Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΘΕΜΑ: ΕΦΗΒΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΘΕΜΑ: ΕΦΗΒΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΘΕΜΑ: ΕΦΗΒΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ
1ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ: ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: ΕΦΗΒΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ

2 ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΜΑΡΙΝΑ ΜΟΥΡΟΥ καθ.Πληροφορικής
ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ καθ.Πληροφορικής

3 ΜΕΛΗ ΟΜΑΔΑΣ: ΓΙΑΝΝΟΥ ΠΟΛΥΞΕΝΗ ΚΛΟΥΤΣΙΝΙΩΤΗΣ ΑΥΦΡΑΙΜ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΑ ΣΑΜΠΑΤΑΚΟΥ ΑΝΔΡΟΜΑΧΗ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ ΕΥΦΡΟΣΥΝΗ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ ΕΛΕΝΗ ΣΕΡΕΠΙΣΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΟΛΥΖΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΥ ΘΕΟΔΩΡΑ ΔΕΡΤΙΛΗ ΧΡΥΣΑ ΚΑΠΕ ΔΑΝΑΗ ΚΑΛΑΜΠΟΚΑ ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΑΚΡΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΠΛΑΤΣΑΤΟΥΡΑ ΦΩΤΕΙΝΗ ΣΙΓΟΥΡΑΚΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

4 Εισαγωγή Στην εποχή της πληροφορίας οι έφηβοι αναπτύσσουν την κοινωνικότητά τους σε ψηφιακούς κόσμους προσωπικών επαφών που ονομάζονται «Κοινωνικά Δίκτυα». Οι σημερινοί μαθητές αφιερώνουν αρκετό από τον καθημερινό τους χρόνο στα κοινωνικά δίκτυα (facebook, twitter κ.λ.π), σε σημείο που το γεγονός αυτό να αποτελεί από μόνο του ένα ιδιαίτερο κοινωνικό φαινόμενο.

5 Η έρευνα που έκανε το 1ο Γυμνάσιο Πετρούπολης για την χρήση των κοινωνικών δικτύων από τους εφήβους σκοπό είχε να καταγράψει: την επίδραση των κοινωνικών δικτύων στη συμπεριφορά των εφήβων, τις αλλαγές που μπορούν να προκαλέσουν στον τρόπο επικοινωνίας και κοινωνικοποίησης τους, την συχνότητα και τον λόγο χρήσης των κοινωνικών δικτύων, τους κινδύνους που μπορούν να προκληθούν την ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων.

6 Τα αποτελέσματα της επεξεργασίας των απαντήσεων
260 άτομα είναι το σύνολο των μαθητών που απάντησε στο ερωτηματολόγιο. Από την επεξεργασία των απαντήσεων που έγινε σε λογιστικά φύλλα(excel) προκύπτουν τα ακόλουθα αποτελέσματα.

7 • Η χρήση και εξάπλωση των κοινωνικών δικτύων στο Γυμνάσιο φτάνει το 90% με δημοφιλέστερο κοινωνικό δίκτυο το facebook και με αντίστοιχο ποσοστό 80%. • Οι μαθητές είναι επιφυλακτικοί σε νέα αιτήματα φιλίας, καθώς το 63% ελέγχει αν γνωρίζει το άτομο. Το 12% των νέων αποδέχεται αμέσως το αίτημα χωρίς κανένα έλεγχο.

8 • Η δημιουργία profile ξεκινάει από την ηλικία των 12 έως 13

9 • Το 58% των εφήβων κάνει χρήση των κοινωνικών δικτύων από 1 έως και 2 ώρες ημερησίως. Σε ένα μεγάλο ποσοστό 26% επηρεάζεται η σχολική επίδοση, εφόσον πολλοί μαθητές παραμελούν την μελέτη των μαθημάτων τους.

10 • Οι μαθητές με ποσοστό 74% πιστεύουν πως η ανθρώπινη σκέψη, συμπεριφορά καθώς και ο τρόπος επικοινωνίας επηρεάζεται παρά πολύ από τη χρήση των κοινωνικών δικτύων. • Το 88% των μαθητών δεν έχει εκτεθεί/γνωρίσει τους κινδύνους των κοινωνικών δικτύων. Από τα παιδιά που ήρθαν αντιμέτωπα με αυτούς τους κινδύνους, τα περισσότερα έπεσαν θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης και ψυχολογικής πίεσης

11 • Η πλειοψηφία των μαθητών πιστεύει πως δεν είναι ασφαλής ή είναι ελάχιστα ασφαλής η δημοσίευση των προσωπικών δεδομένων στα κοινωνικά δίκτυα. Παρόλα αυτά το 49% δημοσιεύει αρκετά συχνά προσωπικά δεδομένα.

12 • Το 75% των μαθητών πιστεύει πως είναι επικίνδυνο να συνομιλείς με αγνώστους στα κοινωνικά δίκτυα. Μόνο το 22% συναντήθηκε με κάποιον που γνώρισε στο δίκτυο. • Το 44% των μαθητών θεωρεί πως το να συμμετέχεις σε ένα κοινωνικό δίκτυο συμβάλει στο να σε αποδέχονται κοινωνικά (πχ σε νέες γνωριμίες, παρέες)

13 Πορίσματα της έρευνας Μετά την επεξεργασία των αποτελεσμάτων καταλήξαμε στα παρακάτω πορίσματα: • Όλοι σχεδόν οι σημερινοί έφηβοι σε πολύ μικρή ηλικία γίνονται χρήστες των κοινωνικών δικτύων. Θετικό είναι ότι οι γονείς γνωρίζουν πως τα παιδιά τους χρησιμοποιούν κάποιο κοινωνικό δίκτυο.

14 • Μεγάλο ποσοστό μαθητών πιστεύει πως έχει ιδιαίτερη σημασία να είσαι εγγεγραμμένος σε κάποιο κοινωνικό δίκτυο, προκειμένου να σε αποδεχτούν σε μια νέα παρέα. • Οι περισσότεροι μαθητές δεν είναι εθισμένοι στα κοινωνικά δίκτυα, εφόσον οι χρήση τους δεν ξεπερνά τις 2 ώρες. Δυστυχώς, ένας μικρός αριθμός μαθητών παραμελεί τα σχολικά του καθήκοντα.

15 •Ελάχιστοι έφηβοι έρχονται σε επαφή με άτομα που γνώρισαν στα κοινωνικά δίκτυα, επομένως η χρήση τους δεν βοηθάει στο να δημιουργηθούν νέες γνωριμίες. Οι νέες επαφές είναι καθαρά εικονικές. • Ανησυχία προκαλεί το γεγονός, ότι ένας μικρός αριθμός μαθητών έπεσε ”θύμα” σεξουαλικής παρενόχλησης και ψυχολογικής πίεσης στα κοινωνικά δίκτυα. Επομένως πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί σε νέα αιτήματα φιλίας ατόμων που δεν γνωρίζουμε.

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25


Κατέβασμα ppt "ΘΕΜΑ: ΕΦΗΒΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google