Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΧΡΗΣΗ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΧΡΗΣΗ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΧΡΗΣΗ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ

2 5ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΙΛΙΟΥ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Νο 6
ΟΜΑΔΑ Α Μεταλλίδου Ιωάννα Μαστραντώνη Ευβουλία Κοκολάκης Γεώργιος Σπανέλης Ευάγγελος ΟΜΑΔΑ Β Φακούδης Ευάγγελος Σιώτης Ευάγγελος Παπαδόπουλος Οδυσσέας Αναστασόπουλος Παναγιώτης ΟΜΑΔΑ Γ Γερογιάννη Ιωάννα Ρίζος Νικόλαος Αποστολάκης Σαράντης Αγγελόπουλος Αριστείδης ΟΜΑΔΑ Δ Βελή Αικατερίνη Ευαγγελάτος Παναγιώτης Βούρδα Χρυσούλα Θεοδώρου Αθηνά Γρηγορίου Ελευθερία Υπεύθυνος καθηγητής: Παπαντωνίου Μιχαήλ

3 Οι ομάδες αρχικά συνεργάστηκαν για την σχεδίαση του ερωτηματολογίου και στη συνέχεια συμπλήρωσαν το ερωτηματολόγιο, χρησιμοποιώντας τους συμμαθητές τους. Συνολικά ερωτήθηκαν 152 αγόρια και 162 κορίτσια, δηλαδή 314 άτομα. Οι ίδιοι δεν συμμετείχαν στην έρευνα. Κατόπιν όλες οι ομάδες συνεργάστηκαν για να εντοπίσουν τους πιθανούς κινδύνους από τη χρήση του Διαδικτύου. Στην έρευνα οι μαθητές απαντούσαν ελεύθερα, χωρίς να έχουν πρόσβαση στο ερωτηματολόγιο.

4 ΛΟΓΟΙ ΧΡΗΣΗΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ (INTERNET)
ΠΟΣΟΣΤΑ ΣΥΝΟΛΑ ΣΥΝ. ΠΟΣΟΣΤΟ Α Κ ΦΥΛΟ (Α/Κ) 152 162 314 ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ 51 93 33,55% 57,41% 144 45,86% ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΙΚΤΥΩΣΗ (Facebook κ.λ.π) 113 130 74,34% 80,25% 243 77,39% ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ-ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ (εφημερίδες κ.λ.π.) 86 61,18% 53,09% 179 57,01% ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ 137 131 90,13% 80,86% 268 85,35% ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕ ΑΛΛΟΥΣ ΧΡΗΣΤΕΣ (chat,msn,skype, κ.λ.π.) 70 101 46,05% 62,35% 171 54,46% ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΧΡΗΣΗ 10 14 6,58% 8,64% 24 7,64% ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ (αγορές, πωλήσεις, πληρωμές,κ.λ.π.) 17 9 11,18% 5,56% 26 8,28% ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 13 8,55% 8,02% ΤΥΧΕΡΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ 44 8 28,95% 4,94% 52 16,56% «ΚΑΤΕΒΑΣΜΑ»/ «ΑΝΕΒΑΣΜΑ»/ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ κ.λ.π 109 82 71,71% 50,62% 191 60,83%

5 ΩΡΕΣ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΧΡΗΣΗΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ (INTERNET)
ΦΥΛΟ (Α/Κ) Α Κ ΠΟΣΟΣΤΑ ΣΥΝΟΛΑ ΣΥΝΟΛΙΚΑ 152 162 314 Α (ΚΑΘΟΛΟΥ) 3 4 1,97% 2,47% 7 2,23% Β (1 ΜΕΧΡΙ 2 ΩΡΕΣ) 59 92 38,82% 56,79% 151 48,09% Γ (2 ΜΕΧΡΙ 4 ΩΡΕΣ) 53 44 34,87% 27,16% 97 30,89% Δ (4 ΜΕΧΡΙ 6 ΩΡΕΣ) 13 16 8,55% 9,88% 29 9,24% Ε (ΠΑΝΩ ΑΠΌ 6 ΩΡΕΣ) 24 6 15,79% 3,70% 30 9,55%

6 ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ ΕΚΠΛΗΞΗ: Ποσοστό 15,79% στα αγόρια και συνολικά 9,55% ασχολείται με το διαδίκτυο πάνω από 6 ώρες την ημέρα. Εντυπωσιακά υψηλό ποσοστό που σημαίνει εθισμό!

