόμαστε απαξιωτικά στους γύρω μας.

15  Ένας ακόμα νόμος που ψηφίστηκε στην Ελλάδα είναι η απαγόρευση του καπνίσματος.  Θα πρέπει για καλό όλων μας μαθητές και καθηγητές να σεβαστούμε το νόμο και να αποφεύγουμε το κάπνισμα εντός του σχολικού κτιρίου.

16  Τα κινητά τηλέφωνα είναι ένα ακόμα σοβαρό θέμα που αντιμετωπίζουμε στο σχολείο μας την ώρα του μαθήματος, γιατί μας αποσπάει την προσοχή, διακόπτει τον ειρμό της σκέψης και αποσυντονίζει τους περισσότερους μαθητές.

17

18  Υποδομές που λείπουν:

19 ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ 18/12/2012 1Το κτίριο του σχολείου είναι προσβάσιμο σε άτομα ΑΜΕΑ ; ΝΑΙ□ΟΧΙ □ 2.Ιεραρχείστε ανάλογα με το βαθμό δυσκολίας τη δυνατότητα πρόσβασης των ατόμων αυτών□  Σκάλα □  Φωτισμός □  Θρανία □  Είσοδος □  Τουαλέττες □ 3.Πιστεύεις ότι το σχολικό κτίριο και οι αίθουσες διδασκαλίας προσφέρουν ένα περιβάλλον φιλόξενο για το μαθητή και κατάλληλο για μάθηση; ΝΑΙ □ΟΧΙ □ 4.Θεωρείς ότι υπάρχουν παράγοντες στο σχολείο που επηρεάζουν αρνητικά την εκπαιδευτική διαδικασία όπως : θόρυβοι μέσα και έξω από την αίθουσα, ακουστικότητα, ορατότητα και λάθος φωτισμός ; ΝΑΙ□ΟΧΙ □  5.Νομίζεις ότι πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις στο κτίριο και στις αίθουσες διδασκαλίας ώστε να βελτιωθεί η ποιότητα των συνθηκών λειτουργίας στο σχολείο; ΝΑΙ□ΟΧΙ □

20 6.Υπάρχουν οι προϋποθέσεις στην καθημερινότητα της σχολικής ζωής ώστε να δημιουργούνται μεταξύ των μαθητών σχέσεις φιλίας, αλληλοϋποστήριξης και αλληλεγγύης ; ΝΑΙ□ΟΧΙ □ 7.Θεωρείς ότι το σχολείο σου, αν το ζητήσεις, προσφέρει πέρα από τις συμβατικές υποχρεώσεις που αφορούν τη διδασκαλία και τη μάθηση, υποστήριξη, συμπαράσταση και βοήθεια σε τυχόν προβλήματα που μπορεί να έχεις ; ΝΑΙ□ΟΧΙ □ 8.Έχεις γίνει μάρτυρας κάποιου περιστατικού βίας (λεκτικής ή σωματικής) στο χώρο του σχολείου ; ΝΑΙ□ΟΧΙ □ 9.Πιστεύεις ότι η διαφορετικότητα ανάμεσα στους μαθητές μιας τάξης μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα ; ΝΑΙ □ΟΧΙ □ 10.To κάπνισμα απαγορεύεται σύμφωνα με το νόμο. Συμφωνείτε με το νόμο; ΝΑΙ □ΟΧΙ □ 11.Είστε καπνιστής / καπνίστρια ; ΝΑΙ □ΟΧΙ □ 12.Θεωρείτε ότι υπάρχει σεβασμός στη διαδικασία του μαθήματος; (π.χ. χρήση και απάντηση σε κινητό τηλέφωνο, καθυστέρηση κ.λ.π.). ΝΑΙ □ΟΧΙ □ 13.Γράψτε σε δυο γραμμές τι σας αρέσει και τι δεν σας αρέσει στο σχολείο : 

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

32

33

34

35  Οι αίθουσες διδασκαλίας θεωρείται από ένα μεγάλο ποσοστό των μαθητών ότι δεν προσφέρουν ένα περιβάλλον φιλόξενο και κατάλληλο για μάθηση.  Η εκπαιδευτική διαδικασία επηρεάζεται αρνητικά από παράγοντες όπως θόρυβοι μέσα και έξω από την αίθουσα, ακουστικότητα, ορατότητα και λάθος φωτισμός.  Η πλειονότητα των μαθητών πιστεύει ότι πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις στις αίθουσες και στο κτίριο προκειμένου να βελτιωθεί η ποιότητα συνθηκών λειτουργίας στο σχολείο.

36  Παρόλα αυτά είναι κοινή αντίληψη μεταξύ των μαθητών ότι στην καθημερινότητα της σχολικής ζωής υπάρχουν οι προϋποθέσεις ώστε να δημιουργούνται σχέσεις φιλίας, αλληλεγγύης και αλληλοϋποστήριξης.  Επίσης η πλειοψηφία των μαθητών θεωρεί ότι το σχολείο όταν ζητείται από τους μαθητές μπορεί να προσφέρει πέρα από τις συμβατικές του υποχρεώσεις που αφορούν τη διδασκαλία και τη μάθηση υποστήριξη και συμπαράσταση σε τυχόν προβλήματα που μπορεί να έχουν.

37  Στις απόψεις των μαθητών αποτυπώνεται ότι τα περιστατικά λεκτικής ή σωματικής βίας δεν είναι συχνά στο σχολείο.  Σύμφωνα με το 60% των μαθητών η διαφορετικότητα μεταξύ τους δεν δημιουργεί προβλήματα στην εκπαιδευτική καθημερινότητα.

38  Οι μαθητές του σχολείου συμφωνούν με τον αντικαπνιστικό νόμο, αν και παραπάνω από τους μισούς μαθητές του σχολείου είναι καπνιστές.  Σε σχέση με το αν υπάρχει σεβασμός στη διαδικασία του μαθήματος (π.χ. χρήση και απάντηση κινητού τηλεφώνου, καθυστερήσεις) οι γνώμες των μαθητών είναι μοιρασμένες.


Κατέβασμα ppt "ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Α΄ΤΕΤΡΑΜΗΝΟΥ ΤΜΗΜΑ 2. ΘΕΜΑ:ΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΚΤΙΡΙΟ ΤΟΥ ΕΥΚΛΕΙΔΗ -ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ-ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google