7

8

9

10 ΑΓΟΡΙΑ ΚΟΡΙΤΣΙΑ

11 ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΠΟΣΟΣΤΑ

12 ΩΡΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΝΑ ΦΥΛΟ
ΑΓΟΡΙΑ ΚΟΡΙΤΣΙΑ

13

14 ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ (INTERNET)

15 1. ΨΥΧΙΚΟΙ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΙΚΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ.
2. ΕΞΑΠΑΤΗΣΗ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ 3. ΒΙΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ 4. ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ. 5. ΜΟΛΥΝΣΗ ΤΟΥ Η/Υ ΜΕ ΚΑΠΟΙΟ ΙΟ(VIRUS). 6. ΥΨΗΛΕΣ ΧΡΕΩΣΕΙΣ.

16 1. ΨΥΧΙΚΟΙ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΙΚΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ.
Σωματικοί ΤΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΤΟΥ ΚΑΡΠΙΑΙΟΥ ΣΩΛΗΝΑ ΤΟ ΑΓΧΟΣ–ΦΟΒΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ Η/Υ ΚΥΦΩΣΗ ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΜΑΤΙΩΝ [ξηροφθαλμία,πρεσβυωπία] ΤΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΟΘΟΝΗΣ ΟΘΟΝΕΣ ΚΑΙ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΕΣ ΦΩΤΟΕΠΙΛΗΨΙΑ ΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΑΠΟ ΤΑ ΥΛΙΚΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ

17 Το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα
Το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα είναι μια πολύ συχνή πάθηση. Τα κυριότερα συμπτώματα που προκαλεί το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα είναι: ο πόνος και τα μουδιάσματα στο χέρι, ιδιαίτερα στα δάκτυλα

18 Τρόποι αντιμετώπισης του συνδρόμου του καρπιαίου σωλήνα
Πρέπει : 1.Να κάνουμε τακτικά, μικρά διαλείμματα για να τεντώνουμε και να κινούμε τα χέρια, τους καρπούς και βραχίονες τους, με απλές ασκήσεις 2 Να προσπαθούμε να κτυπούμε ελαφριά, χωρίς μεγάλη δύναμη τα πλήκτρα και ανάλογα το ποντίκι 3 Να κάνουμε ασκήσεις των χεριών και των καρπών για να τεντώνουμε και να δυναμώνουμε τους μυς.

19 Σωστή στάση του σώματος

20 Παθήσεις των ματιών [ξηροφθαλμία-πρεσβυωπία]
Παθήσεις των ματιών [ξηροφθαλμία-πρεσβυωπία] Η   ξηροφθαλμία  είναι η πάθηση  του οφθαλμού όπου παράγονται λιγότερα δάκρυα από αυτά που χρειάζεται το μάτι  για να διατηρηθεί  σε μια υγρή κατάσταση.

21 Τρόποι αντιμετώπισης ξηροφθαλμίας - πρεσβυωπίας
Τρόποι αντιμετώπισης ξηροφθαλμίας - πρεσβυωπίας Οι δύο παραπάνω βλάβες των ματιών μπορούν να αποφευχθούν όταν γίνεται σωστή χρήση του υπολογιστή-διαδικτύου , δηλαδή με σωστή διάρκεια χρήσης και με σωστή στάση του σώματος.

22 Ψυχικοί κίνδυνοι ΕΘΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ. ΤΑΣΗ ΠΡΟΣ ΥΠΕΡΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΣΜΟ.
ΠΑΡΑΜΕΛΗΣΗ ΕΡΓΑΣΙΩΝ. ΑΠΟΚΟΠΗ ΑΠΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΕΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΕΙΣ. ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ ΣΧΕΣΕΩΝ ΜΕ ΓΟΝΕΙΣ, ΦΙΛΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟ ΑΛΛΟ ΦΥΛΟ. ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΠΟΜΟΝΩΣΗ. Η ΕΙΚΟΝΙΚΗ ΖΩΗ ΜΠΕΡΔΕΥΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ.

23 Ορισμός εθισμού Ο εθισμός στο διαδίκτυο είναι μια νέα μορφή εθισμού που χαρακτηρίζεται από την υπερβολική χρήση του διαδικτύου για την προσωπική ικανοποίηση του ατόμου.

24 Επιπτώσεις στο άτομο Γενικά ο εθισμός είναι ένας μη αντιληπτός κίνδυνος και κάποιος είναι πιθανό να μην γνωρίζει ότι είναι εθισμένος. Σε ακραίες περιπτώσεις το άτομο γίνεται αντικοινωνικό, καταθληπτικό, υπερκινητικό, αγχωτικό, οξύθυμο και αδιάφορο προς τις υποχρεώσεις του.

25 Τρόποι αντιμετώπισης Οργάνωση χρόνου και επιλογή δραστηριοτήτων
Ορθολογική χρήση μέσω της αυτορρύθμισης και του ελέγχου Εύρεση νέων δραστηριοτήτων Αύξηση κοινωνικότητας Τήρηση υποχρεώσεων Προκαθορισμένος χρόνος χρήσης διαδικτύου Απόκτηση χαμένου ελέγχου

26 Ο ρόλος των γονέων Πληροφόρηση των γονέων σχετικά με το διαδίκτυο και τους κινδύνους που κρύβει. Ενημέρωση των παιδιών για την ορθή χρήση του διαδικτύου. Έλεγχος των δραστηριοτήτων του ατόμου στον υπολογιστή. Όρια στην χρήση του και καθορισμός κανόνων. Συλλογική αντιμετώπιση του προβλήματος σε περίπτωση εθισμού. Επιχειρήματα προς τα παιδιά για τους λόγους που δεν πρέπει να γίνεται υπερβολική χρήση του διαδικτύου.

27 Ορισμός υπερκατανάλωσης
Η ανάγκη των ανθρώπων για ασύδωτη αγορά αγαθών, για την ψυχική τους ικανοποίηση.

28 Αιτίες υπερκαταναλωτισμού
Ψυχολογικά προβλήματα Μόδα και τάση προβολής Ελκυστικές προσφορές Κενή ζωή Εύκολος τρόπος πληρωμής Ανάπτυξη επιστήμης και τεχνολογίας Υπερπαραγωγή Άνοδος βιοτικού επιπέδου Γρήγορος ρυθμός ζωής

29 Συμπτώματα υπερκαταναλωτικής συμπεριφοράς
Τάση για αγορές και αίσθηση κενού χωρίς διαθέσιμα μετρητά Ψέματα για τις αγορές του και ενοχές λόγω της υπεραγοράς Προβλήματα με το οικογενειακό περιβάλλον. Προσκόλληση στο διαδίκτυο για αγορές

30 Τρόποι αντιμετώπισης Συνειδητοποίηση του προβλήματος
Σωστή κρίση των διαφημίσεων Ενημέρωση Νομοθετική ρύθμιση διαφημιστικών μηνυμάτων Καλλιέργεια ηθικών αξιών Αυτογνωσία Σωστή αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου Αλλαγή νοοτροπίας Επιδίωξη ποιότητας και όχι ποσότητας

31 2. ΕΞΑΠΑΤΗΣΗ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ
Από την στιγμή που «γεννήθηκε» το διαδίκτυο (Internet), δημιουργήθηκαν πολλά νέα είδη απάτης . Από κάθε γωνιά της Γης, κακόβουλοι χρήστες του Internet προσπαθούν να μας ξεγελάσουν με τους κάθε λογής τρόπους.

32 Απατηλές συναλλαγές στο διαδίκτυο
Στο Internet, υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός ιστοσελίδων, που υποδύονται γνωστά καταστήματα, ενώ στην πραγματικότητα δεν είναι, και όλο και πληθαίνουν. Μπορούν να πάρουν προσωπικές σας πληροφορίες, και να αποσπάσουν ένα ποσό χρημάτων από εσάς.

33 Κλοπή προσωπικών δεδομένων
Τα δεδομένα που αποθηκεύουμε στα κοινωνικά δίκτυα, είτε δημόσια, είτε μόνο για προσωπική προβολή, μπορούν να τα πάρουν «Χάκερς», η να διαρρεύσουν σε ιστοσελίδες στο διαδίκτυο.

34 Αγορά-πώληση προσωπικών δεδομένων
Ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης, μπορούν ανά πάσα στιγμή να πουλήσουν στοιχεία σας σε άλλες εταιρίες, η να τα χρησιμοποιήσουν για διαφημιστικούς σκοπούς, χωρίς να σας προειδοποιήσουν.

35 Παροχή ψευδών πληροφοριών
Στην κατηγορία αυτή υπάγονται περιπτώσεις παροχής ψευδών πληροφοριών από τον απατεώνα, με στόχο να αποσπάσει παρανόμως χρήματα. Ο απατεώνας στηρίζεται, κατά κύριο λόγο, στην άγνοια ή ελλιπή πληροφόρηση του υποψήφιου θύματος

36 Τι θα μπορούσαμε να κάνουμε για να αποφύγουμε τέτοιους κινδύνους;
ΤΡΟΠΟΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ Τι θα μπορούσαμε να κάνουμε για να αποφύγουμε τέτοιους κινδύνους;

37 Απατηλές συναλλαγές στο διαδίκτυο
Πρέπει να βεβαιωθούμε πως η ιστοσελίδα από την οποία αγοράζουμε είναι αυθεντική, και όχι κάποια απομίμησή της.

38 Κλοπή προσωπικών δεδομένων
Δεν είναι και πολύ δύσκολο να καταλάβουμε ποια εισερχόμενα Mail είναι ψεύτικα. Άμα είμαστε πιο υποψιασμένοι, και παρατηρούσαμε τις λεπτομέρειες των Mail, όλο και κάποιο λάθος θα βρούμε, που προσδίδει ότι είναι Phishing.

39 Αγορά-πώληση προσωπικών δεδομένων
Δυστυχώς, δεν υπάρχει κάτι που μπορούμε να κάνουμε εδώ... Αφού συμφωνούμε στους Όρους Χρήσης κατά την εγγραφή, έχουν το δικαίωμα οι διαχειριστές τις ιστοσελίδας να κάνουν ό,τι θέλουν τα προσωπικά δεδομένα μας.

40 3. ΒΙΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ Το διαδίκτυο κατάφερε να παρεισφρήσει και να αλλάξει την καθημερινότητα. Όπως ήταν φυσικό το διαδίκτυο εξελίχθηκε σε μια νέα δίοδο διοχέτευσης των συναισθημάτων και των σκέψεών μας.

41 Ορισμός της διαδικτυακής βίας
Διαχωρίζοντας την από την λεκτική, σωματική, ή άλλη βία, αυτή πρόκειται για μια επιθετική και συνειδητή πράξη μέσω του διαδικτύου, ή άλλων ηλεκτρονικών μέσων, η οποία στρέφεται εναντίον ενός ατόμου, το οποίο είναι δύσκολο να υπερασπιστεί τον εαυτό του. Αλλιώς γνωστό ως «Cyberbullying”

42 Αν και το φαινόμενο του «Cyberbullying» δεν έχει ερευνηθεί επαρκώς μπορούμε να πούμε με σχετική σιγουριά πως θα παίρνει όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις στο μέλλον, καθώς οι νέες γενιές άρχισαν ήδη να μεγαλώνουν μέσα σε έναν κόσμο όπου το διαδίκτυο και η διαδραστική επικοινωνία κυριαρχούν

43 ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ Θύτες Προβλήματα με την οργάνωση και διευθέτηση εργασιών Γενικότερη αντικοινωνική συμπεριφορά Θύματα Συναισθηματικά προβλήματα Ανασφάλεια Έντονα σωματικά συμπτώματα

44 Κλοπή Προσωπικών δεδομένων ή Παραβίαση της Ιδιωτικής μας ζωής
Η διαδικτυακή απάτη είναι ένα είδος κυβερνοεγκλήματος που πραγματοποιείται από πολλά μέσα. Υπάρχουν διάφορα είδη τέτοιων δραστηριοτήτων, στις οποίες προσπαθούν να ξεγελάσουν τα θύματα ώστε να αποκαλύψουν προσωπικά δεδομένα, όπως στοιχεία πιστωτικών καρτών και κωδικούς.

45 4. ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ. Παραπληροφόρηση ονομάζουμε την εσκεμμένη διαστροφή αληθινών πληροφοριών ή την κατασκευή ψευδών με σκοπό την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων.

46 ΑΙΤΙΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ
1. Η εξάρτηση από τα κόμματα και τον εκάστοτε φορέα της εξουσίας. Η δημοσιογραφία έχει μετατραπεί στις μέρες μας σε καθαρή προπαγάνδα .Προκειμένου να εξυπηρετηθούν ισχυρά πολιτικά συμφέροντα παραποιείται η ουσία των γεγονότων, υποβαθμίζονται μεγάλοι κίνδυνοι, παραποιούνται κατά το δοκούν οι καταστάσεις, ερμηνεύονται αυθαίρετα τα γεγονότα. 2. Ο σκληρός ανταγωνισμός που κυριαρχεί σε όλα τα επίπεδα, όσον αφορά στα ΜΜΕ ωθεί τους τηλεοπτικούς σταθμούς, ή ακόμη και τον τύπο , στην προβολή θεαμάτων τα οποία διακρίνει η απλοϊκότητα και ο λαϊκισμός, για να υπάρξει επιτυχής αποδοχή από την ευρεία βάση του λαού. Η αλήθεια λοιπόν και η αντικειμενικότητα θυσιάζονται στο βωμό της εμπορικής επιτυχίας.

47 ΑΙΤΙΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ
3. Στον τομέα των ειδήσεων πολλές φορές για λόγους εντυπωσιασμού δημιουργούνται ανύπαρκτες ειδήσεις και γεγονότα. 4. Υπακούοντας στους κανόνες της υψηλής θεαματικότητας ή αναγνωσιμότητας, ορισμένοι δημοσιογράφοι βιάζονται να μεταδώσουν ειδήσεις , χωρίς να διασταυρώσουν τις πηγές τους, με αποτέλεσμα να παραπληροφορούν το κοινό.

48 ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ
Εξαιτίας του καταιγισμού των μηνυμάτων και του επιτηδευμένου τρόπου που αυτά μεταδίδονται παθητικοποιείται ο δέκτης και αποδέχεται άκριτα τα μηνύματα αυτά. 2. Τα προβαλλόμενα μηνύματα στην εποχή μας εκμεταλλεύονται τα συναισθήματα και την ηθική του δέκτη. Επιπρόσθετα, συνδυάζονται με τακτική επανάληψη και δημιουργούν στο άτομο φοβερή εξάρτηση από τις συγκεκριμένες πηγές που το παράγουν, ενώ το καθιστούν αδύναμο να ανιχνεύσει άλλες πηγές πληροφόρησης.

49 ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ
3. Ετεροκαθορίζεται και εξωκατευθύνεται η ανθρώπινη σκέψη με αποτέλεσμα αυτή να υιοθετεί λανθασμένα πρότυπα ως ορθά. 4. Οξύνει το φανατισμό, μαζοποιεί τον άνθρωπο, υποβαθμίζει την κριτική σκέψη. 5. Αποδιοργανώνεται η εσωτερική ζωή των ατόμων. 6. Επικρατεί φόβος προς τον συνάνθρωπο, ωφελιμισμός και αριβισμός. Δυσλειτουργούν οι ανθρώπινες σχέσεις. 7. Προκαθορίζονται οι επιλογές του πολίτη βάσει κερδοσκοπικών και πολιτικών συμφερόντων .

50 ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ
8. Αφαιρείται η πρωτοβουλία από τον άνθρωπο ο οποίος υποτάσσεται πλήρως στις επιταγές των ΜΜΕ. 9. Πλήττεται η δημοκρατία , εφόσον ο πολίτης δε συμμετέχει στα κοινά, είναι αδιάφορος για τις εξελίξεις στον κοινωνικό-πολιτικό χώρο. Η κατευθυνόμενη ενημέρωση δεν ελέγχει τα πολιτικά πρόσωπα με γνώμονα την αξιότητά τους και δεν αποτιμά τις ενέργειές τους με κριτήριο το κοινό καλό. 10. Η κοινωνία δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματά της, εφόσον δεν ενημερώνεται έγκαιρα και έγκυρα για τη φύση τους. Μόνο η γνώση της αλήθειας μπορεί να καταστήσει την κοινωνία ικανή να διορθώσει τα κακώς κείμενα και να επιλύσει τα προβλήματά της .

51 ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΠΑΡΕΝΟΧΛΗΣΗ
Σεξουαλική παρενόχληση θεωρείται οποιαδήποτε ανεπιθύμητη από τον αποδέκτη της συμπεριφορά σεξουαλικής φύσεως, που εκφράζεται με λόγια ή έργα και έχει ως σκοπό ή αποτέλεσμα την προσβολή της αξιοπρέπειας ενός προσώπου.

52 ΜΟΡΦΕΣ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗΣ ΠΑΡΕΝΟΧΛΗΣΗΣ
Φραστική/λεκτική συμπεριφορά Διάφορες μορφές επικοινωνίας ηλεκτρονικά και έντυπα μηνύματα (Με σεξουαλικής φύσης περιεχόμενο)

53 ΑΙΤΙΑ ΚΑΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗΣ ΠΑΡΕΝΟΧΛΗΣΕΙΣ
Τον 21ο αιώνα με αφορμή την ανακάλυψη και τη χρήση του Διαδικτύου ένα νέο είδος εγκλήματος άρχισε να εμφανίζεται και να λαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις, το ονομαζόμενο διαδικτυακό έγκλημα. Τα ερευνητικά δεδομένα επισημαίνουν ότι το 1/5 των ανηλίκων που χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο έχει προσεγγιστεί σεξουαλικά από άτομα που συνάντησαν σε αυτό, και ενώ πολλά από τα παιδιά είναι σε θέση να προστατεύσουν τον εαυτό τους και να μην ανταποκριθούν στις πιέσεις των ενηλίκων, υπάρχει μια κατηγορία ανηλίκων που πέφτει θύμα σεξουαλικής εκμετάλλευσης και επίθεσης. 

54 ΔΥΝΗΤΙΚΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΠΟΥ ΕΝΕΧΕΙ ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΗΛΙΚΟΥΣ
Ορισμένοι από τους κινδύνους που μπορεί να συναντήσει ένας ανήλικος κατά την περιήγησή του στο Διαδίκτυο είναι: Προπαγάνδα ιδεών που υποδαυλίζουν το ρατσισμό, το φανατισμό και τη βία Προώθηση χρήσης ναρκωτικών ουσιών και αλκοόλ Προβολή και παρακίνηση συμμετοχής σε τυχερά παιχνίδια Έκθεση σε πορνογραφικό περιεχόμενο Κυκλώματα παιδεραστίας Οικονομική εκμετάλλευση από αποκάλυψη προσωπικών στοιχείων (αριθμών καρτών κ.λπ.)

55 ΠΑΙΔΟΦΙΛΙΑ Η παιδοφιλία είναι ένα είδος παραφιλίας (σεξουαλικής παρέκκλισης) που αφορά ένα έντονο, μη φυσιολογικό ενδιαφέρον προς τα παιδιά.

56 Internet και παιδοφιλία
Οι παιδόφιλοι χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο για την διακίνηση παιδικής πορνογραφίας και προκειμένου να εντοπίσουν παιδιά, προκειμένου να τα παρενοχλήσουν σεξουαλικά και να επικοινωνήσουν με άλλους παιδόφιλους.

57 Στο διαδίκτυο οι παιδόφιλοι, προσποιούνται ότι είναι έφηβοι.
Αρχικά οι συζητήσεις είναι φιλικές, αργότερα όμως στρέφονται γύρω από σεξουαλικά θέματα, με σκοπό να πείσουν το παιδί ότι η σεξουαλική πράξη είναι αθώα και θεμιτή. Απώτερος σκοπός είναι η συνάντηση και η ανάπτυξη σχέσης έξω από το διαδίκτυο.

58 5. ΜΟΛΥΝΣΗ ΤΟΥ Η/Υ ΜΕ ΚΑΠΟΙΟ ΙΟ(VIRUS).
6. ΥΨΗΛΕΣ ΧΡΕΩΣΕΙΣ.

59 ΙΟΙ Ιός υπολογιστή είναι ένα εκτελέσιμο πρόγραμμα που έχει την ικανότητα να αναπαράγει τον εαυτό του. ΟΡΙΣΜΟΣ   Ιοί περιοχής εκκίνησης : Αυτοί οι ιοί μολύνουν δισκέτες και σκληρούς δίσκους. Ιοί αρχείων :Η πιο εύκολα αντιμετωπίσιμη κατηγορία

60 ΙΟΊ ΣΚΟΥΛΗΚΙΑ (Worms) Έχουν την ικανότητα αναπαραγωγής χωρίς να χρησιμοποιούν άλλα αρχεία

61 ΔΟΥΡΕΙΟΙ ΙΠΠΟΙ Αυτοί οι ιοί δρουν αθόρυβα
Δεν εξαπλώνονται σε άλλους υπολογιστές. 

62 ΤΡΟΠΟΙ ΜΟΛΥΝΣΗΣ Ένας ιός εισάγεται σε έναν υπολογιστή μέσω μίας ποικιλίας ενεργειών: το κατέβασμα αρχείων με τη λήψη ενός ηλεκτρονικού μηνύματος απλά με περιήγηση στο διαδίκτυο. με τις δισκέτες.

63 ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ Η εμφάνιση στην οθόνη ενός εκνευριστικού μηνύματος.
Ένα πρόγραμμα ιός περιλαμβάνει εντολές που εκτελούν κάποια ενέργεια που επηρεάζει τον μολυσμένο υπολογιστή Η εμφάνιση στην οθόνη ενός εκνευριστικού μηνύματος. Διαγραφή σκληρού δίσκου. Δυνατότητα παρακολούθησης των ενεργειών . Υποκλοπή κωδικών – στοιχείων πιστωτικών καρτών.

64 ΑΝΙΧΝΕΥΣΗ Τα αντιβιοτικά(antivirus) είναι εφαρμογές που προστατεύουν τον υπολογιστή από τους ιούς.

65 ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ SPAM ; Spam είναι η αποστολή  μεγάλου αριθμού μηνυμάτων που απευθύνονται σε πολλούς παραλήπτες χωρίς αυτοί να το επιθυμούν.

66 ΤΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΟΥΜΕ ΤΟ SPAM;
Μη δημοσιεύετε την διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σας. Μην απαντάτε στο spam. Αναφέρετε κάθε μήνυμα Spam που λαμβάνετε. Ελέγξτε τα συστήματα σας.

67 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ DIALERS (αφορά συνδέσεις PSTN)
αλλάζουν τις ρυθμίσεις του modem σας

68 Αποσύνδεση του modem και πραγματοποίηση νέας κλήσης.
ΤΡΟΠΟΥΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΤΕ ΟΤΙ ΕΧΕΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΘΕΙ ΣΤΟΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ ΣΑΣ ΕΝΑ DIALER Αποσύνδεση του modem και πραγματοποίηση νέας κλήσης. Λήψη ενός υψηλού λογαριασμού τηλεφώνου. Η ταχύτητα της σύνδεσής σας θα είναι χαμηλότερη από ότι συνήθως.

69 ΤΡΟΠΟΙ ΑΠΟΦΥΓΗΣ ΤΩΝ DIALERS ΚΑΙ ΤΩΝ ΥΨΗΛΩΝ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΩΝ ΧΡΕΩΣΕΩΝ
Μην ανοίγετε αρχεία που λαμβάνετε αν δεν γνωρίζετε τι είναι. Αποφύγετε επισκέψεις σε ιστοσελίδες αμφιλεγόμενου περιεχομένου. Να έχετε ρυθμίσει δυνατά την ένταση του modem. Αν προσέξετε κάποιο άγνωστο εικονίδιο στην επιφάνεια εργασίας ,διαγράψτε το.

70 FIREWALL Το firewall ή τείχος προστασίας χρησιμοποιείται για να δηλώσει κάποια συσκευή ή πρόγραμμα που είναι έτσι ρυθμισμένο, ούτως ώστε να επιτρέπει ή να απορρίπτει πακέτα δεδομένων που περνούν από ένα δίκτυο υπολογιστών σε ένα άλλο.

71 FIREWALL Ο σκοπός της τοποθέτησης ενός firewall είναι η πρόληψη επιθέσεων στο τοπικό δίκτυο και η αντιμετώπισή τους. Η σωστή πρακτική είναι το firewall να ρυθμίζεται ούτως ώστε να απορρίπτει όλες τις συνδέσεις εκτός αυτών που επιτρέπει ο διαχειριστής του δικτύου.

72 ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΗ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ Συμβουλές ασφαλούς χρήσης του Διαδικτύου
1.Προστατεύστε το αγαθό της ιδιωτικότητάς σας! Μην δίνετε ποτέ προσωπικά σας στοιχεία και μην αποκαλύπτετε λεπτομέρειες της προσωπικής σας ζωής σε άλλους χρήστες του Διαδικτύου. 2. Μη γνωστοποιείτε μέσω του Διαδικτύου τα στοιχεία επικοινωνίας σας σε αγνώστους. 3. Μην αποκαλύπτετε τους κωδικούς πρόσβασης (password) που χρησιμοποιείτε. 4. Μην επιχειρείτε συναλλαγές μέσω του Διαδικτύου για την αγορά προϊόντων και μην δίνετε στοιχεία που αφορούν πιστωτικές κάρτες.

73 5.Κατά την επίσκεψή σας σε δικτυακούς τόπους μην συμπληρώνετε φόρμες με τα παραπάνω στοιχεία, όταν σας ζητούνται. 6. Τα άτομα που γνωρίζετε στο Διαδίκτυο δεν είναι πάντοτε αυτά που ισχυρίζονται ότι είναι. 7. Μη δίνετε πληροφορίες που αφορούν τους φίλους σας, την οικογένειά σας ή το σχολείο σας σε άτομα που γνωρίζετε στο Διαδίκτυο. 8. Μην συναντάτε ποτέ μόνοι σας άτομα που γνωρίσατε από το Διαδίκτυο.

74 9. Να συζητάτε με τους δασκάλους σας, τους γονείς σας και με πρόσωπα που εμπιστεύεστε για τις δραστηριότητες σας στο Διαδίκτυο, ιδιαίτερα αν αντιμετωπίσετε οτιδήποτε περίεργο ή ασυνήθιστο. 10. Να είστε επιφυλακτικοί ως προς την αποδοχή όσων διαβάζετε στο Διαδίκτυο ή αυτών που σας λένε οι άλλοι χρήστες του, πριν το υποβάλετε σε κρίση σας. 11.Μη στέλνετε υλικό από το δικό σας υπολογιστή (φωτογραφίες, μουσική, βίντεο) που προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα. 12. Να έχετε πάντα υπόψη σας ότι τα προϊόντα της πνευματικής δημιουργίας (Μουσική, Λογοτεχνία, Κινηματογράφος, Video κλπ) προστατεύονται από τους νόμους και η διανομή τους μέσω του Διαδικτύου είναι παράνομη πράξη.

75 13.Μην χρησιμοποιείτε άκριτα οποιοδήποτε πρόγραμμα βρίσκετε στο Διαδίκτυο. Δεν είναι όλα τα προγράμματα ασφαλή, ακόμα και αν εμφανίζονται ως παιχνίδια. Ίσως περιέχουν προγράμματα Δούρειους Ίππους και ιούς που μπορεί να βλάψουν τον υπολογιστή σας και τα δεδομένα σας. 14.Μην ανοίγετε από άγνωστους αποστολείς με περίεργα θέματα (subject) ή χωρίς θέμα. Είναι πολύ πιθανό να περιέχουν ιούς. 15.Προσοχή στα επισυναπτόμενα αρχεία. Πολλά απ’ αυτά είναι ιοί ή Δούρειοι Ίπποι και μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα στον υπολογιστή σας. 16. Ανατρέξτε στο για περισσότερη ενημέρωση.

76 ΕΙΚΟΝΙΚΗ ΖΩΗ Ή ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ;

77 ΑΛΛΙΩΣ ΒΛΕΠΕΙΣ ΤΗ ΖΩΗ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΝΑ ΚΑΔΡΟ….

78 ΚΑΙ ΑΛΛΙΩΣ ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ !!!


Κατέβασμα ppt "ΧΡΗΣΗ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google